Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Ο πιο αγαπητός Γενικός Διευθυντής είναι Έλληνας
735 αναγνώστες
Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014
13:42

Ο Arthur Demoulas πιθανότατα δικαιούται τον τίτλο του πιο δημοφιλή Γενικού Διευθυντή όλων των εποχών. Όταν απολύθηκε ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων. Πολλά ανώτατα στελέχη παραιτήθηκαν και οι εργαζόμενοι έκαναν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Το εντυπωσιακό είναι πως ακόμα και οι πελάτες ξεκίνησαν μποϋκοτάζ, εναντιωμένοι στην απόφαση απόλυσης.

Το ιστορικό της ανατροπής

Το 2013, δημιουργήθηκε κλίμα αμφισβήτησης που παρακινήθηκε από τον ξάδελφο του, έναν από τους κυριότερους μετόχους της αλυσίδας Boston Market Basket. Παρόλα αυτά, διατήρησε το αξίωμα του προέδρου, κερδίζοντας την κρίσιμη ψηφοφορία στο διοικητικό συμβούλιο. Ωστόσο λίγους μήνες αργότερα, ο ξάδελφος του κατάφερε να τον απολύσει.

Ο Arthur ήταν εξαιρετικά αγαπητός και δημοφιλής, με αποτέλεσμα αυτή η απόφαση να εξαγριώσει τους εργαζόμενους. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό κατάστημα τους, εργαζόμενοι από όλες τις βαθμίδες ιεραρχίας, αλλά και υποστηρικτές τους. Σε πολλές αποθήκες έγιναν απεργίες, στις οποίες συμμετείχαν και οι οδηγοί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αδειάσουν τα ράφια από εμπορεύματα. 

             

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως συμπαραστέκονται στους διαδηλωτές ακόμα και οι πελάτες της αλυσίδας. Μάλιστα έχουν προβεί σε μποϋκοτάζ των καταστημάτων. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο τζίρος σε ορισμένα καταστήματα έχει πέσει μέχρι και 90%.

Δεν έλειψαν οι δηλώσεις συμπαράστασης από τους πολιτικούς της περιοχής.  Μεταξύ αυτών είναι ο Γενικός Εισαγγελέας υποψήφιος κυβερνήτης Μάρθα Coakley, ο πιθανός Δημοκρατικός κυβερνητικός υποψήφιος Charles Baker, ο γερουσιαστής Jeanne Shaheen, και άλλοι πολλοί.

Η ιστορία της επιχείρησης και οι οικογενειακές κόντρες

Η διαμάχη και οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των ξάδελφων, που η ειρωνεία της τύχης θέλει να έχουν ακριβώς το ίδιο ονοματεπώνυμο, κρατάει πάνω από 40 χρόνια. 

Το 1916, δύο Έλληνες μετανάστες, ο Αθανάσιος (Arthur) και η Ευφροσύνη Δημουλά, ξεκίνησαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα από ένα μπακάλικο στη Μασαχουσέτη. Το 1954 παραχώρησαν το κατάστημά σε δύο από τα έξι παιδιά τους. Τον Τηλέμαχο (Mike) και τον Γιώργο. Τα δυο αδέλφια δούλεψαν σκληρά και μέσα σε 15 χρόνια, μετέτρεψαν την οικογενειακή επιχείρηση  σε μια σύγχρονη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, με 15 σημεία πώλησης.

Όταν πέθανε ο Γιώργος από καρδιακή προσβολή το 1971, κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Ελλάδα, ο Mike απέμεινε μοναδικός επικεφαλής. Αν και κάθε αδελφός είχε υποσχεθεί να εξασφαλίσει για την οικογένειά του άλλου σε περίπτωση θανάτου του, ο Mike δεν τήρησε τον λόγο του. Αντίθετα προσπάθησε με κομπίνες να ρίξει τους κληρονόμους του αδελφού του, αποσπώντας το νόμιμο μερίδιο τους και αφήνοντας τους μόλις το 8% των μετοχών.

Επειδή όμως η Αμερικάνικη δικαιοσύνη δεν αστειεύεται, μετά από δίκη οι κληρονόμοι του Γιώργου κατάφεραν να αποκτήσουν το 51% των μετοχών της Demoulas. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2006, ο γιος του Γιώργου, Arthur Demoulas, βρέθηκε να είναι ο όγδοος πλουσιότερος άνθρωπος της Βοστώνης και στις αρχές του 2008, το διοικητικό συμβούλιο τον εξέλεξε πρόεδρος της εταιρείας.

Γιατί οι εργαζόμενοι είναι τόσο αφοσιωμένοι στον Demoula

Ο βασικότερος λόγος είναι η οικογένειας ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο Market Basket. Ο Demoulas έχει μια φιλική συμπεριφορά που τον έχει κάνει δημοφιλή στους εργαζόμενους.

Νοιάζεται για τους ανθρώπους του, αναφέρει ο Tom Trainor, ένας υπάλληλος  που απολύθηκε την Κυριακή για το ρόλο του στις διαδηλώσεις. Ξέρει το όνομά σου, το όνομα της συζύγου σου, σε ποιο σχολείο πηγαίνουν τα παιδιά. Αν κάποιος συγγενής ή μέλος της οικογένειάς τους είναι σοβαρά άρρωστος, θα βεβαιωθεί προσωπικά ότι έλαβε την κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Θα παραβρεθεί στους γάμους και στις κηδείες. Έχει δημιουργήσει ειδικό πρόγραμμα υποτροφιών για τους υπαλλήλους που σπουδάζουν στο κολέγιο.

Πέρα από αυτό, είναι ένας πολύ καλός επιχειρηματίας. Ως Διευθύνων Σύμβουλος διπλασίασε τα κέρδη της επιχείρησης σε οκτώ χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο πως η αλυσίδα αποκαλείται ακόμα Demoulas, ενώ η σημερινή επωνυμία είναι Market Basket. Τα καταστήματα εδρεύουν συνήθως σε εμπορικά κέντρα, συχνά ιδιοκτησίας μιας εταιρίας real estate συμφερόντων της οικογένειας. Σήμερα την βρίσκουμε να έχει παρουσία σε 2 πολιτείες, ενώ σκοπεύει να επεκταθεί σύντομα και σε άλλη μία. Αριθμεί 71 καταστήματα, αναπτυσσόμενη με ρυθμό πέντε καταστημάτων τον χρόνο.

Σημαντικό στοιχείο, που εξηγεί ακόμα περισσότερο τις αντιδράσεις, είναι πως οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν μερίδιο από τα κέρδη της επιχείρησης, κάτι που είναι ανήκουστο στη βιομηχανία τροφίμων. Αυτή η πολιτική είχε οφέλη και για τους μετόχους, όχι μόνο για τους εργαζόμενους. Οι υπάλληλοι είναι εξαιρετικά πιστοί και έχουν κίνητρο να αποφύγουν τις σπατάλες.


Το σενάριο της πώλησης

Ο Arthur προσφέρθηκε να αγοράσει το σύνολο της εταιρείας από τα ξαδέρφια του. Το νέο διοικητικό συμβούλιο ανάφερε πως θα την εξετάσει, μαζί με άλλες προσφορές που έχει στα χέρια του. Είναι πολύ πιθανό μέσα στον Αύγουστο να έχουμε την οριστική κατάληξη του θέματος.

Εντωμεταξύ, οι περισσότεροι διευθυντές καταστημάτων, έχουν υπογράψει δήλωση που αναφέρει πως θα παραιτηθούν αν πωληθεί η αλυσίδα σε κάποιον άλλον!

Τελικά φαίνεται να έχουν δίκιο, αυτοί που λένε πως οι Έλληνες είναι ικανοί για το χειρότερο και για το καλύτερο. Ανακαλύπτοντας αυτήν την ιστορία, άρχισα να φοβάμαι πως η διχόνοια είναι στο dna μας. Μας ακολουθεί ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου. 

Σχετικές μετοχές:
DOW FTSE USD ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις