Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


Το «φάρμακο» στις επενδύσεις
1030 αναγνώστες
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013
17:55

http://www.capital.gr/News.asp?id=1818055

Η επένδυση σε έναν παραδοσιακό κλάδο της οικονομίας παρέχει ασφάλεια και μακροπρόθεσμες προοπτικές. Ωστόσο αυτοί που δίνουν τα γρήγορα κέρδη, είναι οι ανερχόμενοι κλάδοι που εξελίσσονται ραγδαία, όπως για παράδειγμα ο κλάδος της βιοτεχνολογίας.

Ο κλάδος της βιοτεχνολογίας αποτελείται από αυτό που λέγαμε παλαιότερα φαρμακευτικές εταιρείες. Μόνο που πλέον αναφερόμαστε σε αναβαθμισμένες τεχνολογικά επιχειρήσεις.

Η παραδοσιακή έρευνα διεξαγόταν με την κλασική επιστημονική μέθοδο trial and error (δοκιμή και λάθος), χρησιμοποιώντας και συνδυάζοντας σχετικά απλά μόρια. Σήμερα, οι σύγχρονες βιοτεχνολογικές εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν πιο περίπλοκες μεθόδους. Ο παραδοσιακός τρόπος έχει δώσει τη θέση του στην επεξεργασία ζωντανών κυττάρων.

Από την επενδυτική σκοπιά που μας ενδιαφέρει, ο κλάδος έχει ευοίωνο μέλλον. Η γήρανση του πληθυσμού και οι επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, ευνοούν την αυξανόμενη ζήτηση για τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου IMS, η παγκόσμια φαρμακευτική δαπάνη θα αυξηθεί από τα 956 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011 σε 1.200 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2016.

Η ιδιαιτερότητα του κλάδου

Η τιμή της μετοχής κάθε φαρμακευτικής εταιρείας εξαρτιέται άμεσα από τις επιδόσεις των φαρμάκων της. Ένα από τα πρώτα βήματα στην διακίνηση τους, είναι η  έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.

Το θέμα της έγκρισης θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η επιτυχία ή αποτυχία μιας εταιρίας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον δημόσιο οργανισμό που είναι υπεύθυνος. Τον Food and Drug Administration (ο αμερικάνικος ΕΟΦ)

Υπάρχει σημαντική πιθανότητα, αν επιλέξετε τη λάθος εταιρεία, να δείτε το μεγαλύτερο μέρος από την επένδυσή σας να εξαφανιστεί μέσα σε λίγες συνεδριάσεις.

Από την άλλη, αν μία από αυτές τις εταιρείες καταφέρει μια σημαντική ανακάλυψη ή ένα φάρμακο λάβει πολύ θετικές κριτικές, η αξία των χρημάτων σας μπορεί να πολλαπλασιαστεί πολύ γρήγορα.

    

Χαρακτηριστικό παράδειγμα

 

Στις 3 Μαρτίου 2010, ο FDA ενέκρινε ένα φάρμακο της InterMune Pharmaceuticals, το οποίο απευθύνεται σε ασθενείς που πάσχουν από μια σπάνια και θανατηφόρα πάθηση. Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, με το μαθεύτηκε η είδηση, οι μέτοχοι είδαν την αξία των μετοχών τους να ανεβαίνει 270% !!! Σε 4 μόλις ημέρες.

 Σχεδόν 2 μήνες αργότερα, η επιτροπή αναθεώρησε την απόφαση της. Θεώρησε πως υπήρξαν κάποιες αμφιβολίες και ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες δοκιμές. Αυτό πανικόβαλε πολλούς επενδυτές, οδηγώντας τους να ρευστοποιήσουν όσο όσο. Από τα 45 δολάρια η τιμή της μετοχής κατρακύλησε κοντά στα 10, σε μία μόνο συνεδρίαση ! 

 

Η κατάσταση σήμερα

Τον τελευταίο καιρό είχαμε σημαντική αύξηση στην έγκριση νέων φαρμάκων, καθώς και αρκετές συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο, που ωθεί την βιομηχανία της βιοτεχνολογίας σε πρωτόγνωρη άνθηση.

Έχει ήδη εγκριθεί και έχει δρομολογηθεί η διάθεση  πολλών νέων φαρμάκων, για τον καρκίνο, τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις, την σκλήρυνση κατά πλάκας και την ηπατίτιδα.

Η αναθεώρηση του νόμου περί εγκρίσεων φαρμάκων δίνει κίνητρο για τις εταιρείες να επενδύσουν ακόμη περισσότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη, γνωρίζοντας ότι μπορούν να αποσβέσουν τις επενδύσεις τους σε πιο γρήγορο ρυθμό.

Η πολιτική των μεγαλύτερων φαρμακευτικών επιχειρήσεων έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

Η κυρίαρχη τάση δεν είναι να απασχολούν πολυπληθείς ομάδες επιστημόνων. Προτιμούν να εξαγοράζουν μικρότερες εταιρείες έρευνας ή τα φάρμακα που εκείνες παράγουν, έστω και αν τους κοστίζει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να εστιάσουν την προσοχή τους προς άλλες δραστηριότητες, όπως το μάρκετινγκ.

Μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως απολαμβάνουν υψηλά περιθώρια κέρδους, που φτάνουν μέχρι και το 30%. Αυτό έχει σαν συνέπεια να απολαμβάνουν οι μέτοχοι τους σημαντική μερισματική απόδοση που φτάνει μέχρι 4%.

Από την άλλη, βασικό πρόβλημα, είναι πως οι παλαιότερες εκδόσεις των φαρμάκων τους έρχονται αντιμέτωπες με ισχυρό ανταγωνισμό από τα γενόσημα και συνήθως οι πωλήσεις τους πέφτουν κατακόρυφα γιατί μειονεκτούν στο θέμα της τιμής.

 

Από την σκοπιά του επενδυτή

Θα ήταν λάθος να νομίζουμε ότι ο κλάδος ενδείκνυται μονάχα τους ριψοκίνδυνους traders που αναζητούν το γρήγορο κέρδος στις μικρές ερευνητικές μονάδες,

Υπάρχουν εταιρίες – κολοσσοί που ευνοούνται από τις μακροπρόθεσμες ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης της βιομηχανίας. Η σταθερή και συνεχή κερδοφορία τους, καθώς και το γενναιόδωρο μέρισμα, προσελκύει ακόμα και συντηρητικούς επενδυτές.  

 

Ενδεικτικό είναι το παραπάνω διάγραμμα, όπου βλέπουμε τον δείκτη Βιοτεχνολογίας σε σύγκριση με το S&P 500 (με την κόκκινη γραμμή). Όχι μόνο έχει πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις,  αλλά και στην μεγάλη κρίση του 2008 αποδείχτηκε ανθεκτικότερος, μια που βλέπουμε τις οι απώλειες του να ήταν πολύ μικρότερες.

Όποιο και να είναι το επενδυτικό προφίλ τους, εκείνοι που παρακολουθούν με τη δέουσα επιμέλεια τις εξελίξεις στην βιοτεχνολογία, έχουν την δυνατότητα να βγουν πολύ κερδισμένοι. Δεν είναι τυχαίο πως υπάρχουν επενδυτές που ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τις μετοχές της.

 

Πως μπορούμε να επενδύσουμε

 

 Πλέον και στην Ελλάδα κάποιες χρηματιστηριακές δίνουν την δυνατότητα επένδυσης στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Δεν χρειάζεται να έχεις εκατομμύρια. Ακόμα και με λίγα χρήματα μπορείς να ξεκινήσεις

 

Στην εποχή μας, η πρόσβαση στις μετοχές της Wall Street είναι πολύ απλή. Η τεχνολογία επιτρέπει όχι μόνο την on-line παρακολούθηση από τον υπολογιστή μας, αλλά και την εκτέλεση των εντολών σε πραγματικό χρόνο.  

 

  

 

 

 

 

   

* Η ανάλυση του κλάδου δίνεται σαν παράδειγμα  για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Δεν έχει σαν σκοπό την σύσταση αγοράς ή πώλησης.

 

 

  vpazopoulos@gmail.com 

 

 

Σχετικές μετοχές:
DOW
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις