Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Ο δεκάλογος των νέων επενδυτών
1759 αναγνώστες
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014
09:04

http://www.capital.gr/News.asp?id=2130992

Οι αρχάριοι μικροεπενδυτές είναι σαν τους έφηβους που παίρνουν το αυτοκίνητο

του μπαμπά στα κρυφά, πριν πάρουν μαθήματα και δίπλωμα οδήγησης. Πρώτα εφαρμόζουν το μουαγιέν, πριν καν ακούσουν για το stop loss. Αγοράζουν και πουλάνε επειδή έχουν μια πληροφορία και όχι επειδή βλέπουν κάποιο κινητό μέσο όρο ή ένα ισολογισμό.

 

Δεν έχουν ενημερωθεί, πόσο μάλλον εκπαιδευτεί ότι η αγορά είναι δύσκολη και αδυσώπητη. Δεν έχει προλάβει να τους εμφυσήσει κάποιος την νοοτροπία που διαφοροποιεί τον τζογαδόρο, από τον επενδυτή.

Γιατί ο τζογαδόρος είναι θέμα χρόνου να χάσει.

 

Εντολή 1

Είναι προτιμότερο να χάσεις στην αρχή

 

Δεν έχει σημασία με ποιο κριτήριο επιλέγετε τον χρηματιστηριακό τίτλο της αρεσκείας σας. Είτε είναι από τεχνική ανάλυση, είτε τα αποτελέσματα χρήσης τριμήνου, είτε διαβάζοντας τις αστρολογικές προβλέψεις. Όλα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Απαιτούν σεβασμό στις δυνάμεις της αγοράς. Η αγορά είναι όπως η φωτιά. Αν είσαι συνετά κοντά, σε ζεσταίνει. Αν πλησιάσεις πολύ, σε καίει.

Αν οι πρώτες σας κινήσεις είναι επιτυχημένες, η τύχη του πρωτάρη όπως λέγεται, είναι το χειρότερο που μπορείτε να πάθετε. Θα νομίζετε ότι βγαίνουν εύκολα χρήματα, ότι είστε μεγάλο ταλέντο, γκουρού των αγορών. Μέχρι που η προσγείωση σας θα είναι απότομη.

Εντολή 2

Πάρτε τις απώλειες σας

 

Να δέχεστε την απώλεια. Είναι μέρος του παιχνιδιού.  Αν η κίνηση σας δεν πάει καλά, να την σταματήσετε. Να προχωρήσετε στην επόμενη κίνηση αντί να προσπαθήσετε να έρθετε στα λεφτά σας. Η σκέψη πως δεν είναι δυνατόν να χάσετε, γιατί η ιδέα σας ήταν περίφημη, δεν είναι μόνο ηλίθια εγωιστική.
Είναι καταστροφική.


Ορισμένοι ακολουθούν μια εξωφρενική θεωρία, πως όταν η τοποθέτηση τους χάνει, δεν πειράζει. Δεν πρόκειται για πραγματικές απώλειες, αλλά για λογιστικές. Πραγματικές θα γίνουν όταν πουλήσουν.


Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να καταστραφείτε. Η πρόσφατη εμπειρία των άλλοτε πανίσχυρων ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας.
 

Εντολή 3
Η γνώση είναι δύναμη

Όταν ακούω να τονίζεται η λέξη ελπίδα, όπως στη φράση «ελπίζω η μετοχή που έχω αγοράσει να αρχίσει να ανεβαίνει για να φτάσει στα χρήματα που έδωσα να την αποκτήσω», κουνάω το κεφάλι με συγκατάβαση.

Μην «ελπίζετε» για τίποτα. Η ελπίδα είναι συναίσθημα. Το χρηματιστήριο ποτέ δεν κερδίζει όποιος ενεργεί με βάση το συναίσθημα. Η ελπίδα και η προσευχή είναι εξαιρετικά για τη θρησκεία, όχι για το χρηματιστήριο. Η δουλειά και οι γνώσεις θα σας κάνουν να κερδίσετε, όχι η ελπίδα.

Όταν με ρωτούν ποιο είναι το σημαντικότερο στοιχείο που χρειάζεται να έχει κάποιος για να κερδίσει στο χρηματιστήριο και τους απαντάω πως είναι η μελέτη, συνήθως με κοιτάνε σαν να είμαι κάποιο είδος ντεμοντέ δασκάλου που ζητάει πάρα πολλά, σε αυτό το πολυάσχολο κόσμο στον οποίο ζούμε.

Δεν έχετε το χρόνο; Δώστε να αναλάβει τα χρήματα σας κάποιος άλλος.
Δεν καταλαβαίνετε πώς να διαβάσετε ένα ισολογισμό; Ρωτήστε, ζητήστε βοήθεια.

Κάποιοι ασχολούνται με την έρευνα και την ανάλυση κάθε ημέρα. Αφιερώνουν άπειρες ώρες στην μελέτη. Είναι δυνατόν να ανταγωνιστείτε στο τρέξιμο κάποιον που κάνει καθημερινά εντατική προπόνηση ;

Εντολή 4
Μην βασίζεστε σε εμπιστευτικές πληροφορίες

Όλοι έχουμε ακούσει την «εμπιστευτική» πληροφορία. Όλοι θέλουμε να το πιστέψουμε, γιατί όλοι θέλουμε να βγάλουμε γρήγορα και ξεκούραστα λεφτά.

 

Οι πληροφορίες είναι σαν το καζίνο. Μπορεί να σταθείς τυχερός μία ή δύο φορές. Αλλά όσο περισσότερο καιρό τις εμπιστεύεσαι, οι πιθανότητες να αποτύχεις αυξάνουν με γεωμετρικό βαθμό. Ακούγεται κυνικό, αλλά έτσι έχει δείξει η πράξη.

Μελετήστε σκληρά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όποιος λέει πως βγαίνουν εύκολα λεφτά από το χρηματιστήριο, είτε αφελής είναι, είτε απατεώνας. Το μόνο μέρος όπου η επιτυχία έρχεται πριν από τον μόχθο, είναι στο λεξικό.

Εντολή 5
Να είστε υπομονετικοί

Δεν τα παίζουμε όλα για όλα. Δεν επενδύουμε όλα τα χρήματα που διαθέτουμε.
Αφενός γιατί ίσως χρειαστούμε κάποια χρήματα για μία ανάγκη και δεύτερον για να τοποθετήσεις μεγαλύτερα ποσά πρέπει να είσαι ψυχολογικά προετοιμασμένος για μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Αυτό αποκτάται μόνο μετά από χρόνια συναλλαγών.

 

Ο χώρος των χρηματιστηριακών επενδύσεων πάντα προσφέρει ευκαιρίες. Το καλό είναι πως αν χάσετε μια ευκαιρία, δεν σας κοστίζει τίποτα. Υπάρχει βέβαια το κόστος ευκαιρίας που λένε οι οικονομολόγοι, αλλά δεν χάνετε χρήματα.

 

Εντολή 6

Οι άσχετοι χάνουν

 

Στην Wall Street λένε «bulls make money, bears make money, pigs get slaughtered». Σε ελεύθερη μετάφραση: στην άνοδο μπορείς να κερδίσεις χρήματα, στην πτώση μπορείς να κερδίσεις χρήματα, αλλά σε οποιεσδήποτε συνθήκες οι ατζαμήδες θα χάνουν.

Οι αγορές είναι φτιαγμένες ώστε να παίρνουν χρήμα από τους αδαείς και να το μοιράζουν στους γνώστες


Εντολή 7

Η γενική αποτίμηση της αγοράς

Η εμπειρία έχει αποδείξει πως σε κάθε στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες υπερεκτιμημένες, δίκαια αποτιμημένες και υποτιμημένες μεμονωμένες μετοχές.
Δεν πρέπει όλες οι μετοχές να αποτιμώνται σύμφωνα με το γενικό επίπεδο τιμών της συνολικής αγοράς.

Παρ 'όλα αυτά, υπάρχει αξία στην κατανόηση της τρέχουσας αποτίμησης της γενικής αγοράς. Προειδοποιεί τον συνετό επενδυτή για τις δυνατότητες και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει.

 

Εντολή 8

Καλή εταιρία δεν σημαίνει καλή μετοχή

Είναι άλλο το σκεπτικό και η φιλοσοφία όταν αγοράζετε μία ολόκληρη εταιρία και άλλο αν αγοράζετε λίγες μετοχές από αυτήν. Δεν έχει έννοια να αγοράσετε πανάκριβα μετοχές μιας εταιρίας μόνο και μόνο επειδή είναι γνωστή.

 

Το σημαντικότερο από όλα είναι η χρονική στιγμή που θα τοποθετηθείτε. Μια εταιρία που έχει ζημιές και οι περισσότεροι έχουν απομακρυνθεί όλοι από αυτήν, ίσως είναι η καλύτερη στιγμή να αγοράσετε. Μπορεί εκείνη την περίοδο να βγάλει κάποιο καινοτόμο προϊόν που να την ξαναφέρει σε τροχιά κερδοφορίας.


Εντολή 9

Η σύνθεση του χαρτοφυλακίου

Δεν βάζουμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Αυτό είναι ίσως η παλαιότερη επενδυτική συμβουλή που έγινε ποτέ. Αυτό δεν αναιρεί ούτε την διαχρονική αξία της, ούτε την πραγματικότητα: Ότι δηλαδή συχνά την αγνοούν οι επενδυτές, μέχρι να είναι πολύ αργά.

Εντολή 10

Συνεργασίες και κοινωνικός περίγυρος


Επενδύετε σε προϊόντα που καταλαβαίνετε. Συνεργαστείτε με ανθρώπους που μπορείτε να εμπιστευτείτε και έχουν ένα επιτυχημένο ιστορικό. Όποιος λέει ότι μπορεί να προβλέψει στο χρηματιστήριο με βεβαιότητα, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν αξίζει την εμπιστοσύνη σας. Ποιος θα πάρει στα σοβαρά ένα μετεωρολόγο που θα προβλέψει πως σε 10 ημέρες και 5 ώρες , η θερμοκρασία θα είναι 20,4 βαθμοί κελσίου ;

Ενώ είναι ωραίο συναίσθημα, να εμπιστεύεστε τον επενδυτικό σας  σύμβουλο, δεν παύει να είναι επικίνδυνο να παραιτηθείτε από κάθε ευθύνη για την πορεία του χαρτοφυλακίου σας. Συχνά οι επενδυτές δεν κάνουν ερωτήσεις, μέχρι να υπάρξει αναταραχή. Ίσως τότε να είναι αργά. Τα χρήματα σας μπορεί να έχουν ήδη χαθεί.

Σχετικές μετοχές:
DOW FTSE USD ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις