Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Τα λεφτά βγαίνουν από την τάση
1000 αναγνώστες
Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014
10:31

http://www.capital.gr/News.asp?id=2002000


Η αναγνώριση μιας τάσης είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς χρόνια εμπειρίας στον χρηματιστηριακό χώρο, εξελιγμένα προγράμματα τεχνικής ανάλυσης και πολύπλοκα συστήματα υπολογισμών.   

Εάν η επόμενη κορυφή  διαμορφωθεί σε υψηλότερη τιμή από την προηγούμενη, σημαίνει πως η τάση αρχίζει και γίνεται ανοδική. Το αντίθετο ακριβώς μας προσδιορίζει την απαρχή μια πτωτικής τάσης.

Αυτό ισχύει σε όλα τα χρονικά διαστήματα που εξετάζουμε ένα διάγραμμα. Για παράδειγμα μπορεί η ημερήσια ή ωριαία κατεύθυνση των τιμών να είναι μπερδεμένη, αλλά η αναγνώριση της τάσης να είναι εμφανής σε εβδομαδιαίο ή μηνιαίο διάγραμμα.

Οι traders που ακολουθούν αυτήν την επενδυτική στρατηγική, δεν στοχεύουν σε πρόβλεψη συγκεκριμένου επίπεδου τιμών. Απλά εισέρχονται στην αγορά και  ακολουθούν την πορεία της μέχρι εκεί που νομίζουν πως δημιουργούνται σημάδια αναστροφής της τάσης. 

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν θα πρέπει να αποφασίσουμε αν η κατεύθυνση της αγοράς συνεχίζει να είναι ανοδική, καθοδική ή πλάγια. Γιατί τις περισσότερες φορές η αγορά έχει την δικιά της τάση :
να ξεγελάει τον trader.

Το μυστικό της επιτυχίας

Οι εξαιρετικά ταλαντούχοι επενδυτές, πρόβλεψαν με επιτυχία ένα κρίσιμο σημείο ή καθοριστικό γεγονός που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά.

Υπάρχουν κάποια επίπεδα τιμών στις μετοχικές αξίες που ευνοούν την αντίδραση της αγοράς, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Το μυστικό βρίσκεται στην «κρίσιμη μάζα», δηλαδή στον κρίσιμο αριθμό των πρωτοπόρων. Όταν αυτός ο αριθμός συμπληρωθεί, τότε λες κι ανοίγει ο δρόμος για όλους τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν.

Οι περισσότεροι πετυχημένοι επενδυτές όμως δεν χρειάζονται τόσο μεγάλη  διορατικότητα. Τους αρκεί να αναγνωρίζουν και να τοποθετούνται προς την κατεύθυνση της κυρίαρχης τάσης ενώ αυτή έχει ήδη ξεκινήσει. Δεν την προβλέπουν, απλά την ακολουθούν.

Αυτό που τους ξεχωρίζει είναι η ψυχραιμία και η εμπειρία να παραμείνουν πειθαρχημένοι μέχρι το τέλος, σε αντίθεση με τους περισσότερους που φοβούνται πως η πιθανή αναστροφή της τάσης θα τους πάρει πίσω τα λίγα κέρδη τους και φεύγουν εύκολα, αρκούμενοι στην κατοχύρωση των κερδών τους.

Τα προβλήματα

Αρκετοί οπαδοί αυτής της στρατηγικής έχουν αναμφίβολα τεράστια μακροπρόθεσμα οφέλη στην πορεία του χρόνου. Οι περισσότεροι όχι όμως. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν ένα επιτυχημένο από ένα αποτυχημένο επενδυτή.

Για παράδειγμα η διαχείριση των συναισθημάτων.

Αν μία θέση δημιουργήσει σημαντική ζημιά, όπως π.χ. 10-20% επί του επενδυμένου κεφαλαίου, τότε πως αντιμετωπίζεται ;

Εγκαταλείπεις την θέση σου, αποδεχόμενος την λάθος επιλογή και τις απώλειες ;

Παραμένεις με κίνδυνο η ζημιά να είναι καθοριστικής σημασίας, θεωρώντας πως οι απώλειες είναι προσωρινές ;

Η σχέση ρίσκου / ανταμοιβής πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μια επενδυτικής στρατηγικής. Κόψε τις ζημιές γρήγορα, άφησε τα κέρδη να τρέχουν. Από τις πιο απλές και σοφές κουβέντες που έχουν ειπωθεί.

Το κίνητρο για να ασχολούμαστε με το χρηματιστήριο, είναι να κερδίσουμε χρήματα. Όχι για να ικανοποιήσουμε τον εγωισμό μας ή να κάνουμε τους έξυπνους στους άλλους θέλοντας να αποδείξουμε πως έχουμε πάντα δίκιο. Ευκαιρίες θα υπάρχουν πάντα. Για να τις εκμεταλλευτούμε όμως πρέπει να μείνουμε ζωντανοί μέσα στο παιχνίδι.  

Το παράδειγμα της Ελλάδας

Στις 23 Απριλίου του 2010, ο τότε πρωθυπουργός, ανακοίνωσε επίσημα από το Καστελόριζο την έλευση της Τρόικας. Φυσικά η πτώση στο χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών είχε ξεκινήσει πολύ πιο πριν. Ένας έμπειρος trader θα είχε τα εργαλεία να το ανιχνεύσει έγκαιρα. Όμως την συγκεκριμένη ημέρα, ακόμα και ο πιο άσχετος με τα οικονομικά επενδυτής, πείστηκε πως το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα βαθύ.

Το να πουλήσουμε σε αυτά τα επίπεδα τιμών ήταν μονόδρομος. Σπάνια συναντάμε τόσο ξεκάθαρο σημάδι. Όχι μόνο είχαμε κορυφή  χαμηλότερη από την προηγούμενη, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας εξέπεμψε σήμα SOS.

Πραγματικά, ακολούθησε μια πτωτική πορεία του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης που έφτασε να υπερβεί το 80% σε απώλειες, σε 2 μόλις χρόνια.

 

 

Η λήξη της πτωτικής τάσης δεν ήταν οι 168 μονάδες, το κατώτατο σημείο όπου υποχώρησε ο δείκτης. Σύμφωνα με τον ορισμό που δώσαμε στην αρχή ήταν στις 240-250 μονάδες περίπου, τον Σεπτέμβρη του 2012. Τότε ξεπεράστηκε η προηγούμενη σημαντική κορυφή.

Διευκρινίζω προς αποφυγή παρεξηγήσεων πως ένας, ακόμα και μέτριος αναλυτής,  μπορούσε να βρει καλύτερα σημεία εισόδου και εξόδου. Το παράδειγμα εστιάζει στην περίπτωση που κάποιος δεν ξέρει τίποτα από εξελιγμένες φόρμουλες τεχνικής ανάλυσης ή πολύπλοκα οικονομικά δεδομένα. Απλά παρατηρεί το διάγραμμα με το μάτι.

Το συμπέρασμα είναι πως καλύτερα να αγοράζεις ακριβότερα σε ανοδική πορεία, παρά σε πιο χαμηλή τιμή και σε πτωτική τάση. Δεν κερδίζει όποιος αγοράζει φτηνότερα, αλλά αυτός που πουλάει ακριβότερα.

Για παράδειγμα, αν είχαμε αγοράσει στις 1400 μονάδες το 2005, δηλαδή σε δυσθεώρητα ύψη σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το 2007 θα είχαμε διπλασιάσει το επενδυμένο κεφάλαιο μας.

Με λίγα λόγια

Στο σκάκι οι κινήσεις από τα πιόνια δεν βγάζουν νόημα, αν δεν ξέρεις τους κανόνες. Ωστόσο από την στιγμή που θα τους μάθεις, μπορείς όχι να καταλάβεις πως παίζεται το παιχνίδι.

Οι χρηματιστηριακές επενδύσεις δεν είναι απλή υπόθεση. Κάθε άλλο μάλιστα. Είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες, με άπειρες μεταβλητές να εμπλέκονται και να επηρεάζουν.

Όμως αν θες να έχεις πιθανότητες επιτυχίας, δεν γίνεται να μην ξέρεις ούτε τα βασικά. Αν δεν έχει κάποιος τις γνώσεις να αναγνωρίσει μια απλή τάση, το θάρρος να τοποθετηθεί και την πειθαρχία να την εκμεταλλευτεί, είναι απίθανο να βγει κερδισμένος. 

 

 

Σχετικές μετοχές:
DOW FTSE USD ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις