Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Οι πρώτες προβλέψεις για το 2014
889 αναγνώστες
Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014
09:43

http://www.capital.gr/News.asp?id=1935010

Ήταν 5 Μαρτίου του 2013. Η μεγάλη πινακίδα στην αίθουσα του χρηματιστηρίου της Wall Street κάθεται “αναπαυτικά” στις 14.253,77 μονάδες. Το ρεκόρ του δείκτη Dow Jones, που για πρώτη φορά ξεπέρασε την προ κρίσης περίοδο από το 2007, δημιούργησε ένα ενθουσιώδη προβληματισμό.

Σε άλλες εποχές, οι επενδυτές και οι χρηματιστές θα είχαν ανοίξει σαμπάνιες πανηγυρίζοντας. Τη φορά αυτή, έπειτα από όσα έζησαν τα τελευταία χρόνια, ένιωθαν απλά ήρεμοι. Τα πράγματα είχαν μπει σε καλό δρόμο.  Η Wall Street αποδεικνύεται ένα φιλόξενο λιμάνι για τους θαλασσοδαρμένους επενδυτές.

Πραγματικά, η συνέχεια εξελίχθηκε ιδιαίτερα καλά, παρά τον προβληματισμό για τα μακροοικονομικά δεδομένα. Ο Dow Jones κλείνει την χρονιά με κέρδος 27%, επιτυγχάνοντας αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ. Μέσα στο 2013 πραγματοποίησε 50 (πενήντα) νέα υψηλά.

 Όσοι θεωρήσανε πως οι μετοχές έγιναν  ακριβές όταν φτάσανε στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας τους, διαψεύστηκαν πανηγυρικά και επανειλημμένα !

Το μάθημα

Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά, πως όποιος κοντράρει την κυρίαρχη τάση, έχει τις πιθανότητες εναντίων του. Οικείο παράδειγμα το ελληνικό χρηματιστήριο. Μπορεί να πίκρανε όσους το παρακολουθούν, αλλά έδωσε ένα σπουδαίο μάθημα :
Δεν κερδίζει όποιος αγοράζει φτηνά. Κερδίζει όποιος πουλάει ακριβότερα.
Καλύτερα να μπαίνεις σε μια πιο υψηλή τιμή αλλά σε ανοδική τάση, παρά σε χαμηλότερη τιμή σε πτωτική τροχιά.

Αυτό δεν σημαίνει πως η Wall Street θα συνεχίσει να ανεβαίνει για πάντα. Για αυτό πρέπει να κοιτάμε καθημερινά την αγορά, και αν χρειαστεί να αναθεωρήσουμε την άποψη μας για την πορεία της.

Για το 2014, καλό είναι οι επενδυτές να στραφούν σε συγκεκριμένους κλάδους ή εταιρίες που έχουν τις προϋποθέσεις για άνοδο, παρά στο γενικότερο κλίμα που λογικά θα αρχίσει να δυσκολεύει.

Τεχνολογικός τομέας

Οι τομείς που θεωρώ ότι πρέπει να έχουν την προσοχή μας, έχουν να κάνουν με τις επιστημονικές ανακαλύψεις και την εφαρμογή τους. Οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου έχουν  επιβραβεύσει - αλλά και απογοητεύσει - συχνά τους επενδυτές.

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές και οι συναρπαστικές εξελίξεις στο clouding, θα εξακολουθούν να βρίσκονται στο ραντάρ μας. Οι πορεία τους επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών. Καθιστά πιο αποτελεσματική, και τελικά πιο κερδοφόρα, ολόκληρη την οικονομία.

Η βιοτεχνολογία εξακολουθεί να είναι ο πιο hot κλάδος. Η επιστήμη έχει προχωρήσει σε μια νέα εποχή με την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου DNA. Οι ανακαλύψεις στην ιατρική είναι ραγδαίες. Η γήρανση του πληθυσμού και οι επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, εξασφαλίζουν την αυξανόμενη ζήτηση για τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Δύσκολη κατηγορία μετοχών, θέλει συνεχή ενημέρωση και εξειδικευμένες γνώσεις. Όμως η αλήθεια είναι πως ένα καλά διαμορφωμένο χαρτοφυλάκιο, μπορεί να σε κάνει γρήγορα πλούσιο.

Ναυτιλία

Οι Έλληνες είναι γνωστοί για τις επιδόσεις τους στη ναυτιλία.
Οι περισσότερες  ναυτιλιακές εταιρίες που διαπραγματεύονται στην Wall Street είναι ελληνικών συμφερόντων. Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες και κάποιες δεν τα καταφέρανε τόσο καλά. Ορισμένες όμως, όχι μόνο παραμένουν κερδοφόρες, αλλά προχωράνε σε ανανέωση του στόλου τους και μειώνουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Όποιος έχει επιλέξει τις σωστές εταιρίες που έχουν μοντέρνο στόλο και μειωμένα χρέη, είναι βέβαιο πως θα πολλαπλασιάσει τα χρήματα του. Η άνοδος από ότι φαίνεται έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες και δείχνει να έχει γερές βάσεις.


Βραζιλία

Για τους επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες με βασικό κριτήριο τα μακροοικονομικά δεδομένα, το  κλειδί είναι η ανάπτυξη. Μια αναπτυσσόμενη οικονομία, σε αντίθεση με μια αναπτυγμένη, έχει μεγαλύτερο περιθώριο για ποσοστιαία αύξηση της κατανάλωσης, που αποτελεί το βασικό κίνητρο για ενδυνάμωση της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών.

Η χώρα που έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσει φέτος, είναι η Βραζιλία.
Η εικόνα αλλά και η τουριστική βιομηχανία της, θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τις παγκοσμίου εμβέλειας αθλητικές εκδηλώσεις  :
Το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου του 2014 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016.

Τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενη την άνοδο των τιμών πρώτων υλών, έχει παρουσιάζει σταθερή κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχει μεγάλος πλούτος από  φυσικούς πόρους, αλλά και άφθονες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας.

Διαθέτει ισχυρή εγχώρια αγορά, αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη και μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό, με τον δείκτη ανεργίας στα ιστορικά χαμηλά του.

Η μεγάλη αυτή χώρα δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα για τους επενδυτές. Τα προβλήματα της είναι η γραφειοκρατία, η διαφθορά και το πολυδαίδαλο φορολογικό σύστημα.

Για όποιον θέλει να επενδύσει στην δυναμική της Βραζιλίας, χωρίς να χρειαστεί να εμπλακεί με μεμονωμένες μετοχές, η λύση είναι τα ETFs. Όσοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον όρο  ETF, ας θεωρήσουν πως είναι κάτι σαν αμοιβαίο κεφάλαιο, που όμως διαπραγματεύεται σαν μια συνηθισμένη μετοχή.

Εκτός από τα ETFs, οι μεγάλες βραζιλιάνικες εταιρίες διαπραγματεύονται και στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Αρκετές ελληνικές χρηματιστηριακές πλέον, προσφέρουν πρόσβαση στις μεγάλες αναπτυγμένες αγορές. 

Τελειώνοντας, να υπενθυμίζω για άλλη μία φορά πως η επιλογή της σωστής μετοχικής αξίας είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα τοποθετηθούμε.

Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και επιτυχίες…


* Η ανάλυση δίνει ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ επενδυτικών επιλογών που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Δεν έχει σαν σκοπό την σύσταση αγοράς ή πώλησης. 

* Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής ξένων αγορών.

vpazopoulos@gmail.com 

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις