Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Ο γιατρός που εμπιστεύομαι είναι ρομπότ !
887 αναγνώστες
Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013
09:26

 

Η ιδέα της χειρουργικής ρομποτικής είχε αρχικά επινοηθεί από συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Όμως η  πραγματικότητα, για άλλη μια φορά ξεπέρασε τους ονειροπόλους δημιουργούς. Το 1999 αποδείχτηκε χρονιά σταθμός στην ιατρική, όταν μια άσημη εταιρία, η Intuitive Surgical, παρουσίασε στην επιστημονική κοινότητα μια μοναδική καινοτομία. Την αντικατάσταση του χειρούργου από ένα ρομποτικό σύστημα.

Ο γιατρός κάθεται σε μια κονσόλα αρκετά μέτρα από τον ασθενή σε μία υψηλής ευκρίνειας οθόνη. Με ειδικούς μηχανικούς βραχίονες καθοδηγεί τα χειρουργικά εργαλεία σε κινήσεις ακριβείας, βλέποντας από μία 3D κάμερα. Οι χειρούργοι απολαμβάνουν εξαιρετική εργονομία και μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
Σημαντικό πλεονέκτημα είναι πως οι επεμβάσεις μπορούν να γίνουν με λίγες μικρές τομές αντί για μια μεγάλη. Οι  μικρότερες τομές οδηγούν σε λιγότερες επιπλοκές, ο ασθενής χάνει λιγότερο αίμα και αναρρώνει ταχύτερα. Η ακρίβεια και η επιδεξιότητα που μπορεί να πετύχει κάποιος χειρουργός με την τεχνολογία της Intuitive Surgical, δεν μπορεί να την επιτύχει με την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική επέμβαση, χρησιμοποιώντας το νυστέρι με το χέρι.

 Η εταιρία

Η Intuitive Surgical (ISRG) αναπτύχθηκε και πλέον είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της ιατρικής ρομποτικής. Βέβαια αυτή η τεχνολογία δεν ονομάζεται ρομποτική  με την αυστηρή έννοια του όρου. Η ανθρώπινη παρουσία του γιατρού – χειρουργού είναι ακόμα απαραίτητη.

Η εταιρίας αντλεί τα έσοδα της από τρεις διαφορετικές πηγές: τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, των πωλήσεων εξαρτημάτων και των πωλήσεων του χειρουργικού συστήματος da Vinci.

Οι ετήσιες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, παρέχουν μια σταθερή ταμειακή ροή για την εταιρεία, η οποία αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη, καθώς οι πωλήσεις των συστημάτων δεν εμφανίζουν ομαλή πορεία. Σημαντικό ποσό σταθερών εσόδων αποδεικνύονται οι πωλήσεις εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα για να διεξαχθεί μία χειρουργική επέμβαση από το da Vinci.

Η έδρα της βρίσκεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Δεν έχει καθόλου χρέη, ενώ διαθέτει μεγάλη ρευστότητα για το μέγεθος της. Η κεφαλαιοποίηση είναι 14 δισεκατομμύρια, με ετήσια έσοδα 2,3 δισεκατομμύρια και p/e 22.  

Η αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας

Όπως κάθε καινοτομία, έχει τους επικριτές της, καλοπροαίρετους ή κακοπροαίρετους. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (ο αμερικάνικος ΕΟΦ), γνωστή σαν FDA, άρχισε να επιθεωρεί τους γιατρούς που χρησιμοποιούν τα χειρουργικά ρομπότ, εξετάζοντας κατά πόσο είναι τελικά επωφελή για τους ασθενείς

Η έρευνα υποκινήθηκε από την μεγάλη αύξηση σε περιστατικά που αφορούν da Vinci ρομπότ. Η Intuitive Surgical ισχυρίζεται ότι η αύξηση σχετίζεται με την συχνότητα των επεμβάσεων με χειρουργικά ρομπότ. Περίπου 460.000 έγιναν το περασμένο έτος, δηλαδή 4 φορές περισσότερες, σε σχέση με το 2008.
Το
FDA φοβάται πως τα νοσοκομεία, στην ανάγκη τους να δικαιολογήσουν τη δαπάνη ενός ρομπότ 1.500.000 δολαρίων, υπερέβαλαν τη χρήση τους χωρίς λόγο. Η αλήθεια είναι πως τα νοσοκομεία έχουν ανταποκριθεί με ενθουσιασμό και οι γιατροί σπεύδουν να προσαρμοστούν σε αυτήν την τεχνολογία. Όχι αδικαιολόγητα, μια που αποδεικνύεται πως τα νοσοκομεία που διαθέτουν ρομπότ, προσελκύουν περισσότερους ασθενείς.

Η εταιρία έχει κατηγορηθεί για χαλάρωση των προτύπων εκπαίδευσης. Όταν ο FDA ενέκρινε το σύστημα da Vinci το 2000, η Intuitive Surgical είχε πει πως σκόπευε να απαιτήσει μια τριήμερη συνεδρία κατάρτισης για τους γιατρούς. Αλλά ένα πρόσφατο άρθρο των New York Times δημοσίευσε πως άλλαξε την πολιτική της μόλις δύο χρόνια αργότερα. Πλέον  απαιτείται από τους χειρουργούς να περάσουν μόνο μία ημέρα εκπαίδευσης.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Δρ David Samadi, επικεφαλής της ιατρικής ρομποτικής στο Mount Sinai School of Medicine στη Νέα Υόρκη : "Ένας καλός οδηγός σε μια Lamborghini είναι πολύ πιθανό να κερδίσει ένα αγώνα ταχύτητας. Αλλά αν δεν είναι καλός οδηγός όχι μονο δεν θα κερδίσει, αλλά κινδυνεύει να σκοτωθεί."

Προοπτικές

Οι περιπτώσεις που μπορεί να αναλάβει αυξάνονται συνεχώς. Στην αρχή τα ρομπότ χρησιμοποιούνταν κυρίως για χειρουργικές επεμβάσεις προστάτη, ενώ σήμερα έχουν φτάσει να κάνουν μέχρι μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερευνητική προσπάθεια της εταιρίας για την ανάπτυξη της τηλεχειρουργικής. Δηλαδή ο χειρουργός να διενεργεί την επέμβαση από μακριά. Οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται να κάνουν μεγάλες μετακινήσεις για να αναλάβει την θεραπεία τους ένας από τους κορυφαίους ειδικούς ή γενικότερα ο γιατρός της προτίμησης τους.

Η τηλεχειρουργική θα οδηγήσει σε μια επανάσταση. Ακόμα και οι κάτοικοι των πιο απομακρυσμένων περιοχών ή οι στρατιώτες κάποιας εμπόλεμης ζώνης, μπορούν να απολαμβάνουν κορυφαίας ποιότητας ιατρική φροντίδα.

Μια άλλη νέα εξαιρετική εφαρμογή, χρησιμοποιεί κάποιο ειδικό φωτισμό που εντοπίζει τα καρκινικά κύτταρα, διευκολύνοντας τους χειρούργους να τα αφαιρέσουν. 

Συμπεράσματα

Η εταιρεία έχει μέχρι τώρα εξαιρετικά ισχυρή δυναμική ανάπτυξης. Το κρίσιμο ερώτημα για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές είναι αν θα συνεχίσει την εντυπωσιακή ανάπτυξη της τα επόμενα χρόνια.

Ενώ η διείσδηση στις ΗΠΑ δείχνει σημάδια κορεσμού, η ευρωπαϊκή και ιαπωνική αγορά έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Στα άμεσα σχέδια της εταιρίας είναι η επέκταση στο εξωτερικό. Έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες σε μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, την Κίνα και την Ιαπωνία.

Κομβικό σημείο είναι οι αγωγές που αντιμετωπίζει η εταιρία για αμέλεια που ίσως ευθύνεται για  τραυματισμούς ασθενών κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων με τα συστήματα της. Η πρώτη που διεξήχθηκε τον Μάιο, αθώωσε την Intuitive Surgical από τις κατηγορίες.

Η ρομποτική χειρουργική είναι ένα τομέας που έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και αποκτά φανατικούς φίλους με το πέρασμα του χρόνου. Με δεδομένη την δεσπόζουσα θέση της στην αγορά, είναι λογικό να επωφεληθεί από αυτήν την τάση μακροπρόθεσμα.

Το ότι η εταιρία έχει καλά οικονομικά στοιχεία και αξιόλογες προοπτικές, δεν σημαίνει πως πρέπει να βιαστούμε να αγοράσουμε. Όπως επισημαίνω συνέχεια στα άρθρα που δημοσιεύονται, αλλά και στους πελάτες μου, η επιλογή της κατάλληλης μετοχής είναι η μισή μόνο προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική στιγμή που επιλέγουμε να τοποθετηθούμε.* Η ανάλυση της μετοχής δίνεται σαν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Δεν έχει σαν σκοπό την σύσταση αγοράς ή πώλησης.

*Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής της Wall Street, ειδικός συνεργάτης του Roote.gr


vpazopoulos@gmail.com 

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις