Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Ένα μικρό βήμα για την μετοχή, ένα μεγάλο για την ανθρωπότητα
699 αναγνώστες
Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014
15:19

http://www.capital.gr/News.asp?id=2068698

Οι καλλιέργειες κυττάρων έξω από τον οργανισμό  (in vitro) παρέχουν ένα πεδίο μελέτης για τους επιστήμονες της φαρμακευτικής βιομηχανίας, αλλά στερούνται το ευρύτερο πλαίσιο. Δεν μπορούν να ξέρουν τις επιδράσεις που θα έχουν οι δοκιμές σε έναν ολόκληρο οργανισμό.

Οι μελέτες των κυττάρων μέσα στον οργανισμό (in vivo) που γίνονται πειραματικά σε ζώα, επιτρέπουν την εκτίμηση των αποκρίσεων σε επίπεδο ολόκληρου οργανισμού, αλλά στερούνται την ιδιαιτερότητα του ανθρώπινου συστήματος.

 

Κάθε μία από τις δύο αυτές μεθόδους έχει τα μειονεκτήματα της. Το ιδανικό θα ήταν να βρεθεί ένας τρόπος, που θα γεφύρωνε το χάσμα. Έτσι θα έδινε την δυνατότητα να επιταχυνθεί η διαδικασία ανακάλυψης φαρμάκων, επιτρέποντας να αναπτυχθούν ταχύτερα θεραπείες, καλύτερης ποιότητας, φυσικά με χαμηλότερο κόστος.
 

Η εταιρία

Η Organovo (ONVO) ιδρύθηκε το 2007 για να προωθήσει την bioprinting τεχνολογία και ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Καλιφόρνια τον Ιανουάριο του 2009. Στο χρηματιστήριο άρχισε να διαπραγματεύεται τον Φεβρουάριο του 2012.


Είναι μια εξαιρετικά φιλόδοξη εταιρία που σχεδιάζει και δημιουργεί πραγματικούς ανθρώπινους ιστούς, που χρησιμεύουν σε ερευνητικούς σκοπούς, αλλά και σε θεραπευτικές εφαρμογές.

 

Όπως είναι γνωστό, ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από κύτταρα. Κάθε κύτταρο έχει τον δικό του εσωτερικό προγραμματισμό για να δημιουργήσει ένα ιστό. Οι ιστοί καθώς διαπλέκονται μεταξύ τους, σχηματίζουν τα διάφορα όργανα. 

 

Η Organovo (ONVO) δουλεύει πάνω στην τεχνολογία που μπορεί να φτιάξει εργαστηριακά οποιοδήποτε ιστό. Όχι μόνο υγιή, αλλά και από οποιαδήποτε μοντέλο ασθένειας. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί ο ερευνητής να συγκρίνει την επίδραση ενός φαρμάκου στον οργανισμό.  

Η πρόκληση

Για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στα εξαιρετικά πολύπλοκα μοντέλα που μελετάει η φαρμακοβιομηχανία, πρέπει να υπάρχουν αξιόπιστα εργαλεία ανάλυσης. Εργαλεία που να επιτρέπουν λεπτομερείς μετρήσεις σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και σήμερα το 40% των δαπανών από τις φαρμακευτικές εταιρίες, αφορούν έρευνες που αποτυγχάνουν μέχρι να φτάσουν στο στάδιο των ανθρώπινων δοκιμών.

 

Η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, σε ολόκληρη την ιατρική επιστήμη, είναι η διαδικασία ανακάλυψης και ανάπτυξης φαρμάκων, με στρατηγικές που αναγνωρίζουν την εκπληκτική πολυπλοκότητα της ανθρώπινης βιολογίας.  

Σήμερα υπάρχει η ευκαιρία να δημιουργηθούν ακόμα πιο εξελιγμένα μοντέλα που μπορούν να προσαρμοστούν σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, επίπεδα ασθένειας, ή ακόμα και σε μεμονωμένα άτομα !

 

Οι δοκιμές της παραγωγής ιστών παραδίδονται σε μια εξωτερική ομάδα εμπειρογνωμόνων για να τις αξιολογήσει. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και δημοσιοποιούνται από ανεξάρτητους προς την εταιρία επιστήμονες.
 

Η πρώτη μεγάλη αναγνώριση ήρθε τον Ιούνιο, όταν ο Δόκτωρ Adrian Roth, επιφανές στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας Roche, δημοσιοποίησε τις διαπιστώσεις του. Τα αποτελέσματά του ήταν ενθαρρυντικά, ανεβάζοντας την μετοχή 18% σε μία μόλις εβδομάδα.

Οι προσδοκίες για επιτυχή έκβαση της προσπάθειας είναι υψηλές. Η τιμή της μετοχής σε σχέση με 2 χρόνια πριν, είναι 6 φορές πάνω.


Τομείς ανάπτυξης

Η παραγωγή ζωντανών ανθρώπινων ιστών που λειτουργούν όπως οι φυσικοί, δίνει στους ερευνητές κάτι που δεν είχαν ποτέ πριν. Την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα φάρμακα σε κανονικούς ανθρώπινους ιστούς, πριν τη χορήγηση του φαρμάκου πειραματικά σε ασθενή. Χωρίς ηθικά εμπόδια και διλήμματα.  

Αυτό σημαίνει νέα φάρμακα, πιο εύκολα, πιο γρήγορα, πιο οικονομικά, πιο ασφαλή.

 

Εξίσου σημαντικό επίσης, είναι ότι προσφέρει την συναρπαστική δυνατότητα να εμφυτευθούν στο ανθρώπινο σώμα, νέοι υγιείς ιστοί κατά την διάρκεια εγχειρήσεων. Για την επισκευή ή την αντικατάσταση κατεστραμμένων ή προβληματικών.


Είναι καλύτερο από την μεταμόσχευση οργάνων, γιατί το όργανο που
μεταμοσχεύεται από τον δότη, ακόμα και αν είναι από νέο και υγιή οργανισμό, πάντα είναι σε κάποιο ποσοστό διαφορετικό από τον οργανισμό του λήπτη

 

Ο ανταγωνισμός από τις άλλες εταιρίες
 

Υπάρχουν και άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο 3D bioprinting, αλλά μέχρι σήμερα είναι πολύ πίσω σε τεχνογνωσία. Δεδομένου ότι είναι πολύ ασυνήθιστο να υπάρξει πλήρες μονοπώλιο από οποιαδήποτε εταιρεία, είναι λογικό να περιμένουμε να προκύψει ανταγωνισμός.

Το προβάδισμα όμως της Organovo είναι αδιαφιλονίκητο. Για να είμαστε ρεαλιστές, δεν πρέπει να υπολογίζουμε την Organovo ως εν δυνάμει μονοπώλιο, αλλά τη δυνατότητα της να γίνει μια δεσπόζουσα εταιρίας του κλάδου, με ισχυρή πνευματική ιδιοκτησία.

Από τις μεγάλες βιοτεχνολογίας εταιρίες, όπως οι Amgen, Genentech, Biogen, καμία δεν έχει τον έλεγχο της αγοράς. Παρόλα αυτά όλες αυτές, στηρίχθηκαν αρχικά σε μια καινοτομία και στην πορεία του χρόνου γιγαντώθηκαν.

 

Τομείς ανάπτυξης

Η παραγωγή ζωντανών ανθρώπινων ιστών που λειτουργούν όπως οι φυσικοί, δίνει στους ερευνητές κάτι που δεν είχαν ποτέ πριν. Την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα φάρμακα σε κανονικούς ανθρώπινους ιστούς, πριν τη χορήγηση του φαρμάκου πειραματικά σε ασθενή. Χωρίς ηθικά εμπόδια και διλήμματα.  

Αυτό σημαίνει νέα φάρμακα, πιο εύκολα, πιο γρήγορα, πιο οικονομικά, πιο ασφαλή.

 

 Προσφέρει επίσης την συναρπαστική δυνατότητα να εμφυτευθούν στο ανθρώπινο σώμα, νέοι υγιείς ιστοί κατά την διάρκεια εγχειρήσεων. Για την επισκευή ή την αντικατάσταση κατεστραμμένων ή προβληματικών.


Είναι καλύτερο από την μεταμόσχευση οργάνων, γιατί το όργανο που
μεταμοσχεύεται από τον δότη, ακόμα και αν είναι από νέο και υγιή οργανισμό, πάντα είναι σε κάποιο ποσοστό διαφορετικό από τον οργανισμό του λήπτη

 

Συμπέρασμα

 

Ποια είναι τα όρια της επιστήμης ; Ένα μηχάνημα να μπορεί να φτιάξει συμβατό συκώτι; ανθρώπινο χέρι; έναν ολόκληρο άνθρωπο; Από ότι φαίνεται, το ερώτημα δεν είναι το αν θα γίνει, αλλά το πότε.
 

Δεν υπάρχουν σήμερα πολλές εταιρείες στο χρηματιστήριο με τόσο φιλόδοξο όραμα. Γιατί δεν επιδιώκουν να φτιάξουν απλά ιστούς, αλλά ολόκληρα νέα όργανα, από κύτταρα του ασθενή. 

 

Αν αυτή η τεχνολογία κάνει ότι υπόσχεται, θα είναι μια πραγματική επανάσταση. Θα ξεπεραστούν ασθένειες που μέχρι τώρα η επιστήμη στάθηκε ανήμπορη να  θεραπεύσει. Θα αλλάξει δραματικά τον τρόπο που εξασκείται η ίδια η ιατρική.
 

Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει όλοι ενθουσιασμένοι να τρέξουμε να αγοράσουμε μετοχές της. Η εταιρεία εξακολουθεί να ανήκει στην κατηγορία των ριψοκίνδυνων επιλογών. Μπορεί να έχει ένα λαμπρό μέλλον και να 10πλασιάσει ή 20πλασιάσει την αξία της. Μπορεί όμως οι φιλοδοξίες της να μην πραγματοποιηθούν ποτέ.

 

Σχετικές μετοχές:
DOW FTSE USD ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις