Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Αν πρέπει να επιλέξω μόνο μια μετοχή
1232 αναγνώστες
Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014
12:46

 

Εδώ και χρόνια, στην ερώτηση ποια μετοχή θα διάλεγα αν είχα μόνο μία επιλογή, η απάντηση παραμένει ακόμα η ίδια : Google (GOOG ή GOOGL)

Το ιστορικό της έχει δείξει πως σχεδόν πάντα βρίσκεται στα υψηλά της και σχεδόν πάντα καταφέρνει να σκαρφαλώνει υψηλότερα.

H πιο επιτυχημένη εταιρεία του διαδικτύου, ξεκίνησε από ένα ταπεινό γκαράζ. Εμπνευστές και ιδρυτές της ήταν δύο έξυπνοι και ταλαντούχοι διδακτορικοί φοιτητές, πριν 16 χρόνια.

Σε συνεχή ανοδική τροχιά, η κεφαλαιοποίηση της διπλασιάστηκε τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ έχει 10πλασιαστεί από το 2004, όταν διαπραγματεύτηκε για πρώτη φορά στο χρηματιστήριο.

 

Επιχειρηματικό μοντέλο

 

Το μεγάλο πλεονέκτημα του ιντερνετικού μάρκετινγκ, είναι η δυνατότητα στοχευόμενων διαφημίσεων. Οι διαφημιστές μπορούν να επιλέξουν την καταναλωτική ομάδα που τους ενδιαφέρει.

 

Εκτός από την κλασική μηχανή αναζήτησης, η Google είναι παντού. YouTube, Gmail, Χάρτες, Android, Play, Chrome, Μετάφραση, blogs, ημερολόγιο, ψηφιακή βιβλιοθήκη, διαχείριση φωτογραφιών, είναι ορισμένες από τις υπηρεσίες που προσφέρει. Όλες δωρεάν.

Σε αντάλλαγμα για την πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία, η Google λειτουργεί ως ένας δωρεάν ψηφιακός προσωπικός βοηθός.

Από το Google Search ανιχνεύουν ποια θέματα σε ενδιαφέρουν. Από το Google Maps μαθαίνουν που μένεις και που ταξιδεύεις. Από το Gmail γνωρίζουν τα ενδιαφέροντα και από το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Google+ τον κύκλο γνωριμιών σου. Από τα blogs που γράφεις ή επισκέπτεσαι καταλαβαίνουν τον τρόπο που σκέφτεσαι. Από το YouTube τα τραγούδια ή τα χόμπι σου αρέσουν.

Στο ημερολόγιο που παρέχει η Google εκατομμύρια κόσμος καταχωρεί το καθημερινό του πρόγραμμα. Ακόμα και αν δεν το κάνεις εσύ, πιθανότατα θα σε έχει καταχωρήσει κάποιος άλλος που είχε ραντεβού μαζί σου. Όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες, τόσο καλύτερες γίνονται.

 

 

Συνδυάζοντας τα, την επόμενη φορά που θα περιηγηθείς στο διαδίκτυο, θα σου προβάλουν τα προϊόντα ή υπηρεσίες που σε ενδιαφέρουν.

 

Τα έσοδα της Google προέρχονται από τα κλικ που γίνονται στις διαφημίσεις. Λίγα κλικ γίνονται όταν βλέπεις αδιάφορες διαφημίσεις. Πολύ περισσότερα όμως όταν αφορούν αγαθά που σε ελκύουν.

Κινητά

Τα έσοδα από την διαφήμιση των κινητών συσκευών αυξάνονται γρήγορα, αλλά προς το παρόν αποτελούν ένα μικρό μέρος των συνολικών εσόδων. Ωστόσο, καθώς οι χρήστες αποκτούν μεγαλύτερη οικειότητα με τα smartphones, θα αυξηθούν με γοργό ρυθμό.

Το λειτουργικό σύστημα Android, αγοράστηκε το 2005, μόλις 50 εκατομμύρια δολάρια. Δύο χρόνια αργότερα, η Google παρουσιάζοντας το Android OS ανακοίνωσε ότι θα είναι open source. Αυτό σήμαινε ότι ο καθένας θα μπορούσε να εξελίξει ή να κάνει οποιεσδήποτε αλλαγές στον κώδικα του, χωρίς να χρειάζεται νόμιμη άδεια. Η απόφαση αυτή έφερε την επανάσταση στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας.

Τα διαφημιστικά έσοδα από τα κινητά τηλέφωνα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για όλες τις εταιρείες του διαδικτύου. Η Google είναι αναμφισβήτητα σε καλύτερη θέση. Περίπου 850.000 συσκευές με Android ενεργοποιούνται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, κατέχοντας 62% μερίδιο αγοράς στα smartphones.

YouTube


Το YouTube ιδρύθηκε το 2005, ως μία εφαρμογή για τους ανθρώπους που επιθυμούν να μοιράζονται και να παρακολουθούν βίντεο.

Η Google τον Οκτώβρη του 2006 κατέβαλε 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια για να το εξαγοράσει και επικρίθηκε εκείνη την εποχή, ότι το πλήρωσε πολύ ακριβά. Πέρυσι όμως, έφερε έσοδα 5 δισεκατομμύρια, ενώ προβλέπεται μέχρι το 2020 να τετραπλασιαστούν.

 

Περίπου 100 ώρες βίντεο φορτώνονται στο YouTube κάθε λεπτό, έχοντας γίνει η κυρίαρχη πλατφόρμα βίντεο για μια ολόκληρη γενιά.

Η Google ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα, όπου θα προσφέρει συνδρομητικά κανάλια στο YouTube, με συνδρομές που ξεκινούν από 0.99 δολάρια το μήνα. Το National Geographic είναι από τα πρώτα κανάλια που θα συνεργαστεί.

 

Ανταγωνισμός και εργασιακό περιβάλλον


Στην Google πρόθυμα δαπανούν ότι χρειάζεται για να οχυρώσουν την δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά. Δεν τους ενδιαφέρει μόνο για να προσφέρουν ακόμα καλύτερες υπηρεσίες, αλλά και για προλάβουν τον ανταγωνισμό. Πριν αυτός γίνει απειλητικός.

Η Google έχει πολλά διαθέσιμα δισεκατομμύρια, για να εξαγοράσει οτιδήποτε θέλει. Το κυριότερο της πλεονέκτημα όμως, είναι πως συμμετέχοντας στον στρατηγικό σχεδιασμό της, όλες αυτές οι εταιρίες συνήθως πολλαπλασιάζουν την αξία που έχουν αποκτηθεί.

Συνολικά, από το 2001, η Google έχει αγοράσει 160 επιχειρήσεις. Οι 57 από αυτές τα τελευταία 3,5 χρόνια. Μόνο φέτος έχει αγοράσει 20.
 

 Τα ισχυρότερα θεμελιώδη μεγέθη που υπήρξαν, υπάρχουν, και θα συνεχίσουν να υπάρξουν, είναι η ανθρώπινη διανόηση και εφευρετικότητα.

Στους εργαζόμενους παρέχονται ιδανικές συνθήκες εργασίας. Το εργασιακό περιβάλλον είναι τόσο καλό στα κεντρικά γραφεία, το φημισμένο Googleplex, σχεδιασμένο έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να επιθυμούν οι ίδιοι να μένουν εκεί όσο γίνεται περισσότερο. Επιπλέον τους δίνονται κίνητρα για να ανακαλύψουν ιδέες, οι οποίες έχουν γεννήσει πολλές από καινοτομίες που βλέπουμε σήμερα.

 

 

Συμπέρασμα

Παρά το ότι η Google έχει επεκταθεί σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, η δραστηριότητα που δημιουργεί την συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων της, είναι η διαφήμιση.

 

H χρησιμότητα του Internet αφορά στην αναζήτηση και στην περιήγηση. Η Google κινείται προς την κατεύθυνση να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών, πριν ακόμα το ζητήσουν.

Οι ίδιοι το δηλώνουν απροκάλυπτα : ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον είναι να το εφεύρεις. Προωθεί τολμηρά σχέδια που φιλοδοξούν να αλλάξουν όχι μόνο την τη μορφή της εταιρείας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Ίσως διαθέτει το περισσότερο ταλέντο σε ανθρώπινο δυναμικό, τεχνογνωσία, υπολογιστική και οικονομική δύναμη, από κάθε άλλη επιχείρηση στον κόσμο. Κυριολεκτικά, είναι μια εταιρεία που δεν έχει οροφή.

 

 

* Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής
 

vpazopoulos@gmail.com

 

 

Σχετικές μετοχές:
DOW FTSE USD ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις