Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Το χρήμα βρίσκεται στο μέλλον
823 αναγνώστες
Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013
21:05


http://www.capital.gr/News.asp?id=1826512


Η διάθεση του iPhone 4 ήταν ορόσημο, όσο αφορά την τεχνολογική εξέλιξη. Ο λόγος ήταν πως σηματοδότησε την διείσδυση της προηγμένης, έξυπνης τεχνολογίας φωνής, στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Η εφαρμογή αυτή δεν είναι απλή αναγνώριση φωνής. Λειτουργεί σε όρους τεχνητής νοημοσύνης, η οποία  κατανοεί την ανθρώπινη γλώσσα και ανταποκρίνεται ανάλογα. Πλέον τα περισσότερα τελευταίας γενιάς smartphones έχουν ενσωματωμένη αυτήν την τεχνολογία. Τα πολυτελή αυτοκίνητα επίσης.

Η δυνητική αγορά είναι τεράστια. Όλες οι νέες συσκευές που αναμένεται να βγουν στα επόμενα ένα - δύο χρόνια, δηλαδή τα iWatch ή τα Google γυαλιά, έχουν σαν κύριο χαρακτηριστικό να εκτελούν τις εντολές με την φωνή.  Αναγκαστικά, γιατί είναι πολύ μικρά για να πληκτρολογηθούν σε αυτά εντολές. Είναι λογικό να αναμένει κανείς ότι μέσα σε πέντε χρόνια, όλα τα smartphones, τηλεοράσεις, υπολογιστές, ταμπλέτες, GPS, κονσόλες παιχνιδιών, θα πωλούνται με αυτήν την τεχνολογική διευκόλυνση.

 

 

 

Ανταγωνισμός

Η Nuance είναι ο κυρίαρχος του κλάδου με διαφορά από τον δεύτερο. Για την ακρίβεια δεν έχει σοβαρό ανταγωνισμό. Απόδειξη είναι το μικτό περιθώριο κέρδους, το οποίο έχει παραμείνει γύρω στο 70% τα έξι τελευταία χρόνια

Πελάτες της είναι όλα τα μεγαθήρια της νέα τεχνολογίας (apple, amazon κ.α.) και οι μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων (Ford, BMW κ.α.). Έρευνες δείχνουν πως  ο αριθμός των συνδεδεμένων αυτοκινήτων αυξάνεται τουλάχιστον 30% ετησίως. Πρόσφατα μάλιστα η Nuance, έναντι 80 εκατομμυρίων εξαγόρασε μια εταιρία που θα την βοηθήσει να κατακτήσει ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην αγορά των πολυτελών αυτοκινήτων.

Ο μόνος σοβαρός δυνητικός ανταγωνιστής είναι η Google. Δεδομένου ότι η ομάδα έρευνας της είναι πραγματικά ταλαντούχα, είναι πολύ πιθανό ότι σε ένα ή δύο χρόνια, η Google θα είναι πολύ ανταγωνιστική σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, ακόμα και αν το προϊόν της καταφέρει να βγει ανώτερο από την Nuance, η Google είναι ένας ανταγωνιστής των περισσότερων εταιρειών στα smartphones, οπότε θα είναι απίθανο να αλλάξουν τον προμηθευτή τους.

 

Μηχανογράφηση ιατρικών αρχείων

Η Nuance Communications δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς με ιδιαίτερη επιτυχία. Τα περισσότερα κέρδη της έχουν προέρθει από την Health Care Solutions, που ασχολείται με την μηχανοργάνωση ιατρικών  μονάδων. Έχει κέρδη τα μισά σχεδόν από τα έσοδα!  

Η ανάγκη για μηχανογράφηση ιατρικών αρχείων είναι ισχυρή. Η διασύνδεση της φωνής είναι πολύ πιο βολική και εξοικονομεί χρόνο, σε σχέση με την πληκτρολόγηση. Το 90% των αμερικανών γιατρών δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει ηλεκτρονικών μητρώων υγείας. Το μόνο που μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης είναι η  περίπτωση της περικοπής  των κρατικών δαπανών στον κλάδο της υγείας


Υπηρεσίες Call Center

Οι πελάτες της μπορούν να αντικαταστήσουν μέρος των εργαζομένων στην παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας, με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης. Επικοινωνούν με τους πελάτες τους πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ασφάλεια και βέβαια πιο οικονομικά. Τα call center μπορούν πλέον να δουλεύουν χωρίς ανθρώπινη παρουσία, χάρις την Nuance και τις εφαρμογές της.

 

 

 

Μια τεράστια αγορά που μπορεί να διεισδύσει, είναι των ηλεκτρονικών πληρωμών. Ήδη συνεργάζεται με την Barclays στην αναγνώριση των πελατών της χρησιμοποιώντας τη φωνή βιομετρικών στοιχείων. Κάθε φωνή δηλαδή, θα έχει το δικό της «δακτυλικό αποτύπωμα». Δεν θα χρειάζονται πλέον τα PIN και τα password, κάνοντας τις συναλλαγές εκτός από ασφαλέστερες, πιο εύκολες.


Αποτελέσματα και κερδοφορία

Όταν μια εταιρία βασίζεται σε ένα υπέρ-εξειδικευμένο προϊόν για την ανάπτυξη της, συχνά χαρακτηρίζεται ως εύθραυστο επιχειρηματικό μοντέλο.  Όμως ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά, όταν παρέχει προσαρμοσμένες λύσεις σε ολοένα αυξανόμενες κατηγορίες καταναλωτών.

Τα 2 τελευταία τρίμηνα, τα αποτελέσματα της εταιρίας αν και ξεκάθαρα ανοδικά, ήταν σημαντικά κατώτερα των αναμενομένων. Το αποτέλεσμα ήταν να δούμε την μετοχή να βουτάει σε χαμηλότερα επίπεδα, μια που αποχώρησαν οι πιο ανυπόμονοι επενδυτές. Από την άλλη δήλωσαν πως αύξησαν το ποσοστό τους κάποιοι από τους γνωστούς «καρχαρίες» της Wall Street, κάτι που ενίσχυσε την προσδοκία για εξαγορά της εταιρίας.

Ίσως δεν είναι άσχετο ότι η διοίκηση προσέλαβε ως σύμβουλο την Goldman Sachs, φοβούμενη επιθετική εξαγορά. Πολλοί πιστεύουν πως η διάλυση της Nuance σε ξεχωριστά τμήματα, αξίζει περισσότερο από το άθροισμα των μερών του. Το κακό είναι πως από ότι φαίνεται στα τελευταία αποτελέσματα, αυτή η αβεβαιότητα δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα στην λειτουργία της επιχείρησης.

 

Επενδυτές

Είναι γεγονός πως η τάση είναι η τεχνολογικές εξελίξεις να αντικαθιστούν όσο είναι δυνατόν τους ανθρώπους. Όσο προχωράει η νοημοσύνη του υπολογιστή και φτάνει στο επίπεδου του ανθρώπινου εγκεφάλου, είναι λογικό να περιμένουμε πως οι υπολογιστές θα κάνουν πιο εξειδικευμένες δουλειές που μέχρι σήμερα τις κάνανε μόνο άνθρωποι. Μακροπρόθεσμοι επενδυτές και funds που ποντάρουν σε αυτήν την τάση, είναι σίγουρο πως έχουν την εταιρία στο στόχαστρο τους

Με σχετικά μικρή κεφαλαιοποίηση, λιγότερο από 6 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι εύκολο να εξαγοραστεί από κάποιο κολοσσό όπως η Apple ή η Samsung. Η στρατηγική σημασία για αυτές τις δύο εταιρίες είναι προφανής. Πιθανός υποψήφιος για να την εξαγοράσει είναι επίσης  και η ΙΒΜ, με την οποία έχει συνεργαστεί μαζί της για πολλά χρόνια. 

Βέβαια, η επιλογή της σωστής εταιρίας είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα πρέπει να τοποθετηθούμε.
Ακόμη και μια εταιρία υψηλής ποιότητας μπορεί να είναι μια κακή επένδυση σε λάθος τιμή.


Πως μπορούμε να επενδύσουμε

Πλέον και στην Ελλάδα κάποιες χρηματιστηριακές δίνουν την δυνατότητα επένδυσης στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Ακόμα και με λίγα χρήματα μπορεί να ξεκινήσει κάποιος. Δεν χρειάζονται εκατομμύρια.

Στην εποχή μας, η πρόσβαση στις μετοχές της Wall Street είναι πολύ απλή. Η τεχνολογία επιτρέπει όχι μόνο την on-line παρακολούθηση από τον υπολογιστή μας, αλλά και την εκτέλεση των εντολών σε πραγματικό χρόνο.

 

* Η ανάλυση της εταιρίας δίνεται σαν παράδειγμα  για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Δεν έχει σαν σκοπό την σύσταση αγοράς ή πώλησης.

  vpazopoulos@gmail.com  

 

 

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις