Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Τι κρύβεται πίσω από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις
855 αναγνώστες
Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013
13:15

http://www.capital.gr/News.asp?id=1855071

Η πρώτη προσπάθεια χειραγώγησης της αγοράς, χρονολογείται από 6ο π.Χ. αιώνα και αποδίδεται στον Θαλή τον Μιλήσιο. Για να αποδείξει την χρησιμότητα της φιλοσοφίας στους επικριτές του, νοίκιασε έγκαιρα όλα τα ελαιοτριβεία της Μιλήτου και της Χίου, αξιοποιώντας αστρολογικές ενδείξεις ότι θα επακολουθούσε καλή σοδειά λαδιού. 

Όταν πραγματοποιήθηκε η αποκομιδή των ελιών, δεν άνοιγε τα ελαιοτριβεία. Βλέποντας πως κινδυνεύουν να χαλάσουν οι ελιές τους, οι ελαιοπαραγωγοί πανικοβλήθηκαν. Έτσι πρόθυμα κατέβαλαν μεγαλύτερη αμοιβή από την συνηθισμένη !

Ο Θαλής εκτός από τα χρήματα, κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο του πρώτου κερδοσκόπου στην ιστορία. Απέδειξε πως με τη σοφία μπορεί κανείς να πλουτίσει, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν είναι αυτός ο σκοπός της.


Η άνοδος

Στην οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, τα αίτια της δημιουργίας των τιμών δεν είναι απλά. Συμβάλουν διάφοροι παράγοντες, από τους οποίους κανένας δεν είναι από μόνος του αρκετά σημαντικός.

Από κάποια αφορμή, η οποία δεν είναι αναγκαστικά κάποια σπουδαία οικονομική είδηση ώστε να μπορούμε να την ανιχνεύσουμε, οι τιμές των μετοχών αυξάνονται. Η αρχική άνοδος οδηγεί σε μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών, καθώς οι επιπτώσεις των αρχικών αυξήσεων ανατροφοδοτούν ακόμα υψηλότερες τιμές μέσα από την μεγαλύτερη ζήτηση.

Αυτή προέρχεται κυρίως λόγω του ενθουσιασμού των επενδυτών. Βλέποντας πως κερδίζουν, αποκτούν αυτοπεποίθηση και τοποθετούν περισσότερα χρήματα. Επίσης, συνεπαρμένοι από την επιτυχία το εκμυστηρεύονται στο φιλικό τους περιβάλλον, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν ακόμα περισσότεροι, γοητευμένοι με την επενδυτική ιδέα.

Αυτός ο δεύτερος γύρος αυξήσεων ανατροφοδοτεί ένα τρίτο γύρο, αυτός με την σειρά του ένα τέταρτο και ούτω καθεξής. Έτσι ενισχύεται ο αρχικός αντίκτυπος των παραγόντων της ανόδου οδηγώντας σε άνοδο των τιμών πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι παράγοντες για τους οποίους αυξήθηκαν.


Η προσδοκία και η πτώση

Οι τιμές αντικατοπτρίζουν την ιδέα που έχουν όλοι όσοι συμμετέχουν στην αγορά, για το τι θα γίνει αύριο. Ότι γνωρίζουν, ότι ελπίζουν και φοβόνται ότι θα ακολουθήσει, υπάρχει στις τωρινές τιμές. Οι διακυμάνσεις δημιουργούν ψυχολογία, και η ψυχολογία δημιουργεί τις επόμενες τιμές.

Η άνοδος συνεχίζεται μέχρις το σημείο εκείνο, που σε ένα ικανό αριθμό επενδυτών υπερισχύσει ο φόβος, έναντι στην ελπίδα για ακόμα υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Η ανάσχεση της ανατιμητικής πορείας των τιμών πραγματοποιείται επειδή οι αυξήσεις κυοφορούν την ίδια τους την καταστροφή. Δημιουργούν δηλαδή το κατάλληλο περιβάλλον, έτσι ώστε μόλις έρθουν σε επαφή με συγκεκριμένα αίτια, λαμβάνει χώρα η απαρχή του φαινόμενου της πτώσης. Η τάση των ανθρώπων να μιμούνται ο ένας τον άλλο, αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.


Ο ρόλος του έξυπνου χρήματος

Η θεωρία των επαρκών αγορών υποστηρίζει ότι όλες οι τιμές αντανακλούν επακριβώς όλες τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο κοινό. Με άλλα λόγια, οι τιμές των χρηματοοικονομικών προϊόντων είναι πάντα σωστές, με βάση το τι είναι γνωστό, ανά πάσα στιγμή.

Αν παρεκκλίνουν οι τιμές από την πραγματική τους αξία αναλαμβάνει δράση το «έξυπνο χρήμα». Αγοράζει υποτιμημένες μετοχές, τείνοντας έτσι να ανεβάσει την τιμή τους. Αντίθετα, πουλάει τις υπερτιμημένες, ωθώντας τις έτσι σε μείωση της αξίας τους, μέχρι να φτάσουν στο αποδεκτό επίπεδο τιμών.

Με την δραστηριότητα τους αυτή γίνονται όλο και πιο πλούσιοι, άρα και πιο ισχυροί στο να επιβάλουν την επιρροή τους. Δηλαδή μπορούν να εξαλείψουν όλο και πιο εύκολα τις αποκλίσεις μεταξύ πραγματικής αξίας και εσφαλμένων τιμών.

Το μειονέκτημα στην πιο πάνω θεωρία, είναι πως για διάφορούς λόγους μπορεί να περάσει πολύς καιρός, ακόμα και χρόνια, με σημαντικά σφάλματα στις τιμές.

Το έξυπνο χρήμα πολλές φορές έχει αποτύχει σε κερδοσκοπικές κινήσεις, καθώς δεν γνωρίζει την βασικότερη παράμετρο : την χρονική στιγμή που θα διορθώσουν οι τιμές. 
Μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου που η αγορά θα αναγνωρίσει ότι η τιμή είναι εσφαλμένη, τα δεδομένα είναι πολύ πιθανό να έχουν αλλάξει. Άρα η «σωστή» τιμή δεν θα είναι η ίδια πλέον.


Συμπέρασμα

Το βασικό σημείο που καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη, είναι πως εκείνο που καταγράφεται στις διακυμάνσεις των χρηματιστηρίων δεν είναι αυτά καθαυτά τα γεγονότα, αλλά οι ανθρώπινες αντιδράσεις σε αυτά.

Ένα απλό παράδειγμα είναι οι κυκλικές διακυμάνσεις της οικονομίας. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν διατηρεί τον ίδιο ρυθμό σκληρής δουλειάς, όταν έχουν κερδίσει την δυνατότητα μιας πιο άνετης ζωής. Η προσπάθεια χαλαρώνει, περισσότερα εισοδήματα δαπανώνται σε πολυτέλειες, λιγότερα σε παραγωγικές δραστηριότητες. 

Η λιγότερη προσπάθεια νομοτελειακά οδηγεί στην παρακμή και έτσι φτάνουμε σιγά στο σημείο που χρειάζεται πολύ και επίπονη δουλειά για να ανέβει το βιοτικό επίπεδο. Αυτό το χαρακτηριστικό της ανθρώπινης νοοτροπίας το συναντάμε σε όλη την διάρκεια της παγκόσμιας ιστορίας. Είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης και συμπεριφοράς.


ΥΓ : Με αφορμή ορισμένα σχόλια, θα ήθελα να τονίσω για άλλη μία φορά, ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται δεν έχουν σαν σκοπό την προτροπή σε αγορά μετοχών. Επιδίωξη μου είναι να αναφέρω παραδείγματα επενδυτικών επιλογών στις ξένες αγορές, χωρίς δυσνόητες ορολογίες και πολύπλοκα νούμερα.

Σχόλια που με κατηγορούν ότι «προμοτάρω» με σκοπό το προσωπικό κέρδος, μετοχές σαν την Coca Cola και την Google, δεν δείχνουν μόνο άγνοια. Φανερώνουν κακοπροαίρετο κίνητρο.

Εκτός από τις μεγάλες και διάσημες εταιρίες, υπάρχουν πολλές μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, με ενδιαφέρουσες και καινοτόμες ιδέες. Θα ήταν λάθος να μην αναφερθώ σε τέτοια παραδείγματα. Αντίθετα θα συνεχίσω, γιατί αυτές αποτελούν το πιο όμορφο κομμάτι της Wall Street.

Αυτά δεν τα λέω βέβαια για να καλύψω άστοχες επιλογές. Π.χ. η εταιρία του τελευταίου άρθρου, ανέβηκε 6% την προηγούμενη εβδομάδα. Η προτελευταία μετοχή έδωσε την ευκαιρία για κέρδος 44%, μόλις την πρώτη ημέρα. 

Επαγγελματικά ασχολούμαι ως αναλυτής αμερικάνικων μετοχών, δεν το έκρυψα ποτέ. Όμως σε αυτήν την φιλόξενη γωνιά του capital.gr, σε καμία περίπτωση δεν είναι συμβουλευτικός ο ρόλος μου. Είναι καθαρά ενημερωτικός. 
 
 
vpazopoulos@gmail.com
Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις