Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Το κλειδί για την σωστή επιλογή μιας μετοχής
934 αναγνώστες
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013
14:02

 Μία εξίσωση που εξηγεί τα πάντα στο χρηματιστήριο. Μια όμορφη μαθηματική δομή, με τάξη. Αν όντως αυτό είναι εφικτό, η αποκρυπτογράφηση της συμπεριφοράς της αγοράς μπορεί άραγε να γίνει από κάποιο αλγόριθμο;


Η πολυπλοκότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών έχει αποδειχτεί πως δεν μπορεί να ερμηνευτεί με συμβατικές μεθόδους. Είναι εφικτό να συνθέσουμε ένα αξιόπιστο φάσμα από πιθανότητες, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε με βεβαιότητα. Οι χρηματιστηριακές τιμές έχουν τις ιδιότητες που συναντάμε μελετώντας τα σωματίδια στην κβαντική μηχανική. Απλώνονται στον χώρο και τον χρόνο με μια συγκεκριμένη κατανομή πιθανοτήτων.


Αποτιμώντας την αξία

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για τον υπολογισμό της εύλογης αξίας μιας εταιρίας. Η μοντέρνα οικονομική επιστήμη, μας παρέχει εξαιρετικά ισχυρά και αξιόπιστα εργαλεία προκειμένου να εξασφαλίσει σε ικανοποιητικό βαθμό την κατανόηση της αξίας της κάθε επιχείρησης. Η άγνοια ή η απαξίωση των σύγχρονων μεθόδων αποτίμησης, πιθανότατα θα αποδειχθεί καθοριστικό λάθος.


Υπάρχουν θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την πραγματική αξία. Όπως είναι οι ταμειακές ροές και τα κέρδη που η επιχείρηση παράγει στην πάροδο του χρόνου. Αυτά τα δύο αποτελούν τα απαραίτητα συστατικά για να μπορεί μια επιχείρηση να καταβάλει μερίσματα.

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται και επιβάλλεται να μελετηθούν. Ο επενδυτής εκτός από τους αριθμούς και τους δείκτες, πρέπει να αναλύσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εταιρίας ή του κλάδου ή ακόμα και της χώρας που ενδιαφέρεται να τοποθετηθεί.

Όταν αναφερόμαστε στην αποτίμηση μιας μετοχής, σημαίνει πως θα πρέπει να σκεφτόμαστε ένα εύρος τιμών, όχι μια μόνο τιμή. Είναι αδύνατο να υπολογίσουμε όλα τα δεδομένα με ακρίβεια. Η αβεβαιότητα απορρέει από το γεγονός ότι στην πραγματικότητα ο επενδυτής αγοράζει το μέλλον και όχι το παρελθόν ή το παρόν.

 

Τι εκτιμά η αγορά

Φανταστείτε ότι έχετε μερίδιο σε μια εταιρία και έναν οικονομικό σύμβουλο που εκπροσωπεί τους συνέταιρους σας, την δεσποινίς Αγορά. Η δεσποινίς Αγορά έχει υποχρέωση να σας αναφέρει καθημερινά τι νομίζουν οι συνεταίροι σας, πόσο αξιολογούν συνολικά την επιχείρηση.


Συνήθως η τιμή που αναφέρει είναι εύλογη και δικαιολογείται από τις προοπτικές και τα δεδομένα της εταιρίας. Ωστόσο πολλοί από τους συνεταίρους σας είναι ευάλωτοι στις εξωτερικές επιδράσεις και παρουσιάζουν κυκλοθυμική συμπεριφορά. Κατά καιρούς γίνονται υπερβολικά αισιόδοξοι ή απύθμενα απαισιόδοξοι. Εκείνες της ημέρες οι αποτιμήσεις που σας αναφέρει η δεσποινίς Αγορά φαίνονται εξωπραγματικές, αν όχι ανόητες.

Ένας έξυπνος επιχειρηματίας δεν θα παρασυρθεί από την επιρροή της, αλλά αντίθετα θα πρέπει να επωφεληθεί από τις λάθος εκτιμήσεις της. Όταν η αποτίμηση είναι γελοία υψηλή, ρευστοποιεί, μειώνοντας το μερίδιο του. Όταν βρίσκεται σε μια αγοραστική ευκαιρία, εκμεταλλεύεται την χαμηλή τιμή και αυξάνει το ποσοστό του. 

Τρόποι αξιολόγησης

Ένα μέτρο σύγκρισης είναι να δούμε ομοειδείς εταιρίες του ίδιου κλάδου. Ίσως υπάρχουν πολλές εταιρείες με κέρδη ρυθμούς ανάπτυξης σταθερά υψηλό που μπορεί να αγοραστεί σε πολύ πιο λογικό p/e. Ακόμα και αν μια εταιρεία να έχει πολύ ισχυρή αύξηση των κερδών εδώ και χρόνια, πιθανόν να είναι δύσκολο να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμός αύξησης των κερδών μακροπρόθεσμα.

Να εξετάσουμε αν η μετοχή είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, αν οτιδήποτε πάει στραβά. Μια απότομη μείωση των κερδών ή μια απότομη πτώση του γενικού επίπεδου τιμών των μετοχών. Για παράδειγμα, πως συμπεριφέρθηκε στην μεγάλη πτώση της περιόδου 2008-2009.

Θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τις σημαντικές αλλαγές των μακροοικονομικών δεδομένων,  όπως :
Τεράστιες ποσότητες πλεονάζουσας ρευστότητας έχουν εισρεύσει στο σύστημα, από την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης.
Επαναστατικές εφαρμογές στην τεχνολογία αυξάνουν την παραγωγικότητα, όπως οι 3
D εκτυπωτές.
Η  αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου
dna ανοίγει νέους ορίζοντες στα φάρμακα και φυσικά στην μακροζωία.
Το σχιστολιθικό αέριο καθιστά τις ΗΠΑ ενεργειακά αυτόνομες, αλλάζοντας τους συσχετισμούς στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Συμπέρασμα

Όταν αγοράζουμε μία μετοχή με βάση τα οικονομικά στοιχεία της, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν θα αγοράζαμε το σύνολο της επιχείρησης, αν ήταν προς πώληση σε αυτή την τιμή της μετοχής. Αναζητούμε εταιρίες που η μετοχή τους βρίσκεται ευκαιριακά κάτω από την πραγματική αξία της.

Η αποτίμηση της χρηματιστηριακής αξίας μιας επιχείρησης δεν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη, αλλά συνδέεται με τα  οικονομικά μεγέθη της. Προσωρινά οι τιμές των μετοχών μπορεί να βρεθούν υπερτιμημένες ή υποτιμημένες, αλλά  μακροπρόθεσμα τείνουν να κινηθούν κοντά στην πραγματική αξία τους.

Οι προϋποθέσεις για την επιτυχία του μακροπρόθεσμου επενδυτή, είναι πραγματικά απλές :
να επενδύουμε σε διάσημες εταιρίες με παγκόσμια εμβέλεια, σταθερό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, στιβαρά οικονομικά στοιχεία και προοπτικές για ανάπτυξη. Όταν μια εταιρία αυξάνει τα μεγέθη της, τις πωλήσεις, τις ταμειακές ροές, τα κέρδη και τα μερίσματα της, η αύξηση της τιμής είναι μόνο θέμα χρόνου.

Στο χρηματιστήριο δεν κερδίζει όποιος αγοράζει φτηνά. Κερδίζει όποιος πουλάει ακριβότερα. 
Καλύτερα να αγοράζεις σε πιο υψηλή τιμή αλλά σε ανοδική πορεία, παρά σε χαμηλότερη σε πτωτική τροχιά.

 

*Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής ξένων αγορών


vpazopoulos@gmail.com

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
Σχόλια

14/11 16:33  TechTrader
Greece
Worldcom
Bearstearn

Sto xrimatistirio agorazis metoxes oxi eteris.
Ta reports natheoroynte anapasa stigmi ke panta proigite h kinisi ( proeksoflite)stin agora.
Prin 20 xronia litourgouse pleon den tin xrisimopoioune.
ine gia theoritikous skopous.
den mporis na xrisimopoiisis stoploss me Fundamentals Analysis, an thelis - ise managerial its good information source.
Never never for Trading.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις