Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Οι τεχνολογικές εξελίξεις από την σκοπιά του επενδυτή
733 αναγνώστες
Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013
11:50

 http://www.capital.gr/News.asp?id=1843617

 

Το Clouding είναι η τεχνολογική εφαρμογή που επιτρέπει στο χρήστη να χρησιμοποιεί υπηρεσίες και δεδομένα τα οποία δεν είναι αποθηκευμένα σε δικό του υπολογιστή. Δηλαδή αντί να κρατάς τα αρχεία στον σκληρό σου δίσκο, νοικιάζεις χώρο από κάποιο πάροχο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη σύνδεσης στο internet, μέσω του οποίου απολαμβάνει κανείς τις υπηρεσίες που προσφέρονται.

Η αυξανόμενη επέκταση του τομέα των υπηρεσιών στο cloud, φέρνει ραγδαίες αλλαγές στον τομέα των επιχειρήσεων που σαν αντικείμενο έχουν λογισμικό για υπολογιστές.

Η εφαρμογή είναι η πιο σύγχρονη υποσχόμενη εξέλιξη στον χώρο. Διεκδικούν μερίδιο από την πίτα μεγάλες εταιρίες όπως η Amazon, η Google, η Microsoft, αλλά και για ελπιδοφόρα, ταχέως αναπτυσσόμενα μικρά επιχειρηματικά σχήματα.

Από την επενδυτική σκοπιά που μας ενδιαφέρει, είναι γεγονός πως ο κλάδος της πληροφορικής μας έχει συνηθίσει σε γρήγορους επιχειρηματικούς ρυθμούς. Το clouding όχι μόνο δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά οι εξελίξεις και οι ανατροπές λαμβάνουν χώρα με καταιγιστικό ρυθμό. Όποιος αρέσκεται σε χρηματιστηριακές συγκινήσεις στο κυνήγι του γρήγορου κέρδους, μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, σίγουρα δεν θα μείνει  παραπονεμένος.

Οι κυρίαρχοι του κλάδου

Η Amazon και η Google είναι για την ώρα επικεφαλείς στον τομέα του clouding. H Oracle, η Salesforce και η Microsoft έχουν μείνει κομπάρσοι που πασχίζουν να δυναμώσουν την παρουσία τους. 

Η Amazon, ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής μέσω Διαδικτύου, έχει δημιουργήσει μια ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση clouding τα τελευταία χρόνια και οδηγεί προς τα κάτω τις τιμές των διαφόρων υπηρεσιών. Οι αναλυτές εκτιμούν αυτός ο τομέας για την Amazon, από περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα πέρυσι, θα ανέβει στα 20 δισεκατομμύρια ετήσια έσοδα έως το 2020.

Υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παίκτες στον χώρο. Η VMware, ένας μικρότερος προμηθευτής λογισμικού που επικεντρώθηκε ειδικά στις cloud υπηρεσίες πληροφορικής. Η Google με την εφαρμογή Drive βρίσκεται μέσα στις εξελίξεις, όπως είναι αναμενόμενο. Η IBM πρόσφατα μπήκε για τα καλά στο παιχνίδι εξαγοράζοντας μια μικρομεσαία εταιρεία

Συνολικά υπάρχουν 40 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο και διαπραγματεύονται στην Wall Street.

Συμμαχώντας με τον διάβολο

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην αγορά, έχει αναγκάσει μια ασυνήθιστη συμμαχία τριών εταιρειών που μας είχαν συνηθίσει στον ανελέητο ανταγωνισμό μεταξύ τους. Την Oracle, την Microsoft και την Salesforce.

Η Oracle έχει υιοθετήσει επιθετική συμπεριφορά έναντι μικρότερων ανταγωνιστών, προσπαθώντας να τους εξαλείψει μέσω εξαγορών. Αντίθετα, με την Microsoft που είναι πολύ μεγάλη για το πορτοφόλι της, έχει αναπτύξει συνεργασίες, παρά την χρόνια διαμάχη τους.
Το ίδιο δείχνει να κάνει και για την Salesforce , τον μεγαλύτερο πάροχο λογισμικού στην διαχείριση πελατειακών σχέσεων (CRM). Να σημειωθεί εδώ πως η Salesforce ιδρύθηκε από έναν πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Oracle που συνήθιζε σε κάθε ευκαιρία να εξαπολύει επιθέσεις κατά της πρώην εταιρίας του.

Οι συμφωνίες γίνονται με βάση το σκεπτικό «ο εχθρός του εχθρού σου είναι φίλος σου». Στελέχη αναφέρουν πως αυτές οι συμφωνίες δεν είναι  παρά μόνο το πρώτο βήμα μιας στρατηγικής σχέσης μεταξύ των εταιρειών, καθώς συνειδητοποιούν ότι είναι καλύτερα να συνεργάζονται, αντί να ανταγωνίζονται μόνες τους μεγαθήρια όπως η Amazon και η Google.

Κάποιοι σκεπτικιστές θεωρούν πως αυτές είναι περισσότερο κινήσεις εντυπωσιασμού παρά ουσίας. Δηλαδή δεν θα έχουν πιθανότατα καμία σημαντική επίπτωση στις επιχειρήσεις των τριών εταιρειών, με δεδομένη την αντιπαλότητα τόσων χρόνων.

Παρόλα αυτά δείχνουν να διαψεύδονται. Η Oracle και η Salesforce, ανακοίνωσαν την συγχώνευση των cloud τους. Σκοπός είναι ο συνδυασμός που προσφέρει η απλότητα της Salesforce με τη δύναμη της Oracle.

Το μέλλον

Η εξέλιξη του cloud computing είναι καταπληκτική. Δεν προβλέπεται να διακόπτεται η πορεία του καθώς οι χρήστες συνειδητοποιούν σιγά σιγά τις ευκολίες που παρέχονται. Όλο και περισσότερες εταιρείες επωφελούνται από τις σημαντικές εξοικονομήσεις κόστους και την επεκτασιμότητα των υπηρεσιών του.

Αναπτύσσονται νέες ευκαιρίες και διευκολύνσεις. Είναι λαθεμένη η αντίληψη πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το cloud, μόνο για αποθήκευση, διαμοιρασμό και backup.

Οι cloud υπηρεσίες είναι ένα σημαντικό εργαλείο σε μια εποχή που είμαστε σε διαρκή κίνηση και συγχρόνως η πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να είναι φορητή, από οποιοδήποτε σημείο. Μπορούμε να έχουμε διάφορα αναγκαία έγγραφα, αρχεία, μουσική, φωτογραφίες, ταινίες. Βοηθάει στην ευκολότερη διαχείριση δεδομένων, έχει χαμηλότερο κόστος, ευελιξία, και φυσικά ασφάλεια.

Συμπέρασμα

Ορισμένοι θεωρούν ότι η πρόσφατη δημοτικότητα των μετοχών που δραστηριοποιούνται στο cloud computing είναι παρόμοια με τη φούσκα των dot com του παρελθόντος. Αυτό δεν ισχύει. Είναι προφανές πως όσοι το ισχυρίζονται δεν έζησαν από κοντά τη φούσκα των dot com. Η επιτυχία των εταιρειών του cloud computing οφείλεται σε πολλά χρόνια προετοιμασίας.

Πολλές εταιρείες dot com την περίοδο της φούσκας δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά κάποια ιδέα στο χαρτί. Οι σημερινές εταιρίες στο cloud είναι πραγματικές εταιρείες, με σημαντικά έσοδα και  κέρδη.

Τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης μπορεί να έχει και μια εταιρία που βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακή κατάσταση. Αν ο πάροχος που έχουμε επιλέξει έχει κάποιο πλεονέκτημα ή κάποια υπηρεσία που τον ξεχωρίζει, είναι πιθανόν να έχουμε ανακαλύψει τον επόμενο στόχο εξαγοράς.  Μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε στην εποχή της ποσοτικής χαλάρωσης, όπου οι μεγάλες εταιρίες βρίσκονται με πολλά χρήματα στο ταμείο τους.

Η συνέχεια προβλέπεται συναρπαστική….  

 

* Η ανάλυση του κλάδου, δίνεται ως ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Δεν έχει σαν σκοπό την σύσταση αγοράς ή πώλησης.

vpazopoulos@gmail.com

 

 

 

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις