Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


1210 αναγνώστες
Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014
13:52

http://www.capital.gr/News.asp?id=1977134

 

Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εμφάνιση της στήλης στο Capital. Εκμεταλλευόμενοι την περίσταση, κάνουμε μια αναφορά  στο σκεπτικό των άρθρων και βέβαια σε ποιους απευθύνονται.

 

Που απευθύνονται τα άρθρα

Επιδίωξη μου είναι να διαβάζονται ευχάριστα από όλους όσους ενδιαφέρονται για οικονομικά και χρηματιστηριακά θέματα, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο.

Αποφεύγω τις δυσνόητες ορολογίες και τα πολύπλοκα νούμερα. Θεωρώ πως πρέπει να είναι κατανοητά από όλους και όχι μόνο οικονομολόγους.

Κυρίως απευθύνομαι σε εκείνους που έχουν αντιληφθεί πως δεν υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες μόνο στην Ελλάδα και ψάχνουν διέξοδο.

Όσοι ασχολούνται μόνο με τις ελληνικές μετοχές πρέπει να καταλάβουν πως υπάρχουν μεγάλα πλεονεκτήματα στις αναπτυγμένες αγορές, που ούτε κάτω από  ιδανικές συνθήκες δεν βρίσκουμε στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Δεν αποτελεί σοβαρό κριτήριο αγοράς της μετοχής μιας εταιρίας, το γεγονός ότι βρίσκεται στην γειτονιά μας. Επιλέγουμε με βάση ευνοϊκά οικονομικά στοιχεία, σοβαρές προοπτικές, στιβαρό business plan, μεγάλο καταναλωτικό και επενδυτικό κοινό, ρευστότητα, αξιοπιστία.
’λλο είναι να παίρνεις ’λτεκ και άλλο Google, πώς να το κάνουμε.

Σε ποιους δεν απευθύνομαι

Θα απογοητευτεί όποιος διαβάζει τα άρθρα για να μάθει την «πληροφορία» για ποια μετοχή να αγοράσει. Την νοοτροπία επιδιώκω να εμφυσήσω, όχι να δώσω συγκεκριμένες οδηγίες.  

Για παράδειγμα, αν θες να επενδύσεις σε μια μεγάλη και σοβαρή εταιρία, όπως μια τράπεζα, δεν γίνεται να μην ξεκινήσεις την μελέτη σου από την Νο 1 επιλογή του Μπάφετ, του κορυφαίου επενδυτή όλων των εποχών.

Δεν γίνεται να εμπιστεύεσαι περισσότερο τον μπατζανάκη του κολλητού του περιπτερά της γειτονιάς σου, από τον Μπάφετ. Ή μάλλον γίνεται να το κάνεις. Αυτό που δεν γίνεται, είναι να κερδίσεις χρήματα με αυτήν την τακτική. Μόνο στην αρχή, και μόνο αν είσαι τυχερός, θα έχεις προσωρινά κέρδη.

Επενδυτές Χωρίς Σύνορα

Ο αναγνώστης ενημερώνεται για ισχυρές εταιρίες με παγκόσμια εμβέλεια, καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, τεχνολογίες που θα αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε.

Μαθαίνει ότι υπάρχει εξασφαλισμένο εισόδημα από το χρηματιστήριο.
Ναι, από το χρηματιστήριο !
Από εταιρίες που το διανέμουν χωρίς διακοπή μέρισμα για πάνω από 100 χρόνια. Που δεν τις σταμάτησαν ούτε οι παγκόσμιοι πόλεμοι, ούτε τα χρηματιστηριακά  κραχ, ούτε τα ανεβοκατεβάσματα της οικονομίας ή οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνθήκες.

Διαβάζει «αιρετικές» απόψεις, πάντα με επιχειρήματα, που έρχονται σε αντίθεση με το κοινή αντίληψη. Όπως για παράδειγμα ότι το χρηματιστήριο δεν πρέπει να είναι τζόγος. Η τύχη έρχεται από τη σωστή αναλογία της προετοιμασίας, των πιθανοτήτων, της ευκαιρίας.

 

Στις αναπτυγμένες αγορές το παιχνίδι είναι πολύ πιο τίμιο. Ο μικρός επενδυτής έχει περισσότερες πιθανότητες να βγει κερδισμένος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται

εδώ : www.capital.gr/News.asp?id=1830881
Πόσο μάλλον αν τοποθετηθεί συνετά και με στρατηγική.


Αναλύσεις μετοχών

Την οικονομία δεν την καταλαβαίνεις από βιβλία αλλά από ζωντανά παραδείγματα. Για αυτό αναλύω συχνά εταιρίες και εστιάζω την προσοχή μου στο επιχειρηματικό τους μοντέλο.
 
Εύκολα λεφτά ΔΕΝ βγαίνουν από το χρηματιστήριο. Όποιος το νομίζει είναι βαθιά νυχτωμένος και είναι προς το συμφέρον του να το εγκαταλείψει πριν καταστραφεί. Οι αγορές είναι έτσι κατασκευασμένες ώστε να παίρνουν χρήμα από τους αδαείς και να το μοιράζουν στους γνώστες.

Δεν αρκεί το ταλέντο ή η τύχη. Χρειάζεται να δουλέψεις σκληρά για να σου χτυπήσει την πόρτα η έμπνευση. Θα στη χτυπήσει μόνο σε ώρα εργασίας.

Σχόλια αναγνωστών

Είναι ευτύχημα για κάποιον αρθρογράφο να υπάρχουν εύστοχες παρατηρήσεις. Υπήρξαν εμπνευσμένα σχόλια φίλων που συμπλήρωναν τα άρθρα και τους ευχαριστώ.

Η κριτική εννοείται πως είναι πάντοτε καλοδεχούμενη. Γκρινιάρηδες θα υπάρχουν πάντα, αλλά θα ήταν ύβρις αν είχα παράπονο. Το επίπεδο των σχολιαστών είναι κατά κανόνα υψηλό.  

Με την ευκαιρία να απαντήσω, πως δεν «σπρώχνω» καμία μετοχή. Είναι κολακευτικό να θεωρούν ορισμένοι πως έχω τόση δύναμη, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν με έχουν ανάγκη οι αμερικάνικες εταιρίες.

Επιτυχίες και αποτυχίες

Οι περισσότερες μετοχές που έχω αναφέρει, πράγματι έχουν ανέβει. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν επιλεχτεί με βάση κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα που αυξάνει τα κέρδη και τα μεγέθη τους.

Όμως δεν θεωρώ σωστό να λάβω εύσημα. Ο χρόνος και η τιμή που θα τοποθετηθεί κάποιος σε μία μετοχή παίζει τον καθοριστικότερο ρόλο. Σε αυτές τις παραμέτρους δεν έχω αναφερθεί ποτέ.

Η ημέρα που δημοσιεύεται μια ανάλυση εταιρίας είναι εντελώς τυχαία και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως πρέπει να αγοράσουμε ή να πουλήσουμε την στιγμή της δημοσίευσης.

Ευχαριστίες

Καταρχήν θα πρέπει να ευχαριστήσω τον κ. Θανάση Μαυρίδη, για την τιμή που μου έκανε να μου εμπιστευτεί τον χώρο, στο δημοφιλέστερο οικονομικό site της χώρας. Επίσης την βοηθό του Μαρίσση, που οποτεδήποτε χρειάστηκε ανταποκρίθηκε αμέσως.

Ειδικές ευχαριστίες στην γραμματέα μου, την Βίκυ. Χάρη στην παρέμβαση της δεν υπάρχουν συντακτικά λάθη. Ευχαριστώ επίσης τον εκδοτικό οίκο EuroCapital για την τιμητική πρόταση που μου έκανε να γράψω βιβλίο με θέμα τις διεθνείς αγορές. Δεσμεύομαι μέσα στο 2014 να το έχω ολοκληρώσει.

Δεν γίνεται να παραλείψω εκείνους που αναγνώρισαν αξία στο πρόσωπο μου και μου εμπιστεύτηκαν τον ρόλο του επενδυτικού συμβούλου. Ειλικρινά είναι τιμή μου.

Φυσικά πάνω από όλα να ευχαριστήσω όλους εσάς που διαβάζετε, για την ανταπόκριση και την μεγάλη αποδοχή. Καθόλου λίγες δεν ήταν οι φορές που ξεχωρίσατε τα άρθρα, στέλνοντας τα στα δημοφιλέστερα της ημέρας !
Ιδιαίτερα κολακευτικό, μια που δεν έκρυψα ποτέ πως δεν είμαι επαγγελματίας αρθρογράφος.

 

Κερνάμε. Όποιος θα βρίσκεται στην Κρήτη το Σαββατοκύριακο είναι προσκεκλημένος. Για  λεπτομέρειες στείλτε το e-mail σας για να σας ενημερώσω. Έχουμε φτιάξει ήδη μια ωραία παρέα από το capital που επεκτείνεται.

 vpazopoulos@gmail.com

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
Το σχόλιό σας
888 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014
13:39

http://www.capital.gr/News.asp?id=1972585

Το όραμα  των επιστημόνων που ασχολούνται με την ενέργεια, είναι να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε ένα αυτοκίνητο, με ένα μόνο ανεφοδιασμό, να πραγματοποιεί απεριόριστα χιλιόμετρα, χωρίς καυσαέρια.

Ανέφικτο; Από ότι φαίνεται όχι, με βάση τα νέα που μας έρχονται από τους ερευνητές που ασχολούνται με το υδρογόνο.

 

Πραγματικά, το υδρογόνο φαίνεται να είναι η καλύτερη λύση που μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων. Προσφέρει καθαρή, άφθονη ενέργεια, εκπέμποντας υδρατμούς. Όταν καίγεται με οξυγόνο παράγει μόνο νερό και θερμότητα, όχι καυσαέρια ή άλλα επιβλαβή στοιχεία.
 

Λίγα λόγια για το υδρογόνο

Το παλαιότερο και το πιο κοινό στοιχείο στο σύμπαν μας, είναι το υδρογόνο. Παρά το ότι βρίσκεται άπλετο δεν το συναντάμε στην φύση με την μορφή καθαρού αερίου, μια που βρίσκεται ενωμένο με άλλα μόρια. Το υδρογόνο μπορεί να εξαχθεί με την διαδικασία της ηλεκτρόλυσης.

Έχει το υψηλότερο ενεργειακό περιεχόμενο ανά μονάδα βάρους από οποιοδήποτε άλλο γνωστό καύσιμο, περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της συμβατικής βενζίνης. Η ενέργεια που παράγεται είναι σχεδόν ίση με την αρχική εισαγωγή ενέργειας.

Η μεγαλύτερη εταιρία στον κλάδο

Για πάνω από 60 χρόνια η Hydrogenics παρέχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και νέες τεχνολογίες για βιομηχανικές και εμπορικές χρήσεις υδρογόνου. Είναι ο κυρίαρχος ηγέτης στην παροχή συστημάτων υδρογόνου.

 

Η εταιρία αναλαμβάνει την τροφοδοσία μη ρυπογόνων ηλεκτρικών  οχημάτων, τις  εγκαταστάσεις αδιάλειπτης παροχής ισχύος (UPS) για έκτακτες ανάγκες, και σταθεροποιεί συστήματα ενέργειας από διακοπές που συμβαίνουν σε αιολικές ή ηλιακές πηγές.
Σημαντικό είναι πως λειτουργεί ανεξάρτητα από το δίκτυο παροχής ενέργειας επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

Οι τομείς που δραστηριοποιείται

Η Hydrogenics έχει βασικά τρεις δραστηριότητες:

 

1) Παραγωγή υδρογόνου

Μέχρι πρόσφατα, τα περισσότερα έσοδα της Hyrdrogenics ήταν από την παραγωγή υδρογόνου. Είναι ο κορυφαίος πάροχος του υδρογόνου σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Μέσω ηλεκτρόλυσης απομονώνουν το υδρογόνο από το νερό. Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία χάλυβα, γυαλιού, ηλιακών προϊόντων, πυριτίου, ουρανίου και λιπασμάτων.
 

2) Κυψέλες καυσίμου

Οι κυψέλες καυσίμου λειτουργούν όπως μια μπαταρία. Χρησιμοποιείται τόσο στον τομέα της πρόωσης, όσο και για εφεδρική ενέργεια. Η παγκόσμια αγορά υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας, αλλά για τη χρονιά που πέρασε η Hydrogenics είχε έσοδα μόλις 18 εκατομμύρια.


Το πελατολόγιο της εταιρίας για τις κυψέλες καυσίμου περιλαμβάνει πολλά σημαντικά ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των NASA, Airbus, Καναδική Υπηρεσία Διαστήματος.
 

3) Αποθήκευση Ενέργειας

Ο βασικός λόγος που την ξεχωρίζω και μου αρέσει σαν εταιρία, είναι το τμήμα της αποθήκευσης της ενέργειας.

 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια τεράστια τάση σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Η σπατάλη της ενέργειας που πλεονάζει. Δηλαδή εκτός από την  ενέργεια που καταναλώνεται αμέσως, η υπόλοιπη χάνεται.

Η Hydrogenics χρησιμοποιεί την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για να ενεργοποιήσει την ηλεκτρόλυση, το διαχωρισμό του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο. Το υδρογόνο στη συνέχεια διαχέεται απευθείας στο σύστημα φυσικού αερίου. Παρέχει μια σχεδόν απεριόριστη ικανότητα αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, χωρίς διοξείδιο του άνθρακα.

 


Οι προκλήσεις της εποχής    

Το μεγάλο στοίχημα αυτής της επιχείρησης είναι οι σταθμοί ανεφοδιασμού υδρογόνου, το οποίο εξαρτάται από την αποδοχή των υδρογονοκίνητων οχημάτων. Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, κυριολεκτικά στηρίζουν το μέλλον τους σε αυτήν την τεχνολογία. Toyota, Honda, Hyundai και Daimler έχουν δρομολογήσει τη μαζική παραγωγή οχημάτων κυψελών καυσίμου την 3ετία 2015 – 2017.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πέρσι πως θα επενδύσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια στην έρευνα και την καινοτομία των εταιρικών σχέσεων για το υδρογόνο και την τεχνολογία κυττάρων καυσίμων, κάτω από το πρόγραμμα Horizon 2020.

 

Η τεχνογνωσία της εταιρίας και η αποτελεσματικότητα των εφαρμογών της, φαίνεται από το γεγονός πως κατηγορείται από τους οικονομικούς αναλυτές πως τα προϊόντα της είναι τόσο καλά που δύσκολα χαλάνε!
Θεωρούν πως έτσι χάνουν έσοδα από τον τομέα της συντήρησης.

 

Τα μεγέθη της εταιρίας

Η μετοχή δεν αγοράζεται σε καμία περίπτωση από όποιον αποφασίζει με βάση τον ισολογισμό μιας εταιρίας. Επί χρόνια λειτουργεί με ζημιές.

Παρόλα αυτά βλέπουμε βελτιώσεις για το 2013. Τα έσοδα αυξήθηκαν 34%, φτάνοντας τα 42 εκατομμύρια δολάρια, με το περιθώριο κέρδους επίσης αυξημένο. Σημαντικό στοιχείο είναι οι ανεκτέλεστες παραγγελίες που φτάνουν τα 57 εκατομμύρια.

Η Hydrogenics έχει ελάχιστα χρέη και αρκετά μετρητά, που οφείλονται κυρίως στις προκαταβολές των παραγγελιών. Η δύναμη της είναι το επιστημονικό προσωπικό, οι δεκάδες κατοχυρωμένες πατέντες και τα βραβεία για το ερευνητικό της έργο.

 

Συμπέρασμα
 

Η εταιρία βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις. Το μεγάλο στοίχημα, η αποθήκευση της ενέργειας που δεν καταναλώνεται και χάνεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε τεχνολογικό επίπεδο φαίνεται να κερδίζεται.

Μένει να δούμε αν θα κερδηθεί και σε επιχειρηματικό. Αν μπορέσουν να αναπτυχθούν γρήγορα, εκμεταλλευόμενοι το τεχνολογικό τους πλεονέκτημα ή θα καθυστερήσουν και τους προλάβει ο ανταγωνισμός.

 

Για όσους πιστεύουν πως θα αναπτυχθεί η εκμετάλλευση του υδρογόνου σαν πηγή ενέργειας, η αγορά της Hydrogenics είναι μια καλή λύση για να κερδίσουν από την πρόβλεψη τους.

 

 

* Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής χρηματιστηριακών αξιών,

vpazopoulos@gmail.com

 

www.facebook.com/ependytes

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1664 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014
13:30

http://www.capital.gr/News.asp?id=1970246

Παρά τον προβληματισμό για το δημόσιο χρέος, οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν το 2013 με σημαντικά κέρδη, επιτυγχάνοντας αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ.

Την χρονιά που διανύουμε, κάποιοι, ανάμεσα τους και εγώ, περιμένουν να αναχαιτιστεί η 5χρονη ανοδική πορεία. Πραγματικά ο Ιανουάριος φάνηκε να μας δικαιώνει. Ξεκίνησε με μια γενναία υποχώρηση της τάξης του 6%, αλλά στην συνέχεια οι αμερικάνικες μετοχές ανακάμψανε και σήμερα οι δείκτες φλερτάρουν για άλλη μια φορά με τα ιστορικά υψηλά τους.  

Σήμερα αναλύουμε τα κυριότερα επιχειρήματα της πλευράς που – για την ώρα τουλάχιστον – επιβεβαιώνεται. Εκείνων που θεωρούν την ανοδική πορεία των μετοχών ασταμάτητη :

Ο “πραγματικός” Dow Jones

Μπορεί να διαβάζουμε και να βλέπουμε στο επίσημο διάγραμμα πως ο Dow Jones κάνει συνέχεια νέα ιστορικά ρεκόρ, αλλά σε αποπληθωριμένες τιμές, μόλις πρόσφατα αναρριχήθηκε στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών. Ο S&P 500 και ειδικά ο Nasdaq 100, απέχουν αρκετά από τα υψηλά τους.Ο “χρυσός” Dow Jones

Ένας άλλος τρόπος να μετρήσουμε τον Dow Jones, είναι η σχέση του με τον χρυσό. Με βάση αυτό το σκεπτικό, μόνο στη κορυφή δεν είναι !


Το παραπάνω γράφημα διαβάζεται και ανάποδα : βλέπουμε πόσο υστερεί η τιμή του χρυσού σε σχέση με τις τιμές των μετοχών !


Τα κέρδη των επιχειρήσεων

Το παρακάτω γράφημα δείχνει την σχέση του κυριότερου αμερικάνικου δείκτη, του S&P 500, σε σχέση με τον διασημότερο χρηματοοικονομικό δείκτη P/E.

Ο P/E μας δείχνει την αναλογία της χρηματιστηριακής τιμής προς τα κέρδη ανά μετοχή. Μας δείχνει πόσα χρόνια απαιτούνται για να λάβουμε πίσω το κεφάλαιο που επενδύσαμε. Αν π.χ. το p/e είναι 10, αυτό σημαίνει πως σε 10 χρόνια (αν τα κέρδη μείνουν σταθερά) η εταιρία θα έχει αθροιστικά τόσα κέρδη, όσα είναι η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας.
Θεωρητικά, όσο μεγαλύτερο είναι το P/E, τόσο πιο ακριβή θεωρείται μία μετοχή.

 


Δύο συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε :

α) Το σημερινό P/E των 500 μετοχών που απαρτίζουν τον S&P δεν είναι υψηλό. Είναι περίπου στο μέσο όρο που έχει εμφανιστεί διαχρονικά.
β) Παρόλο που είναι ο γνωστότερος χρηματοοικονομικός δείκτης, δεν υπάρχει κάποια εμφανής σχέση μεταξύ του P/E και της πορείας των μετοχών.

Οι ΗΠΑ έχουν το πλεονέκτημα

Οι καλύτερες ημέρες για την Αμερική βρίσκονται μπροστά μας, ισχυρίστηκε μόλις προχθές ο μεγαλύτερος επενδυτής όλων των εποχών, ο Warren Buffett, στους μετόχους της επενδυτικής του εταιρίας.

Οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν ένα δυσθεώρητο χρέος, αλλά τα περισσότερα μακροοικονομικά δεδομένα εμφανίζουν θετική πορεία από το 2009 και μετά. Για πρώτη φορά γίνονται ενεργειακά αυτάρκεις, συνεχίζουν να έχουν τα καλύτερα πανεπιστήμια, εξακολουθούν να συγκεντρώνουν τα καλύτερα μυαλά. Δεν είναι τυχαίο πως απολαμβάνουν ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα στο θέμα της τεχνολογικής ανάπτυξης και του ανταγωνισμού. 

Η σύγκριση με την Ευρώπη είναι καταλυτική. Καταφέρανε να έχουν ένα ασφαλές τραπεζικό σύστημα μετά την κρίση του 2008. Η κατάρρευση της Λίμαν τους συνέτισε. Σε αντίθεση με τη βραδυκίνητη γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μετά το γερό ταρακούνημα από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο νότο έχουν επιδοθεί σε κουκούλωμα και όχι σε λύση του προβλήματος.

Η FED περιορίζει την εξαιρετικά γενναιόδωρη πιστωτική πολιτική της, μειώνοντας σταδιακά την ρευστότητα, αλλά όχι δραματικά. Εξακολουθεί να διοχετεύει στην αγορά 65 δισεκατομμύρια δολάρια μηνιαίως, έναντι 85 δισεκατομμυρίων προηγουμένως, ποσό ιδιαίτερα υψηλό.

(Περισσότερα για τα μακροοικονομικά δεδομένα, στο πολύ κατατοπιστικό άρθρο του Γιώργου Καισάριου www.capital.gr/jArticle.asp?id=1966394)

Ο μύθος των χρηματιστών

Υπάρχει ένας μύθος που ισχυρίζεται πως μακροπρόθεσμα είσαι πάντα κερδισμένος με τις μετοχές. Το επιχείρημα βασίζεται στην ανοδική πορεία των δεικτών.

Πράγματι. Μακροπρόθεσμα οι δείκτες, είναι θετικοί. Όμως αυτό δεν ισχύει αναγκαστικά και για τις μετοχές. Ας πάρουμε το παράδειγμα του αρχαιότερου και του πιο γνωστού δείκτη παγκοσμίως : Του Dow Jones.   

Ο Dow Jones Industrial αποτελείται από 30 μετοχές. Από το 2008 και μετά έχει μεταβάλλει την σύνθεση του 5 φορές και συνολικά έχει αλλάξει 12 μετοχές.
Για παράδειγμα έβγαλαν την AIG όταν αυτή κατέρρευσε τον Σεπτέμβρη του 2008 και την αντικατέστησαν με την Kraft Foods. Δηλαδή αποβάλλουν τις εταιρίες με προβλήματα και στην θέση τους βάζουνε άλλες με μεγάλη δυναμική !

Όταν ιδρύθηκε ο δείκτης το 1884, αποτελούταν από 11 μετοχές. Την σημερινή του μορφή με τις 30 εταιρίες, την έχει από το 1928. Από τότε όμως μόνο μία μετοχή  παραμένει συνέχεια στην θέση της. Η General Electric. Όλες οι άλλες έχουν αντικατασταθεί, είτε ακόμα και εξαφανιστεί.

Συμπέρασμα

Αφού δεν πέφτει η Wall Street, όποιοι και να είναι οι λόγοι, είτε τους  καταλαβαίνουμε είτε όχι, οφείλουμε να το σεβαστούμε. Αυτό δεν σημαίνει πως θα συνεχίσει να ανεβαίνει συνεχώς και για πάντα.

Για αυτό παρακολουθούμε καθημερινά και στενά την αγορά. Μόλις ανιχνεύσουμε τα κατάλληλα σημάδια, θα πρέπει χωρίς εγωισμό να αναθεωρούμε τις απόψεις μας.

Είναι ανόητος όποιος θεωρεί πως θα κερδίζει συνέχεια. Ακόμα και οι ομάδες που παίρνουν τα πρωταθλήματα, δεν τερματίζουν αήττητες.

Η αγορά είναι σαν τον αγέρα και εμείς οι επενδυτές, οι traders, οι κερδοσκόποι,  σαν το χορταράκι. Ταπεινά λυγίζουμε προς τα εκεί που φυσάει.

 

* Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής χρηματιστηριακών αξιών

 

vpazopoulos@gmail.com

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1101 αναγνώστες
4 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014
14:26

Συνήθως η εξήγηση πίσω από ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, είναι ότι παρόμοιες συνθήκες παράγουν παρόμοιες  συμπεριφορές.
Το διάγραμμα που βλέπετε παρακάτω, μας δείχνει την πορεία του Dow Jones την πρόσφατη χρονική περίοδο και λίγο πριν το κραχ του 1929 

Ωστόσο, αν συγκρίνουμε το 1928 και το 2014, θα δούμε πως οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές :

1. Οι διαφορετικοί κανονισμοί. Η θεμελιώδης διαφορά των νομισματικών συστημάτων μεταξύ του 1929 και σήμερα, είναι η μετάβαση από τον κανόνα του χρυσού, στην ξέφρενη πιστωτική επέκταση από τις Κεντρικές Τράπεζες των αναπτυγμένων χωρών.

Η τόνωση της οικονομίας με αύξηση της προσφοράς χρήματος δεν υπήρξε το 1929. Το 1928 η αντίδραση της τότε Fed ήταν η αύξηση του προεξοφλητικού επιτοκίου στο πολύ υψηλό 5%. Το αντίθετο από ότι κάνει στις ημέρες μας, όπου τα επιτόκια έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Παρόλα αυτά η φούσκα των μετοχών συνεχίστηκε, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν αμέριμνοι να κυνηγούν  τα όνειρα τους για εύκολο πλουτισμό.

2. Παγκοσμιοποίηση. Η μέτρηση των οικονομικών δεικτών των ΗΠΑ, όπως της απασχόλησης και των λιανικών πωλήσεων, δεν υπολογίζονται από την χρηματιστηριακή αγορά όπως παλαιότερα. Αιτία είναι πως οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις είναι πολυεθνικές εταιρείες. Μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους λαμβάνει χώρα εκτός ΗΠΑ.

3. Τη δεκαετία του 1920, μέχρι τις αρχές του 1950, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης λειτουργούσε 6 ημέρες την εβδομάδα. Το 1928 για παράδειγμα, είχε 295 ημέρες διαπραγμάτευσης γιατί ήταν ανοικτά και τα Σάββατα. Αντίστοιχα το 2012 είχε μόνο 252 ημέρες, μια που η εργάσιμη εβδομάδα τελειώνει την Παρασκευή.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο, για όποιον μελετάει τις τιμές των μετοχών, γιατί συγκρίνει διαφορετικά δεδομένα. Τα προγράμματα τεχνικής ανάλυσης  παρουσιάζουν τα διαγράμματα από Δευτέρα έως Παρασκευή μόνο. Αν είχαμε στις δεκαετίες 1920 έως 1950, το Σάββατο άνοδο 1% και τη Δευτέρα άλλο 1%, στα σημερινά διαγράμματα παρουσιάζεται λανθασμένα ως άνοδος 2% μέσα σε μία ημέρα ! Αυτό όπως είναι φυσικό, επηρεάζει τα αποτελέσματα των δεικτών της τεχνικής ανάλυσης.

4. Ακόμα και αν ο σημερινός Dow Jones ακολουθήσει πιστά την ίδια πορεία, το χαμηλότερο σημείο που έφτασε την προηγούμενη φορά αντιστοιχεί στις 14.000 μονάδες περίπου. Δηλαδή λιγότερο από 15% υποχώρηση. Την περίοδο όμως του 1929 είχαμε 40% πτώση των τιμών.

5. Τα μακροοικονομικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα η ανεργία,  έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Όπως παραδέχτηκε πριν 2 χρόνια ο Μπεν Μπερνάκι, ενώπιον του Κογκρέσου, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Αμερική περνάει το σοκ της τεχνολογικής ανεργίας. "Παράγουμε περισσότερες δουλειές για μηχανές παρά για ανθρώπους" παραδέχτηκε ο πρώην πρόεδρος της FED.

6. Οι επενδυτές είναι πολύ πιο ενημερωμένοι. Όχι μόνο το πνευματικό επίπεδο των ιδιωτών έχει ανέβει δραματικά, αλλά και οι πληροφορίες που ο καθένας απολαμβάνει σε πραγματικό χρόνο στον προσωπικό του υπολογιστή είναι πρωτόγνωρες. Επίσης, μεγάλο μέρος των κεφαλαίων διαχειρίζονται επαγγελματίες με σημαντικές και εξειδικευμένες σπουδές. 

Προβληματισμοί που επηρεάζουν τις αγορές

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που ώθησαν στην αλματώδη άνοδο της Κίνας, ο προστατευτισμός και το φθηνό εργατικό δυναμικό, έχουν ξεθωριάσει στις ημέρες μας. Επίσης κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά συμβαίνει με το τραπεζικό σύστημα τους.

Εκτός από την Κίνα, έχουμε στις αναδυόμενες χώρες την αστάθεια των νομισμάτων και γενικά των οικονομιών τους. Θα πρέπει να προσθέσουμε την κρίση χρέους στις αναπτυγμένες χώρες, κυρίως στην Ευρώπη. Από την μεριά των ΗΠΑ οι εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ πέφτουν, καθώς τα κέρδη των εταιριών για το τελευταίο τρίμηνο ήταν κατώτερα του αναμενομένου.

Θεωρώ πως οι αποφάσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, παραμένει ο κυρίαρχος παράγοντας. Αν η αγορά έχει εθιστεί από τις ενέσεις ρευστότητας θα αντιδράσει σπασμωδικά και με νευρικότητα στον περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης. Αν το έχει προεξοφλήσει, δεν θα δούμε τίποτα δραματικό. Είτε στην μία περίπτωση είτε στην άλλη, καθοριστικό σημείο θα είναι η απάντηση της FED.

Συμπέρασμα

Μια διόρθωση φαίνεται λογική, αλλά η αγορά θα αντιδράσει πολύ πιο γρήγορα από ό, τι τη δεκαετία του 1930. Η τεχνολογία προσφέρει πλέον στις εταιρίες διευκολύνσεις ασύλληπτες. Αυξημένη παραγωγικότητα, φθηνότερες μεταφορές και ταξίδια, πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο ακόμα και αν αφορούν γεγονότα στην άλλη άκρη του πλανήτη, σύνδεση ανθρώπων και επιχειρήσεων μέσω του διαδικτύου. Τεράστιες μάζες του πληθυσμού εισέρχονται στην μεσαία τάξη, εκεί που γίνεται ο περισσότερος τζίρος.

Ο σοβαρός επενδυτής παρακολουθεί ημέρα με την ημέρα. Οι εξελίξεις τρέχουν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από ότι στο παρελθόν. Ακόμα και από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές απαιτείται μελέτη και παρακολούθηση. Η τακτική αγοράζω μετοχές και τις ξεχνάω, μόνο για αστείο μου ακούγεται στην εποχή μας. 

Ένα σημαντικό μέρος του κεφαλαίου πρέπει να είναι σε μετρητά για να εκμεταλλευτούμε την διόρθωση της αγοράς, αγοράζοντας σε χαμηλότερα επίπεδα.

Μια άλλη αμυντική στάση, για όσους επιθυμούν να βρίσκονται πάντοτε με μετοχές,  είναι η επένδυση στον τομέα της υγείας, της βιοτεχνολογίας, των βιολογικών προϊόντων. Ο λόγος είναι πως τα δημογραφικά στοιχεία ευνοούν την ανοδική πορεία των εν λόγω κλάδων, ανεξαρτήτως οικονομικού κλίματος.

 

Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής χρηματιστηριακών αξιών

vpazopoulos@gmail.com

 

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
795 αναγνώστες
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014
16:31

Είναι φανερό πως παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε, το ενδιαφέρον για τις αναπτυγμένες αγορές και τις χρηματιστηριακές επενδύσεις είναι έντονο. 

Παρόλο που ξεκινήσαμε μόλις πριν 3 μήνες ακριβώς, η ανταπόκριση ξεπέρασε τις προσδοκίες

Κάντε like και εσείς στο

www.facebook.com/ependytes

Ευχαριστούμε πολύ...

           

Σχετικές μετοχές:
DOW USD ΓΔ
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<34567891011>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα ’ρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις