Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Η ασφάλεια των τροφίμων
747 αναγνώστες
Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014
14:19

http://www.capital.gr/News.asp?id=2063542

 

Για τους επενδυτές που επιδιώκουν σταθερό εισόδημα από τις μερισματικές αποδόσεις, οι μεγάλες βιομηχανίες καταναλωτικών αγαθών που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αγορά, είναι μια κατηγορία που σίγουρα πρέπει να έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους.

Ο λόγος είναι πως εγγυώνται σχετική σταθερότητα στην κερδοφορία τους, αρκετά προβλέψιμη τροχιά ανάπτυξης και συνήθως οι διοικήσεις τους είναι εστιασμένες στην ικανοποίηση των πιστών μετόχων, με την μερισματική πολιτική τους.

Επίσης, επειδή δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα, τα δεδομένα που αφορούν την αποτίμηση τους είναι σχετικά αντικειμενικά. Αντίθετα, στις εταιρίες της άυλης οικονομίας πρωτεύοντα ρόλο παίζουν οι προσδοκίες των επενδυτών.

Η εταιρία General Mills

Ξεκινώντας από μόλις δύο αλευρόμυλους το 1856, η General Mills (GIS) κατάφερε να γίνει παγκόσμια δύναμη. Πρωταρχική επιδίωξη του ιδρυτή της ήταν η πώληση προϊόντων ανώτερης ποιότητας. Η επιβράβευση και η αρχή της αναγνώρισης ήρθε το 1880, όταν το αλεύρι τους πήρε το πρώτο του βραβείο. Από τότε το Gold Medal της εταιρίας, εξακολουθεί να είναι η μάρκα με τις περισσότερες πωλήσεις στην κατηγορία της στην Αμερική.

Από τη δεκαετία του 1960, ξεκίνησε την παραγωγή και διάθεση παιδικών τροφών που γρήγορά έγιναν δημοφιλή στις ΗΠΑ. Αρκετά από τα προϊόντα τους καταλαμβάνουν επίσης το Νο 1 ή Νο 2 στην αγορά. Διάσημα προϊόντα είναι η Pillsbury (κατεψυγμένη ζύμη),  το Green Giant (κατεψυγμένα λαχανικά), το Yoplait (γιαούρτι), Haagen-Dazs (παγωτά) καθώς και τα δημητριακά Cheerios.

Σήμερα, με κύκλο εργασιών που φτάνει τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια και με παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στον κόσμο.

Κέρδη και μερισματική πολιτική

Προκειμένου να διατηρήσει μια εταιρεία την μερισματική πολιτική της, πρέπει να έχει επαρκή ταμειακή ροή, σταθερά έσοδα και σταθερά κέρδη. Η General Mills (GIS) με βάση αυτά τα κριτήρια, μπορεί να  καλύψει ακόμα και το διπλό μέρισμα από αυτό που διανέμει σήμερα.

Εκτός από την ικανότητα μιας εταιρίας να μοιράζει μέρισμα τους μετόχους της, πρέπει και να το επιθυμεί. Η παράδοση είναι η καλύτερη ένδειξη για την πρόθεση της διοίκησης. Η General Mills (GIS) έχει αυξήσει το μέρισμά της για τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ ακόμα ασφαλέστερο κριτήριο είναι πως δεν έχει σταματήσει ούτε ένα χρόνο την διανομή μερίσματος, για πάνω από έναν αιώνα.

Συγκεκριμένα δίνει μέρισμα για 114 χρόνια, χωρίς ούτε μια εξαίρεση. Μόλις 5 εταιρίες στον κόσμο μπορούν να περηφανεύονται για αυτήν την επίδοση.

Τα οικονομικά στοιχεία της είναι εύρωστα, δεν εμπνέουν ανησυχία. Η General Mills έχει μια πολύ υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων, η οποία έχει αυξηθεί κατά την τελευταία δεκαετία.

Από το 2008, οι καθαρές πωλήσεις και τα λειτουργικά κέρδη αυξάνονται με σταθερό ρυθμό, αλλά τα κέρδη ανά μετοχή ανέβηκαν ακόμα περισσότερο. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που εφαρμόζουν. Σημαντικό είναι πως οι ισχυρές ταμειακές ροές της εταιρίας εγγυώνται ότι οι επαναγορές μετοχών μπορούν να συνεχιστούν.

Τα σχέδια για το μέλλον

Θετικό είναι πως η διοίκηση δεν επαναπαύεται στην ηγετική θέση της εταιρίας. Σχεδιάζει και εισάγει πολλά νέα προϊόντα, διεκδικώντας ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Σκοπεύει να επιτύχει αύξηση εσόδων και κερδών μέσω επέκτασης της σε διεθνές επίπεδο, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές.

Στις ΗΠΑ θα δώσουν βαρύτητα σε ειδικές ομάδες καταναλωτών. Σύμφωνα με την διοίκηση, πρόκειται για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και οι πολυπολιτισμικές  οικογένειες που αναπτύσσονται ταχύτατα.
 
Στις αναδυόμενες διεθνείς αγορές, η πραγματοποίηση στρατηγικών εξαγορών και η συνεργασίες με κορυφαίους λιανοπωλητές, είναι η στρατηγική που έχει επιλέξει για να διεισδύσει πιο γρήγορα. Σημαντικό στοιχείο είναι η αυξανόμενη μεσαία τάξη που παραμένει η κινητήρια δύναμη της ζήτησης για υψηλής ποιότητας, θρεπτικά και βολικά συσκευασμένα τρόφιμα.

 

              


Για παράδειγμα η ετήσια κατανάλωση δημητριακών ανά κάτοικο, σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Τουρκία και η Ρωσία, είναι το 10 με 20 φορές λιγότερη, από την αντίστοιχη των δυτικών χωρών.

Άλλο παράδειγμα είναι η κατανάλωση γιαουρτιού στην Κίνα. Τα τελευταία 6 χρόνια έχει διπλασιαστεί, ενώ αναμένεται να διπλασιαστεί ξανά μέχρι το 2018 !
 

         


Σημεία κλειδιά στην αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας είναι οι νέες γραμμές σχεδιασμένες για παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού, η επιπλέον παραγωγική δυνατότητα για σνακς και η κατασκευή ενός κέντρου έρευνας και ανάπτυξης στη Σαγκάη της Κίνας.


Συμπέρασμα

Εάν η αμερικάνικη αγορά συνεχίζει να κινείται υψηλότερα, τότε η General Mills (GIS) είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει και αυτή την άνοδό της. Εάν αντίθετα υποχωρήσει σημαντικά, τότε μάλλον θα υποχωρήσει και η μετοχή, λιγότερο όμως σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Η σταθερή ανοδική πορεία των οικονομικών της μεγεθών και η παράδοση που έχει στην μερισματική απόδοση, είναι βέβαιο πως θα λειτουργήσουν σαν μαξιλαράκι ασφαλείας.

Γενικότερα ο κλάδος των τροφίμων, έχει το μειονέκτημα του έντονου ανταγωνισμού, αλλά και το πλεονέκτημα της ανεξαρτητοποίησης του από τον οικονομικό κύκλο. Ανεξάρτητα από το αν διανύουμε περίοδο  ανάπτυξης ή ύφεσης, οι πωλήσεις δεν επηρεάζονται εύκολα.

 

Σχετικές μετοχές:
DOW FTSE USD ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις