Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Τα γκολ ανεβάζουν τις μετοχές
785 αναγνώστες
Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014
15:56

Μια από τις αποδοτικότερες περιόδους που έχει ζήσει το ελληνικό χρηματιστήριο, και σίγουρα η καλύτερη από τις πρόσφατες, ήταν η περίοδος 2003 – 2007.

Ήταν η περίοδος που είχαμε έναν οργασμό κατασκευαστικών έργων λόγω της Ολυμπιάδας, αισιοδοξία και θετική ψυχολογία, πιστωτική επέκταση με εύκολο δανεισμό, η χώρα μας ακουγόταν με θετικό τρόπο με μεγάλη συχνότητα ενισχύοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη του τουρισμού .


Αναμφίβολα είναι μια πλούσια εμπειρία που θυμόμαστε με νοσταλγία, ειδικά αν την συγκρίνουμε με την σημερινή μίζερη και θλιβερή πραγματικότητα.

 

Τι κάνουμε τώρα
 

Με δύο τρόπους μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την εμπειρία :

 

Ο πρώτος είναι παθητικός. Να καπνίζουμε νωχελικά την πίπα στο μπαλκόνι, ενώ κουνάμε ρυθμικά την κουνιστή πολυθρόνα μας, αναλογιζόμενοι τις ωραίες εποχές και τα σχετικά εύκολα χρήματα που βγάζαμε τότε.

 

Ο δεύτερος είναι ο ενεργητικός. Να βρούμε τις χώρες όπου επικρατούν παρόμοιες συνθήκες. Κράτη όπου επικρατεί αισιοδοξία και ενθουσιασμός. Που προετοιμάζονται για μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Που ζούνε μια μορφή πιστωτικής επέκτασης. Που περιμένουν άνθηση της τουριστικής βιομηχανίας.

 

Νομίζω σε όλους πήγε το μυαλό σε ποια χώρα γίνονται όλα αυτά, και ακόμα περισσότερα. Σας το είχαμε προτείνει στην αρχή του έτους : Την Βραζιλία.
Την χώρα που θα διεξαχθούν όχι μόνο το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016.


Η οικονομία της
 

Η Βραζιλία τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενη την άνοδο των τιμών στις πρώτες ύλες, έχει παρουσιάζει σταθερή κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Διαθέτει ισχυρή εγχώρια αγορά, αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη και μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Ο δείκτης ανεργίας είναι στα ιστορικά χαμηλά του. Υπάρχει μεγάλος πλούτος σε φυσικούς πόρους, αλλά και άφθονες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας.


Η τουριστική βιομηχανία και γενικότερα η εικόνα της Βραζιλίας, θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις παγκοσμίου εμβέλειας εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν στη χώρα. Από τον τουρισμό δεν επωφελούνται μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά και άλλες επιχειρήσεις. Όπως για παράδειγμα οι βιομηχανίες μπύρας και αναψυκτικών.

 

Για πολλούς βραζιλιάνους οι συνθήκες εργασίας απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν ιδανικές. Όμως είναι γεγονός πως έχει υπάρξει μείωση της φτώχειας και της ανισότητας του εισοδήματος τα τελευταία χρόνια.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται η βραζιλιάνικη οικονομία. Με βάση το ΑΕΠ είναι η έβδομη σε μέγεθος οικονομία του πλανήτη, με μέση αύξηση τα τελευταία χρόνια κοντά στο 5%. Επίσης είναι το έβδομο σε μέγεθος καταναλωτικό κοινό.

 

Η κυβερνητική πολιτική είναι περισσότερο φιλική προς την αγορά. Πρόσφατα είχανε δημοπρασίες για οδικές αρτηρίες και αεροδρόμια που θα ενισχύσουν τις αναπτυξιακές δομές της οικονομίας, αν και  θα πάρει κάποιο χρόνο προτού να φανούν τα αποτελέσματα.

Τα προβλήματα της είναι η γραφειοκρατία, η διαφθορά, το πολυδαίδαλο φορολογικό σύστημα και ο σχετικά υψηλός πληθωρισμός. Επίσης οι επενδυτές να έχουν υπόψη τους πως τον Οκτώβρη αναμένονται προεδρικές εκλογές.

Πως μπορούμε να επενδύσουμε στην Βραζιλία

Για όποιον θέλει να επενδύσει στην δυναμική κάποιας χώρας, χωρίς να χρειαστεί να εμπλακεί με μεμονωμένες μετοχές, η λύση είναι τα ETFs.

Όσοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον όρο  ETF, ας θεωρήσουν πως είναι κάτι σαν αμοιβαίο κεφάλαιο, που όμως διαπραγματεύεται σαν μια συνηθισμένη μετοχή.


Είναι μια πολύ καλή λύση για όποιον θέλει να τοποθετηθεί, αλλά διστάζει να εμπλακεί με παράγωγα (futures), μια που δεν υπάρχει μόχλευση. Αν ανέβει 1% ο δείκτης και έχεις αγοράσει, το κέρδος σου είναι 1%. Αντίθετα, αν έχεις πάρει short θέση, δηλαδή έχεις προβλέψει πτώση, χάνεις μόλις 1%.

 

Το καλό με τα ETFs, είναι πως έχουν διαφορετικές μετοχές στο χαρτοφυλάκιο τους, περιορίζοντας τον κίνδυνο. (Περισσότερες λεπτομέρειες για τα πλεονεκτήματα των ETFs, είχαμε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα).

 

Το πιο δημοφιλές ETF που αφορά την Βραζιλία, είναι το iShares MSCI Brazil (κωδικός : EWZ), που ακολουθεί τον δείκτη MSCI Brazil 25/50 με επιλεγμένες μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

 

Υπάρχουν επίσης ETFs που ειδικεύονται στην μεσαία κεφαλαιοποίηση, στον κατασκευαστικό κλάδο, των ορυχείων, τον χρηματοοικονομικό και του Real Estate.


Βέβαια για να αγοράσει κάποιος αυτά τα ETFs, απαραίτητα πρέπει να έχει ανοίξει χρηματιστηριακό κωδικό για τις αναπτυγμένες αγορές. Είναι πολύ εύκολο πλέον και για τους Έλληνες επενδυτές. Αρκετές ελληνικές χρηματιστηριακές προσφέρουν αυτή την δυνατότητα. 
 

Συμπέρασμα

 

Για τους επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες με βασικό κριτήριο τα μακροοικονομικά δεδομένα, το  κλειδί είναι η ανάπτυξη. Μια αναπτυσσόμενη οικονομία, σε αντίθεση με μια αναπτυγμένη, έχει μεγαλύτερο περιθώριο για ποσοστιαία αύξηση της κατανάλωσης, που αποτελεί το βασικό κίνητρο για ενδυνάμωση της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών.

 

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το 2050 οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, κατά σειρά προτεραιότητας, θα είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Βραζιλία και η Ρωσία.

 

 Το μουντιάλ δεν είναι μόνο γκολ και θέαμα. Ο τζίρος που δημιουργείται από το ποδόσφαιρο, άμεσα και έμμεσα, είναι πολλών δισεκατομμυρίων. Ειδικά σε μια κορυφαία διοργάνωση όπως είναι το παγκόσμιο κύπελλο.

Δεν θα μας φανεί καθόλου παράξενο, ότι όσο πηγαίνει καλά η εθνική ομάδα της Βραζιλίας, τόσο θα ανεβαίνει η επενδυτική ψυχολογία, δηλαδή ο πιο καταλυτικός παράγοντας που κινεί τις μετοχές. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, τότε είμαστε όλοι βραζιλιάνοι. Ή τουλάχιστον όσοι από εμάς έχουνε αγοράσει βραζιλιάνικα ETFs .

 

Γκοοοολ

 

 

 

 

* Η ανάλυση δίνεται ως ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Δεν έχει σαν σκοπό την σύσταση αγοράς ή πώλησης.

 

* Όποιος δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στην πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στην στο Hotel Zafolia, ας γράψει ένα e-mail στο vpazopoulos@gmail.com
Μπορούμε να του στείλουμε την παρουσίαση που αφορά τις επενδύσεις στις αναπτυγμένες αγορές, που έχουν σαν κύριο προσανατολισμό την ασφάλεια του κεφαλαίου και την αξιοπρεπή απόδοση των χρημάτων.

Σχετικές μετοχές:
DOW FTSE USD ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις