Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Ποιες εταιρίες δεν έχει πουλήσει ποτέ ο Buffett
2058 αναγνώστες
Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014
11:35

http://www.capital.gr/News.asp?id=1997110

 

Μετά από 5 χρόνια συνεχόμενης ανόδου λογικό είναι να περιμένουμε μια επιβράδυνση της πορείας, αν όχι υποχώρηση των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών. Τα συσσωρευμένα κέρδη είναι πολλά και ο πειρασμός να ρευστοποιηθούν μεγάλος.

Μια καλή στρατηγική για όποιον φοβάται (όπως εγώ) πως φέτος είναι πολύ πιθανό  να βιώσουμε μια μεγάλης ή μικρής έκτασης πτώση, είναι να κατέχει μετοχές που βρίσκονται κοντά στην αξία που αντιπροσωπεύει ο ισολογισμός τους. Αυτές που έχουν μια δίκαιη αποτίμηση, βαρετές μετοχές, χωρίς πολλές συγκινήσεις.

Με αυτόν τον τρόπο ο επενδυτής ελαχιστοποιεί το ρίσκο, ενώ αντίθετα θα επωφεληθεί από την άνοδο σε περίπτωση που έχει εκτιμήσει λάθος ως προς την πιθανότητα γενικής  υποχώρησης των τιμών. Επιπλέον πλεονέκτημα αυτής της στρατηγικής είναι το μέρισμα, γιατί συνήθως σε αυτές τις εταιρίες είναι γενναιόδωρο και εξασφαλισμένο. 

Αντίθετα, να αποφεύγει μετοχές που είναι υπερτιμημένες σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα τους. Πολλές φορές η υπερτίμηση είναι απολύτως δικαιολογημένη, γιατί εμπεριέχουν την προσδοκία της ανάπτυξης.

Για την ακρίβεια, όταν περιμένουμε ανοδικό ράλι, είναι προτιμότερο να κατέχουμε τέτοιου είδους μετοχές. Όμως έχουν το μειονέκτημα πως συνήθως διολισθαίνουν πολύ περισσότερο από όσο οι υπόλοιπες, όταν η τάση είναι πτωτική. 

Βοήθεια από τον ειδικό

Πως αξιολογούμε την ποιότητα μια εταιρίας;
Τα κέρδη, τα περιθώρια και οι ταμειακές ροές αυξάνονται;
Η τιμή της αυξάνεται ανάλογα με τα κέρδη ανά μετοχή;
Η απόδοσης ιδίων κεφαλαίων αυξάνεται σε σχέση με τα χρέη;
Ο ισολογισμός δικαιολογεί βιώσιμη μερισματική απόδοση;

 

Πως ένας αρχάριος θα ξεχωρίσει τις σωστές μετοχές, ανάμεσα στις χιλιάδες που διαπραγματεύονται ;
Δεν είναι εύκολο, αλλά μια ιδέα από πού να ξεκινήσετε μπορούμε να σας δώσουμε. 

Ο Warren Buffett θεωρείται ο μεγαλύτερος επενδυτής της σύγχρονης εποχής. Δεν είναι παράξενο που πολλοί μελετάνε τις κινήσεις του. Ούτε που τον παρακολουθούν για να μάθουν πότε πρόκειται να κάνει μια μεγάλη εξαγορά ή απλώς να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο του.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις επιχειρήσεις που κατέχει για πάρα πολλά χρόνια και αρνείται να αποχωριστεί η Berkshire Hathaway, η επενδυτική εταιρία που διευθύνει:

Wells Fargo (WFC)

Στην τράπεζα Wells Fargo έχει την μεγαλύτερη θέση της η Berkshire Hathaway. Η συνολική αξία της συμμετοχής της ανέρχεται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από το 1995 άρχιζαν να αγοράζουν μετοχές της, πολύ πριν από την Wells Fargo αρχίσει να επεκτείνεται και  ξεκινήσει τις συγχωνεύσεις, που την έχουν κάνει την μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ. Αξιοσημείωτο είναι πως πρόκειται για την μοναδική από τις μεγάλες τράπεζες που είχε την διορατικότητα να ωφεληθεί από την κρίση του 2008.

Η Berkshire Hathaway κατέχει το 8,3% των μετοχών της και βέβαια είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Coca-Cola (KO)

Ο Buffett πίστεψε στην μετοχή της Coca-Cola και ξεκίνησε να αγοράζει μετοχές της από το 1988. Αντίθετα οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούσαν σίγουρο πως άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες θα αποσπούσαν το μερίδιο αγοράς της. Η συνέχεια είναι γνωστή. Η Coca Cola είναι πλέον ένα παγκόσμιο μεγαθήριο και ο Buffett σημείωσε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς θριάμβους του.

Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος μετοχών της εταιρίας με ποσοστό 9%

American Express (AXP)

Η αγορά μετοχών της American Express χρονολογείται από το 1960. Ο Buffett αποφάσισε να αγοράσει μετοχές της εταιρείας μετά από μια μεγάλη υποχώρηση της τιμής της λόγω επισφαλών δανείων. Αιτία ήταν η παρατήρηση του ότι οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές κάρτες στις καθημερινές τους συναλλαγές. Πρόβλεψε τη δυναμική αυτής της καταναλωτικής συνήθειας και τη δυνατότητα της εταιρείας να εξελιχθεί.

Η Berkshire Hathaway κατέχει σήμερα το 14% της American Express, είναι δηλαδή ο μεγαλύτερος μέτοχος.

M&T Bank (MTB)

Η M & T Bank ιδρύθηκε το 1856 και έχει την έδρα της στην Νέα Υόρκη. Δεν είναι από τα λαμπερά ονόματα του τραπεζικού κλάδου, αλλά μόνο χαμένος δεν βγήκε ο Buffett που κατέχει μετοχές της από το ξεκίνημα σχεδόν της σταδιοδρομίας του.

Στην Berkshire Hathaway ανήκει το 4,1% των μετοχών της τράπεζας.

Procter & Gamble (PG)

Το 1989 η Berkshire Hathaway επένδυσε στην Gillette. Δέκα χρόνια αργότερα,  όταν η P & G ανακοίνωσε την εξαγορά της Gillette, ο Buffett χαρακτήρισε ως ιδανική την συγχώνευση και αποφάσισε να αυξήσει την συμμετοχή του. Κάποια στιγμή βρέθηκε να κατέχει 96 εκατομμύρια μετοχές, αλλά σήμερα έχει περίπου τις μισές. Είναι από τις εταιρίες που ταιριάζουν στην φιλοσοφία του.

Η Berkshire Hathaway είναι η τέταρτη μεγαλύτερη μέτοχος της, με ποσοστό 2%

Συμπέρασμα

Αν θες να επενδύσεις μακροχρόνια σε μια μεγάλη και σοβαρή εταιρία, δεν γίνεται να μην ξεκινήσεις την μελέτη σου από τις επιλογές του κορυφαίου.


Δεν γίνεται να εμπιστεύεσαι περισσότερο τις «πληροφορίες» του φίλου του μπατζανάκη, του περιπτερά της γειτονιάς σου.
 

Ή μάλλον γίνεται να το κάνεις. Αυτό που δεν γίνεται, είναι να κερδίσεις χρήματα με αυτήν την τακτική. Μόνο στην αρχή, και μόνο αν είσαι τυχερός, θα έχεις προσωρινά κέρδη.

Πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας πως η ενασχόληση με το χρηματιστήριο είναι μαραθώνιος. Δεν είναι αγώνισμα ταχύτητας 100 μέτρων.  

Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω να ακολουθήσει κάποιος πιστά τις επιλογές του Buffett. Είναι χαζό όμως να τις προσπεράσει αδιάφορα ή να μην σέβεται την άποψη του.

 

 

- Για όποιον ενδιαφέρεται να μελετήσει περισσότερες λεπτομέρειες, σε 3 από τις παραπάνω εταιρίες έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα. Μπορείτε να τα βρείτε εδώ :

Wells Fargo  http://www.capital.gr/news.asp?id=1885505

Coca-Cola http://www.capital.gr/News.asp?id=1784836

Procter & Gamble http://www.capital.gr/News.asp?id=1952026

 

 

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις