Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Έχουμε γενέθλια και κερνάμε
1208 αναγνώστες
Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014
13:52

http://www.capital.gr/News.asp?id=1977134

 

Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εμφάνιση της στήλης στο Capital. Εκμεταλλευόμενοι την περίσταση, κάνουμε μια αναφορά  στο σκεπτικό των άρθρων και βέβαια σε ποιους απευθύνονται.

 

Που απευθύνονται τα άρθρα

Επιδίωξη μου είναι να διαβάζονται ευχάριστα από όλους όσους ενδιαφέρονται για οικονομικά και χρηματιστηριακά θέματα, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο.

Αποφεύγω τις δυσνόητες ορολογίες και τα πολύπλοκα νούμερα. Θεωρώ πως πρέπει να είναι κατανοητά από όλους και όχι μόνο οικονομολόγους.

Κυρίως απευθύνομαι σε εκείνους που έχουν αντιληφθεί πως δεν υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες μόνο στην Ελλάδα και ψάχνουν διέξοδο.

Όσοι ασχολούνται μόνο με τις ελληνικές μετοχές πρέπει να καταλάβουν πως υπάρχουν μεγάλα πλεονεκτήματα στις αναπτυγμένες αγορές, που ούτε κάτω από  ιδανικές συνθήκες δεν βρίσκουμε στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Δεν αποτελεί σοβαρό κριτήριο αγοράς της μετοχής μιας εταιρίας, το γεγονός ότι βρίσκεται στην γειτονιά μας. Επιλέγουμε με βάση ευνοϊκά οικονομικά στοιχεία, σοβαρές προοπτικές, στιβαρό business plan, μεγάλο καταναλωτικό και επενδυτικό κοινό, ρευστότητα, αξιοπιστία.
’λλο είναι να παίρνεις ’λτεκ και άλλο Google, πώς να το κάνουμε.

Σε ποιους δεν απευθύνομαι

Θα απογοητευτεί όποιος διαβάζει τα άρθρα για να μάθει την «πληροφορία» για ποια μετοχή να αγοράσει. Την νοοτροπία επιδιώκω να εμφυσήσω, όχι να δώσω συγκεκριμένες οδηγίες.  

Για παράδειγμα, αν θες να επενδύσεις σε μια μεγάλη και σοβαρή εταιρία, όπως μια τράπεζα, δεν γίνεται να μην ξεκινήσεις την μελέτη σου από την Νο 1 επιλογή του Μπάφετ, του κορυφαίου επενδυτή όλων των εποχών.

Δεν γίνεται να εμπιστεύεσαι περισσότερο τον μπατζανάκη του κολλητού του περιπτερά της γειτονιάς σου, από τον Μπάφετ. Ή μάλλον γίνεται να το κάνεις. Αυτό που δεν γίνεται, είναι να κερδίσεις χρήματα με αυτήν την τακτική. Μόνο στην αρχή, και μόνο αν είσαι τυχερός, θα έχεις προσωρινά κέρδη.

Επενδυτές Χωρίς Σύνορα

Ο αναγνώστης ενημερώνεται για ισχυρές εταιρίες με παγκόσμια εμβέλεια, καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, τεχνολογίες που θα αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε.

Μαθαίνει ότι υπάρχει εξασφαλισμένο εισόδημα από το χρηματιστήριο.
Ναι, από το χρηματιστήριο !
Από εταιρίες που το διανέμουν χωρίς διακοπή μέρισμα για πάνω από 100 χρόνια. Που δεν τις σταμάτησαν ούτε οι παγκόσμιοι πόλεμοι, ούτε τα χρηματιστηριακά  κραχ, ούτε τα ανεβοκατεβάσματα της οικονομίας ή οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνθήκες.

Διαβάζει «αιρετικές» απόψεις, πάντα με επιχειρήματα, που έρχονται σε αντίθεση με το κοινή αντίληψη. Όπως για παράδειγμα ότι το χρηματιστήριο δεν πρέπει να είναι τζόγος. Η τύχη έρχεται από τη σωστή αναλογία της προετοιμασίας, των πιθανοτήτων, της ευκαιρίας.

 

Στις αναπτυγμένες αγορές το παιχνίδι είναι πολύ πιο τίμιο. Ο μικρός επενδυτής έχει περισσότερες πιθανότητες να βγει κερδισμένος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται

εδώ : www.capital.gr/News.asp?id=1830881
Πόσο μάλλον αν τοποθετηθεί συνετά και με στρατηγική.


Αναλύσεις μετοχών

Την οικονομία δεν την καταλαβαίνεις από βιβλία αλλά από ζωντανά παραδείγματα. Για αυτό αναλύω συχνά εταιρίες και εστιάζω την προσοχή μου στο επιχειρηματικό τους μοντέλο.
 
Εύκολα λεφτά ΔΕΝ βγαίνουν από το χρηματιστήριο. Όποιος το νομίζει είναι βαθιά νυχτωμένος και είναι προς το συμφέρον του να το εγκαταλείψει πριν καταστραφεί. Οι αγορές είναι έτσι κατασκευασμένες ώστε να παίρνουν χρήμα από τους αδαείς και να το μοιράζουν στους γνώστες.

Δεν αρκεί το ταλέντο ή η τύχη. Χρειάζεται να δουλέψεις σκληρά για να σου χτυπήσει την πόρτα η έμπνευση. Θα στη χτυπήσει μόνο σε ώρα εργασίας.

Σχόλια αναγνωστών

Είναι ευτύχημα για κάποιον αρθρογράφο να υπάρχουν εύστοχες παρατηρήσεις. Υπήρξαν εμπνευσμένα σχόλια φίλων που συμπλήρωναν τα άρθρα και τους ευχαριστώ.

Η κριτική εννοείται πως είναι πάντοτε καλοδεχούμενη. Γκρινιάρηδες θα υπάρχουν πάντα, αλλά θα ήταν ύβρις αν είχα παράπονο. Το επίπεδο των σχολιαστών είναι κατά κανόνα υψηλό.  

Με την ευκαιρία να απαντήσω, πως δεν «σπρώχνω» καμία μετοχή. Είναι κολακευτικό να θεωρούν ορισμένοι πως έχω τόση δύναμη, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν με έχουν ανάγκη οι αμερικάνικες εταιρίες.

Επιτυχίες και αποτυχίες

Οι περισσότερες μετοχές που έχω αναφέρει, πράγματι έχουν ανέβει. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν επιλεχτεί με βάση κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα που αυξάνει τα κέρδη και τα μεγέθη τους.

Όμως δεν θεωρώ σωστό να λάβω εύσημα. Ο χρόνος και η τιμή που θα τοποθετηθεί κάποιος σε μία μετοχή παίζει τον καθοριστικότερο ρόλο. Σε αυτές τις παραμέτρους δεν έχω αναφερθεί ποτέ.

Η ημέρα που δημοσιεύεται μια ανάλυση εταιρίας είναι εντελώς τυχαία και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως πρέπει να αγοράσουμε ή να πουλήσουμε την στιγμή της δημοσίευσης.

Ευχαριστίες

Καταρχήν θα πρέπει να ευχαριστήσω τον κ. Θανάση Μαυρίδη, για την τιμή που μου έκανε να μου εμπιστευτεί τον χώρο, στο δημοφιλέστερο οικονομικό site της χώρας. Επίσης την βοηθό του Μαρίσση, που οποτεδήποτε χρειάστηκε ανταποκρίθηκε αμέσως.

Ειδικές ευχαριστίες στην γραμματέα μου, την Βίκυ. Χάρη στην παρέμβαση της δεν υπάρχουν συντακτικά λάθη. Ευχαριστώ επίσης τον εκδοτικό οίκο EuroCapital για την τιμητική πρόταση που μου έκανε να γράψω βιβλίο με θέμα τις διεθνείς αγορές. Δεσμεύομαι μέσα στο 2014 να το έχω ολοκληρώσει.

Δεν γίνεται να παραλείψω εκείνους που αναγνώρισαν αξία στο πρόσωπο μου και μου εμπιστεύτηκαν τον ρόλο του επενδυτικού συμβούλου. Ειλικρινά είναι τιμή μου.

Φυσικά πάνω από όλα να ευχαριστήσω όλους εσάς που διαβάζετε, για την ανταπόκριση και την μεγάλη αποδοχή. Καθόλου λίγες δεν ήταν οι φορές που ξεχωρίσατε τα άρθρα, στέλνοντας τα στα δημοφιλέστερα της ημέρας !
Ιδιαίτερα κολακευτικό, μια που δεν έκρυψα ποτέ πως δεν είμαι επαγγελματίας αρθρογράφος.

 

Κερνάμε. Όποιος θα βρίσκεται στην Κρήτη το Σαββατοκύριακο είναι προσκεκλημένος. Για  λεπτομέρειες στείλτε το e-mail σας για να σας ενημερώσω. Έχουμε φτιάξει ήδη μια ωραία παρέα από το capital που επεκτείνεται.

 vpazopoulos@gmail.com

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα ’ρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις