Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Όχι πια δάκρυα
1614 αναγνώστες
Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014
12:30

 

http://www.capital.gr/News.asp?id=2019583

 

Ένας από τους αγαπημένους μας κλάδους, όπου έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα, είναι αυτός της βιοτεχνολογίας. Όμως πριν λίγους μήνες έγινε κάτι που μας έχει κάνει λιγότερο ενθουσιώδεις. Την Πέμπτη, 20 του Μαρτίου 2014, τρία μέλη του Κογκρέσου, απαίτησαν από την Gilead Sciences (GILD) να δικαιολογήσει το κόστος ενός γνωστού best seller φαρμάκου για την ηπατίτιδα C.

 


Τι φοβούνται οι επενδυτές

Ο αντίχτυπος της κίνησης έγινε γρήγορα αισθητός στο χρηματιστήριο. Οι επενδυτές φοβούνται πως η κυβέρνηση θα παρέμβει στην τιμολόγηση των γνωστών  φαρμάκων που κυκλοφορούν σήμερα.

Το θέμα δεν προσφέρεται για εύκολες απαντήσεις.  Αν μπούνε περιορισμοί την τιμολόγηση των φαρμάκων, θα ωφεληθούν οι ασθενείς και θα ανακουφιστούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Από την άλλη όμως, θα περιοριστεί η χρηματοδότηση της έρευνας από πλευράς εταιριών. Εκτός από το κόστος της εργαστηριακής έρευνας, θα πρέπει να υπολογίσουμε την πληθώρα των περιπτώσεων όπου νομοτελειακά οι δοκιμές αποτυγχάνουν.  

Σαν επιχείρημα στην μη κρατική παρέμβαση είναι πως οι ανταγωνιστές των αμερικάνικων εταιριών, χωρίς περιορισμούς θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Θα έχουν περισσότερα κέρδη και θα μπορούν να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα τις ερευνητικές τους προσπάθειες.

Η απώλεια σου είναι κέρδος μου

Το καλό με το αμερικάνικο χρηματιστήριο είναι πως οι επιλογές είναι πάρα πολλές και αρκετές φορές αντικρουόμενες. Για παράδειγμα η άνοδος του δολαρίου ή του πετρελαίου. Μπορεί να μην ευνοεί κάποιες εταιρίες, αλλά κάποιες άλλες που θα βρεθούν κερδισμένες.

Μια παρόμοια περίπτωση έχουμε και τώρα. Μπορεί να έχει πληγεί από την πρόσφατη εξέλιξη ο κλάδος της βιοτεχνολογίας, αλλά έχει ευνοηθεί ο αντίστοιχος της υγειονομικής περίθαλψης.

Σε αυτόν τον κλάδο συναντάμε εταιρίες – κολοσσούς, που ευνοούνται από τις μακροπρόθεσμες ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης της βιομηχανίας. Η σταθερή και συνεχή κερδοφορία τους, καθώς και το γενναιόδωρο μέρισμα, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που προσελκύουν τους επενδυτές. 

Η μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου

Η Johnson & Johnson είναι στην πραγματικότητα ένας όμιλος εταιριών. Δραστηριοποιείται στην έρευνα και την ανάπτυξη, την κατασκευή και την πώληση των διαφόρων προϊόντων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο. Οι εταιρείες του ομίλου δραστηριοποιούνται σε τρεις τομείς: Καταναλωτικά προϊόντα (20% των εσόδων), φάρμακα (40% των εσόδων), ιατρικά βοηθήματα και διαγνωστικά (40% των εσόδων).

 

Οι 275εταιρείες του ομίλου έχουν παρουσία σε 60 χώρες, ενώ απασχολεί συνολικά περίπου 128 000 άτομα.

Μεταξύ αυτών βρίσκουμε :
Την εταιρία με την μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων στον κόσμο στον ιατρικό κλάδο.
Την έκτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο για την υγεία των καταναλωτών
Την πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία βιολογικών προϊόντων
Την όγδοη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία φαρμακευτικών προϊόντων

Συνολικά, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιούν έστω και ένα από τα προϊόντα της !

Επιχειρηματικό μοντέλο

Η μεγάλη ποικιλία των προϊόντων είναι ο λόγος που η εταιρία δεν επηρεάζεται από οικονομικούς κύκλους. Έχει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα λόγω του μεγέθους της, του εύρος των προσφερόμενων προϊόντων στην παγκόσμια αγορά, των σημαντικών επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και της σταθερής οικονομικής βάσης.

Η στρατηγική της διοίκησης είναι να επεκτείνεται σε νέες μακροπρόθεσμες ευκαιρίες μέσω εξαγορών. Τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια που βρίσκονται στα ταμεία της, είναι παραπάνω από αρκετά για να αποκτήσει όποια επιχείρηση θεωρεί συμφέρουσα.

Από πλευράς ζήτησης τα πράγματα είναι ευνοϊκά, μια που οι αναδυόμενες αγορές αναπτύσσονται, άρα αυξάνονται σε αριθμό οι πελάτες της.

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του κόστους έχει βοηθήσει την εταιρεία στην συμπίεση του κόστους, διευρύνοντας τα κέρδη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι πωλήσεις σε νέα φάρμακα όχι μόνο αντιστάθμισαν, αλλά ξεπέρασαν την μείωση των πωλήσεων που προήρθε από παλαιότερα φάρμακα που χάνουν την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τους.

Εντυπωσιακή κερδοφορία και σταθερή μερισματική απόδοση

Η ισχυροποίηση της εταιρίας αποτυπώνεται εμφατικά από το γεγονός ότι τα τελευταία 10 χρόνια είχε περισσότερα κέρδη από ότι τα προηγούμενα 110 χρόνια. Σε αποπληθωρισμένες τιμές !

Αν κοιτάξουμε ιστορικά στοιχεία, φτάνοντας μέχρι το 1972, βλέπουμε ότι η Johnson & Johnson έχει  καταφέρει να διπλασιάσει το μέρισμα της κάθε πέντε χρόνια.

Η Johnson & Johnson καταβάλλει χωρίς διακοπή μερίσματα από το 1944, ενώ τα αυξάνει συνεχώς τα τελευταία 50 χρόνια. Κάποιος ορατός λόγος να σταματήσει η ίδια μερισματική πολιτική δεν διαφαίνεται, μια που τόσο τα κέρδη ανά μετοχή, όσο και τα ταμειακά διαθέσιμα μπορούν να υποστηρίξουν ακόμα μεγαλύτερα μερίσματα με ευκολία.

 


Συμπέρασμα

Ελάχιστες εταιρίες θα βρούμε με τόσο ισχυρή παρουσία στην παγκόσμια αγορά. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι καθημερινά, χρησιμοποιούν τα προϊόντα της.

Για παράδειγμα στην Ελλάδα, δύσκολα θα βρούμε οικογένεια που να μην έχει φροντίσει τα παιδιά της με τα βρεφικά είδη της Johnson & Johnson. Από σαμπουάν μέχρι ενυδατικά περιποίησης της επιδερμίδας.

Η μετοχή προσφέρεται για συντηρητικούς επενδυτές που προσδοκούν σταθερό εισόδημα από μερίσματα. Έχει ισχυρά θεμελιώδη και χαμηλό beta. Δηλαδή είναι λιγότερο ευμετάβλητη από την αγορά στο σύνολό της.

Η JNJ είχε τα προηγούμενα χρόνια υψηλό στάδιο ανάπτυξης και φαίνεται να εισέρχεται σε στάδιο ωριμότητας, όπου οι προοπτικές ανάπτυξης μειώνονται σε βάρος της σιγουριάς.

Το γεγονός ότι δραστηριοποιείται σε ένα τομέα που βρίσκεται σε μια μακροπρόθεσμη ανοδική οικονομική τάση, είναι σίγουρα θετικό.

 

* Μία πολύ ενδιαφέρουσα Εκδήλωση σχετικά με επενδύσεις, στην οποία θα είμαι ένας από τους ομιλητές, θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 30 Μαΐου. Πληροφορίες θα βρείτε εδώ http://ependytes.blogspot.gr/2014/05/blog-post_8.html

Σχετικές μετοχές:
DOW FTSE USD ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις