Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό
1524 αναγνώστες
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013
09:05

http://www.capital.gr/News.asp?id=1893577


Είναι γεγονός πως πολλοί Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό. Πρόσφατο παράδειγμα, είναι Ανδρέας Καλαντζόπουλος από τον Πύργο. Από τις αρχές Μαΐου, έχει αναλάβει τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της
Philip Morris International. Εκτιμήθηκε ιδιαίτερα η μέχρι τώρα θητεία του 55χρονου Ανδρέα και η συνεργασία που είχε με τον αποχωρήσαντα CEO, γιατί σταθεροποίησαν τη θέση της Philip Morris ως την μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα εταιρεία καπνού στον κόσμο.

Παρόλο που μένει πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του για την πατρίδα απ’ όπου κατάγεται. Πριν λίγους μήνες υπέγραψε συμφωνία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με την οποία τα επόμενα τρία χρόνια θα αγοράζει το 50% της παραγωγής ελληνικών καπνών.
Να θυμίσουμε πως η
Philip Morris έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2003, όταν εξαγόρασε την  καπνοβιομηχανία Παπαστράτος.Ποια είναι η Philip Morris

Η
Philip Morris International  είναι η μεγαλύτερη εταιρεία καπνικών προϊόντων στον κόσμο, με 7 από τα 15 κορυφαία σήματα διεθνώς. Μεταξύ αυτών και το Marlboro, το Νο 1 σήμα παγκοσμίως. Διαθέτει έναν ισχυρό συνδυασμό διεθνών και τοπικών προϊόντων. Για παράδειγμα στην Ελλάδα, έχει τον Asso. Επίσης έχει επιτυχημένο ιστορικό εξαγοράς και ενσωμάτωσης εταιρειών, όπως για παράδειγμα η Rothmans στον Καναδά που συνέβαλε στην ενίσχυση της ηγετικής τους θέσης στη διεθνή αγορά τσιγάρων.

Από τις πιο ιστορικές επιχειρήσεις, ιδρύθηκε το 1847 στο Λονδίνο, ενώ η πρωτη φορά που εισήχθηκε στο χρηματιστήριο ήταν το 1881. Μετοχές της σήμερα διαπραγματεύονται, εκτός από την Wall Street, στη Γαλλία και την Ελβετία. Απασχολεί 87.000 εργαζόμενους και τα προϊόντα της πωλούνται σε περισσότερες από 180 χώρες.

Το μερίδιο αγοράς της παγκοσμίως κερδίζει έδαφος. Είναι η εταιρεία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις τσιγάρων σε 13 αγορές και η δεύτερη σε άλλες 9 από τις 30 κορυφαίες αγορές στη βιομηχανία του καπνού.

Ο Έλληνας μάνατζερ ανέλαβε τα ηνία μιας επιχείρησης που η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα 141 δισεκατομμύρια δολάρια, όσο είναι σχεδόν το ΑΕΠ της Ελλάδας !  Έχει p/e 17 και ετήσια έσοδα 31 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Οικονομικά αποτελέσματα

Από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε προχθές, διαπιστώθηκε πως στο 3ο τρίμηνο ο όγκος των τσιγάρων μειώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αυτό οφείλεται στις ανησυχίες των καταναλωτών για την υγεία, τον έντονο ανταγωνισμό και τους αυστηρότερους κανονισμούς που επιβάλλονται για την καπνοβιομηχανία. Παρόλα αυτά τα κέρδη σημείωσαν αύξηση, κυρίως λόγω των αυξημένων πωλήσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Philip Morris για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις αναδυόμενες αγορές, συνέχισε τις  εξαγορές. Περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια στοίχισε η απόκτηση εταιρικών μεριδίων σε επιχειρήσεις καπνού, στο Μεξικό και την Αλγερία.

Η μερισματική απόδοση παραμένει γενναιόδωρη, της τάξης του 4,3%. Η εταιρία δείχνει ιδιαίτερα δυνατή στις σημαντικότερες μεταβλητές που μελετάμε, αν θέλουμε να κάνουμε την ασφαλέστερη δυνατή πρόβλεψη σχετικά με το πόσο σίγουρο μπορεί είναι ένα μέρισμα:
τις ταμειακές ροές, τα κέρδη ανά μετοχή και η παράδοση στην διανομή των κερδών.
Η διανομή μερισμάτων δεν φαίνεται να κινδυνεύει, αν και δεν έχει την ίδια κουλτούρα με εταιρίες που διανέμουν μέρισμα τακτικά επί δεκαετίες.

Η εταιρεία συνεχίζει το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών. Από το 2008, έχει δαπανήσει πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν τα κέρδη της επιχείρησης παραμείνουν σταθερά, τα κέρδη ανά μετοχή που είναι το ζητούμενο, αυξάνονται.

Καινοτόμα προϊόντα

Οι κινήσεις εναντίων του καπνίσματος έχει θορυβήσει τις καπνοβιομηχανίες που είναι έτοιμες να απαντήσουν με συναρπαστικά καινούργια προϊόντα. Στα επόμενα πέντε χρόνια, θα κυκλοφορήσει η νέα γενιά τσιγάρων :

Στην πρώτη περίπτωση ο καπνός θερμαίνει, αντί να χρησιμοποιείται φωτιά για την καύση. Κάτι ανάλογο είχε δοκιμαστεί πριν χρόνια, αλλά χωρίς επιτυχία. Η νέα βελτιωμένη έκδοση είναι μικρότερη και καλύτερα σχεδιασμένη.

Στο δεύτερη ο καπνός θερμαίνει από μια εσωτερική πηγή θερμότητας που ένας καπνιστής θα ανάψει με ένα κανονικό αναπτήρα. Η βασική καινοτομία είναι πως ο καπνιστής δεν χρειάζεται να τινάζει την στάχτη του τσιγάρου.

Τεχνολογικό επίτευγμα χαρακτηρίζεται η εμφάνιση των νέων πακέτων από Philip Morris. Θα  είναι μία ειδικά σχεδιασμένη τεχνική εκτύπωσης, για να επιτευχθεί ένα μοναδικό οπτικό αποτέλεσμα και να κάνει το προϊόν να ξεχωρίζει στο ράφι.

Συμπέρασμα

Η Philip Morris International (PM) είναι η κορυφαία εταιρεία προϊόντων καπνού στον κόσμο. Αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα είναι η διαφορετική γεωγραφική κατανομή των εσόδων της, η ισχυρή αναγνωσιμότητα των προϊόντων της, οι πιστοί και σταθεροί καταναλωτές, και βέβαια η γενναιόδωρη μερισματική απόδοση.

Η μείωση του όγκου των πωλήσεων που οφείλεται στην τάση κατά του καπνίσματος, δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Το αντικαπνιστικό κίνημα μπορεί να κερδίζει συνεχώς έδαφος, αλλά οι καπνοβιομηχανίες καταφέρνουν και αυξάνουν τα κέρδη τους.

Για το κοντινό μέλλον, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η εταιρία έχει μπροστά της πολλές  κερδοφόρες χρήσεις. Σημαντική βοήθεια έρχεται από τις αναδυόμενες αγορές, όπου οι πωλήσεις των τσιγάρων αυξάνονται, καθώς οι κανονισμοί είναι λιγότερο περιοριστικοί.

Επενδυτικά, τα πλεονεκτήματα της
Philip Morris είναι αναμφισβήτητα περισσότερα από τα μειονεκτήματα. Αυτό δεν σημαίνει πως αγοράζοντας την μετοχή τα κέρδη μας είναι εξασφαλισμένα. Μην ξεχνάμε πως η επιλογή της σωστής μετοχής είναι η μισή επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική στιγμή που πρέπει να  τοποθετηθούμε.

 

* Η ανάλυση της μετοχής δίνεται σαν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Δεν έχει σαν σκοπό την σύσταση αγοράς ή πώλησης.

 

*Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής της Wall Street, ειδικός συνεργάτης του Roote.gr


vpazopoulos@gmail.com

 

Την επόμενη Τετάρτη 30 Οκτωβρίου και ώρα 17:00 - 21:00, στο ξενοδοχείο PARK, θα έχω την τιμή να παρουσιάσω μαζί με άλλους 3 έμπειρους αναλυτές της αγοράς, στρατηγικές για επιτυχημένο trading που θα αφορά τις ξένες αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο και το forex.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά οι θέσεις περιορισμένες. Για αυτό το λόγο θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει ας μου στείλει
e-mail για να λάβει προσωπική πρόσκληση. 

 

 

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
Σχόλια

23/10 13:45  TechTrader
Ne ke h amazon exi ceo ke founder ton jeffrey p bezos.
signomi mporo na kano 1 erotisi?
23/10 18:46  vpazopoulos
Ο Μπεζος δεν έχει ελληνικές ρίζες, αλλά πραγματικά ξεγελάει το όνομα

Φυσικα μπορεις να κανεις ερωτηση :)
23/10 19:34  TechTrader
giati stin elada ke sto capital asxoliste (sxoliazete)mono me ta ikonomika stixia ton eterion pou ine sta xrimatistiria?

iparxoun elines pou to onoma ke to epitheto ksegela ke omos ine elines . sinithos 2 +3 ke den kseroun ke tin elada .
23/10 19:38  TechTrader
2+3 genias its ok. apla parakoloutho diafora blog xronia tora ke den katalaveno.
24/10 17:56  vpazopoulos
Ειναι οι πιο μεγαλες εταιρίες και για αυτό προσελκύουν και το ενδιαφέρον.
Εκτός από αυτο, ίσως αλιεύσεις κάποια είδηση που να είναι χρήσιμη για τις επενδυτικές σου επιλογές...
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις