Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Απολογισμός της χρονιάς που τελειώνει
965 αναγνώστες
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013
21:23

http://www.capital.gr/News.asp?id=1922917

Στα δύο τελευταία άρθρα της χρονιάς, θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά στις επιλογές που δημοσιεύσαμε από την στήλη. 

Με περηφάνια διαπιστώνουμε πως οι περιπτώσεις στις οποίες δεν υπήρξε ανοδική πορεία, ήταν  ελάχιστες. Παρουσιάστηκαν επιχειρήσεις με εύρωστα οικονομικά στοιχεία, σοβαρές προοπτικές, επιχειρήσεις με έξυπνες ιδέες. 

Διάσημες εταιρίες

Google 

Εδώ και χρόνια, όποιος με ρώταγε ποια μετοχή θα διάλεγα αν είχα μόνο μία επιλογή, η απάντηση ήταν και παραμένει ακόμα η Google. Η τιμή της διπλασιάστηκε τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ έχει 10πλασιαστεί από το 2004 που διαπραγματεύτηκε για πρώτη φορά στο χρηματιστήριο. 

Από το Google Search ανιχνεύουν ποια θέματα σε ενδιαφέρουν. Από το Google Maps μαθαίνουν που μένεις και που ταξιδεύεις. Από το Gmail γνωρίζουν τα ενδιαφέροντα και τους φίλους σου. Από τα blogs που γράφεις ή επισκέπτεσαι καταλαβαίνουν τον τρόπο που σκέφτεσαι. Από το YouTube τα τραγούδια σου αρέσουν. Στο ημερολόγιο της εκατομμύρια κόσμος καταχωρεί το καθημερινό του πρόγραμμα. Ακόμα και αν δεν το κάνεις εσύ, πιθανότατα θα σε έχει καταχωρήσει κάποιος άλλος που είχε ραντεβού μαζί σου. 

Όταν τα συνδυάσουν, καταλαβαίνουν ποιες διαφημίσεις σε ενδιαφέρουν. Άρα εκείνες θα σου προβάλουν κάθε φορά που περιηγείσαι  στο διαδίκτυο. Το κύριο έσοδο της Google είναι η είσπραξη από τα κλικ που γίνονται στις διαφημίσεις. Λίγα κλικ γίνονται όταν βλέπεις αδιάφορες διαφημίσεις. Πολύ περισσότερα όμως όταν αφορούν αγαθά που σε ενδιαφέρουν. 

Starbucks 

Η επέκταση της Sturbacks συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς και σήμερα το δίκτυο της ανέρχεται σε 18.000 σημεία πώλησης. Χαρακτηριστικό της, οι φανατικοί φίλοι της σε όλο τον κόσμο. Το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάπτυξη στην Ασία, όπου εδώ και πολλά συνεχόμενα τρίμηνα, καταφέρνει διψήφια αύξηση των πωλήσεων.  

Έχει διπλασιάσει την αξία της μετοχής της το τελευταίο 12μηνο. Απασχολεί 160.000 εργαζόμενους, με  κεφαλαιοποίηση 61 δισεκατομμύρια δολάρια, ετήσια έσοδα 15 δισεκατομμύρια και p/e 34

Wells Fargo  

Η μεγαλύτερη θέση που έχει ο Buffett, ο κορυφαίος επενδυτής όλων των εποχών, είναι στην τράπεζα Wells Fargo. Αυτό και μόνο, είναι λόγος να την έχουμε στο ραντάρ μας. Αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή σε κάθε ένα από τα τελευταία 14 τρίμηνα. Χαρακτηριστικό της, ότι δεν συμμετέχει σε χρηματοοικονομικά παράγωγα. Παραμένει μια παραδοσιακή τράπεζα που λαμβάνει καταθέσεις και χορηγεί δάνεια.

Η τιμή της μετοχής έχει ανέβει από τα 23 στα 45 δολάρια τα  τελευταία 2 χρόνια. Με κεφαλαιοποίηση 232 δισεκατομμύρια, κατατάσσεται ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον πλανήτη. Το p/e είναι 11, όσο και ο μέσος όρος του κλάδου. Όμως η δυναμική ανάπτυξης των κερδών είναι διπλάσια, σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.  Η μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 2,7%, από τις καλύτερες που θα συναντήσουμε στον κλάδο. 

McDonald’s  

Η McDonald 's έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός "blue chip" που συνεχίζει την σταθερή ανοδική της πορεία. Οι επενδυτές που αναζητούν εισόδημα από μερισματική απόδοση, δύσκολα θα απογοητευτούν. Από πλευράς ανάπτυξης στοχεύουν υψηλούς ρυθμούς από την διείσδυση τους στην τεράστια όσο και ιδιαίτερη αγορά της Ασίας. Πλέον διαθέτουν εμπειρία στην Κίνα και η επέκταση τους αναμένεται δεδομένη. 

Σε Αμερική και Ευρώπη, η διοίκηση διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της, αφουγκραζόμενη τις νέες καταναλωτικές συνήθειες. Προσφέρει εκτός από το παραδοσιακό μενού της, υψηλής ποιότητας καφέ, υγιεινά ποτά και σαλάτες.  

Η τιμή της μετοχής πενταπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Η κεφαλαιοποίηση είναι 100 δισεκατομμύρια, απασχολεί 1,8 εκατομμύρια υπαλλήλους σε  34.000 εστιατόρια 118 χωρών. Η μερισματική απόδοση γενναιόδωρη, φτάνει το 3,3%.

                                                                Κατηγορίες μετοχών

Σταθερό εισόδημα με ασφάλεια

Υπάρχουν μετοχικές αξίες με παγκόσμια ακτινοβολία, όπου ο κίνδυνος είναι ελάχιστος και οι αποδόσεις σεβαστές. Εταιρίες που δίνουν μέρισμα για περισσότερο από έναν αιώνα ! Πόσο να κινδυνεύσει μια επιχείρηση με διεθνή εμβέλεια, που γνώρισε κραχ, πολέμους, παγκόσμιες υφέσεις, και παρόλα αυτά κάθε χρόνο, διανέμει στους μετόχους της μέρισμα ;

Coca Cola, PepciCo, Colgate-Palmolive, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, είναι κάποια μόνο από τα ηχηρά ονόματα αυτής της κατηγορίας.  

Προσωπικά, θα πρότεινα για επενδυτές που ενδιαφέρονται για εισόδημα μέσω των μερισμάτων, να φτιάξουν ένα χαρτοφυλάκιο που να απαρτίζεται κυρίως από εταιρίες που την τελευταία 20ετία αυξάνουν κάθε χρόνο τα κέρδη και το μέρισμα τους. 

Δεν είναι άσχημη ιδέα να προσθέσουν μετοχές που δίνουν κοντά στο 10% ετήσια, αλλά με μικρότερη παράδοση μερισματικής πολιτικής  και κάποιες που συνδυάζουν σημαντική μερισματική απόδοση και αναπτυξιακές προοπτικές. 

Ναυτιλία 

Το ελληνικό στοιχείο έχει παραδοσιακά, παγκόσμια εμβέλεια στη ναυτιλία. Οι μισές ναυτιλιακές εταιρίες που είναι εισηγμένες στην Wall Street είναι ελληνικών συμφερόντων.  Ακόμα και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, κάποιες όχι μόνο παραμένουν κερδοφόρες, αλλά προχωράνε σε απόκτηση νέων σκαφών, ανανεώνοντας τον στόλο τους και μειώνοντας την εξάρτηση τους από δανειακές υποχρεώσεις. 

 
Είχαμε αναφέρει πως όταν γυρίσει ανοδικά ο κύκλος, όποιος έχει επιλέξει τις εταιρίες που έχουν λίγα χρέη και μοντέρνο στόλο, είναι βέβαιο πως θα πολλαπλασιάσει τα χρήματα του. 
Η άνοδος από ότι φαίνεται έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό και δείχνει να έχει γερές βάσεις.  
 
Βιοτεχνολογία
 
Η επιστήμη έχει προχωρήσει σε μια νέα εποχή μετά την επιτυχή αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου DNA. Οι ανακαλύψεις στην ιατρική επιστήμη είναι ραγδαίες. Η γήρανση του πληθυσμού και οι επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, ευνοούν την αυξανόμενη ζήτηση για τα φαρμακευτικά προϊόντα. 
 
Όπως βλέπουμε και στο διάγραμμα, όχι μόνο υπεραποδίδουν σε σχέση με τον μέσο όρο των υπόλοιπων μετοχών, αλλά έχουν αποδείξει τον αμυντικό τους χαρακτήρα, στην κρίση του 2008.   
 
Τρισδιάστατοι εκτυπωτές
 
Tο χρήμα βρίσκεται στο μέλλον. Στους νέους τομείς που δημιουργούν πλούτο, δημιουργώντας το υπόστρωμα για να περάσει η ανθρωπότητα σε μια νέα εποχή. Παράδειγμα τεχνολογίας που θα αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση. Ο ίδιος ο πρόεδρος  Ομπάμα ισχυρίζεται πως θα φέρει την επανάσταση στον τρόπο που κάνουμε σχεδόν τα πάντα.
Ξεκίνησαν ως ένα εξελιγμένο εργαλείο βιομηχανικής παραγωγής και λειτουργούν με την ίδια λογική που λειτουργούν οι συνηθισμένοι εκτυπωτές. Μόνο που στη θέση του μελανιού χρησιμοποιείται άλλο υλικό, όπως μέταλλο σε σκόνη ή πλαστική ίνα.
Στην αρχή φτιάχνεται ένα λεπτό στρώμα, μετά άλλο ένα λεπτό  στρώμα από πάνω του, μετά άλλο ένα, μέχρι που προκύπτει ένα πραγματικά τρισδιάστατο αντικείμενο. Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε προϊόν, από μηχανικά μέρη μέχρι κοσμήματα.
 
 
Θα συνεχίσουμε τον μίνι απολογισμό της  χρονιάς την επόμενη εβδομάδα, με τις λιγότερο γνωστές μετοχές  που έχουμε αναφέρει, δηλαδή με τις εταιρίες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης…. 
 
 
Επειδή παρουσιάστηκε μεγάλο ενδιαφέρον, θα μιλήσω και σε μια 2η παρουσίαση το Σαββατοκύριακο 21 & 22 Δεκεμβρίου, στο MONEY SHOW στο HILTON, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του GreekTrader 
Όποιος επιθυμεί να κλείσει θέση, ας στείλει ένα e-mail στο vpazopoulos@gmail.gr 
Η παρακολούθηση είναι δωρεάν
 
 

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις