Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Οι καλύτερες χρηματιστηριακές κινήσεις όλων των εποχών
2118 αναγνώστες
Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013
09:14

http://www.capital.gr/News.asp?id=1859063

Οι θεαματικότερες επιτυχημένες επενδύσεις δεν ήταν απλώς τυχερές κινήσεις. Πραγματοποιήθηκαν μετά από την ανάλυση των οικονομικών συνθηκών και ήταν  αποτέλεσμα μεγάλης εμπειρίας. Κοινό σημείο των traders που τις έκαναν, ήταν πως είχανε την αυτοπεποίθηση και την διορατικότητα να πάνε κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα. Η αποφάσεις τους δεν κάμφθηκαν ακόμα και όταν οι υπόλοιποι επενδυτές τους θεωρούσαν τρελούς που πραγματοποιούσαν αυτά τα παράτολμα στοιχήματα. 


Η ουσία είναι πως δεν απαιτείται μόνο ευφυΐα, αλλά μεγάλη αυτοπεποίθηση και αυτοπειθαρχία, για να επιμένεις σε κάτι αντίθετο με αυτό που πιστεύουν οι υπόλοιποι. Αυτές οι συναλλαγές χτίστηκαν σιγα σιγά και συνήθως αυξανόντουσαν με την προσθήκη των πραγματοποιημένων κερδών.
Οι περισσότερες εκμεταλλευτήκαν περιόδους κρίσεων, όπου τα χρηματιστήρια παρουσίασαν μεγάλη μεταβλητότητα και απότομη πτώση.

Εμπειρία, διορατικότητα, εξυπνάδα, μελέτη, αυτοπεποίθηση, τύχη, είναι τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός πετυχημένου trader. Ο συνδυασμός όλων αυτών σε υπέρτατο βαθμό, είναι που διαφοροποιεί αυτούς που μείνανε στην ιστορία, ξεχωρίζοντας από τα εκατομμύρια επενδυτές που πραγματοποιούν χρηματιστηριακές συναλλαγές καθημερινά.

Είναι πραγματικά πηγή έμπνευσης :

Ο κερδισμένος από το κραχ του 1929
Ξεκινάμε με τον αρχαιότερο από τους διάσημους επενδυτές της
Wall Street, τον Jesse Livermore.  Ήταν ιδιοκτήτης ενός πρακτορείου στοιχημάτων, τότε επιτρέπονταν το στοίχημα στην πορεία των μετοχών.
Ο Jesse Livermore στην αρχή έχανε. Αρκετές φορές είχε χάσει εντελώς τις οικονομίες του, αλλά συνέχιζε τις προσπάθειες μόλις συγκέντρωνε και πάλι χρήματα.

Τα πρώτο σοβαρό ποσό που κέρδισε, ήταν όταν σόρταρε μετοχές βασισμένος σε ένα άσχημο προαίσθημα για κάποια φυσική καταστροφή. Πραγματικά βγήκε αληθινός γιατί ακολούθησε ο σεισμός στο Σαν Φρανσίσκο το 1906.
Αυτή η κίνηση τον βοήθησε όχι μόνο να  κερδίσει 250.000 δολάρια, αλλά και του έδωσε μια γεύση για τα οφέλη του short-selling. Στη συνέχεια το μίνι κραχ του 1907 τον βρήκε πάλι να έχει στοιχηματίσει στην πτώση, αποδίδοντας του 1 εκατομμύριο δολάρια. Το 1925 πόνταρε -πάλι- στην πτώση του σιταριού και κέρδισε 3 εκατομμύρια.

Αυτό που τον κατέταξε στο πάνθεον των κερδοσκόπων ήταν που προέβλεψε σωστά το κραχ του 1929, σορτάροντας το σύνολο της αγοράς, κερδίζοντας 100 εκατομμύρια. Σε σημερινές τιμές υπολογίζεται τα κέρδη του να ήταν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Για όποιον θέλει παραπάνω πληροφορίες, έχει βγει βιβλίο βασισμένο στην ιστορία του. Το Reminiscences of a Stock Operator

Ο παππούς που κέρδισε την νέα τεχνολογία
Ο Sir John Templeton ήταν από νωρίς στον κόσμο των επενδύσεων, πρωτοπόρος στα αμοιβαία  κεφάλαια. Ξεχώρισε το 1939, όταν άρχισε να κερδίζει από μια σπουδαία έμπνευση. Οποιαδήποτε εταιρία διαπραγματευόταν κάτω από 1 δολάριο, την θεώρησε τιμή ευκαιρίας και αγόρασε μετοχές συνολικής αξίας 100 δολαρίων στην κάθε μία. Υπήρχαν συνολικά 104 εταιρίες, από τις οποίες οι 37 ήταν σε πορεία πτώχευσης.

Έκανε τις αγορές του την ημέρα που οι Γερμανοί εισβάλανε στην Πολωνία. Προέβλεψε σωστά πως θα οδηγηθούνε τα πράγματα σε παγκόσμιο πόλεμο και πως κατά την διάρκεια ενός πολέμου ακόμα και εμπορεύματα απαξιωμένα από τους καταναλωτές, γίνονται σπάνια και πολύτιμα. Τρία χρόνια αργότερα είχε κερδίσει σε 100 από τις 104 τοποθετήσεις του, 4πλασιάζοντας το κεφάλαιο του.

Στη δεκαετία του 1960, όταν η Ιαπωνία είχε ξεκινήσει την αναπτυξιακή πορεία που διάρκεσε τρεις δεκαετίες, ο Templeton τοποθετήσει πάνω από το μισό κεφάλαιο του σε ιαπωνικά περιουσιακά στοιχεία. Ήταν μια εποχή που οι επενδύσεις στο εξωτερικό ήταν κάτι εντελώς ασυνήθιστο.

Το μεγαλύτερο και το καλύτερο στοίχημά του ήταν το 2000, σε ηλικία 88 ετών. Σόρταρε πολλές μετοχές που είχαν αντικείμενο την δραστηριοποίηση τους στο
Internet, πριν σκάσει η περίφημη φούσκα των dot-com.

Το κόλπο που ακολούθησε ήταν απλό, όπως άλλωστε απλές είναι όλες οι καλές ιδέες.  Σύμφωνα με τον νόμο, οι ιδρυτές και
CEO νεοεισηγμένων μετοχών στο χρηματιστήριο απαγορεύεται να πουλήσουν τις μετοχές τους, πριν περάσει ένα εξάμηνο. Ακριβώς τότε, στο εξάμηνο, άρχιζε να σορτάρει γιατί ήξερε πως οι ιδιοκτήτες και διευθυντές των dot-com γνωρίζανε από πρώτο χέρι πως η επιχείρηση τους ήταν κατά κανόνα υπερτιμημένη. Ο ίδιος ανάφερε σε συνεντεύξεις του, ότι ήταν ο ευκολότερος τρόπος που είχε βγάλει ποτέ χρήματα.

Οι τράπεζες του πούλησαν τα όπλα που θα τις κατάστρεφαν
Ο επικεφαλής
hedge funds John Paulson, έγινε διάσημος όταν πόνταρε στην πτώση των υποθηκών  ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου, λίγο πριν από την οικονομική κρίση του 2008. Λίγοι άνθρωποι προέβλεψαν την φούσκα των ακινήτων και ακόμη λιγότεροι πέτυχαν τον σωστή χρονική στιγμή. Ο John Paulson ήταν ο μόνος που αύξησε την προσωπική περιουσία του 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, μόνο από αυτήν την έμπνευση.

Ενώ όλοι, παρασυρμένοι από το πνεύμα της εποχής αγοράζανε άπληστα όλα τα είδη των χρηματοοικονομικών προιοντων που στηρίζονταν σε στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου, τα hedge funds του Paulson στοιχημάτιζαν στην πτώση τους.

Η σιγουριά του ήταν τόσο μεγάλη, που εκτός από τα κλασικούς τρόπους σορταρίσματος σε μετοχές, έπεισε τις τράπεζες να γράψουν συμβάσεις αντιστάθμισης σε ενυπόθηκους τίτλους. Τους έκανε να φτιάξουν ειδικά προιόντα για να στοιχηματίσει εναντίων τους.

Η επιτυχία του ήταν ότι προέβλεψε το μεγαλύτερο οικονομικό γεγονός των τελευταίων 70 ετών, εμμένοντας στην άποψη του και αγνοώντας τους υπόλοιπους αναλυτές που πίστευαν το αντίθετο.

Η θέση του ανάμεσα στους θρυλικούς traders επιβεβαιώθηκε όταν είχε άλλη μία την εξαιρετική ιδέα.  Πίστεψε ότι η Fed θα μπορούσε να δημιουργήσει αναθέρμανση της οικονομίας, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που συνέβη. Πρόβλεψε δηλαδή τον πάτο της αγοράς, τοποθετήθηκε αγοραστής με μεγάλες θέσεις σε τραπεζικές εταιρίες, κερδίζοντας σημαντικά ποσά.

 
Την άλλη εβδομάδα θα συνεχίσουμε με το 2ο και τελευταίο μέρος των καλύτερων χρηματιστηριακών κινήσεων όλων των εποχών

 vpazopoulos@gmail.com

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
Σχόλια

28/08 16:34  ZULUS
Οι καλυτερες χρηματιστηριακες κινησεις χρειαζονται 1.Γνωση.2.Υπομονη.3Δεν χρειαζονται.Επιρροη απο τα ΜΜΕ και το ιντερνετ.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις