Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά
855 αναγνώστες
Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014
10:45

http://www.capital.gr/News.asp?id=2013746

 

Οι πτώσεις στις αγορές είναι κάτι το αναπόφευκτο. Δεν γίνεται να μην συμβεί υποχώρηση των τιμών κάποια στιγμή στο μέλλον. Το βασικό είναι να μπορείς να εκτιμήσεις το πότε θα γίνει.

Όταν λέει κάποιος πως προβλέπει υποχώρηση σε ένα δείκτη ή σε μία μετοχή και αυτή η μετοχική αξία έχει στο μεταξύ σημειώσει σημαντική ανοδική πορεία, τότε έχει χάσει την άνοδο. Δεν έχει προβλέψει την πτώση.

 

Τι έχει δείξει το παρελθόν

Οι επιτυχημένοι επενδυτές είναι εκείνοι που αξιολογούν σωστά τους κινδύνους. Η διάκριση μεταξύ της επιθυμίας και του τι θα μπορούσε να γίνει είναι ιδιαίτερα σημαντική και δεν πρέπει να παρασύρει.

Αν όντως βιώσουμε μια νέα σημαντική διόρθωση της αγοράς, η ιστορία μας διαβεβαιώνει πως δεν χρειάζεται πανικός. Οι τιμές τελικά θα ξαναγυρίσουν πίσω σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα όπως ακριβώς έκαναν τις τελευταίες φορές.

Αλλά μια ταχεία ανάκαμψη των τιμών μπορεί να μην συμβεί απαραίτητα αυτή την  φορά. Οι αγορές δεν παύουν να αιφνιδιάζουν. Με δεδομένο το εξαιρετικά μεγάλο επίπεδο  του χρέους, υπάρχει πάντα η πιθανότητα η επόμενη ύφεση να είναι βαθιά σε μέγεθος και σε διάρκεια. Ακόμα κι αν μπορεί να επηρεαστεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες.

Ποτέ δεν πρέπει να εφησυχάζουμε στις αγορές, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο σημερινό περιβάλλον. Η επιτυχία φέρνει εφησυχασμό. Ο εφησυχασμός γεννά αποτυχία. Οι επενδυτές πρέπει να είναι έτοιμοι και αξιολογούν προσεκτικά τους κινδύνους  και να είναι καλά προετοιμασμένοι για τυχόν αρνητική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Αυτή την φορά είναι διαφορετικά

Κάποιοι έχουν επαναπαυτεί γιατί πιστεύουν πως αν προκύψει μια νέα Lehman Brothers, οι αρχές δεν θα την αφήσουν να καταρρεύσει γιατί θα τους παρασύρει όλους. Τα παθήματα γίνανε μαθήματα.

Εξάλλου το είδαμε να ξανασυμβαίνει, όταν ο πρώην υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ έπεισε τον Σόιμπλε στο θέμα της Ελλάδας να μην παίζει με την φωτιά, διώχνοντας την από την ευρωζώνη.

Πιθανότατα όμως κάνει λάθος όποιος υπολογίζει σε κάτι τέτοιο τώρα. Αυτή την φορά οι «πολύ μεγάλοι για να πέσουν» έχουν γίνει ακόμα μεγαλύτεροι. Η διάσωση δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Η αγορά έχει μεγάλη δύναμη και πρέπει να την σεβόμαστε. Μπορεί η ανθρωπότητα να έχει κάνει προόδους χτίζοντας καλύτερα και ανθεκτικότερα σπίτια, αλλά πάντα ένας σεισμός μπορεί να αποδειχθεί πιο ισχυρός.

Εποχικότητα στα χρηματιστήρια

Χωρίς μια διόρθωση 10% από το 2011, ο S&P 500 είναι όλο και πιο ευάλωτος σε αυτή τη συγκυρία. Καθόλου απίθανο η αφορμή να είναι μία από τα αγαπημένες φράσεις στην Wall Street : Sell in May and go away  (πούλησε τον Μάιο και φύγε μακριά).

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, τα χρηματιστήρια εμφανίζουν μια εποχικότητα στην πορεία τους. Ιστορικά, το καλύτερο εξάμηνο για τις μετοχές είναι μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου.

Ας υποθέσουμε πως ξεκίνησε ένας επενδυτής να αγοράζει τον Νοέμβρη του 1994 τον σημαντικότερο αμερικάνικο δείκτη S&P 500, πούλησε στο τέλος του Απρίλη του 1995, και έκανε το ίδιο κάθε χρόνο. Θα είχε κερδίσει 149% μέχρι σήμερα.
Αντίθετα, αν όλα αυτά τα χρόνια αγόραζε μόνο από το Μάιο και ρευστοποιούσε τον Οκτώβριο, θα κέρδιζε μόλις 17% !

Δεν παρατηρείται μόνο στις ΗΠΑ αυτό το φαινόμενο. Στην Γερμανία το «καλό» εξάμηνο μας δίνει κέρδος 215%, ενώ με «κακό» χάνουμε 6%
Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, παρατηρούμε παρόμοια επενδυτική συμπεριφορά. Τα αντίστοιχα ποσοστά κέρδους είναι 103% και οι απώλειες 3%
Στην Ιαπωνία ακόμα χειρότερα. Κέρδος 120% στο εξάμηνο Νοεμβρίου – Απριλίου, απώλειες 95% στο άλλο εξάμηνο !  Ισχύει ακόμα και στην Ελλάδα

Η εποχικότητα ισχύει ακόμα και σε περιφερειακά χρηματιστήρια, όπως το ελληνικό. Για παράδειγμα ο δείκτης FTSE, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Τα τελευταία 20 χρόνια αν ο επενδυτής είχε αγοράσει τις μετοχές του δείκτη μόνο την περίοδο Οκτωβρίου – Μαΐου θα είχε κέρδος 179%. Αντίθετα κάποιος άλλος επενδυτής που θα τις είχε αγοράσει το άλλο εξάμηνο, θα σημείωνε απώλειες 43% !

 


Πολύ πιο μακριά, στην εξωτική Βραζιλία, πάλι θα δούμε κάτι ανάλογο. Ενώ έχουμε ένα πλούσιο κέρδος 307% από το «καλό» εξάμηνο, το υπόλοιπο διάστημα περιορίζεται σε μόλις 33%.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αλλά μελετώντας τα χρηματιστήριο σε όλο τον κόσμο, δεν θα βρούμε ούτε ένα που να μην έχει παρόμοια συμπεριφορά!

Συμπέρασμα

Οι διεθνείς αγορές την τελευταία 5ετία έχουν απογειωθεί σε σχέση με το χαμηλότερο σημείο που βρέθηκαν λόγω της πιστωτικής κρίσης του 2008. Η ανοδική πορεία προκλήθηκε από την παγκόσμια τεχνητή μείωση των επιτοκίων και την μαζική αγορά ομολόγων από την Federal Reserve των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτό είναι πρόβλημα.

Η παγκόσμια ανάπτυξη δεν είναι υγιής, αν και οι χρηματιστηριακές τιμές αυξάνονται συνέχεια. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό είναι ύποπτο. Η αφορμή για την εξαέρωση του συστήματος μπορεί να οφείλεται σε πραγματικά οικονομικά δεδομένα ή ακόμα και σε αμιγώς ψυχολογικά.

Το καλό με εμάς που ασχολούμαστε με το αμερικάνικο χρηματιστήριο είναι πως δεν έχουμε άγχος. Εξίσου καλά χρήματα μπορούν να βγουν και από το short selling, δηλαδή αν ποντάρουμε προς την πτώση.

Στην Wall Street λένε «bulls make money, bears make money, pigs get slaughtered».
Σε ελεύθερη μετάφραση: στην άνοδο μπορείς να κερδίσεις χρήματα, στην πτώση μπορείς να κερδίσεις χρήματα, αλλά πάντα οι ατζαμήδες θα χάνουν.

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Μία πολύ ενδιαφέρουσα Εκδήλωση σχετικά με επενδύσεις, στην οποία θα είμαι ένας από τους ομιλητές, θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 30 Μαΐου. 
Πληροφορίες θα βρείτε εδώ

http://ependytes.blogspot.gr/2014/05/blog-post_8.html

 

Σχετικές μετοχές:
DOW FTSE USD ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις