Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Οι Επενδυτές Χωρίς Σύνορα στο Ηράκλειο
1414 αναγνώστες
Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015
23:20

Όταν η οικονομία της Ελλάδας πηγαίνει καλά, όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της ωφελούνται. Στο μαγαζί σας θα μπαίνουν πιο πολλοί πελάτες. Ο μισθός σας θα αυξάνεται ή θα βρίσκετε πιο εύκολα δουλειά. Το ακίνητο που κληρονομήσατε ή που είχατε αγοράσει, θα αξίζει περισσότερο και θα μεταπωλείται ευκολότερα.

Στο χρηματιστήριο πιθανόν να βλέπετε τις μετοχές σας να ανατιμώνται, αλλά σε μια περίοδο ευημερίας αυτό δεν θα είναι κάτι που αναζητάτε απεγνωσμένα.

’ρα λοιπόν, η επένδυση στις ξένες αγορές λειτουργεί αντισταθμιστικά. Η τύχη σας δεν είναι συνυφασμένη με τις τύχες της χώρας. Ένα χαρτοφυλάκιο εκτός Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό οικονομικό στήριγμα, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην χώρα μας.

Αξιόπιστες εταιρείες με σίγουρο μέρισμα

Υπάρχουν επενδύσεις που υπόσχονται να σε κάνουν γρήγορα πλούσιο, έχοντας όμως αυξημένο ρίσκο. Από την άλλη, υπάρχουν επενδύσεις που σου προσφέρουν την ευκαιρία να εξασφαλίσεις ένα σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα.

Υπάρχουν πάνω από 100 εταιρείες στο αμερικάνικο χρηματιστήριο που ΑΥΞΑΝΟΥΝ συνεχώς το μέρισμά τους για 25 ή και παραπάνω χρόνια. Το μέρισμα είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα, ειδικά αυτήν την περίοδο που η πολιτική χαμηλών επιτοκίων συνεχίζεται. Εκτός από ασφάλεια, δημιουργεί εισόδημα ακόμη και αν οι τιμές των μετοχών δεν ανεβαίνουν.

Για παράδειγμα η Coca Cola. Έχει κεφαλαιοποίηση όσο το ελληνικό ΑΕΠ και πωλήσεις όσο τα ετήσια έσοδα του ελληνικού δημοσίου. Εδώ και 120 χρόνια δεν έχει περάσει ούτε ένα έτος που να μην έχει δώσει μέρισμα. Σε αυτήν την περίοδο το ελληνικό κράτος έχει πτωχεύσει 6 φορές!

Πόσο να είναι το ρίσκο αν επενδύσεις σε μια επιχείρηση που γνώρισε κραχ, πολέμους, παγκόσμιες υφέσεις, και παρ’ όλα αυτά κάθε χρόνο, διανέμει στους μετόχους της μέρισμα;

Η σύγκριση με τις επενδύσεις σε ακίνητα

Οι τοποθετήσεις στα ακίνητα έχουν το μειονέκτημα ότι απαιτούν αρκετά μεγάλο κεφάλαιο προς επένδυση, ενώ ταυτόχρονα είναι δύσκολα ρευστοποιήσιμες.

Αντίθετα, τα πλεονεκτήματα που έχει η τοποθέτηση σε μετοχές με αριστοκρατικό μέρισμα είναι συντριπτικά:

Οι οικονομίες ή το εισόδημά σας δεν είναι κατ’ ανάγκη εξαρτημένα με την πορεία της χώρας.

Έχουμε τη δυνατότητα άμεσης ρευστοποίησης, σε περίπτωση που χρειαστούμε τα χρήματά μας ή μέρος από αυτά.

Κανένα άγχος για πιθανή αφερεγγυότητα του ενοικιαστή. Η διαφορά είναι πως εισπράττουμε μέρισμα αντί για ενοίκιο.

Δεν έχουμε εκπλήξεις από φόρους και χαράτσια, ανάλογα με τις ανάγκες του κράτους ή τις διαθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου.

Δεν υπάρχουν φόροι μεταβίβασης, ούτε τεκμήρια.

Γνωστές μετοχές

Φυσικά στην Αμερική υπάρχουν πολλές εταιρίες που μπορεί να είναι αξιόλογες και ελπιδοφόρες, αλλά δεν είναι δυνατόν να τις γνωρίζουμε. Υπάρχουν όμως και κάποιες που όχι μόνο τις ξέρουμε, αλλά τις εμπιστευόμαστε. Εμείς και η οικογένεια μας καταναλώνουμε καθημερινά τα προϊόντα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Procter & Gamble. Ποιος δεν γνωρίζει τα προϊόντα της; Pampers, Tide, Ariel, Gillette, Bounty, Crest, Duracell, Camay, Head & Shoulders, Old Spice, Oral-B, Lacoste.

Η τιμή της διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία

Τις καφετέριες Starbucks ποιος δεν τις ξέρει; Ποιος δεν έχει πιεί κάποιο ρόφημα στα καταστήματα της ; Έστω και μία φορά να έχουμε πάει, ξέρουμε πως έχουν υψηλές τιμές, άρα μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Πράγματι, πρόκειται για μια καλή περίπτωση. Αν την αγοράζαμε πριν 10 χρόνια, θα είχαμε 5-πλασιάσει τα χρήματα μας.

Όλοι γνωρίζουν πως η Nike έχει γίνει γνωστή για την καλή της ποιότητα. Αποδεικνύεται από την προσωπική μας εμπειρία, όταν διαλέγουμε να φορέσουμε τα παπούτσια της, επιλέγοντας ανάμεσα σε πολλές άλλες μάρκες.

Αν με αυτό το απλοϊκό κριτήριο αγοράζαμε τις μετοχές της, θα είχαμε 10-πλασιασει τα χρήματα μας τα τελευταία 10 χρόνια.

’λλο παράδειγμα πασίγνωστης εταιρίας είναι η apple. Ποιος δεν γνωρίζει πως πρόκειται για μια πρωτοπόρο σε θέματα τεχνολογίας και design;

Όποιος είχε αγοράσει μετοχές της πριν 10 χρόνια, θα είχε 100-πλασιάσει τα χρήματα του ! 

Η εταιρία που παράγει ο ενεργειακό ποτό που ήρθε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, το Monster Beverage, έχει 400-πλασιάσει την χρηματιστηριακή της αξία

Την τελευταία δεκαετία.

Ναι, δεν είναι τυπογραφικό λάθος. Όποιος είχε βάλει μόλις 2.500 αγοράζοντας μετοχές της πριν μία δεκαετία, σήμερα θα είχε λύσει το πρόβλημα της ζωής του κατέχοντας μετοχές αξίας ενός εκατομμυρίου !

Συμπέρασμα

Όταν έχεις ένα μαγαζί, είναι κατανοητό γιατί θέλεις να συνεχίσεις να δραστηριοποιείσαι επιχειρηματικά στην Ελλάδα. Όχι μόνο δεν μεταφέρεται αλλού, αλλά το πονάς. Δεν θέλεις να το κλείσεις, παρά τις δυσκολίες.

Όμως στο χρηματιστήριο, ποιος ο λόγος να μην τα τοποθετήσεις σε μια μεγάλη αγορά που ευνοεί την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα;

Μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχουμε όταν επιλέγουμε την μετοχή που έχει τα ευνοϊκότερα οικονομικά δεδομένα. Δεν αποτελεί κριτήριο αγοράς το γεγονός ότι βρίσκεται στη χώρα μας ή στην γειτονιά μας.

Η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και η τεχνολογία, μας δίνει τη δυνατότητα να μετατρέψουμε μια δύσκολη περίοδο σε ευνοϊκή. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην το εκμεταλλευτούμε.

Πλέον και στην Ελλάδα υπάρχουν χρηματιστηριακές που δίνουν την δυνατότητα επένδυσης στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Ακόμα και με λίγα χρήματα μπορεί να ξεκινήσει κάποιος.

 

* Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

** Την Δευτέρα 16 Μαρτίου το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος / Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου «Επενδυτές χωρίς Σύνορα» στο Επιμελητήριο Ηρακλείου (οδός Κορωναίου 9).

Πληροφορίες θα βρείτε στο www.ependytes.com

 

Σχετικές μετοχές:
DOW FTSE
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα ’ρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις