Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


H εταιρεία που "σώζει" ασθενείς και... επενδυτές
1240 αναγνώστες
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013
08:36

http://www.capital.gr/News.asp?id=1910211 

Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η κυριότερη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες. Η καθιστική ζωή, η διατροφή με φαγητά που περιέχουν πολλά λιπαρά, το κάπνισμα, το άγχος, αλλά και η αμέλεια του προληπτικού ελέγχου, είναι οι κυριότεροι λόγοι. Το πρόβλημα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν η πρόοδος της ιατρικής στον τομέα της καρδιολογίας δεν είχε εξελιχθεί με  αλματώδη βήματα.


Το ιστορικό

Η θνησιμότητα έχει ελαττωθεί χάρη στις προσπάθειες ανήσυχων ανθρώπων, όπως ο Miles Edwards, ιδρυτής της Edwards Lifesciences. Η ιστορία της προσπάθεια του ξεκίνησε το 1958, όταν έθεσε της βάσης για την κατασκευή της πρώτης τεχνητής καρδιάς. Ο Edwards ήταν ένας συνταξιούχος ευφυής μηχανικός, με πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Η εμμονή του με την θεραπεία της καρδιάς πυροδοτήθηκε στην εφηβεία του, όταν διαπιστώθηκε πως ο ίδιος είχε πρόβλημα.

Με φόντο το υδραυλικό σύστημα και τις λειτουργίες της αντλίας καυσίμου, παρουσίασε την ιδέα με τον Δρ Albert Starr, ένα ενθουσιώδη νεαρό χειρουργό, στην Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή του Όρεγκον. Στην αρχή τους απόρριψαν, πιστεύοντας ότι η ιδέα ήταν πολύ περίπλοκη. Παρόλα αυτά, η αποτυχία δεν τους πτόησε. Αντί να το βάλουν κάτω, επικεντρώθηκαν στην δημιουργία μιας τεχνητής καρδιακής βαλβίδας.


Η Edwards Lifesciences

Μετά από μόλις δύο χρόνια, σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε, δοκιμάστηκε και τοποθετηθεί με επιτυχία σε έναν ασθενή η πρώτη βαλβίδας, προκαλώντας τον παγκόσμιο θαυμασμό. Η επιτυχία αυτή γέννησε την εταιρία, όχι μακριά από εκεί που βρίσκονται τα σημερινά κτήρια της. Στις αρχές του 2000, άρχισε να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η εταιρία έχει προχωρήσει από τις αντικαταστάσεις βαλβίδων, στην επισκευή της βαλβίδας της καρδιάς και έχει γίνει πρωτοπόρος στην χειρουργική επιδιόρθωση ή την πλαστική αποκατάσταση της  καρδιακής βαλβίδας. Έχουν καταφέρει την αντικατάσταση της βαλβίδας χωρίς την παραδοσιακή εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, με την καρδιά των ασθενών σε πλήρη λειτουργία.
Έχοντας πλέον τεχνογνωσία, οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην όσο λιγότερη γίνεται καρδιοχειρουργική επέμβαση, καθιστώντας την θεραπεία του ασθενή πιο ανώδυνη και πιο αποτελεσματική.


Ένας άλλος τομέας που η Edwards Lifesciences (
EW) δραστηριοποιείται, είναι ο τομέας της αιμοδυναμικής παρακολούθησης. Η εισαγωγή ενός νέου καθετήρα,  παρέχει πληροφορίες που επιτρέπουν στους γιατρούς να καθορίσουν την θεραπεία για εκατομμύρια ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Επιπλέον, προσφέρουν μια ποικιλία προϊόντων για τη θεραπεία αγγειακών παθήσεων, για την απομάκρυνση των θρόμβων αίματος από τους βραχίονες και τα πόδια.


Η κεφαλαιοποίηση είναι 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια, με ετήσια έσοδα 2 δισεκατομμύρια και
p/e 18. Τα χρέη είναι κοντά στα 500 εκατομμύρια, λιγότερα από τα μετρητά που ξεπερνάνε τα 750 εκατομμύρια δολάρια. Τα καθαρά κέρδη παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ετήσια αύξηση 40%. Έχει  παρουσία σε περίπου 100 χώρες και περίπου 8.200 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.


Το άσχημο τελευταίο 12μηνο

Μια σειρά από αναποδιές έκαναν τιμή της μετοχής να μειωθεί σημαντικά το τελευταίο 12μηνο. Αν και αυξανόμενες σημαντικά οι πωλήσεις, ήταν κάτω από το αναμενόμενο.

Πλήγμα ήταν και η αποτυχία να αποδείξουν στο δικαστήριο πως η ανταγωνίστρια Medtronics, παραβίασε δικά της τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, με την νέα συσκευή που λάνσαρε στην αγορά. Επιπλέον, μια άλλη ανταγωνίστρια εταιρία, η Boston Scientific, έβγαλε κάποια νέα βαλβίδα που λογικό είναι να περιμένουμε να καταλάβει ένα κομμάτι στην πίτα της αγοράς.

Σαν να μην έφτανε αυτό, έλαβε μια επιστολή από το FDA (τον αμερικάνικο ΕΟΦ) μετά από επιθεώρηση των εγκαταστάσεων παραγωγής της, λέγοντας πως η εταιρία δεν θα αποκτήσει άδεια για την εμπορική διάθεση κάποιων προϊόντων, έως ότου επιλύσει βασικά ζητήματα σχετικά με την ποιότητα των συστημάτων ελέγχου.

Προοπτικές

Η διοίκηση αναμένει πολλά από τα παραπάνω ζητήματα να επιλυθούν μέσα στο τρέχον οικονομικό έτος. Ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος αγόρασε πάνω από 70.000 μετοχές της εταιρείας, ενισχύοντας αυτήν τον ισχυρισμό.

Μια εβδομάδα αργότερα, Edwards Lifesciences δημοσίευσε στοιχεία από μια ευρωπαϊκή μελέτη, που αποδεικνύουν πως τα ποσοστά επιβίωσης των χρηστών βαλβίδας είναι παρόμοια με αυτά με την αντικατάσταση βαλβίδας ανοιχτής καρδιάς.

Ο αριθμός των αμερικάνων ηλικίας 65 ετών και άνω αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030. Ένας από στους 5 αμερικάνους θα είναι υπερήλικας. Η παχυσαρκία αυξάνεται επίσης. Αντίστοιχα στοιχεία υπάρχουν για όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Μια άλλη έρευνα, από το American Heart Association, διαπιστώνει ότι μεταξύ 2010 και 2030 το πραγματικό συνολικό άμεσο ιατρικό κόστος της καρδιαγγειακής νόσου αναμένεται να τριπλασιαστεί.

Συμπέρασμα

Η εταιρία έχει σημαντικό ιστορικό στην καινοτομία, που της έχει δώσει πολλές φορές την πρωτοπορία έναντι των ανταγωνιστών της. Παρά το ότι δραστηριοποιείται σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό τομέα, έχει ταυτίσει το όνομα της με την ποιότητα κατασκευής και εξαιρετική σχεδίαση.

 

Δεν έχει καταβάλει ποτέ μερίσματα, ούτε είναι στα σχέδια της για το άμεσο μέλλον , παρά τη σημαντική κερδοφορία. Η πολιτική τους είναι με τα κέρδη να χρηματοδοτήσουν την έρευνα, και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της εταιρίας.


Παρά τα προβλήματα της, η Edwards Lifesciences παραμένει η ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο, σε παγκόσμιο επίπεδο. Λογικό είναι να περιμένουμε να καρπωθεί μεγάλο μέρος των επιπλέον εσόδων που θα αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.


 

* Η ανάλυση της παραπάνω μετοχής δίνεται σαν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Δεν έχει σαν σκοπό την σύσταση αγοράς ή πώλησης. Η επιλογή της σωστής εταιρίας είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα πρέπει να τοποθετηθούμε.


*Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής ξένων αγορών


vpazopoulos@gmail.com

 

 

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις