Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Η επανάσταση των ρομπότ
962 αναγνώστες
Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014
13:39

http://www.capital.gr/News.asp?id=2025701

 

Συνήθως όταν ακούμε για ρομπότ, μας έρχονται στο μυαλό εικόνες από ταινίες ή βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Ένα ανθρωπόμορφο μηχάνημα που μιλάει, περπατάει, σκέφτεται. Η εικόνα αυτή είναι μια κάπως ρομαντική και σίγουρα απέχει από την σημερινή πραγματικότητα.

Για να θεωρηθεί ένα μηχάνημα ρομπότ θα πρέπει να λειτουργεί αυτόματα και αυτόνομα. Να υπάρχει ενσωματωμένη ευφυΐα ή προγραμματιζόμενη μνήμη.

Αντοχή στην πίεση, θερμοκρασία, υγρασία, να επαναλαμβάνει ατέρμονα την ίδια εργασία χωρίς μείωση της ακρίβειας. Μπορεί να λειτουργεί κάτω από τον απευθείας έλεγχο ενός ανθρώπου ή αυτόνομα μέσω υπολογιστή.

Η ρομποτική είναι αυτόνομος τεχνολογικός κλάδος. Είναι μια ευρεία έννοια που επηρεάζει την βιομηχανία, την άμυνα, την υγεία. Περιλαμβάνει συστήματα software, τεχνητή νοημοσύνη,  αυτοματοποιημένη βιομηχανική παραγωγή, μέχρι και υποκατάσταση του γιατρού στις χειρουργικές επεμβάσεις.

Η ανάπτυξη της ρομποτικής

 

Κάποτε τεχνολογική αιχμή θεωρήθηκε η ανάπτυξη ενός ρομποτικού βραχίονα ως λύση για βιομηχανικούς αυτοματισμούς. Σήμερα η ρομποτική έφτασε στο σημείο να περιλαμβάνει διαστημικά οχήματα που ερευνούν άλλους πλανήτες.
 

Στις ημέρες μας υπάρχουν ρομποτικά οχήματα υποβρύχια, θαλάσσια, χερσαία και εναέρια. Όχι μόνο τηλεκατευθυνόμενα, αλλά και κινούμενα αυτόνομα. Έχουμε ρομπότ στο διάστημα, στρατιωτικά, βιομηχανικά, ιατρικά. Ρομπότ για ψυχαγωγία, οικιακή βοήθεια, υγειονομική περίθαλψη, διαλογή και επεξεργασία απορριμμάτων, βιονική προσθετική ανθρώπινων μελών.

Οι εφαρμογές που βοηθάνε τους ανθρώπους δεν αφορούν το μέλλον ούτε τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Είναι ήδη εδώ.

 

Τι έχει αλλάξει τελευταία στον κλάδο
 

Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε πως η τεχνολογία σε αυτόν τον τομέα έχει κάνει άλματα το τελευταίο διάστημα, μετά από πολλά χρόνια σχετικά αργής εξέλιξης.

Το γεγονός που έπαιξε καθοριστικότερο ρόλο, είναι η υιοθέτηση ενός κοινού ρομποτικού κώδικα, δηλαδή ενός μοντέλου λογισμικού. Του Robot Operating System (ROS). Μέχρι πρόσφατα η κάθε ερευνητική ομάδα είχε το δικό της λειτουργικό περιβάλλον που δεν ταίριαζε με τα υπόλοιπα.

Με αυτόν τον τρόπο όμως, όποιος έφτιαχνε μια εφαρμογή που χρησίμευε σε κάποιον άλλο, δεν μπορούσε εύκολα να την πουλήσει ή να την αγοράσει. Έπρεπε να «μεταφραστεί» σε μια άλλη πλατφόρμα. Τώρα όμως, ακόμα και μικρές ομάδες μηχανικών, οπουδήποτε στον κόσμο, μπορούν να δημιουργήσουν χρήσιμα τμήματα ενός ρομπότ και να πουλήσουν την εφεύρεσή τους σε μεγαλύτερους κατασκευαστές.

 

Πως θα επηρεάσουν το μέλλον

 

Ένα ρομπότ δεν μπορεί να εκτελέσει όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Αντιθέτως όμως κάνουν κάποιες εργασίες καλύτερα από τους ανθρώπους. Έχουν αντοχή στην πίεση, θερμοκρασία, υγρασία. Επαναλαμβάνουν ατέρμονα την ίδια εργασία χωρίς μείωση της ακρίβειας.

 

Η αγορά εργασίας θα υποστεί μεγάλες αλλαγές, μια που τα ρομπότ θα καταλάβουν πολλές από τις θέσεις εργασίες που τώρα γίνεται από ανθρώπους. Θα υπάρξει σημαντική μείωση του κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας. Η πανάρχαια επιθυμία για απαλλαγή από μονότονες και επικίνδυνες χειρονακτικές εργασίες, έχει γίνει πραγματικότητα.
 

Οι στρατιωτικές χρήσεις, για παράδειγμα μέσω των drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), θα αλλάξει τον τρόπο που διεξάγεται ο πόλεμος. Οικιακά ρομπότ θα μας βοηθάνε στο δουλειές του σπιτιού.

 

Μετανάστες από το μέλλον, τα ρομπότ προσφέρουν μια μοναδική εικόνα για το τι θέλουν οι άνθρωποι από την τεχνολογία. Αυτό κάνει την πρόοδό τους παράξενα συναρπαστική. Η σύγχρονη νομοθεσία θα ορίσει νέους κανόνες, γατί τα ρομπότ θα είναι καλά ή κακά, όσο οι άνθρωποι τα ρυθμίζουν να είναι.

 

Πως επενδύουμε

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για να επενδύσει κάποιος, είναι να έχει ανοίξει κωδικό για τις αναπτυγμένες ξένες αγορές. Πλέον και στην Ελλάδα κάποιες χρηματιστηριακές δίνουν αυτή την δυνατότητα. Μπορείτε να ρωτήσετε τον χρηματιστή σας ή αν δεν βγάλετε άκρη, μπορείτε να μου στείλετε e-mail για να σας καθοδηγήσω.

Όσοι έχουν πρόσβαση στην αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά, το ETF με τον κωδικό ROBO είναι αυτό που επενδύει σε μετοχές ρομποτικής και αυτοματισμού.
(Όσοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον όρο  ETF, ας θεωρήσουν πως είναι κάτι σαν αμοιβαίο κεφάλαιο, που όμως διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο σαν μια συνηθισμένη μετοχή).

 

Παρέχει στους επενδυτές πρόσβαση σε μικρές ή και μεγαλύτερες εταιρίες ρομποτικής και αυτοματισμού. Το 40% σχεδόν είναι αμερικάνικες εταιρίες, το 25% γιαπωνέζικες, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται σε διάφορες χώρες.

Καμία μετοχή δεν καταλαμβάνει πάνω από το 2,22% του χαρτοφυλακίου του ETF, επιτυγχάνοντας την μέγιστη δυνατή διαφοροποίηση. Η διασπορά εξασφαλίζει πως δεν κινδυνεύουμε να υποστούμε αξιοσημείωτη ζημιά, ακόμα και αν μια από τις εταιρίες που έχει επενδύσει το ETF, πτωχεύσει.

 

Ακολουθεί την πορεία του κλάδου που η προοπτική του μόνο ανοδική μπορεί να είναι. Η τεχνολογία προχωράει μπροστά. Οι ρομποτικές εφαρμογές έρχονται για να εργαστούν και να παίξουν μεταξύ μας σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

 

 

 

Συμπέρασμα

 

Το ROBO, μπορεί να επωφεληθεί μακροπρόθεσμα από την αναπόφευκτη ανάπτυξη της ρομποτικής, του αυτοματισμού της παραγωγής , της 3D εκτύπωσης.

 

Η ρομποτική εκτός από τις συναρπαστικές εφαρμογές που μας προσφέρει, εξαπλώνεται συνεχώς. Ως άνθρωπος νιώθω δέος παρακολουθώντας τις εκπληκτικές ανακαλύψεις και τις τεχνολογικές καινοτομίες που βελτιώνουν τη ζωή μας.

Ως επενδυτής δεν μπορώ παρά να σκεφτώ τις ευκαιρίες που έχουμε για να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο που δημιουργεί όλη αυτή η ανάπτυξη και η πρόοδος,  επενδύοντας σε εταιρείες που βρίσκονται πίσω από αυτές τις ανακαλύψεις.

 

 

 

* Η ανάλυση των μετοχών και των ETFs δίνεται ως ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Δεν έχει σαν σκοπό την σύσταση αγοράς ή πώλησης.

 

 

Την Παρασκευή 30 Μαΐου θα γίνει η εκδήλωση που αφορά εκείνους που θέλουν να μάθουν ή διερευνούν τρόπους επένδυσης στις ξένες αναπτυγμένες αγορές.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ :

http://ependytes.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=48583&blid=583

 

Σχετικές μετοχές:
DOW FTSE USD ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις