Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Πώς να επιτύχετε σταθερό εισόδημα
2892 αναγνώστες
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014
15:07

http://www.capital.gr/News.asp?id=1947214


Η επιλογή μετοχών με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα είναι σαν την αγορά οικοπέδου. Είναι προτιμότερο να επιλέξεις κάποιο εύφορο αγροτεμάχιο, με δυνατότητα παραγωγής φρούτων ή λαχανικών, παρά κάποιο άγονο. 

Ανεξάρτητα από την βραχυπρόθεσμη αποτίμηση της αξίας του οικοπέδου, απολαμβάνεις κάθε χρόνο επιπλέον κέρδος από την ετήσια παραγωγή του.

Που το αναζητάμε

Για όσους έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική πραγματικότητα μπορεί να φαίνεται απίθανο, όμως υπάρχει σημαντική μερίδα επενδυτών στις αναπτυγμένες αγορές που λαμβάνουν τακτικά, σημαντικά εισοδήματα από μερίσματα.

Η επιλογή των μερισματικών μετοχών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Οι επενδυτές πρέπει να ψάξουν σχολαστικά για τις ασφαλέστερες διεξόδους που θα τους δώσουν κάποια εγγύηση κέρδους.
Για παράδειγμα, υπάρχουν εταιρίες που αν και δίνουν πολύ ελκυστικό μέρισμα, τα αναστέλλουν κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων.

Στο σημερινό περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων, οι αποδόσεις των ομολόγων ή των προθεσμιακών καταθέσεων δεν είναι μόνο μικρές. Είναι και λιγότερο σίγουρες από όσο νομίζαμε στο παρελθόν.
Το πιο έξυπνο είναι να αναζητήσουμε υγιείς, στιβαρές εταιρίες, με υψηλή μερισματική απόδοση και παράδοση στην διανομή μερισμάτων.

Σημεία που πρέπει να προσεχθούν

Η ανησυχία που έχουν οι επενδυτές μερίσματος, είναι αν τα μερίσματα μειωθούν ή - στη χειρότερη περίπτωση – σταματήσουν εντελώς. Αν μάλιστα ζούνε εξαρτώμενοι αποκλειστικά από αυτό, οι ανησυχίες αυτές είναι φυσικό να μεγεθύνονται.

Συνεπώς είναι σοφό, όταν επιλέγουμε μία μετοχή, να εξετάζουμε το ιστορικό που έχει κάθε εταιρία στην καταβολή μερίσματος, την φιλοσοφία της διοίκησης πάνω  σε αυτό το θέμα, τις ταμειακές ροές της, και βέβαια την κερδοφορία της.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι όταν τα επιτόκια αυξάνονται ή αναμένεται αύξηση τους. Αυτό σημαίνει πως οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος μπορεί να οδηγηθούν προς τα ομόλογα. Αυτό μπορεί να μην έχει άμεση επίπτωση στην μερισματική απόδοση, αλλά η ζήτηση για τις μετοχές θα μειωθεί, άρα κινδυνεύουν να χάσουν – έστω και προσωρινά – μέρος από την αξία τους.

Πρώτα ανιχνεύουμε αν το γενικότερο κλίμα είναι ευνοϊκό. Κατόπιν αν ο κλάδος είναι σε ανοδική ή πτωτική πορεία. Και φυσικά ακολουθεί η σχολαστική μελέτη της υποψήφιας προς επένδυση εταιρίας.

Κριτήρια αξιολόγησης
 
Προσωπικά, για την σύνθεση ενός τέτοιου χαρτοφυλακίου χρησιμοποιώ δύο  βασικά κριτήρια:
α) να υπάρχει συνεχόμενη αύξηση κερδών τα τελευταία 25 χρόνια
β) να υπάρχει συνεχόμενη αύξηση μερίσματος τα τελευταία 25 χρόνια

Η εξέταση των τελευταίων 25 ετών είναι μια υποκειμενική αξιολόγηση. Μπορεί να χρειάζονται λιγότερα ή περισσότερα έτη. Το ζητούμενο είναι να αναζητούμε επιχειρηματικά μοντέλα που άνθισαν μέσα σε διαφορετικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Όχι απλά να έχουν επωφεληθεί από κάποια συγκυρία.

Παρά την άψογη ποιότητα που ενδεχομένως να έχουν πολλές επιχειρήσεις, μόνο η συνεχής αξιολόγηση μετριάζει τον κίνδυνο. Δεν εξαλείφει το ρίσκο, αλλά το ελαχιστοποιεί σημαντικά.

Η εποχή που αγοράζαμε μετοχές και να τις ξεχνάγαμε έχει παρέλθει. Οι εξελίξεις κινούνται με πολύ γοργούς ρυθμούς. Πρέπει να μελετάμε συνέχεια τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών που επενδύουμε, καθώς και το περιβάλλον που δραστηριοποιούνται. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουμε να αιφνιδιαστούμε δυσάρεστα.

Εξίσου σημαντικό είναι πως επενδύοντας στην σωστή αποτίμηση, σε μια πρόσκαιρα υποτιμημένη μετοχή, είναι πολύ πιθανό οι αποδόσεις να υπερβούν τις προσδοκίες.
Αντίθετα, εάν πληρώσουμε περισσότερα από όσο πρέπει, όχι μόνο αυξάνουμε τον κίνδυνο, αλλά ταυτόχρονα μειώνουμε τη δυναμική της κερδοφορίας μας.

Παραδείγματα μετοχών

Υπάρχουν εταιρίες διάσημες, οικείες και στους έλληνες καταναλωτές, που αυξάνουν συνεχώς τα μερίσματα τους για πάνω από 50 χρόνια. Ποιος όχι μόνο δεν γνωρίζει, αλλά και δεν έχει αγοράσει προϊόντα από τις
Coca Cola, PepsiCo, Colgate - Palmolive, 3M, Procter & Gamble, Johnson & Johnson.

Κατά μέσο όρο οι παραπάνω εταιρίες δίνουν μερισματική απόδοση 3% ετησίως. Χωρίς φυσικά να υπολογίζουμε την άνοδο της αξίας των μετοχών τους, η οποία δεν είναι μεν δεδομένη, αλλά είναι εξαιρετικά πιθανή αν κρίνουμε από το ιστορικό τους.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλές ακόμα μετοχές υψηλής εισοδηματικής απόδοσης. Αξιολογότατες και υγιέστατες επιχειρήσεις, οι οποίες μόνο από τα μερίσματα ξεπερνάνε σε ετήσια απόδοση το 10%!

Συμπέρασμα

Κάθε επένδυση ενέχει τους κινδύνους της. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας.
Όπως γράφω συνέχεια, η επιλογή της σωστής εταιρίας είναι η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική στιγμή που θα τοποθετηθούμε.

Για παράδειγμα η
Coca Cola. Καταπληκτική επιχείρηση με λαμπρές προοπτικές. Θα διπλασιάσει τα μεγέθη της μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ίδιας της διοίκησης.

Πόσο να είναι το ρίσκο αν επενδύσεις σε μια επιχείρηση που γνώρισε κραχ, πολέμους, παγκόσμιες υφέσεις, και παρόλα αυτά κάθε χρόνο, διανέμει στους μετόχους της μέρισμα ;

Όμως είναι λάθος να αγοράσουμε στα τυφλά, σε ένα τυχαίο σημείο. Α
ν είχαμε αγοράσει πριν από ένα μήνα, σήμερα θα χάναμε 7% !

Άλλο ένα συνηθισμένο σφάλμα, ακόμα και από επαγγελματίες διαχειριστές, είναι ότι μένουν παθητικοί θεατές όταν οι συνθήκες γίνονται άσχημες.
Τεράστιο λάθος. Πρέπει να παρακολουθούμε καθημερινά και να πουλήσουμε χωρίς δισταγμό αν χρειαστεί.  
Το παράδειγμα της άλλοτε πανίσχυρης Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος είναι χαρακτηριστικό. Όποιος πούλησε έγκαιρα σώθηκε, σε αντίθεση με αυτόν που επέμενε πεισματικά στην θέση του.  

Από όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, το αμερικάνικο είναι εκείνο που καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες των μακροπρόθεσμων επενδυτών. Παρέχει διαφάνεια, πληθώρα αξιόπιστων επιλογών, σοβαρές εποπτικές αρχές.
Αν οι επενδυτές τοποθετηθούν με σύνεση και στρατηγική, η επιτυχία είναι δεδομένη.  

 

* Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής χρηματιστηριακών αξιών.


vpazopoulos@gmail.com

 

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις