, , , vpazopoulos@gmail.com


1614
, 21 2014
12:30

 

http://www.capital.gr/News.asp?id=2019583

 

νας απ τους αγαπημνους μας κλδους, που χουμε αναφερθε επανειλημμνα, εναι αυτς της βιοτεχνολογας. μως πριν λγους μνες γινε κτι που μας χει κνει λιγτερο ενθουσιδεις. Την Πμπτη, 20 του Μαρτου 2014, τρα μλη του Κογκρσου, απατησαν απ την Gilead Sciences (GILD) να δικαιολογσει το κστος ενς γνωστο best seller φαρμκου για την ηπαττιδα C.

 


Τι φοβονται οι επενδυτς

Ο αντχτυπος της κνησης γινε γργορα αισθητς στο χρηματιστριο. Οι επενδυτς φοβονται πως η κυβρνηση θα παρμβει στην τιμολγηση των γνωστν  φαρμκων που κυκλοφορον σμερα.

Το θμα δεν προσφρεται για εκολες απαντσεις.  Αν μπονε περιορισμο την τιμολγηση των φαρμκων, θα ωφεληθον οι ασθενες και θα ανακουφιστον τα ασφαλιστικ ταμεα. Απ την λλη μως, θα περιοριστε η χρηματοδτηση της ρευνας απ πλευρς εταιριν. Εκτς απ το κστος της εργαστηριακς ρευνας, θα πρπει να υπολογσουμε την πληθρα των περιπτσεων που νομοτελειακ οι δοκιμς αποτυγχνουν.  

Σαν επιχερημα στην μη κρατικ παρμβαση εναι πως οι ανταγωνιστς των αμερικνικων εταιριν, χωρς περιορισμος θα γνουν πιο ανταγωνιστικο. Θα χουν περισστερα κρδη και θα μπορον να χρηματοδοτον απρσκοπτα τις ερευνητικς τους προσπθειες.

Η απλεια σου εναι κρδος μου

Το καλ με το αμερικνικο χρηματιστριο εναι πως οι επιλογς εναι πρα πολλς και αρκετς φορς αντικρουμενες. Για παρδειγμα η νοδος του δολαρου του πετρελαου. Μπορε να μην ευνοε κποιες εταιρες, αλλ κποιες λλες που θα βρεθον κερδισμνες.

Μια παρμοια περπτωση χουμε και τρα. Μπορε να χει πληγε απ την πρσφατη εξλιξη ο κλδος της βιοτεχνολογας, αλλ χει ευνοηθε ο αντστοιχος της υγειονομικς περθαλψης.

Σε αυτν τον κλδο συναντμε εταιρες – κολοσσος, που ευνοονται απ τις μακροπρθεσμες ευνοκς συνθκες ανπτυξης της βιομηχανας. Η σταθερ και συνεχ κερδοφορα τους, καθς και το γενναιδωρο μρισμα, εναι τα κρια χαρακτηριστικ που προσελκουν τους επενδυτς. 

Η μεγαλτερη εταιρα του κλδου

Η Johnson & Johnson εναι στην πραγματικτητα νας μιλος εταιριν. Δραστηριοποιεται στην ρευνα και την ανπτυξη, την κατασκευ και την πληση των διαφρων προντων στον τομα της υγειονομικς περθαλψης σε λο τον κσμο. Οι εταιρεες του ομλου δραστηριοποιονται σε τρεις τομες: Καταναλωτικ προντα (20% των εσδων), φρμακα (40% των εσδων), ιατρικ βοηθματα και διαγνωστικ (40% των εσδων).

 

Οι 275εταιρεες του ομλου χουν παρουσα σε 60 χρες, εν απασχολε συνολικ περπου 128 000 τομα.

Μεταξ αυτν βρσκουμε :
Την εταιρα με την μεγαλτερη ποικιλα προντων στον κσμο στον ιατρικ κλδο.
Την κτη μεγαλτερη εταιρεα στον κσμο για την υγεα των καταναλωτν
Την πμπτη μεγαλτερη στον κσμο εταιρεα βιολογικν προντων
Την γδοη μεγαλτερη στον κσμο εταιρεα φαρμακευτικν προντων

Συνολικ, πνω απ να δισεκατομμριο νθρωποι κθε μρα, σε λο τον κσμο, χρησιμοποιον στω και να απ τα προντα της !

Επιχειρηματικ μοντλο

Η μεγλη ποικιλα των προντων εναι ο λγος που η εταιρα δεν επηρεζεται απ οικονομικος κκλους. χει ισχυρ ανταγωνιστικ πλεονεκτματα λγω του μεγθους της, του ερος των προσφερμενων προντων στην παγκσμια αγορ, των σημαντικν επενδσεων σε ρευνα και ανπτυξη, καθς και της σταθερς οικονομικς βσης.

Η στρατηγικ της διοκησης εναι να επεκτενεται σε νες μακροπρθεσμες ευκαιρες μσω εξαγορν. Τα 30 δισεκατομμρια δολρια που βρσκονται στα ταμεα της, εναι παραπνω απ αρκετ για να αποκτσει ποια επιχερηση θεωρε συμφρουσα.

Απ πλευρς ζτησης τα πργματα εναι ευνοκ, μια που οι αναδυμενες αγορς αναπτσσονται, ρα αυξνονται σε αριθμ οι πελτες της.

Το πργραμμα αναδιρθρωσης του κστους χει βοηθσει την εταιρεα στην συμπεση του κστους, διευρνοντας τα κρδη σε μακροπρθεσμο ορζοντα. Οι πωλσεις σε να φρμακα χι μνο αντιστθμισαν, αλλ ξεπρασαν την μεωση των πωλσεων που προρθε απ παλαιτερα φρμακα που χνουν την προστασα των διπλωμτων ευρεσιτεχνας τους.

Εντυπωσιακ κερδοφορα και σταθερ μερισματικ απδοση

Η ισχυροποηση της εταιρας αποτυπνεται εμφατικ απ το γεγονς τι τα τελευταα 10 χρνια εχε περισστερα κρδη απ τι τα προηγομενα 110 χρνια. Σε αποπληθωρισμνες τιμς !

Αν κοιτξουμε ιστορικ στοιχεα, φτνοντας μχρι το 1972, βλπουμε τι η Johnson & Johnson χει  καταφρει να διπλασισει το μρισμα της κθε πντε χρνια.

Η Johnson & Johnson καταβλλει χωρς διακοπ μερσματα απ το 1944, εν τα αυξνει συνεχς τα τελευταα 50 χρνια. Κποιος ορατς λγος να σταματσει η δια μερισματικ πολιτικ δεν διαφανεται, μια που τσο τα κρδη αν μετοχ, σο και τα ταμειακ διαθσιμα μπορον να υποστηρξουν ακμα μεγαλτερα μερσματα με ευκολα.

 


Συμπρασμα

Ελχιστες εταιρες θα βρομε με τσο ισχυρ παρουσα στην παγκσμια αγορ. να δισεκατομμριο νθρωποι καθημεριν, χρησιμοποιον τα προντα της.

Για παρδειγμα στην Ελλδα, δσκολα θα βρομε οικογνεια που να μην χει φροντσει τα παιδι της με τα βρεφικ εδη της Johnson & Johnson. Απ σαμπουν μχρι ενυδατικ περιποησης της επιδερμδας.

Η μετοχ προσφρεται για συντηρητικος επενδυτς που προσδοκον σταθερ εισδημα απ μερσματα. χει ισχυρ θεμελιδη και χαμηλ beta. Δηλαδ εναι λιγτερο ευμετβλητη απ την αγορ στο σνολ της.

Η JNJ εχε τα προηγομενα χρνια υψηλ στδιο ανπτυξης και φανεται να εισρχεται σε στδιο ωριμτητας, που οι προοπτικς ανπτυξης μεινονται σε βρος της σιγουρις.

Το γεγονς τι δραστηριοποιεται σε να τομα που βρσκεται σε μια μακροπρθεσμη ανοδικ οικονομικ τση, εναι σγουρα θετικ.

 

* Μα πολ ενδιαφρουσα Εκδλωση σχετικ με επενδσεις, στην οποα θα εμαι νας απ τους ομιλητς, θα διεξαχθε στην Αθνα στις 30 Μαου. Πληροφορες θα βρετε εδ http://ependytes.blogspot.gr/2014/05/blog-post_8.html

:
DOW FTSE USD


 
855
, 16 2014
10:45

http://www.capital.gr/News.asp?id=2013746

 

Οι πτσεις στις αγορς εναι κτι το αναπφευκτο. Δεν γνεται να μην συμβε υποχρηση των τιμν κποια στιγμ στο μλλον. Το βασικ εναι να μπορες να εκτιμσεις το πτε θα γνει.

ταν λει κποιος πως προβλπει υποχρηση σε να δεκτη σε μα μετοχ και αυτ η μετοχικ αξα χει στο μεταξ σημεισει σημαντικ ανοδικ πορεα, ττε χει χσει την νοδο. Δεν χει προβλψει την πτση.

 

Τι χει δεξει το παρελθν

Οι επιτυχημνοι επενδυτς εναι εκενοι που αξιολογον σωστ τους κινδνους. Η δικριση μεταξ της επιθυμας και του τι θα μποροσε να γνει εναι ιδιατερα σημαντικ και δεν πρπει να παρασρει.

Αν ντως βισουμε μια να σημαντικ διρθωση της αγορς, η ιστορα μας διαβεβαινει πως δεν χρειζεται πανικς. Οι τιμς τελικ θα ξαναγυρσουν πσω σε να ελογο χρονικ διστημα πως ακριβς καναν τις τελευταες φορς.

Αλλ μια ταχεα ανκαμψη των τιμν μπορε να μην συμβε απαρατητα αυτ την  φορ. Οι αγορς δεν παουν να αιφνιδιζουν. Με δεδομνο το εξαιρετικ μεγλο εππεδο  του χρους, υπρχει πντα η πιθαντητα η επμενη φεση να εναι βαθι σε μγεθος και σε διρκεια. Ακμα κι αν μπορε να επηρεαστε σε αρκετ μεγλο βαθμ τις μεγλες Κεντρικς Τρπεζες.

Ποτ δεν πρπει να εφησυχζουμε στις αγορς, και αυτ ισχει ιδιατερα στο σημεριν περιβλλον. Η επιτυχα φρνει εφησυχασμ. Ο εφησυχασμς γενν αποτυχα. Οι επενδυτς πρπει να εναι τοιμοι και αξιολογον προσεκτικ τους κινδνους  και να εναι καλ προετοιμασμνοι για τυχν αρνητικ πορεα της χρηματιστηριακς αγορς.

Αυτ την φορ εναι διαφορετικ

Κποιοι χουν επαναπαυτε γιατ πιστεουν πως αν προκψει μια να Lehman Brothers, οι αρχς δεν θα την αφσουν να καταρρεσει γιατ θα τους παρασρει λους. Τα παθματα γνανε μαθματα.

Εξλλου το εδαμε να ξανασυμβανει, ταν ο πρην υπουργς οικονομικν των ΗΠΑ Τμοθι Γκιτνερ πεισε τον Σιμπλε στο θμα της Ελλδας να μην παζει με την φωτι, διχνοντας την απ την ευρωζνη.

Πιθαντατα μως κνει λθος ποιος υπολογζει σε κτι ττοιο τρα. Αυτ την φορ οι «πολ μεγλοι για να πσουν» χουν γνει ακμα μεγαλτεροι. Η δισωση δεν θα εναι καθλου εκολη υπθεση.

Η αγορ χει μεγλη δναμη και πρπει να την σεβμαστε. Μπορε η ανθρωπτητα να χει κνει προδους χτζοντας καλτερα και ανθεκτικτερα σπτια, αλλ πντα νας σεισμς μπορε να αποδειχθε πιο ισχυρς.

Εποχικτητα στα χρηματιστρια

Χωρς μια διρθωση 10% απ το 2011, ο S&P 500 εναι λο και πιο ευλωτος σε αυτ τη συγκυρα. Καθλου απθανο η αφορμ να εναι μα απ τα αγαπημνες φρσεις στην Wall Street : Sell in May and go away  (πολησε τον Μιο και φγε μακρι).

σο και αν φανεται παρξενο, τα χρηματιστρια εμφανζουν μια εποχικτητα στην πορεα τους. Ιστορικ, το καλτερο εξμηνο για τις μετοχς εναι μεταξ Νοεμβρου και Απριλου.

Ας υποθσουμε πως ξεκνησε νας επενδυτς να αγορζει τον Νομβρη του 1994 τον σημαντικτερο αμερικνικο δεκτη S&P 500, πολησε στο τλος του Απρλη του 1995, και κανε το διο κθε χρνο. Θα εχε κερδσει 149% μχρι σμερα.
Αντθετα, αν λα αυτ τα χρνια αγραζε μνο απ το Μιο και ρευστοποιοσε τον Οκτβριο, θα κρδιζε μλις 17% !

Δεν παρατηρεται μνο στις ΗΠΑ αυτ το φαινμενο. Στην Γερμανα το «καλ» εξμηνο μας δνει κρδος 215%, εν με «κακ» χνουμε 6%
Στο χρηματιστριο του Λονδνου, παρατηρομε παρμοια επενδυτικ συμπεριφορ. Τα αντστοιχα ποσοστ κρδους εναι 103% και οι απλειες 3%
Στην Ιαπωνα ακμα χειρτερα. Κρδος 120% στο εξμηνο Νοεμβρου – Απριλου, απλειες 95% στο λλο εξμηνο !  Ισχει ακμα και στην Ελλδα

Η εποχικτητα ισχει ακμα και σε περιφερειακ χρηματιστρια, πως το ελληνικ. Για παρδειγμα ο δεκτης FTSE, της μεγλης κεφαλαιοποησης. Τα τελευταα 20 χρνια αν ο επενδυτς εχε αγορσει τις μετοχς του δεκτη μνο την περοδο Οκτωβρου – Μαου θα εχε κρδος 179%. Αντθετα κποιος λλος επενδυτς που θα τις εχε αγορσει το λλο εξμηνο, θα σημεωνε απλειες 43% !

 


Πολ πιο μακρι, στην εξωτικ Βραζιλα, πλι θα δομε κτι ανλογο. Εν χουμε να πλοσιο κρδος 307% απ το «καλ» εξμηνο, το υπλοιπο διστημα περιορζεται σε μλις 33%.

Εναι πραγματικ εντυπωσιακ, αλλ μελετντας τα χρηματιστριο σε λο τον κσμο, δεν θα βρομε οτε να που να μην χει παρμοια συμπεριφορ!

Συμπρασμα

Οι διεθνες αγορς την τελευταα 5ετα χουν απογειωθε σε σχση με το χαμηλτερο σημεο που βρθηκαν λγω της πιστωτικς κρσης του 2008. Η ανοδικ πορεα προκλθηκε απ την παγκσμια τεχνητ μεωση των επιτοκων και την μαζικ αγορ ομολγων απ την Federal Reserve των Ηνωμνων Πολιτειν. Και αυτ εναι πρβλημα.

Η παγκσμια ανπτυξη δεν εναι υγις, αν και οι χρηματιστηριακς τιμς αυξνονται συνχεια. Στην καλτερη περπτωση αυτ εναι ποπτο. Η αφορμ για την εξαρωση του συστματος μπορε να οφελεται σε πραγματικ οικονομικ δεδομνα ακμα και σε αμιγς ψυχολογικ.

Το καλ με εμς που ασχολομαστε με το αμερικνικο χρηματιστριο εναι πως δεν χουμε γχος. Εξσου καλ χρματα μπορον να βγουν και απ το short selling, δηλαδ αν ποντρουμε προς την πτση.

Στην Wall Street λνε «bulls make money, bears make money, pigs get slaughtered».
Σε ελεθερη μετφραση: στην νοδο μπορες να κερδσεις χρματα, στην πτση μπορες να κερδσεις χρματα, αλλ πντα οι ατζαμδες θα χνουν.

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Μα πολ ενδιαφρουσα Εκδλωση σχετικ με επενδσεις, στην οποα θα εμαι νας απ τους ομιλητς, θα διεξαχθε στην Αθνα στις 30 Μαου. 
Πληροφορες θα βρετε εδ

http://ependytes.blogspot.gr/2014/05/blog-post_8.html

 

:
DOW FTSE USD
       e-mail
2021
, 13 2014
07:52

Πληροφορες - Διευκρινσεις στο  vpazopoulos@gmail.com

 

«Τι χρειζεται να ξρεις για να ορζεις τη ζω σου και να χεις εισοδματα μσω των επενδσεων και του Χρηματιστηρου; Μθε τρα τα εργαλεα για οικονομικ ανεξαρτησα.»


Παρασκευ 30/05/2014 , ρα: 16.00 - 20.30μμ, Ξενοδοχεο: Zafolia, Αθνα. Εσοδος: 28 € Αγορ εδ: 

http://www.viva.gr/tickets/conference/proponisi-gia-oikonomiki-eleftheria/

 

Καλωσορσατε στη συνεργασα του Life and Business Institute και του GreekTrader.gr  που χει σκοπ  να εκπαιδεσει επαγγελματες  σε μια να οικονομικ κουλτορα και στρατηγικ. Οι νες συνθκες της αγορς απαιτον προσαρμογ και ευελιξα, αν θλουμε να πετχουμε οικονομικ ελευθερα και να απολασουμε ποιοτικ ζω.

Η Μαρα Φραγκοπολου, με πολυετ περα στο χρο της ψυχολογας αλλ και στην επαγγελματικ συμβουλευτικ, θα παρουσισει τον τρπο που μπορομε να διαγρψουμε το συναισθηματικ βρος της «αποτυχας» απ παλιτερες επιλογς και πως μπορομε γργορα και απλ  να  φτιξουμε το δικ μας σενριο Ζως και Επιχειρηματικτητας με Επιτυχα.

Το GreekTrader.gr εναι μια  επενδυτικ κοιντητα με κυραρχη θεματολογα το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, τις ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ και το TRADING στην Ελληνικ και τις Διεθνες αγορς. Μσω συνεργασιν σε λον τον πλαντη, προσφρει στον επενδυτ πρσβαση σε λες τις νες τεχνολογες, και εξειδικευμνη γνση Τεχνικς Ανλυσης.

Ο Ανδρας Κρδας και ο Βασλης Παζπουλος, 2 επαγγελματες των επενδσεων με πολυετ εμπειρα, θα αναλσουν τα πλεονεκτματα της ενασχλησης με το χρηματιστριο και το trading, παρουσιζοντας τη μεθοδολογα τους και την απαρατητη προετοιμασα που χρειζεται για να ξεκινσει κποιος να δημιουργε σταθερ εισδημα απ το σπτι του.


Ο Ανδρας Κρδας στο αντικεμενο της εξειδκευσης του, FOREX (Ισοτιμες νομισμτων), Futures &Options(παργωγα προντα), θα παρουσισει να να, τα βματα που πρπει να ακολουθσει κποιος, αρχριος πιο προχωρημνος, στε να εξελιχθε σε "εισοδηματα των επενδσεων" και να βελτισει το βιοτικ του εππεδο.


Ο Βασλης Παζπουλος, οικονομολγος με ειδικτητα στις αναπτυγμνες αγορς, θα παρουσισει τον τρπο επιλογς μετοχν που εγγυνται σταθερ εισδημα και κερδοφρες επενδσεις. Θα εξηγσει πως μπορε να  αποκτσει εκολα πρσβαση νας λληνας επενδυτς στα χρηματιστρια λου του κσμου.


Σε λους του συμμετχοντες θα δοθον δρα προγρμματα παρακολοθησης REAL TIME, συστματα για το χρηματιστριο και χρσιμο υλικ.

Οι θσεις  εναι περιορισμνες, γι’ αυτ εξασφαλστε τρα το εισιτριο σας !

:
DOW FTSE USD
       e-mail
887
, 7 2014
10:18

http://www.capital.gr/News.asp?id=2007847

 

Το σημεριν ρθρο, σε συνδυασμ με εκενο της προηγομενης εβδομδας,  σκοπ χει να προβληματσει σους επιχειρον στα χρηματιστρια χωρς να χουν τις κατλληλες γνσεις. 
Δεν χρειζεται να τα παρατσουν, οτε να αισθανθον μειονεκτικ.

Απλ να ρχνουν μια προσεκτικτερη ματι πριν προυν κποια επενδυτικ απφαση. Πργματα που για να τα εφαρμσεις δεν χρειζεται να χεις διαβσει δεκδες βιβλα να χειρζεσαι ριστα το metastock (software τεχνικς ανλυσης)

Ανιχνεοντας την τση

Κοιτντας στο παρελθν, μαθανουμε πως τα λεφτ βγανουν ταν χεις τοποθετηθε στο σωστ σημεο, ανιχνεοντας και ακολουθντας την τση.  Αναγνωρζοντας τα σωστ σημδια που αποδεικνονται καταλτες και κυοφορον σημαντικς αλλαγς.

Οι τιμς των μετοχν ακολουθον πντα το μονοπτι της μικρτερης αντστασης.  Μπορε να το χουμε δει πολλς φορς, να το χουμε αποδεχθε εμπειρικ, αλλ το παραπνω συμπρασμα δεν εναι τποτα λλο απ νμος της φυσικς.

Εναι αδνατο να προβλεφθε με ακρβεια η τελικ κατσταση ενς πολπλοκου συστματος, πως εναι τα χρηματιστρια. Παρλα αυτ εναι εφικτ να προβλεφθε η γενικ συμπεριφορ.

Επενδυτς χωρς σνορα και περιορισμος

Η ανχνευση μιας τσης, εναι σε μεγλο βαθμ δια σε οποιαδποτε χρηματιστηριακ αξα στον κσμο. Εν η επμενη κορυφ  διαμορφωθε σε υψηλτερη τιμ απ την προηγομενη, σημανει πως η τση αρχζει και γνεται ανοδικ. Το αντθετο ακριβς μας προσδιορζει την απαρχ μια πτωτικς τσης.

Με αυτν την απλ ιδα ποιος το επιθυμε θα μπορε με μια ματι να καταλβει αν εμαστε σε ανοδικ τροχι χι. 
χι πως με αυτ το κλπο θα γνει κποιος πλοσιος, αλλ αν δεν το ξρει, αποκλεεται να γνει !

Εξετζοντας χρηματιστηριακος δεκτες χωρν και εμπορευμτων, διδασκμαστε απ τις αιτες που οδγησαν σε εντυπωσιακς επιδσεις.

Ιαπωνα

Αν θλουμε να επενδσουμε στην δυναμικ κποιας χρας, χωρς να χρειαστε να εμπλακομε με μεμονωμνες μετοχς, η λση εναι τα ETFs. σοι ρχονται για πρτη φορ σε επαφ με τον ρο  ETF, ας θεωρσουν πως εναι κτι σαν αμοιβαο κεφλαιο, που μως διαπραγματεεται στο χρηματιστριο σαν μια συνηθισμνη μετοχ.

Οι αλλαγς στη νομισματικ πολιτικ μιας χρας εναι νας σημαντικτατος παργοντας που πρπει πντοτε να παρνουμε υπψη μας. Για παρδειγμα, ταν στο τλος του 2012, ανλαβε την πρωθυπουργα της Ιαπωνας ο Σνζο μπε, πρτη του ταν κνηση ταν να ξεκινσει μια επιθετικ επεκτατικ νομισματικ πολιτικ σε μια προσπθεια να τονσει την ανπτυξη. Φορολογικ κνητρα, χαλρωση νομισματικς πολιτικς, σχδια για διαρθρωτικς μεταρρυθμσεις, βοθησαν στην νοδο των ιαπωνικν μετοχν.

Εκολα χρματα, για εκενους που αναγνρισαν γκαιρα την στροφ στη νομισματικ πολιτικ της Ιαπωνας και αγρασαν κποιο ETF που επενδει στις γιαπωνζικες μετοχς, πως το Japan Hedged Equity  το iShares MSCI Japan


 

 

Αγυπτος

Οι μεγλες χρηματιστηριακς κινσεις δεν γνονται τυχαα. Πντα υπρχει να γεγονς που επιδρει καταλυτικ. Οι αυξανμενες εντσεις που μστιζαν την Αγυπτο κατ το δετερο εξμηνο του 2012, οδγησαν σε βαιες διαδηλσεις και σε μια σειρ απ εξεγρσεις.

Οι αιγυπτιακς μετοχς ολονα και υποχωροσαν πως εναι φυσικ. Λση στην πολιτικ κρση δεν φαινταν στον ορζοντα. λες οι ειδσεις παρουσαζαν την κατσταση απελπιστικ.

Ωστσο, στις 2 Ιουλου 2013 οι αιγυπτιακς νοπλες δυνμεις πραν την κατσταση στα χρια τους, ανατρποντας τον πρτο δημοκρατικ εκλεγμνο πρεδρο της χρας. Σγουρα δυσρεστο το τι καταπνγηκε η αππειρα των συμπαθν Αιγυπτων για δημοκρατα και ελευθερα, αλλ δθηκε να τλος στις αναταραχς.

Ακογεται κυνικ (και εναι), αλλ η επενδυτικ ευκαιρα ταν εμφανς. Το Market Vectors Egypt Index συνεχζει απ εκενη την ημρα την ανοδικ του πορεα.  

 

 

Καφς

ποιος φιλοδοξε να κνει trading σε εμπορεματα, οφελει να χει κατανοσει τις βασικς αρχς που διπουν τις ιδιαιτερτητες του κθε ενς απ αυτ. Οι επενδυτς πρπει να μελετνε καλ τα δεδομνα πριν τοποθετηθον στην αγορ.

Κλασικ παρδειγμα η περπτωση του καφ. Η Βραζιλα παργει πνω απ το 40% της παγκσμιας παραγωγς. Σημαντικς εξελξεις που τυχν συμβανουν στη χρα επιδρον στην τιμ του προντος.

Επσης οι κλιματολογικς αλλαγς παζουν πρωτεοντα ρλο. Η Βραζιλα εχε πρυσι τη χειρτερη ξηρασα των τελευταων δεκαετιν, οδηγντας σε μεγλη μεωση της παραγωγς του καφ. Αναπφευκτη ταν η νοδος των τιμν.

Η ακριβς χρονικ στιγμ που θα ξεκναγε η νοδος δεν ταν εκολο να προβλεφθε. Παρλα αυτ, ποιος τοποθετθηκε στο future του καφ την κατλληλη στιγμ, με τη βοθεια της μχλευσης καρπθηκε αστρονομικ κρδη. χι ββαια πως σε κποια απ τα ETFs του καφ εχαμε κρδη ανξια λγου. Μσα σε λγους μνες εχαμε διπλασιασμ της αξας τους.

 


Συμπρασμα 


Η παρακολοθηση των οικονομικν δεδομνων σε μια διεθνς  αλληλοεξαρτμενη οικονομικ πραγματικτητα δεν εναι απλ υπθεση. Εναι μως αναγκαα συνθκη για να αυξσει κποιος τις πιθαντητες του να ανακαλψει τις μελλοντικς ευκαιρες.

Χρειζεται υπομον ελεθερου σκοπευτ και ατσλινα νερα. Να μην φοβηθες να αγορσεις ταν διακρνεις σημδια αναστροφς, να μην επηρεαστες ταν οι λλοι πανικοβλλονται.

Να μην ρευστοποισεις τα κρδη σου νωρς. Να τα αφσεις να τρχουν. Αντθετα, αν τα πργματα εξελιχθον αντθετα με τις εκτιμσεις σου, να εγκαταλεψεις την θση γκαιρα, χωρς να υποστες μεγλες απλειες.

Δεν εναι ενδεδειγμνη στρατηγικ  να κοντρρεις την τση προσπαθντας να βρεις το υψηλτερο το χαμηλτερο δυνατ σημεο. Οι περισστεροι traders την πατνε ακριβς εκε : στο κυνγι της υψηλτερης της χαμηλτερης τιμς.

Οι μνοι που καταφρνουν να το επιτχουν συστηματικ, εναι οι ψετες.

 

:
DOW FTSE USD
       e-mail
1000
, 30 2014
10:31

http://www.capital.gr/News.asp?id=2002000


Η αναγνριση μιας τσης εναι σχετικ εκολη υπθεση. Δεν χρειζεται να χει κανες χρνια εμπειρας στον χρηματιστηριακ χρο, εξελιγμνα προγρμματα τεχνικς ανλυσης και πολπλοκα συστματα υπολογισμν.   

Εν η επμενη κορυφ  διαμορφωθε σε υψηλτερη τιμ απ την προηγομενη, σημανει πως η τση αρχζει και γνεται ανοδικ. Το αντθετο ακριβς μας προσδιορζει την απαρχ μια πτωτικς τσης.

Αυτ ισχει σε λα τα χρονικ διαστματα που εξετζουμε να διγραμμα. Για παρδειγμα μπορε η ημερσια ωριαα κατεθυνση των τιμν να εναι μπερδεμνη, αλλ η αναγνριση της τσης να εναι εμφανς σε εβδομαδιαο μηνιαο διγραμμα.

Οι traders που ακολουθον αυτν την επενδυτικ στρατηγικ, δεν στοχεουν σε πρβλεψη συγκεκριμνου εππεδου τιμν. Απλ εισρχονται στην αγορ και  ακολουθον την πορεα της μχρι εκε που νομζουν πως δημιουργονται σημδια αναστροφς της τσης. 

Το πρβλημα ξεκινει ταν θα πρπει να αποφασσουμε αν η κατεθυνση της αγορς συνεχζει να εναι ανοδικ, καθοδικ πλγια. Γιατ τις περισστερες φορς η αγορ χει την δικι της τση :
να ξεγελει τον trader.

Το μυστικ της επιτυχας

Οι εξαιρετικ ταλαντοχοι επενδυτς, πρβλεψαν με επιτυχα να κρσιμο σημεο καθοριστικ γεγονς που προκλεσε αλυσιδωτς αντιδρσεις στην αγορ.

Υπρχουν κποια εππεδα τιμν στις μετοχικς αξες που ευνοον την αντδραση της αγορς, ετε προς τα πνω ετε προς τα κτω.

Το μυστικ βρσκεται στην «κρσιμη μζα», δηλαδ στον κρσιμο αριθμ των πρωτοπρων. ταν αυτς ο αριθμς συμπληρωθε, ττε λες κι ανογει ο δρμος για λους τους υπλοιπους να ακολουθσουν.

Οι περισστεροι πετυχημνοι επενδυτς μως δεν χρειζονται τσο μεγλη  διορατικτητα. Τους αρκε να αναγνωρζουν και να τοποθετονται προς την κατεθυνση της κυραρχης τσης εν αυτ χει δη ξεκινσει. Δεν την προβλπουν, απλ την ακολουθον.

Αυτ που τους ξεχωρζει εναι η ψυχραιμα και η εμπειρα να παραμενουν πειθαρχημνοι μχρι το τλος, σε αντθεση με τους περισστερους που φοβονται πως η πιθαν αναστροφ της τσης θα τους πρει πσω τα λγα κρδη τους και φεγουν εκολα, αρκομενοι στην κατοχρωση των κερδν τους.

Τα προβλματα

Αρκετο οπαδο αυτς της στρατηγικς χουν αναμφβολα τερστια μακροπρθεσμα οφλη στην πορεα του χρνου. Οι περισστεροι χι μως. Υπρχουν κποια χαρακτηριστικ που ξεχωρζουν να επιτυχημνο απ να αποτυχημνο επενδυτ.

Για παρδειγμα η διαχεριση των συναισθημτων.

Αν μα θση δημιουργσει σημαντικ ζημι, πως π.χ. 10-20% επ του επενδυμνου κεφαλαου, ττε πως αντιμετωπζεται ;

Εγκαταλεπεις την θση σου, αποδεχμενος την λθος επιλογ και τις απλειες ;

Παραμνεις με κνδυνο η ζημι να εναι καθοριστικς σημασας, θεωρντας πως οι απλειες εναι προσωρινς ;

Η σχση ρσκου / ανταμοιβς πρπει να αποτελε αναπσπαστο μρος μια επενδυτικς στρατηγικς. Κψε τις ζημις γργορα, φησε τα κρδη να τρχουν. Απ τις πιο απλς και σοφς κουβντες που χουν ειπωθε.

Το κνητρο για να ασχολομαστε με το χρηματιστριο, εναι να κερδσουμε χρματα. χι για να ικανοποισουμε τον εγωισμ μας να κνουμε τους ξυπνους στους λλους θλοντας να αποδεξουμε πως χουμε πντα δκιο. Ευκαιρες θα υπρχουν πντα. Για να τις εκμεταλλευτομε μως πρπει να μενουμε ζωντανο μσα στο παιχνδι.  

Το παρδειγμα της Ελλδας

Στις 23 Απριλου του 2010, ο ττε πρωθυπουργς, ανακονωσε επσημα απ το Καστελριζο την λευση της Τρικας. Φυσικ η πτση στο χρηματιστριο Αξιν Αθηνν εχε ξεκινσει πολ πιο πριν. νας μπειρος trader θα εχε τα εργαλεα να το ανιχνεσει γκαιρα. μως την συγκεκριμνη ημρα, ακμα και ο πιο σχετος με τα οικονομικ επενδυτς, πεστηκε πως το πρβλημα ταν ιδιατερα βαθ.

Το να πουλσουμε σε αυτ τα εππεδα τιμν ταν μονδρομος. Σπνια συναντμε τσο ξεκθαρο σημδι. χι μνο εχαμε κορυφ  χαμηλτερη απ την προηγομενη, αλλ και ο διος ο πρωθυπουργς της χρας εξπεμψε σμα SOS.

Πραγματικ, ακολοθησε μια πτωτικ πορεα του δεκτη υψηλς κεφαλαιοποησης που φτασε να υπερβε το 80% σε απλειες, σε 2 μλις χρνια.

 

 

Η λξη της πτωτικς τσης δεν ταν οι 168 μονδες, το καττατο σημεο που υποχρησε ο δεκτης. Σμφωνα με τον ορισμ που δσαμε στην αρχ ταν στις 240-250 μονδες περπου, τον Σεπτμβρη του 2012. Ττε ξεπερστηκε η προηγομενη σημαντικ κορυφ.

Διευκρινζω προς αποφυγ παρεξηγσεων πως νας, ακμα και μτριος αναλυτς,  μποροσε να βρει καλτερα σημεα εισδου και εξδου. Το παρδειγμα εστιζει στην περπτωση που κποιος δεν ξρει τποτα απ εξελιγμνες φρμουλες τεχνικς ανλυσης πολπλοκα οικονομικ δεδομνα. Απλ παρατηρε το διγραμμα με το μτι.

Το συμπρασμα εναι πως καλτερα να αγορζεις ακριβτερα σε ανοδικ πορεα, παρ σε πιο χαμηλ τιμ και σε πτωτικ τση. Δεν κερδζει ποιος αγορζει φτηντερα, αλλ αυτς που πουλει ακριβτερα.

Για παρδειγμα, αν εχαμε αγορσει στις 1400 μονδες το 2005, δηλαδ σε δυσθερητα ψη σμφωνα με τα σημεριν δεδομνα, το 2007 θα εχαμε διπλασισει το επενδυμνο κεφλαιο μας.

Με λγα λγια

Στο σκκι οι κινσεις απ τα πινια δεν βγζουν νημα, αν δεν ξρεις τους καννες. Ωστσο απ την στιγμ που θα τους μθεις, μπορες χι να καταλβεις πως παζεται το παιχνδι.

Οι χρηματιστηριακς επενδσεις δεν εναι απλ υπθεση. Κθε λλο μλιστα. Εναι ιδιατερα πολπλοκες, με πειρες μεταβλητς να εμπλκονται και να επηρεζουν.

μως αν θες να χεις πιθαντητες επιτυχας, δεν γνεται να μην ξρεις οτε τα βασικ. Αν δεν χει κποιος τις γνσεις να αναγνωρσει μια απλ τση, το θρρος να τοποθετηθε και την πειθαρχα να την εκμεταλλευτε, εναι απθανο να βγει κερδισμνος. 

 

 

:
DOW FTSE USD
       e-mail
«<123456789>»

blog
, , ,