Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Φτηνή ενέργεια για πάντα
888 αναγνώστες
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014
13:39

http://www.capital.gr/News.asp?id=1972585

Το όραμα  των επιστημόνων που ασχολούνται με την ενέργεια, είναι να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε ένα αυτοκίνητο, με ένα μόνο ανεφοδιασμό, να πραγματοποιεί απεριόριστα χιλιόμετρα, χωρίς καυσαέρια.

Ανέφικτο; Από ότι φαίνεται όχι, με βάση τα νέα που μας έρχονται από τους ερευνητές που ασχολούνται με το υδρογόνο.

 

Πραγματικά, το υδρογόνο φαίνεται να είναι η καλύτερη λύση που μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων. Προσφέρει καθαρή, άφθονη ενέργεια, εκπέμποντας υδρατμούς. Όταν καίγεται με οξυγόνο παράγει μόνο νερό και θερμότητα, όχι καυσαέρια ή άλλα επιβλαβή στοιχεία.
 

Λίγα λόγια για το υδρογόνο

Το παλαιότερο και το πιο κοινό στοιχείο στο σύμπαν μας, είναι το υδρογόνο. Παρά το ότι βρίσκεται άπλετο δεν το συναντάμε στην φύση με την μορφή καθαρού αερίου, μια που βρίσκεται ενωμένο με άλλα μόρια. Το υδρογόνο μπορεί να εξαχθεί με την διαδικασία της ηλεκτρόλυσης.

Έχει το υψηλότερο ενεργειακό περιεχόμενο ανά μονάδα βάρους από οποιοδήποτε άλλο γνωστό καύσιμο, περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της συμβατικής βενζίνης. Η ενέργεια που παράγεται είναι σχεδόν ίση με την αρχική εισαγωγή ενέργειας.

Η μεγαλύτερη εταιρία στον κλάδο

Για πάνω από 60 χρόνια η Hydrogenics παρέχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και νέες τεχνολογίες για βιομηχανικές και εμπορικές χρήσεις υδρογόνου. Είναι ο κυρίαρχος ηγέτης στην παροχή συστημάτων υδρογόνου.

 

Η εταιρία αναλαμβάνει την τροφοδοσία μη ρυπογόνων ηλεκτρικών  οχημάτων, τις  εγκαταστάσεις αδιάλειπτης παροχής ισχύος (UPS) για έκτακτες ανάγκες, και σταθεροποιεί συστήματα ενέργειας από διακοπές που συμβαίνουν σε αιολικές ή ηλιακές πηγές.
Σημαντικό είναι πως λειτουργεί ανεξάρτητα από το δίκτυο παροχής ενέργειας επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

Οι τομείς που δραστηριοποιείται

Η Hydrogenics έχει βασικά τρεις δραστηριότητες:

 

1) Παραγωγή υδρογόνου

Μέχρι πρόσφατα, τα περισσότερα έσοδα της Hyrdrogenics ήταν από την παραγωγή υδρογόνου. Είναι ο κορυφαίος πάροχος του υδρογόνου σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Μέσω ηλεκτρόλυσης απομονώνουν το υδρογόνο από το νερό. Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία χάλυβα, γυαλιού, ηλιακών προϊόντων, πυριτίου, ουρανίου και λιπασμάτων.
 

2) Κυψέλες καυσίμου

Οι κυψέλες καυσίμου λειτουργούν όπως μια μπαταρία. Χρησιμοποιείται τόσο στον τομέα της πρόωσης, όσο και για εφεδρική ενέργεια. Η παγκόσμια αγορά υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας, αλλά για τη χρονιά που πέρασε η Hydrogenics είχε έσοδα μόλις 18 εκατομμύρια.


Το πελατολόγιο της εταιρίας για τις κυψέλες καυσίμου περιλαμβάνει πολλά σημαντικά ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των NASA, Airbus, Καναδική Υπηρεσία Διαστήματος.
 

3) Αποθήκευση Ενέργειας

Ο βασικός λόγος που την ξεχωρίζω και μου αρέσει σαν εταιρία, είναι το τμήμα της αποθήκευσης της ενέργειας.

 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια τεράστια τάση σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Η σπατάλη της ενέργειας που πλεονάζει. Δηλαδή εκτός από την  ενέργεια που καταναλώνεται αμέσως, η υπόλοιπη χάνεται.

Η Hydrogenics χρησιμοποιεί την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για να ενεργοποιήσει την ηλεκτρόλυση, το διαχωρισμό του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο. Το υδρογόνο στη συνέχεια διαχέεται απευθείας στο σύστημα φυσικού αερίου. Παρέχει μια σχεδόν απεριόριστη ικανότητα αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, χωρίς διοξείδιο του άνθρακα.

 


Οι προκλήσεις της εποχής    

Το μεγάλο στοίχημα αυτής της επιχείρησης είναι οι σταθμοί ανεφοδιασμού υδρογόνου, το οποίο εξαρτάται από την αποδοχή των υδρογονοκίνητων οχημάτων. Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, κυριολεκτικά στηρίζουν το μέλλον τους σε αυτήν την τεχνολογία. Toyota, Honda, Hyundai και Daimler έχουν δρομολογήσει τη μαζική παραγωγή οχημάτων κυψελών καυσίμου την 3ετία 2015 – 2017.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πέρσι πως θα επενδύσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια στην έρευνα και την καινοτομία των εταιρικών σχέσεων για το υδρογόνο και την τεχνολογία κυττάρων καυσίμων, κάτω από το πρόγραμμα Horizon 2020.

 

Η τεχνογνωσία της εταιρίας και η αποτελεσματικότητα των εφαρμογών της, φαίνεται από το γεγονός πως κατηγορείται από τους οικονομικούς αναλυτές πως τα προϊόντα της είναι τόσο καλά που δύσκολα χαλάνε!
Θεωρούν πως έτσι χάνουν έσοδα από τον τομέα της συντήρησης.

 

Τα μεγέθη της εταιρίας

Η μετοχή δεν αγοράζεται σε καμία περίπτωση από όποιον αποφασίζει με βάση τον ισολογισμό μιας εταιρίας. Επί χρόνια λειτουργεί με ζημιές.

Παρόλα αυτά βλέπουμε βελτιώσεις για το 2013. Τα έσοδα αυξήθηκαν 34%, φτάνοντας τα 42 εκατομμύρια δολάρια, με το περιθώριο κέρδους επίσης αυξημένο. Σημαντικό στοιχείο είναι οι ανεκτέλεστες παραγγελίες που φτάνουν τα 57 εκατομμύρια.

Η Hydrogenics έχει ελάχιστα χρέη και αρκετά μετρητά, που οφείλονται κυρίως στις προκαταβολές των παραγγελιών. Η δύναμη της είναι το επιστημονικό προσωπικό, οι δεκάδες κατοχυρωμένες πατέντες και τα βραβεία για το ερευνητικό της έργο.

 

Συμπέρασμα
 

Η εταιρία βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις. Το μεγάλο στοίχημα, η αποθήκευση της ενέργειας που δεν καταναλώνεται και χάνεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε τεχνολογικό επίπεδο φαίνεται να κερδίζεται.

Μένει να δούμε αν θα κερδηθεί και σε επιχειρηματικό. Αν μπορέσουν να αναπτυχθούν γρήγορα, εκμεταλλευόμενοι το τεχνολογικό τους πλεονέκτημα ή θα καθυστερήσουν και τους προλάβει ο ανταγωνισμός.

 

Για όσους πιστεύουν πως θα αναπτυχθεί η εκμετάλλευση του υδρογόνου σαν πηγή ενέργειας, η αγορά της Hydrogenics είναι μια καλή λύση για να κερδίσουν από την πρόβλεψη τους.

 

 

* Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής χρηματιστηριακών αξιών,

vpazopoulos@gmail.com

 

www.facebook.com/ependytes

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
Σχόλια

14/03 23:18  ditaset
καλη η επιλογη ομως ολος τομεας φαινετε ταβανωμενος (προς ωρας??) το timing που λεγαμε
16/03 15:38  vpazopoulos
Ξέχασα αυτην τη φορά να βάλω αυτο :
* Η ανάλυση της παραπάνω μετοχής δίνεται σαν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Η επιλογή της σωστής εταιρίας είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα πρέπει να τοποθετηθούμε.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις