Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Η καινοτομία που σαρώνει τα πάντα
1272 αναγνώστες
Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014
11:03

 

http://www.capital.gr/News.asp?id=2048620

 

Όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο φανερό πως η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης θα αλλάξει τον κόσμο που ζούμε. Αρκετοί επενδυτές έχουν αγοράσει μετοχές του κλάδου, αδιαφορώντας για τα οικονομικά μεγέθη των εταιριών, προσδοκώντας πολύ μεγάλες μελλοντικές επιδόσεις.

Ένας κλάδος που κινείται και αναπτύσσεται παράλληλα με την 3D εκτύπωση, αλλά για την ώρα δεν έχει τραβήξει τα φωτά της δημοσιότητας πάνω του, είναι αυτός της 3-D σάρωσης. Δηλαδή της τεχνολογίας μέτρησης (σκανάρισμα) τρισδιάστατων επιφανειών. 

Η τεχνολογία των 3-D εκτυπωτών μπορεί να κατασκευάσει σχεδόν οτιδήποτε της ζητείται πλέον, αλλά απαιτείται πρώτα να τους τροφοδοτήσεις με το σχέδιο του αντικειμένου ή την σχηματική αναπαράσταση του. Αυτά τα σχέδια συνήθως δημιουργούνται χρησιμοποιώντας CAD αρχεία.

Αν όμως υπάρχει ήδη αυτό που θέλεις να φτιάξεις ;  Γιατί να μπεις στον κόπο και τα έξοδα να το δημιουργήσεις σε ψηφιακή μορφή, ενώ μπορείς απλά να το σκανάρεις ;
Άρα εκτός από 3D εκτυπωτές, αυτό που θα βοηθάει αποφασιστικά, είναι 3D σαρωτές (scanners).

Η εταιρία

Η FARO ξεκίνησε από δύο φοιτητές που κάνανε το διδακτορικό τους στην βιοϊατρική μηχανική. Όταν πρωτοξεκίνησε, άρχισε να αναπτύσσει τεχνολογία και λογισμικό για να υποστηρίξει προηγμένες χειρουργικές και διαγνωστικές μεθόδους. Εισήγαγε τον πρώτο αρθρωτό βραχίονα στην τεχνολογία των μετρήσεων, το 1984, για να επικεντρωθεί αργότερα στον βιομηχανικό χώρο.

Η FARO συγκαταλέγεται στις πιο αξιόπιστες εταιρίες του κόσμου, στον κλάδο της 3D τεχνολογίας  μέτρησης. Η εταιρεία αναπτύσσει και εμπορεύεται συστήματα μέτρησης ακριβείας, καθώς και συσκευές απεικόνισης και λογισμικού. Οι συσκευές χρησιμεύουν για την καταμέτρηση μικρών εξαρτημάτων, του όγκου τεραστίων χώρων σε 3D, τοπογραφικών και κατασκευών, ακόμα και για την έρευνα των περιοχών ατυχήματος ή σκηνών εγκλήματος.

Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στη Φλόριντα, αλλά έχει γραφεία σε πολλές χώρες του κόσμου. Έχει  κεφαλαιοποίηση  780 εκατομμύρια δολάρια, με ετήσια έσοδα 300 εκατομμύρια και p/e 35. Τα κέρδη δεν είναι υψηλά, αλλά ας μην ξεχνάμε πως βρίσκεται σε πορεία έντονης ανάπτυξης. Πλεονέκτημα είναι τα 190 εκατομμύρια σε μετρητά που διαθέτει. Συχνά η ρευστότητα αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Επίσης σημαντικό είναι ότι δεν έχει χρέη.

Η τεχνολογία  

Η τεχνολογία της FARO ανεβάζει την παραγωγικότητα ελαχιστοποιώντας σημαντικά τον χρόνο μέτρησης τρισδιάστατων επιφανειών. Επίσης με διάφορα εξειδικευμένα software κάνει γρηγορότερη την επεξεργασία των δεδομένων.

Οι εφαρμογές είναι περισσότερες ακόμα και από την 3D εκτύπωση. Για παράδειγμα χρησιμοποιούνται από κατασκευαστές παιχνιδιών ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως για την καταγραφή της κίνησης ποδοσφαιριστών ή την απεικόνιση των σταδίων. 

Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι η απτή απόδειξη της τεχνολογικής πρωτοπορίας μιας εταιρείας. Στον τομέα της 3D σάρωσης, η FARO είναι ο αναμφισβήτητος ηγέτης. Έχει ήδη πάνω από 150 επίσημα πατενταρισμένες ιδέες και έχει κάνει πάνω από 30.000 εγκαταστάσεις σε πελάτες της.

Η επιτυχία στις τεχνολογικές καινοτομίες δεν έρχεται τυχαία. Για παράδειγμα πέρσι, που αυξήθηκε η γκάμα των προϊόντων της, τα ποσά που ξόδεψε η εταιρία στην έρευνα ήταν αυξημένα 27% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Τα προϊόντα και οι προοπτικές

Το πιο χαρακτηριστικό προϊόν τους είναι μια φορητή μηχανή μέτρησης συντεταγμένων. Ένα εργαλείο που επιτρέπει την εύκολη εξακρίβωση της ποιότητας των προϊόντων εκτελώντας 3D ελέγχους, πιστοποιήσεις, τρισδιάστατη ανάλυση, αντίστροφη μηχανική, και πολλά άλλα. Η προσθήκη του λέιζερ προσθέτει δυνατότητες 3D σάρωσης, ακόμα και για λεπτομερή μέτρηση της μορφολογίας του εδάφους.

 


 Εφαρμογές της FARO χρησιμοποιούν διάσημες εταιρίες, όπως Airbus, Audi, Boeing, BMW, Ford, General Electric, General Motors, Honda, Lockheed Martin, Siemens και πολλές άλλες. Πελάτης της είναι ακόμα και η NASA.

Από μια πρόσφατη συνέντευξη του CEO και συνιδρυτή της εταιρίας Fay Freeland, ξεχώρισαν τρεις  αναφορές:
α) η πρόθεση του για επέκταση σε νέες γεωγραφικές περιοχές και επιπλέον διείσδυση στις υπάρχουσες αγορές.
β) η εκμετάλλευση της ρευστότητας τους, ώστε να προχωρήσουν σε εξαγορές που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των πελατών τους με νέες υπηρεσίες.
γ) η συνέχιση της διάθεσης των πόρων τους για έρευνα και ανάπτυξη, προκειμένου να παραμείνουν ηγέτιδα δύναμη στις τεχνολογικές εξελίξεις του χώρου.
 
Συμπέρασμα

Ενώ τα φώτα της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον των επενδυτών έχουν πέσει στις εταιρίες που σχετίζονται άμεσα με την 3D εκτύπωση, η FARO Technologies δραστηριοποιείται σε ένα τομέα που επίσης θυμίζει επιστημονική φαντασία. Της μέτρησης ακριβείας τρισδιάστατων επιφανειών με ρομποτικές μεθόδους.

Η εταιρία διαθέτει τα δυο σημαντικότερα χαρακτηριστικά, που είναι απαραίτητα για να δούμε θετικά οποιαδήποτε επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε τεχνολογίες αιχμής :
Ισχυρό ισολογισμό και ρευστότητα,  που εγγυάται την χρηματοδότηση των πλάνων της. Επίσης φιλοδοξεί να συνεχίσει να παρέχει στους πελάτες της προϊόντα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Τόσο τα έσοδα, όσο και τα κέρδη είναι σε διαρκή και, κυρίως, σταθερή άνοδο. 

Η διοίκηση έχει ένα όραμα. Προσδοκάει μέσα στην επόμενη πενταετία να μεταμορφώσει εντελώς την εταιρεία. Να την κάνει μεγαλύτερη, με σημαντικά ευρύτερο και βαθύτερο χαρτοφυλάκιο σε τεχνολογικές εφαρμογές. Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά έχει αποδείξει πως είναι εντός των δυνατοτήτων της.

 

* Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής
 

* Η ανάλυση δίνεται ως ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Δεν έχει σαν σκοπό την σύσταση αγοράς ή πώλησης.


* Όποιος δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στην πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στην στο Hotel Zafolia, ας γράψει ένα e-mail στο vpazopoulos@gmail.com
Μπορούμε να του στείλουμε την παρουσίαση που αφορά τις επενδύσεις στις αναπτυγμένες αγορές, που έχουν σαν κύριο προσανατολισμό την ασφάλεια του κεφαλαίου και την αξιοπρεπή απόδοση των χρημάτων.

 

Σχετικές μετοχές:
DOW FTSE USD ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις