Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Μια μετοχή για τα επόμενα 10 χρόνια
1018 αναγνώστες
Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014
09:08

http://www.capital.gr/News.asp?id=1981705

Συχνά μου ζητούν μέσω e-mail ή σε προσωπικό επίπεδο, να τους προτείνω μία μεγάλη  εταιρία, για να αγοράσουν μετοχές της και να την κρατήσουν ξεχνώντας την για χρόνια. Το σκεπτικό δεν με βρίσκει σύμφωνο. Πρέπει να παρακολουθούμε συχνά, αν όχι καθημερινά την αγορά, και να αναθεωρούμε τις αποφάσεις μας όποτε το επιβάλλουν οι συνθήκες.

Η εποχή που αγοράζαμε μια μετοχή και την κλειδώναμε στο σεντούκι, έχει οριστικά παρέλθει. Οι εξελίξεις τρέχουν πιο γρήγορα από ποτέ και αν δεν τις παρακολουθούμε, κινδυνεύουμε να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Παρόλα αυτά, για αυτούς που επιμένουν, θεωρώ πως μια καλή επιλογή που προσφέρεται για παρακολούθηση, είναι η Kinder Morgan. Έχει καλά κέρδη και σταθερή μερισματική απόδοση, έχει αποδείξει πως σέβεται τους μετόχους της και κατέχει δεσπόζουσα θέση στη βιομηχανία της ενέργειας.  

Η εταιρία

Ένα σημαντικό τμήμα του κλάδου των εταιριών ενέργειας, είναι η μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Ιδιόκτητοι αγωγοί χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά και την αποθήκευση των προϊόντων πετρελαίου, φυσικού αερίου κλπ. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά (μέσω αγωγών, σιδηροδρόμων ή φορτηγών), την αποθήκευση και τη χονδρική εμπορία αργού και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, ονομάζονται midstream.


Από επενδυτικής πλευράς, ο κλάδος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι παραδοσιακά από τους πιο ευμετάβλητους. Όμως ορισμένες midstream επιχειρήσεις,  εξαιρούνται από τον κανόνα. Αυτό συμβαίνει επειδή χρεώνουν για την αξιοποίηση των αγωγών τους, χωρίς να επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις διακυμάνσεις στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων που μεταφέρουν.

Το σχετικά καινούργιο στοιχείο που έδωσε ώθηση σε αυτές τις επιχειρήσεις, είναι η εκμετάλλευση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χάρις στην εξέλιξη της τεχνολογίας που ευνοεί την αξιοποίηση του, αυξήθηκε η χρησιμοποίηση των αγωγών και γενικά η μεταφορά φυσικού αερίου.

Ο λόγος που οι αγωγοί είναι τόσο σημαντικοί, είναι το γεγονός ότι η γεωγραφική θέση του σχιστόλιθου είναι στη μέση της χώρας, ενώ η πλειοψηφία των διυλιστηρίων της χώρας βρίσκονται στις ακτές. Για την ώρα, λόγω της περιορισμένης υποδομής αγωγών, η μεταφορά στα διυλιστήρια γίνεται μέσω φορτηγών ή σιδηροδρομικώς. Φυσικά αυτό δεν είναι ούτε ασφαλές, ούτε οικονομικό, όσο οι αγωγοί.

Μερισματική απόδοση και επενδύσεις

Η Kinder Morgan πληρώνει με συνέπεια ένα αριστοκρατικό μέρισμα. Η μερισματική απόδοση είναι 5% - 7%, αναλόγως ποια εταιρία του ομίλου επιλέγει κάποιος. Σημαντικό είναι ότι  αυξάνει το μέρισμα κάθε τρίμηνο τα τελευταία χρόνια. Για την ακρίβεια έχει αυξήσει τα μερίσματα της 48 φορές από το 1997. Η μόνη περίοφος που η εταιρεία δεν τα αύξησε ήταν την διάρκεια της μεγάλης κρίσης του 2008-2009.

 

Η εταιρία σχεδιάζει ή έχει ήδη προβεί σε μαζικές εξαγορές ενισχύοντας την θέση της. Η μεγαλύτερη επένδυση σχεδιάζεται στον Καναδά. Το έργο θα τριπλασιάσει την δυναμικότητα των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στην περιοχή. Η διοίκηση έχει ήδη λάβει δεσμεύσεις από πελάτες της και ως εκ τούτου θεωρείται αρκετά σίγουρο πως δεν θα υπάρξει έλλειψη ζήτησης. Ο νέος αγωγός αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2017.

Πλεονεκτήματα

Τα εμπόδια για την είσοδο νέων παικτών στην βιομηχανία μεταφοράς ενέργειας είναι αναμφίβολα μεγάλα, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την είσοδο νέων ανταγωνιστών  στον κλάδο. Είναι απίθανο για νεοεισερχόμενους να κερδίσουν την έγκριση από τις κυβερνήσεις για την κατασκευή αγωγών, ακόμη και αν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια.

Η διοίκηση έχει αποδείξει τον σεβασμό της στους μετόχους. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Richard Kinder, όχι μόνο έχει επενδύσει σχεδόν όλη την περιουσία του στον όμιλο, αλλά λαμβάνει και συμβολική αμοιβή, μόλις ένα δολάριο ανά έτος. Δεν υπάρχουν περιττές δαπάνες, όπως επιχειρηματικά αεροσκάφη, χορηγίες κ.τ.λ. Οι μισθοί των ανωτέρων στελεχών είναι κάτω από τον μέσο όρο του κλάδου και τα επιδόματα τους είναι άμεσα συνδεδεμένα με την απόδοση της εταιρείας και την προσωπική τους επίδοση.

Σημεία προβληματισμού

Δεδομένου ότι η εταιρία δραστηριοποιείται σε βιομηχανία υψηλής εντάσεως κεφαλαίου, ενδέχεται να αντιμετωπίσει έλλειψη κεφαλαίων κάποια στιγμή, γιατί δαπανά μεγάλα ποσά στις επενδύσεις. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση κάποιου έργου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το αναπτυξιακό πλάνο.

Η Kinder Morgan έχει υψηλό χρέος. Το συνολικό ποσό είναι ίσο με τα 2/3 της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της. Το υψηλό επίπεδο του χρέους μια επιχείρησης, εκτός από την αύξηση του ρίσκου, συνήθως συνεπάγεται μεγάλες δαπάνες σε τόκους.
Βέβαια, αν θεωρήσουμε πως η μεταφορά φυσικού αερίου συνεχιστεί απρόσκοπτα, με δεδομένες τις συνεχείς ταμειακές ροές, το χρέος δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα.

Μια παράμετρος που πρέπει να λάβουμε υπόψη, είναι πως πολλοί από τους μετόχους της εταιρίας ανήκουν στην κατηγορία των μακροχρόνιων επενδυτών που αναζητούν σίγουρες αποδόσεις από μερίσματα. Μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την FED, ίσως τους οδηγήσει σε ομόλογα του δημοσίου, ασκώντας πιέσεις στην μετοχή.

Συμπέρασμα

Το σχιστολιθικό αέριο καθιστά τις ΗΠΑ ενεργειακά αυτόνομες, αλλάζοντας τους συσχετισμούς στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Άρα θεωρείται δεδομένη η υποστήριξη της κυβέρνησης στον κλάδο.

Από την αξιοποίηση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου έχει αυξηθεί η παραγωγή φυσικού αερίου, δημιουργώντας αυξημένες ανάγκες για την μεταφορά του. Η Kinder Morgan είναι η μεγαλύτερη midstream και η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στη Βόρεια Αμερική, άρα σίγουρα θα ωφεληθεί από αυτή την εξέλιξη.

Η μετοχή διαπραγματεύεται αρκετά κάτω από τα υψηλά της, παρά την εξαιρετική χρονιά από πλευράς κερδών. Όμως δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές τοποθετήσεις, γιατί η τάση είναι για την ώρα πτωτική.

 

* Η ανάλυση της παραπάνω μετοχής δίνεται σαν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Η επιλογή της σωστής εταιρίας είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα πρέπει να τοποθετηθούμε.

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις