Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


1168 αναγνώστες
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014
15:41

http://www.capital.gr/News.asp?id=1938920

Μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε φυσικό το νησί των Κυθήρων να εμπνέει καλλιτέχνες. Ζωγράφους,  ποιητές, σκηνοθέτες, μουσικούς. Η ομορφιά του νησιού που γεννήθηκε η Αφροδίτη, ξεπέρασε τα συνηθισμένα όρια. Μάγεψε μέχρι και επιχειρηματίες παγκόσμιας εμβέλειας, που θέλησαν να δώσουν το όνομα του ελληνικού νησιού στην εταιρία τους. Όχι τυχαία, μια που η επιχείρηση τους δραστηριοποιείται στον τομέα της ομορφιάς.

Kythera, είναι η επωνυμία που επέλεξαν οι ιδρυτές μιας βιοτεχνολογικής εταιρίας που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.  Τα χρώματα τους συμβολίζουν το μπλε του ουρανού και την άμμο. 

Η εταιρία

Η εταιρία ιδρύθηκε το 2005 και έχει έδρα την Καλιφόρνια. Κομβικό σημείο ήταν η συνεργασία και η υποστήριξη της από την Bayer το 2010. Δύο χρόνια αργότερα άρχισε να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο.

Δεν εμπορεύεται για την ώρα κάποιο προϊόν, είναι μια αμιγώς ερευνητική μονάδα με  κεφαλαιοποίηση 800 εκατομμύρια δολάρια. Οι έρευνες της επικεντρώνονται στην ανακάλυψη και την ανάπτυξη νέων προϊόντων ομορφιάς.  Στόχος τους είναι η αντιμετώπιση των ανικανοποίητων αναγκών στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της αισθητικής ιατρικής.  

Η επιστημονική ομάδα που ηγείται των ερευνών, είναι καταξιωμένοι, έμπειροι επιστήμονες, με θητεία σε γνωστές φαρμακευτικές εταιρίες.   

Το προϊόν που έχει ανακαλύψει 

Στην αγορά της αισθητικής, ο περισσότερος τζίρος αφορά στην εμφάνιση του προσώπου.  Άρα δεν είναι έκπληξη πως έχουν εστιάσει εκεί τις προσπάθειες τους. Συγκεκριμένα έχουν αναπτύξει ένα φάρμακο, σε ενέσιμη μορφή, που καταπολεμά τα  λιποκύτταρα στο λεγόμενο "διπλοσάγονο". Για τη θεραπεία αρκούν 4-6 ολιγόλεπτες επισκέψεις στον δερματολόγο. 

Το φάρμακο είναι στη τελική φάση για να πάρει έγκριση από τον 
FDA (τον αμερικάνικο ΕΟΦ). Αν εγκριθεί, οι εμπορικές δυνατότητες είναι τεράστιες, γιατί θα είναι το μοναδικό εγκεκριμένο φάρμακο που μειώνει το ανεπιθύμητο λίπος κάτω από το σαγόνι και βελτιώνει το περίγραμμα του προσώπου, χωρίς χειρουργική επέμβαση 

Ο τομέας που δραστηριοποιούνται

Σημαντικό είναι  πως το συγκεκριμένο σημείο ενοχλεί μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που το έχουν. Το ποσοστό που θέλει να απαλλαγεί από αυτό, είναι σχεδόν ίσο με αυτό που επιθυμεί να σβήσει τις ρυτίδες του προσώπου και ίδιο με αυτό που επιθυμεί μεταξένια υφή στο δέρμα. 

Ο μόνος τρόπος αφαίρεσης μέχρι τώρα είναι η πλαστική χειρουργική. Οι επεμβάσεις για το διπλοσάγονο είναι περισσότερες από την λιποαναρρόφηση, την προσθετική στήθους, ακόμα και από τα 
botox ! 

 

Επίσης η γενικότερη τάση της αγοράς αισθητικών προϊόντων είναι σε ξεκάθαρα ανοδική πορεία. Τα χρήματα που θα δαπανήσουν οι καταναλωτές το 2018, αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν σε σχέση με το 2011.

Η διοίκηση ισχυρίζεται στο ενημερωτικό της δελτίο για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, πως οι πωλήσεις αναμένεται να είναι της τάξης των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.  Το ποσό αυτό αφορά μόνο στις ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύουν το 40% του τζίρου της παγκόσμιας αγοράς.

Το σίγουρο είναι πως το ATH-101 - όπως είναι η ονομασία του φαρμάκου - θα χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπου συσσώρευση του λίπους είναι αντιαισθητική.

Η συνεργασία με την Bayer

Η Bayer πείστηκε για τις ανακαλύψεις της Kythera και άρχισε να συνεργάζεται μαζί της από το 2010, υποστηρίζοντας την οικονομικά.  Η Bayer δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 80 χώρες και είναι βέβαιο πως θα μπορέσει να διοχετεύσει το προϊόν από το μεγάλο δίκτυο της που περιλαμβάνει 50.000 δερματολόγους σε όλο τον κόσμο.

Η συμφωνία με την Bayer αναφέρει, πως η γερμανική εταιρία έχει τα δικαιώματα για την διάθεση των προϊόντων της σε όλο τον κόσμο εκτός από την Βόρεια Αμερική, ενώ θα πληρώνει δικαιώματα επί των πωλήσεων στην Kythera.

Η πορεία της μετοχής

Τον  Σεπτέμβρη, η Kythera ανακοίνωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σχετικά με την πορεία της μελέτης για την πολυπόθητη έγκριση από τον FDA, με αποτέλεσμα η μετοχή να κλείσει με +25% μέσα σε μία ημέρα. Η άνοδος συνεχίστηκε για λίγο ακόμα, αλλά τον Νοέμβρη σημειώθηκε μια μικρή υποχώρηση.

Την προηγούμενη Πέμπτη ανακοινώθηκε η ένταξη της εταιρίας στον δείκτη NASDAQ Biotechnology και οι επενδυτές επιβράβευσαν την μετοχή με +10%.

Αν δεν προκύψει κάποια αρνητική εξέλιξη στο θέμα της αδειοδότησης, η μετοχή θα πολλαπλασιάσει την αξία της. Παρόμοιες εταιρίες διαπραγματεύονται με κεφαλαιοποίηση 5 και 10 φορές μεγαλύτερη από τον ετήσιο κύκλο εργασιών τους. Αντίθετα, αν δεν πάει καλά, η υποχώρηση αναμένεται να είναι απότομη. 
  
Ένα διαφορετικό σχόλιο

Για πρώτη φορά θα παρεκκλίνω από τα θέματα που αφορούν την αμερικάνικη αγορά, και θα σχολιάσω την κατάσταση  που επικρατεί στην Ελλάδα :

Η ελληνική ονομασία που επέλεξε η Kythera δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Για παράδειγμα σε προηγούμενο άρθρο είχα αναφερθεί σε μια εταιρία πληροφορικής, η οποία πουλήθηκε λίγα χρόνια μετά την ίδρυση της για δισεκατομμύρια δολάρια στην Cisco.
Το όνομα της ;
meraki. Από την ελληνική λέξη μεράκι ! 

Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό brand name που εμπνέει. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις  να αναπτυχθεί. Χρειάζεται όμως να τολμήσουμε, να μην φοβόμαστε την εξωστρέφεια.

Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Από αυτό όμως  έχουμε την απαίτηση να μην εμποδίζει με φορολογικά αντικίνητρα και γραφειοκρατία, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των πολιτών του. 

 * Η ανάλυση της μετοχής δίνεται σαν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Δεν είναι προτροπή προς αγορά ή πώληση

 * Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής χρηματιστηριακών τίτλων.

 vpazopoulos@gmail.com

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
Το σχόλιό σας
889 αναγνώστες
Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014
09:43

http://www.capital.gr/News.asp?id=1935010

Ήταν 5 Μαρτίου του 2013. Η μεγάλη πινακίδα στην αίθουσα του χρηματιστηρίου της Wall Street κάθεται “αναπαυτικά” στις 14.253,77 μονάδες. Το ρεκόρ του δείκτη Dow Jones, που για πρώτη φορά ξεπέρασε την προ κρίσης περίοδο από το 2007, δημιούργησε ένα ενθουσιώδη προβληματισμό.

Σε άλλες εποχές, οι επενδυτές και οι χρηματιστές θα είχαν ανοίξει σαμπάνιες πανηγυρίζοντας. Τη φορά αυτή, έπειτα από όσα έζησαν τα τελευταία χρόνια, ένιωθαν απλά ήρεμοι. Τα πράγματα είχαν μπει σε καλό δρόμο.  Η Wall Street αποδεικνύεται ένα φιλόξενο λιμάνι για τους θαλασσοδαρμένους επενδυτές.

Πραγματικά, η συνέχεια εξελίχθηκε ιδιαίτερα καλά, παρά τον προβληματισμό για τα μακροοικονομικά δεδομένα. Ο Dow Jones κλείνει την χρονιά με κέρδος 27%, επιτυγχάνοντας αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ. Μέσα στο 2013 πραγματοποίησε 50 (πενήντα) νέα υψηλά.

 Όσοι θεωρήσανε πως οι μετοχές έγιναν  ακριβές όταν φτάσανε στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας τους, διαψεύστηκαν πανηγυρικά και επανειλημμένα !

Το μάθημα

Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά, πως όποιος κοντράρει την κυρίαρχη τάση, έχει τις πιθανότητες εναντίων του. Οικείο παράδειγμα το ελληνικό χρηματιστήριο. Μπορεί να πίκρανε όσους το παρακολουθούν, αλλά έδωσε ένα σπουδαίο μάθημα :
Δεν κερδίζει όποιος αγοράζει φτηνά. Κερδίζει όποιος πουλάει ακριβότερα.
Καλύτερα να μπαίνεις σε μια πιο υψηλή τιμή αλλά σε ανοδική τάση, παρά σε χαμηλότερη τιμή σε πτωτική τροχιά.

Αυτό δεν σημαίνει πως η Wall Street θα συνεχίσει να ανεβαίνει για πάντα. Για αυτό πρέπει να κοιτάμε καθημερινά την αγορά, και αν χρειαστεί να αναθεωρήσουμε την άποψη μας για την πορεία της.

Για το 2014, καλό είναι οι επενδυτές να στραφούν σε συγκεκριμένους κλάδους ή εταιρίες που έχουν τις προϋποθέσεις για άνοδο, παρά στο γενικότερο κλίμα που λογικά θα αρχίσει να δυσκολεύει.

Τεχνολογικός τομέας

Οι τομείς που θεωρώ ότι πρέπει να έχουν την προσοχή μας, έχουν να κάνουν με τις επιστημονικές ανακαλύψεις και την εφαρμογή τους. Οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου έχουν  επιβραβεύσει - αλλά και απογοητεύσει - συχνά τους επενδυτές.

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές και οι συναρπαστικές εξελίξεις στο clouding, θα εξακολουθούν να βρίσκονται στο ραντάρ μας. Οι πορεία τους επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών. Καθιστά πιο αποτελεσματική, και τελικά πιο κερδοφόρα, ολόκληρη την οικονομία.

Η βιοτεχνολογία εξακολουθεί να είναι ο πιο hot κλάδος. Η επιστήμη έχει προχωρήσει σε μια νέα εποχή με την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου DNA. Οι ανακαλύψεις στην ιατρική είναι ραγδαίες. Η γήρανση του πληθυσμού και οι επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, εξασφαλίζουν την αυξανόμενη ζήτηση για τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Δύσκολη κατηγορία μετοχών, θέλει συνεχή ενημέρωση και εξειδικευμένες γνώσεις. Όμως η αλήθεια είναι πως ένα καλά διαμορφωμένο χαρτοφυλάκιο, μπορεί να σε κάνει γρήγορα πλούσιο.

Ναυτιλία

Οι Έλληνες είναι γνωστοί για τις επιδόσεις τους στη ναυτιλία.
Οι περισσότερες  ναυτιλιακές εταιρίες που διαπραγματεύονται στην Wall Street είναι ελληνικών συμφερόντων. Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες και κάποιες δεν τα καταφέρανε τόσο καλά. Ορισμένες όμως, όχι μόνο παραμένουν κερδοφόρες, αλλά προχωράνε σε ανανέωση του στόλου τους και μειώνουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Όποιος έχει επιλέξει τις σωστές εταιρίες που έχουν μοντέρνο στόλο και μειωμένα χρέη, είναι βέβαιο πως θα πολλαπλασιάσει τα χρήματα του. Η άνοδος από ότι φαίνεται έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες και δείχνει να έχει γερές βάσεις.


Βραζιλία

Για τους επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες με βασικό κριτήριο τα μακροοικονομικά δεδομένα, το  κλειδί είναι η ανάπτυξη. Μια αναπτυσσόμενη οικονομία, σε αντίθεση με μια αναπτυγμένη, έχει μεγαλύτερο περιθώριο για ποσοστιαία αύξηση της κατανάλωσης, που αποτελεί το βασικό κίνητρο για ενδυνάμωση της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών.

Η χώρα που έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσει φέτος, είναι η Βραζιλία.
Η εικόνα αλλά και η τουριστική βιομηχανία της, θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τις παγκοσμίου εμβέλειας αθλητικές εκδηλώσεις  :
Το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου του 2014 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016.

Τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενη την άνοδο των τιμών πρώτων υλών, έχει παρουσιάζει σταθερή κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχει μεγάλος πλούτος από  φυσικούς πόρους, αλλά και άφθονες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας.

Διαθέτει ισχυρή εγχώρια αγορά, αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη και μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό, με τον δείκτη ανεργίας στα ιστορικά χαμηλά του.

Η μεγάλη αυτή χώρα δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα για τους επενδυτές. Τα προβλήματα της είναι η γραφειοκρατία, η διαφθορά και το πολυδαίδαλο φορολογικό σύστημα.

Για όποιον θέλει να επενδύσει στην δυναμική της Βραζιλίας, χωρίς να χρειαστεί να εμπλακεί με μεμονωμένες μετοχές, η λύση είναι τα ETFs. Όσοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον όρο  ETF, ας θεωρήσουν πως είναι κάτι σαν αμοιβαίο κεφάλαιο, που όμως διαπραγματεύεται σαν μια συνηθισμένη μετοχή.

Εκτός από τα ETFs, οι μεγάλες βραζιλιάνικες εταιρίες διαπραγματεύονται και στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Αρκετές ελληνικές χρηματιστηριακές πλέον, προσφέρουν πρόσβαση στις μεγάλες αναπτυγμένες αγορές. 

Τελειώνοντας, να υπενθυμίζω για άλλη μία φορά πως η επιλογή της σωστής μετοχικής αξίας είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα τοποθετηθούμε.

Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και επιτυχίες…


* Η ανάλυση δίνει ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ επενδυτικών επιλογών που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Δεν έχει σαν σκοπό την σύσταση αγοράς ή πώλησης. 

* Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής ξένων αγορών.

vpazopoulos@gmail.com 

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
882 αναγνώστες
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013
00:41

 

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε !

 

Κάντε like στο 

https://www.facebook.com/ependytes


να γνωριστούμε και να συζητήσουμε  για την οικονομία και τις αγορές

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
871 αναγνώστες
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013
17:07

http://www.capital.gr/news.asp?id=1926910

Η χρονιά στάθηκε γενναιόδωρη για τους επενδυτές του αμερικάνικου χρηματιστηρίου, παρουσιάζοντας ασταμάτητη ανοδική πορεία από το 2009.  Αναπόφευκτα αναδύεται ο προβληματισμός κατά πόσο θα συνεχιστεί ή αν θα έχουμε απότομο γκρέμισμα των αγορών ή έστω μία ήπια υποχώρηση.

Κάποιες ιδέες για ευκαιρίες θα πούμε σίγουρα με το ξεκίνημα της χρονιάς, αλλά για την ώρα θα κάνουνε μια συνοπτική παρουσίαση των εταιριών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που αναλύσαμε το 2013 (με αλφαβητική σειρά) :

Cameco

Αντικειμενικές δυσκολίες εμποδίζουν τα ορυχεία ουρανίου να ανταποκριθούν γρήγορα σε αιφνίδιες αυξήσεις στη ζήτηση. Μια νέα εγκατάσταση μπορεί να πάρει 7 έως 10 έτη για να κάνει τις πρώτες εξορύξεις.  

Σήμερα, η τιμή του ουρανίου είναι κοντά στα ιστορικά χαμηλά της τελευταίας δεκαετίας. Πόσο καιρό θα πάρει για να ξανανέβει σε υψηλότερες τιμές κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Η ομοιότητα που έχει με την περίπτωση του πετρελαίου, δεν γίνεται να μην μας προβληματίσει. Η τιμή του ήταν τόσο  χαμηλή για πολύ καιρό, έτσι ώστε δεν συνέφερε να γίνουν ούτε νέες εξορύξεις, ούτε εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων. Μόλις ανέβηκε όμως η ζήτηση, η τιμή εκτοξεύτηκε.

Ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ουρανίου στον κόσμο, είναι η Cameco. Παρά την δύσκολη συγκυρία λόγω της χαμηλής τιμής του ουρανίου, η εταιρεία παραμένει κερδοφόρα. 

 Edwards Lifesciences

 Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η κυριότερη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες.  Οι έρευνες  διαπιστώνουν ότι μεταξύ 2010 και 2030 το πραγματικό συνολικό ιατρικό κόστος της καρδιαγγειακής νόσου αναμένεται να τριπλασιαστεί.

Η ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο, σε παγκόσμιο επίπεδο  της θεραπείας καρδιολογικών προβλημάτων, είναι η Edwards Lifesciences. Από τεχνητές βαλβίδες στην καρδιά μέχρι τους προληπτικούς ελέγχους. Λογικό είναι να περιμένουμε να καρπωθεί μεγάλο μέρος των επιπλέον εσόδων που θα αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.

 
 Ezcorp

Οι απαισιόδοξοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας μπορούν να στηριχτούν σε ένα κλάδο που θα ευνοηθεί κατά τη διάρκεια της επόμενης ύφεσης. Τα ενεχυροδανειστήρια

Η EZcorp είναι μια αλυσίδα ενεχυροδανειστηρίων με 1,000 σημεία πώλησης στις ΗΠΑ αλλά και παρουσία στον Καναδά και το Μεξικό. Το 2011, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η EZCORP επιλέχτηκε ανάμεσα στις 100 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες, ενώ πραγματοποίησε τα πρώτα της βήματα στην Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία. Οι καθαρές ταμειακές ροές είναι θετικές και τα χρέη της καλύπτονται πολλαπλάσια από τα περιουσιακά της στοιχεία, κάτι σπάνιο για εταιρία του χρηματοοικονομικού κλάδου. 

Δεν πρόκειται για παραδοσιακά ενεχυροδανειστήρια. Είναι εξελιγμένα καταστήματα που προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Για παράδειγμα προσφέρουν  προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες, για να βοηθήσουν τους πελάτες να ελέγχουν τις δαπάνες τους, βραχυπρόθεσμα καταναλωτικά δάνεια κτλ.

Female Health

Η Female Health κατασκευάζει γυναικεία προφυλακτικά και έχει όλα τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι επενδυτές σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. Πετυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο, μοναδικό προϊόν, υψηλή ρευστότητα και κερδοφορία, σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Το μερίδιο από την παγκόσμια αγορά είναι λιγότερο από 0,5%. Η περίπτωση να αλλάξουν οι καταναλωτικές συνήθειες και αντικαταστήσει, έστω και σε μικρό βαθμό, το ανδρικό προφυλακτικό, εκτοξεύει τις προσδοκίες. 

Η εταιρεία είναι μικρή, σε σύγκριση με άλλους κατασκευαστές προφυλακτικών. Ωστόσο παρουσιάζει υψηλό περιθώριο κέρδους, καθόλου χρέη και μερισματική απόδοση 3%.

Inovio

Ένας κλάδος που εξελίσσεται ραγδαία, δίνει τις πιο μεγάλες συγκινήσεις, γρήγορα κέρδη, αλλά και σημαντικό ρίσκο, είναι της βιοτεχνολογίας.

Η Inovio είναι η πιο πολλά υποσχόμενη εταιρία, στον χώρο των DNA εμβολίων που φιλοδοξεί να σπάσει τα όρια των συμβατικών φαρμάκων. Ερευνά και δημιουργεί την νέα γενιά εμβολίων που στηρίζεται στην ανοσοθεραπεία.

Αν οι έρευνες της καταλήξουν σε επιτυχία η τιμή θα εκτοξευτεί. Μέχρι στιγμής τα προϊόντα της έχουν εγκριθεί για κτηνιατρική χρήση. Στο παρελθόν, όταν η θετική προσδοκία είχε κορυφωθεί για την εταιρία, η τιμή της μετοχής ήταν 20 φορές παραπάνω από την σημερινή τιμή της.

Nuance

Η διάθεση του iPhone 4 ήταν ορόσημο, γιατί σηματοδότησε την διείσδυση της προηγμένης τεχνολογίας φωνής στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Η εφαρμογή κατανοεί την ανθρώπινη γλώσσα και ανταποκρίνεται ανάλογα.

Η μεγάλη μου απογοήτευση για την χρονιά που τελειώνει, ήταν η Nuance, ο κυρίαρχος του κλάδου. Κάποια  προβλήματα που είχε πίστευα πως θα ξεπεραστούν. Αντίθετα οι προσδοκίες φαίνεται να έχουν διαψευστεί για την ώρα, κάτι που αποτυπώνεται στην πορεία της μετοχής που έχει χάσει αρκετά από την αρχή του έτους.

Η δυνητική αγορά είναι τεράστια. Εκτός από τα κλασικά smartphones, όλες οι νέες συσκευές που αναμένεται να βγουν, δηλαδή τα iWatch ή τα Google γυαλιά, έχουν σαν κύριο χαρακτηριστικό να εκτελούν τις εντολές με την φωνή.  Αναγκαστικά, γιατί είναι πολύ μικρά για να πληκτρολογηθούν σε αυτά εντολές. Είναι λογικό να αναμένει κανείς ότι μέσα σε πέντε χρόνια, όλες οι  τηλεοράσεις, υπολογιστές, ταμπλέτες, GPS, κονσόλες παιχνιδιών, θα πωλούνται με αυτήν την τεχνολογική διευκόλυνση.


Soda
Stream

Μια εταιρία από το Ισραήλ, η Soda Stream, έχει φέρει την επανάσταση στη βιομηχανία ανθρακούχων ποτών. Φτιάχνει κομψά δοχεία που μοιάζουν με ένα απλό οικιακό μίξερ. Αυτές οι συσκευές μετατρέπουν το απλό νερό βρύσης, σε αναψυκτικό σε λίγα λεπτά της ώρας. Οι καταναλωτές δημιουργούν κανονικά ανθρακούχα ποτά στο σπίτι. Εύκολα, οικονομικά, με μεγάλη ποικιλία.

Έχουν μόνο το 1% του μεριδίου αγοράς των ΗΠΑ και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι τεράστιες, γιατί και η αγορά που απευθύνονται είναι τεράστια.

Stevia First

Η καθημερινή διατροφή που βασίζεται σε γλυκαντικές ουσίες δημιουργεί τζίρο δισεκατομμυρίων. Όμως η κατανάλωση της έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Η λύση που φαίνεται να κερδίζει την εμπιστοσύνη εταιριών και καταναλωτών είναι το φυτό στέβια, γιατί περιέχει μια ουσία η οποία έχει εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ίδια την ζάχαρη.

Η Stevia First είναι μια μικρή γεωργική εταιρεία βιοτεχνολογίας, που ασχολείται με την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και την ανάπτυξη προϊόντων με βάση τη στέβια. Φιλοδοξία της είναι βελτίωση των μεθόδων καλλιέργειας.

Η μετοχή της Stevia First που κατηγορήθηκα σε ορισμένα σχόλια το καλοκαίρι, πως δήθεν παρασέρνω τους αναγνώστες του capital να χάσουν τα χρήματα τους… σχεδόν διπλασίασε την τιμή της!

Με την ευκαιρία να επαναλάβω : κάθε
ανάλυση εταιρίας δίνεται σαν παράδειγμα  για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στις μεγάλες ξένες αγορές.
Μονότονα αναφέρω και θα συνεχίζω να αναφέρω, πως η επιλογή της σωστής εταιρίας είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα πρέπει να τοποθετηθούμε.


Westinghouse Air Brake

Σε κάποιες βιομηχανίες γίνεται να προβλέψεις τα μελλοντικά κέρδη με αρκετή ασφάλεια, γιατί έχουν κλεισμένες μακροπρόθεσμες συμβάσεις. Η Wabtec είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις.

Κατασκευάζει και πουλάει από βαγόνια, ανταλλακτικά και ατμομηχανές, μέχρι συστήματα για σιδηροδρόμους που βελτιώνουν την  παραγωγικότητα των μεταφορών. Οι πελάτες της έχουν συνήθως κρατική εγγύηση.

Κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο των σιδηροδρόμων που όχι μόνο είναι σε φάση ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και η αύξηση των μεγεθών της δεν εξαρτιέται από τις ευμετάβλητες  προτιμήσεις των καταναλωτών. Η άνοδος δύσκολα θα επηρεαστεί ακόμα και σε περίπτωση ύφεσης της οικονομίας.

- Επειδή είναι το τελευταίο άρθρο για φέτος, σας εύχομαι, έστω και λίγο πρόωρα, υγεία, επιτυχίες και ένα δημιουργικό 2014...Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι αναλυτής ξένων αγορών.

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
978 αναγνώστες
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013
14:43

Αγαπητοί/ές φίλοι/ες


Επειδή παρουσιάστηκε μεγάλο ενδιαφέρον, θα μιλήσω και σε μια 2η παρουσίαση, σε ακόμα μεγαλύτερη αίθουσα το Σαββατοκύριακο 21 & 22 Δεκεμβρίου, στο MONEY SHOW στο HILTON, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του GreekTrader 

Όποιος επιθυμεί να κλείσει θέση, ας στείλει ένα e-mail στο vpazopoulos@gmail.com 

Η παρακολούθηση είναι δωρεάν


Εάν είστε επαγγελματίας και σας ενδιαφέρει η συνεργασία με το GreekTrader, την Ελληνική ΑΧΕΠΕΥ που υποστηρίζει την προσπάθεια μας, τις δεκάδες εταιρίες του εξωτερικού στις οποίες έχουμε πρόσβαση και θέλετε να απολαμβάνετε όλα τα πλεονεκτήματα των συνεργατών μας, θα γίνει συγκεκριμένα για εσάς μια παρουσίαση διάρκειας 1 ώρας την Κυριακή (22/12/2013) στις 11:00 – 12:00, ώστε να ενημερωθείτε για όλα αυτά τα θέματα


Εκτός από τα παραπάνω, θα πραγματοποιηθούν 2 πολύ σπάνια για τα Ελληνικά δεδομένα σεμινάρια, σε πριβέ αίθουσα 20 ατόμων, τα οποία είναι με κόστος, στα οποία θα γίνει πολύ ουσιαστική εκπαίδευση και προετοιμασία των επενδυτών για το INTRADAY TRADING και τις αυτοματοποιημένες γρήγορες συναλλαγές (HIGH FREQUENCY). Αφόρα όλα τα προϊόντα, (FOREX, Δείκτες, μετοχές κτλ) για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν συνοπτικά, πως κάποιος μπορεί να γίνει επαγγελματίας επενδυτής και να εξασκεί με επιτυχία το "Trading for a living" (δηλαδή να έχει έσοδα που του επιτρέπουν να το εξασκεί καθημερινά).                  


Ευχαριστώ

 
Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<5678910111213>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις