, , , vpazopoulos@gmail.com


1273
, 26 2014
11:03

 

http://www.capital.gr/News.asp?id=2048620

 

σο περνει ο καιρς γνεται λο και πιο φανερ πως η τεχνολογα της 3D εκτπωσης θα αλλξει τον κσμο που ζομε. Αρκετο επενδυτς χουν αγορσει μετοχς του κλδου, αδιαφορντας για τα οικονομικ μεγθη των εταιριν, προσδοκντας πολ μεγλες μελλοντικς επιδσεις.

νας κλδος που κινεται και αναπτσσεται παρλληλα με την 3D εκτπωση, αλλ για την ρα δεν χει τραβξει τα φωτ της δημοσιτητας πνω του, εναι αυτς της 3-D σρωσης. Δηλαδ της τεχνολογας μτρησης (σκανρισμα) τρισδιστατων επιφανειν. 

Η τεχνολογα των 3-D εκτυπωτν μπορε να κατασκευσει σχεδν οτιδποτε της ζητεται πλον, αλλ απαιτεται πρτα να τους τροφοδοτσεις με το σχδιο του αντικειμνου την σχηματικ αναπαρσταση του. Αυτ τα σχδια συνθως δημιουργονται χρησιμοποιντας CAD αρχεα.

Αν μως υπρχει δη αυτ που θλεις να φτιξεις ;  Γιατ να μπεις στον κπο και τα ξοδα να το δημιουργσεις σε ψηφιακ μορφ, εν μπορες απλ να το σκανρεις ;
ρα εκτς απ 3D εκτυπωτς, αυτ που θα βοηθει αποφασιστικ, εναι 3D σαρωτς (scanners).

Η εταιρα

Η FARO ξεκνησε απ δο φοιτητς που κνανε το διδακτορικ τους στην βιοατρικ μηχανικ. ταν πρωτοξεκνησε, ρχισε να αναπτσσει τεχνολογα και λογισμικ για να υποστηρξει προηγμνες χειρουργικς και διαγνωστικς μεθδους. Εισγαγε τον πρτο αρθρωτ βραχονα στην τεχνολογα των μετρσεων, το 1984, για να επικεντρωθε αργτερα στον βιομηχανικ χρο.

Η FARO συγκαταλγεται στις πιο αξιπιστες εταιρες του κσμου, στον κλδο της 3D τεχνολογας  μτρησης. Η εταιρεα αναπτσσει και εμπορεεται συστματα μτρησης ακριβεας, καθς και συσκευς απεικνισης και λογισμικο. Οι συσκευς χρησιμεουν για την καταμτρηση μικρν εξαρτημτων, του γκου τεραστων χρων σε 3D, τοπογραφικν και κατασκευν, ακμα και για την ρευνα των περιοχν ατυχματος σκηνν εγκλματος.

Η δρα της εταιρεας βρσκεται στη Φλριντα, αλλ χει γραφεα σε πολλς χρες του κσμου. χει  κεφαλαιοποηση  780 εκατομμρια δολρια, με ετσια σοδα 300 εκατομμρια και p/e 35. Τα κρδη δεν εναι υψηλ, αλλ ας μην ξεχνμε πως βρσκεται σε πορεα ντονης ανπτυξης. Πλεονκτημα εναι τα 190 εκατομμρια σε μετρητ που διαθτει. Συχν η ρευσττητα αποτελε την Αχλλειο πτρνα σε ττοιου εδους επιχειρσεις. Επσης σημαντικ εναι τι δεν χει χρη.

Η τεχνολογα  

Η τεχνολογα της FARO ανεβζει την παραγωγικτητα ελαχιστοποιντας σημαντικ τον χρνο μτρησης τρισδιστατων επιφανειν. Επσης με διφορα εξειδικευμνα software κνει γρηγορτερη την επεξεργασα των δεδομνων.

Οι εφαρμογς εναι περισστερες ακμα και απ την 3D εκτπωση. Για παρδειγμα χρησιμοποιονται απ κατασκευαστς παιχνιδιν ηλεκτρονικν υπολογιστν, πως για την καταγραφ της κνησης ποδοσφαιριστν την απεικνιση των σταδων. 

Τα διπλματα ευρεσιτεχνας εναι η απτ απδειξη της τεχνολογικς πρωτοπορας μιας εταιρεας. Στον τομα της 3D σρωσης, η FARO εναι ο αναμφισβτητος ηγτης. χει δη πνω απ 150 επσημα πατενταρισμνες ιδες και χει κνει πνω απ 30.000 εγκαταστσεις σε πελτες της.

Η επιτυχα στις τεχνολογικς καινοτομες δεν ρχεται τυχαα. Για παρδειγμα πρσι, που αυξθηκε η γκμα των προντων της, τα ποσ που ξδεψε η εταιρα στην ρευνα ταν αυξημνα 27% σε σχση με την προηγομενη χρονι.

Τα προντα και οι προοπτικς

Το πιο χαρακτηριστικ προν τους εναι μια φορητ μηχαν μτρησης συντεταγμνων. να εργαλεο που επιτρπει την εκολη εξακρβωση της ποιτητας των προντων εκτελντας 3D ελγχους, πιστοποισεις, τρισδιστατη ανλυση, αντστροφη μηχανικ, και πολλ λλα. Η προσθκη του λιζερ προσθτει δυναττητες 3D σρωσης, ακμα και για λεπτομερ μτρηση της μορφολογας του εδφους.

 


 Εφαρμογς της FARO χρησιμοποιον δισημες εταιρες, πως Airbus, Audi, Boeing, BMW, Ford, General Electric, General Motors, Honda, Lockheed Martin, Siemens και πολλς λλες. Πελτης της εναι ακμα και η NASA.

Απ μια πρσφατη συνντευξη του CEO και συνιδρυτ της εταιρας Fay Freeland, ξεχρισαν τρεις  αναφορς:
α) η πρθεση του για επκταση σε νες γεωγραφικς περιοχς και επιπλον διεσδυση στις υπρχουσες αγορς.
β) η εκμετλλευση της ρευσττητας τους, στε να προχωρσουν σε εξαγορς που αποσκοπον στην εξυπηρτηση των πελατν τους με νες υπηρεσες.
γ) η συνχιση της διθεσης των πρων τους για ρευνα και ανπτυξη, προκειμνου να παραμενουν ηγτιδα δναμη στις τεχνολογικς εξελξεις του χρου.
 
Συμπρασμα

Εν τα φτα της δημοσιτητας και το ενδιαφρον των επενδυτν χουν πσει στις εταιρες που σχετζονται μεσα με την 3D εκτπωση, η FARO Technologies δραστηριοποιεται σε να τομα που επσης θυμζει επιστημονικ φαντασα. Της μτρησης ακριβεας τρισδιστατων επιφανειν με ρομποτικς μεθδους.

Η εταιρα διαθτει τα δυο σημαντικτερα χαρακτηριστικ, που εναι απαρατητα για να δομε θετικ οποιαδποτε επιχερηση που δραστηριοποιεται σε τεχνολογες αιχμς :
Ισχυρ ισολογισμ και ρευσττητα,  που εγγυται την χρηματοδτηση των πλνων της. Επσης φιλοδοξε να συνεχσει να παρχει στους πελτες της προντα με την τελευταα λξη της τεχνολογας. Τσο τα σοδα, σο και τα κρδη εναι σε διαρκ και, κυρως, σταθερ νοδο. 

Η διοκηση χει να ραμα. Προσδοκει μσα στην επμενη πενταετα να μεταμορφσει εντελς την εταιρεα. Να την κνει μεγαλτερη, με σημαντικ ευρτερο και βαθτερο χαρτοφυλκιο σε τεχνολογικς εφαρμογς. Η πρκληση εναι μεγλη, αλλ χει αποδεξει πως εναι εντς των δυνατοττων της.

 

* Ο Βασλης Παζπουλος εναι οικονομολγος, χρηματιστηριακς αναλυτς
 

* Η ανλυση δνεται ως ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικς επιλογς που υπρχουν στο αμερικνικο χρηματιστριο. Δεν χει σαν σκοπ την σσταση αγορς πλησης.


* ποιος δεν μπρεσε να λβει μρος στην πρσφατη εκδλωση που γινε στην στο Hotel Zafolia, ας γρψει να e-mail στο vpazopoulos@gmail.com
Μπορομε να του στελουμε την παρουσαση που αφορ τις επενδσεις στις αναπτυγμνες αγορς, που χουν σαν κριο προσανατολισμ την ασφλεια του κεφαλαου και την αξιοπρεπ απδοση των χρημτων.

 

:
DOW FTSE USD


 
785
, 19 2014
15:56

Μια απ τις αποδοτικτερες περιδους που χει ζσει το ελληνικ χρηματιστριο, και σγουρα η καλτερη απ τις πρσφατες, ταν η περοδος 2003 – 2007.

ταν η περοδος που εχαμε ναν οργασμ κατασκευαστικν ργων λγω της Ολυμπιδας, αισιοδοξα και θετικ ψυχολογα, πιστωτικ επκταση με εκολο δανεισμ, η χρα μας ακουγταν με θετικ τρπο με μεγλη συχντητα ενισχοντας τις ελπδες για ανκαμψη του τουρισμο .


Αναμφβολα εναι μια πλοσια εμπειρα που θυμμαστε με νοσταλγα, ειδικ αν την συγκρνουμε με την σημεριν μζερη και θλιβερ πραγματικτητα.

 

Τι κνουμε τρα
 

Με δο τρπους μπορομε να εκμεταλλευτομε αυτν την εμπειρα :

 

Ο πρτος εναι παθητικς. Να καπνζουμε νωχελικ την ππα στο μπαλκνι, εν κουνμε ρυθμικ την κουνιστ πολυθρνα μας, αναλογιζμενοι τις ωραες εποχς και τα σχετικ εκολα χρματα που βγζαμε ττε.

 

Ο δετερος εναι ο ενεργητικς. Να βρομε τις χρες που επικρατον παρμοιες συνθκες. Κρτη που επικρατε αισιοδοξα και ενθουσιασμς. Που προετοιμζονται για μεγλα αθλητικ γεγοντα. Που ζονε μια μορφ πιστωτικς επκτασης. Που περιμνουν νθηση της τουριστικς βιομηχανας.

 

Νομζω σε λους πγε το μυαλ σε ποια χρα γνονται λα αυτ, και ακμα περισστερα. Σας το εχαμε προτενει στην αρχ του τους : Την Βραζιλα.
Την χρα που θα διεξαχθον χι μνο το παγκσμιο κπελλο ποδοσφαρου, αλλ και οι Ολυμπιακο Αγνες του 2016.


Η οικονομα της
 

Η Βραζιλα τα τελευταα χρνια, εκμεταλλευμενη την νοδο των τιμν στις πρτες λες, χει παρουσιζει σταθερ κοινωνικ και οικονομικ ανπτυξη. Διαθτει ισχυρ εγχρια αγορ, αναπτυσσμενη μεσαα τξη και μορφωμνο ανθρπινο δυναμικ.

Ο δεκτης ανεργας εναι στα ιστορικ χαμηλ του. Υπρχει μεγλος πλοτος σε φυσικος πρους, αλλ και φθονες πηγς ανανεσιμης ενργειας.


Η τουριστικ βιομηχανα και γενικτερα η εικνα της Βραζιλας, θα επωφεληθε σε μεγλο βαθμ απ τις παγκοσμου εμβλειας εκδηλσεις που θα διεξαχθον στη χρα. Απ τον τουρισμ δεν επωφελονται μνο τα ξενοδοχεα, αλλ και λλες επιχειρσεις. πως για παρδειγμα οι βιομηχανες μπρας και αναψυκτικν.

 

Για πολλος βραζιλινους οι συνθκες εργασας απχουν πολ απ το να θεωρηθον ιδανικς. μως εναι γεγονς πως χει υπρξει μεωση της φτχειας και της ανιστητας του εισοδματος τα τελευταα χρνια.

Σε καμα περπτωση δεν πρπει να υποτιμται η βραζιλινικη οικονομα. Με βση το ΑΕΠ εναι η βδομη σε μγεθος οικονομα του πλαντη, με μση αξηση τα τελευταα χρνια κοντ στο 5%. Επσης εναι το βδομο σε μγεθος καταναλωτικ κοιν.

 

Η κυβερνητικ πολιτικ εναι περισστερο φιλικ προς την αγορ. Πρσφατα εχανε δημοπρασες για οδικς αρτηρες και αεροδρμια που θα ενισχσουν τις αναπτυξιακς δομς της οικονομας, αν και  θα πρει κποιο χρνο προτο να φανον τα αποτελσματα.

Τα προβλματα της εναι η γραφειοκρατα, η διαφθορ, το πολυδαδαλο φορολογικ σστημα και ο σχετικ υψηλς πληθωρισμς. Επσης οι επενδυτς να χουν υπψη τους πως τον Οκτβρη αναμνονται προεδρικς εκλογς.

Πως μπορομε να επενδσουμε στην Βραζιλα

Για ποιον θλει να επενδσει στην δυναμικ κποιας χρας, χωρς να χρειαστε να εμπλακε με μεμονωμνες μετοχς, η λση εναι τα ETFs.

σοι ρχονται για πρτη φορ σε επαφ με τον ρο  ETF, ας θεωρσουν πως εναι κτι σαν αμοιβαο κεφλαιο, που μως διαπραγματεεται σαν μια συνηθισμνη μετοχ.


Εναι μια πολ καλ λση για ποιον θλει να τοποθετηθε, αλλ διστζει να εμπλακε με παργωγα (futures), μια που δεν υπρχει μχλευση. Αν ανβει 1% ο δεκτης και χεις αγορσει, το κρδος σου εναι 1%. Αντθετα, αν χεις πρει short θση, δηλαδ χεις προβλψει πτση, χνεις μλις 1%.

 

Το καλ με τα ETFs, εναι πως χουν διαφορετικς μετοχς στο χαρτοφυλκιο τους, περιορζοντας τον κνδυνο. (Περισστερες λεπτομρειες για τα πλεονεκτματα των ETFs, εχαμε αναφρει την προηγομενη εβδομδα).

 

Το πιο δημοφιλς ETF που αφορ την Βραζιλα, εναι το iShares MSCI Brazil (κωδικς : EWZ), που ακολουθε τον δεκτη MSCI Brazil 25/50 με επιλεγμνες μετοχς της μεγλης και μεσαας κεφαλαιοποησης.

 

Υπρχουν επσης ETFs που ειδικεονται στην μεσαα κεφαλαιοποηση, στον κατασκευαστικ κλδο, των ορυχεων, τον χρηματοοικονομικ και του Real Estate.


Ββαια για να αγορσει κποιος αυτ τα ETFs, απαρατητα πρπει να χει ανοξει χρηματιστηριακ κωδικ για τις αναπτυγμνες αγορς. Εναι πολ εκολο πλον και για τους λληνες επενδυτς. Αρκετς ελληνικς χρηματιστηριακς προσφρουν αυτ την δυναττητα. 
 

Συμπρασμα

 

Για τους επενδυτς που αναζητον ευκαιρες με βασικ κριτριο τα μακροοικονομικ δεδομνα, το  κλειδ εναι η ανπτυξη. Μια αναπτυσσμενη οικονομα, σε αντθεση με μια αναπτυγμνη, χει μεγαλτερο περιθριο για ποσοστιαα αξηση της κατανλωσης, που αποτελε το βασικ κνητρο για ενδυνμωση της παραγωγς αγαθν και υπηρεσιν.

 

Σμφωνα με την Goldman Sachs, το 2050 οι μεγαλτερες οικονομες του κσμου, κατ σειρ προτεραιτητας, θα εναι η Κνα, οι ΗΠΑ, η Ινδα, η Ιαπωνα, η Βραζιλα και η Ρωσα.

 

 Το μουντιλ δεν εναι μνο γκολ και θαμα. Ο τζρος που δημιουργεται απ το ποδσφαιρο, μεσα και μμεσα, εναι πολλν δισεκατομμυρων. Ειδικ σε μια κορυφαα διοργνωση πως εναι το παγκσμιο κπελλο.

Δεν θα μας φανε καθλου παρξενο, τι σο πηγανει καλ η εθνικ ομδα της Βραζιλας, τσο θα ανεβανει η επενδυτικ ψυχολογα, δηλαδ ο πιο καταλυτικς παργοντας που κινε τις μετοχς. Αν ισχσει κτι ττοιο, ττε εμαστε λοι βραζιλινοι. τουλχιστον σοι απ εμς χουνε αγορσει βραζιλινικα ETFs .

 

Γκοοοολ

 

 

 

 

* Η ανλυση δνεται ως ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικς επιλογς που υπρχουν στο αμερικνικο χρηματιστριο. Δεν χει σαν σκοπ την σσταση αγορς πλησης.

 

* ποιος δεν μπρεσε να λβει μρος στην πρσφατη εκδλωση που γινε στην στο Hotel Zafolia, ας γρψει να e-mail στο vpazopoulos@gmail.com
Μπορομε να του στελουμε την παρουσαση που αφορ τις επενδσεις στις αναπτυγμνες αγορς, που χουν σαν κριο προσανατολισμ την ασφλεια του κεφαλαου και την αξιοπρεπ απδοση των χρημτων.

:
DOW FTSE USD
       e-mail
1765
, 12 2014
13:04

http://www.capital.gr/News.asp?id=2037796

 

Η διαφοροποηση χει αποδειχθε διαχρονικ η πιο επιτυχημνη επενδυτικ στρατηγικ. Για τον σκοπ αυτ, το καλτερο εργαλεο που μπορε κποιος να χρησιμοποισει για να την πετχει σμερα, δεν εναι λλο απ τα ETFs. 

σοι ρχονται για πρτη φορ σε επαφ με τον ρο ETF, δηλαδ τα Exchange Traded Funds (Χρηματιστηριακ Συναλλασσμενα Κεφλαια), ας θεωρσουν πως εναι κτι σαν αμοιβαο κεφλαιο, που μως διαπραγματεεται στο χρηματιστριο σαν μια συνηθισμνη μετοχ.

να ETF μπορε να επενδει σε κλδους μετοχν δισημους δεκτες, εμπορεματα νομσματα. Μοιζει με τις μετοχς των παλιν Ελληνικν Εταιριν Επενδσεων Χαρτοφυλακου.

Εναι μια πολ καλ λση για ποιον θλει να τοποθετηθε, αλλ διστζει να εμπλακε με παργωγα (futures), μια που δεν υπρχει μχλευση. Δηλαδ αν ανβει 1% ο δεκτης και χεις αγορσει, το κρδος σου εναι 1%. Αντθετα, αν χεις πρει short θση, δηλαδ χεις προβλψει πτση, χνεις μλις 1%.

Πλον και στην Ελλδα κποιες χρηματιστηριακς δνουν την δυναττητα επνδυσης στο αμερικνικο χρηματιστριο, που εναι απαρατητη προπθεση για την αγορ ETFs δεικτν, κλδων και χωρν.

Παραδεγματα

Η εξειδκευση που υπρχει σμερα εναι πολ μεγλη. Υπρχει μεγλη ποικιλα σε μεγθη, φιλοσοφες, τομες. Μπορε κποιος να διαλξει το ETF που ακολουθε τον Dow Jones τον Nasdaq. Τους δεκτες της μικρς της μεγλης κεφαλαιοποησης. Τα πολτιμα μταλλα, τις μετοχς των ορυχεων της εξρυξης πετρελαου. Τον κλδο της βιοτεχνολογας της υγειονομικς περθαλψης. Του Real Estate, των μεταφορν, της βιομηχανας, των τραπεζν κτλ.

Μεγλη ποικιλα υπρχει, πως εναι φυσικ, στις χρες. Αρκετο θεωρον πως υπρχουν καλς προοπτικς για την Βραζιλα να πρωταγωνιστσει φτος. Πιθαντατα θα επωφεληθε απ την διοργνωση του παγκσμιου κυπλλου του ποδοσφαρου φτος, αλλ και των Ολυμπιακο Αγνες του 2016.

να λλο παρδειγμα εναι η Ρωσα που βρσκεις εξαιρετικ φτηνς μετοχς αυτν την περοδο. Το p/e των ρωσικν μετοχν εναι 5, ταν των αμερικνικων εναι 18. Η Ρωσα χει σως τα καλτερα μακροοικονομικ δεδομνα απ κθε λλη χρα. Ενδεικτικ, το δημσιο χρος της ως προς ΑΕΠ εναι μλις 8!

Ακμα και στις ελληνικς μετοχς μπορε να επενδσει κποιος, μσω του Global X FTSE Greece 20 (κωδικς: GREK)

Η διαφορ με τα αμοιβαα κεφλαια

Τα αμοιβαα κεφλαια προσφρονται ακμα, για τους πιο παραδοσιακος επενδυτς, αλλ τα ETFs κερδζουν λο και περισστερο δαφος. Οι βασικτεροι λγοι εναι :

α) Χαμηλτερο κστος. Η προμθεια για την αγορ πληση κποιου ETF, εναι μνο η προμθεια που δνει κποιος, πως ταν αγορζει μετοχς.

β) Σε αντθεση με τα Αμοιβαα Κεφλαια, διαπραγματεονται στο χρηματιστριο σε λη τη διρκεια της συνεδρασης. Ο επενδυτς μπορε χι μνο να παρακολουθε on-line σε πραγματικ χρνο, αλλ να δσει και εντολς για συγκεκριμνη τιμ αγορς πλησης. Ακμα και stop loss μπορε να βλει.

γ) Τα ιστορικ δεδομνα και τα γραφματα τους εναι παρμοια με των μετοχν και των δεικτν. τσι μπορε κποιος να πρει τις επενδυτικς του αποφσεις με βση την τεχνικ ανλυση αν το επιθυμε

δ) Υπρχει εξαιρετικ μεγλη ποικιλομορφα. Υπρχουν πνω απ 1.500 ETFs που διαπραγματεονται σμερα.

ETFs με μρισμα

Η ανπτυξη των ETFs που επενδουν σε μετοχς οι οποες δνουν σημαντικ μερισματικ απδοση, χει αυξηθε με ταχες ρυθμος τα τελευταα χρνια.

ταν μια εταιρα που βρσκεται στο χαρτοφυλκιο που κατχει το ETF δσει μρισμα, τα χρματα αποταμιεονται. Δεν αποδδονται αναγκαστικ λα. Η μερισματικ απδοση εξαρτται απ την πολιτικ των διαχειριστν.

Το SPDR S&P 500 (κωδικς: SPY) εναι το πιο δημοφιλς ETF που υπρχει. Εναι το ETF που ακολουθε την πορεα του δεκτη S&P 500

Αποτελε να απ εκενα που πληρνουν μρισμα. Η ημερομηνα αποκοπς του μερσματος για το SPY εναι η τρτη Παρασκευ του τελευταου μνα κθε οικονομικ τριμνου. Εν αυτ η ημρα δεν εναι εργσιμη, ττε η ημερομηνα αποκοπς του μερσματος γνεται μια ημρα πριν.

Μια δετερη στρατηγικ εναι η επανεπνδυση των μερισμτων. να χαρακτηριστικ παρδειγμα εναι το Core S&P 500 (Κωδικς: IVV), που επσης ακολουθε τον δεκτη S&P 500. Το συγκεκριμνο ETF επανεπενδει τα μερσματα που λαμβνει απ τις εταιρες που χει στο χαρτοφυλκιο του. Αυτ σημανει πως αν η αγορ εναι ανοδικ, το IVV θα χει ελαφρ καλτερη απδοση απ το SPY και αντστροφα.

Το κθε ETF χει τα δικ του πλεονεκτματα και μειονεκτματα, τα οποα οι επενδυτς θα πρπει να τα λαμβνουν υπψη πριν επιλξουν.

Συμπρασμα

Εναι γεγονς πως νας ιδιτης δεν μπορε να διαχειριστε σωστ να καλ διαφοροποιημνο χαρτοφυλκιο. Πολλο επενδυτς δεν χουν τους πρους, την ικαντητα, την εκπαδευση και την ψυχολογικ διθεση να το επιτχουν. λλοι χουν τις προποθσεις, αλλ προτιμον να μην το πρξουν. Ο διαθσιμος χρνος εναι ο μεγαλτερος λγος.

Τα ETFs εναι η ιδανικ λση για σους επιθυμον να επενδσουν σε μετοχς, ειδικ σμερα που χουμε συνθκες μηδενικο επιτοκου στα ομλογα. Για αυτος που προσδοκον μια ικανοποιητικ απδοση, αλλ επιλγουν πιο παθητικ ρλο.

Ββαια θλουν προσοχ και τα ETFs, πως και οι μετοχς. Πρπει ανμεσα σε εκατοντδες να επιλξεις τα καλτερα.

Κυρως μως να αναγνωρσεις την κατλληλη στιγμ. Η χρονικ περοδος που αγορζει πουλει κποιος, εναι ο καθοριστικτερος παργοντας επιτυχας στις χρηματιστηριακς επενδσεις.

 

 

* Ο Βασλης Παζπουλος εναι οικονομολγος και χρηματιστηριακς αναλυτς, με ειδικτητα στις αναπτυγμνες αγορς

* ποιος δεν μπρεσε να λβει μρος στην πρσφατη εκδλωση που γινε στην στο Hotel Zafolia,
ας γρψει να e-mail στο vpazopoulos@gmail.com
Μπορομε να του στελουμε την παρουσαση που αφορ τις επενδσεις στις αναπτυγμνες αγορς, που χουν σαν κριο προσανατολισμ την ασφλεια του κεφαλαου και την αξιοπρεπ απδοση των χρημτων.

 

 

:
DOW FTSE USD
       e-mail
740
, 4 2014
09:47

http://www.capital.gr/News.asp?id=2031095

 

Υπρχουν επενδσεις που υπσχονται να σε κνουν γργορα πλοσιο, χοντας μως αυξημνο ρσκο. Απ την λλη, υπρχουν επενδσεις που σου προσφρουν με την μεγαλτερη δυνατ σιγουρι, την ευκαιρα να εξασφαλσεις να σταθερ και ικανοποιητικ εισδημα.
 

Σε αυτν την κατηγορα παραδοσιακ εντσσουμε τα ακνητα. μως αυτς οι τοποθετσεις χουν το μειονκτημα τι απαιτον αρκετ μεγλο κεφλαιο προς επνδυση, εν ταυτχρονα εναι δσκολα ρευστοποισιμες.

Υπρχει λση μως για σους θλουν να επενδσουν στην σταθερτητα των ακιντων, χωρς τα μειονεκτματα τους. Η αγορ Real Estate Investment Trusts για συντομα REITs.  

 

Τι εναι τα REITs και ποια εναι τα πλεονεκτματα τους

Τα REITs εναι ττλοι που διαπραγματεονται πως οι συνηθισμνες μετοχς. Αφορον εταιρες που επενδουν αποκλειστικ σε Real Estate. Εργοστσια, καταστματα, γραφεα, συγκροτματα σπιτιν ακμα και δνεια ακιντων.

Τα πλεονεκτματα τους εναι συντριπτικ, ναντι της παραδοσιακς επνδυσης που γνωρζουμε στην χρα μας :

 

 • Τερστια ποικιλα επιλογν. Επαγγελματικ κτρια, κατοικες, οικπεδα, σε ακριβ φτην περιοχ.

 

 • Επενδουμε σα χρματα επιθυμομε, γιατ ουσιαστικ μιλμε για μικρ μερδια ενς επαγγελματικο χρου ενς οικιστικο συγκροτματος.
   
 • χουμε την δυναττητα μεσης ρευστοποησης, σε περπτωση που χρειαστομε τα χρματα μας να μρος απ αυτ.
   
 • Ελαχιστοποιονται οι κνδυνοι, γιατ συνθως αυτς οι εταιρες χουν να χαρτοφυλκιο ακιντων. Αν κποια περιοχ πληγε απ οικονομικ φεση που δημιουργσει πρβλημα στην ταμειακ ρο, αναπληρνεται απ τις πληρωμς μιας λλης περιοχς.

 

 • χι πια γχος για πιθαν αφερεγγυτητα του ενοικιαστ. Υπρχουν εταιρες που ακμα και στις χειρτερες οικονομικς συνθκες, χουν καταφρει να εξασφαλσουν την απρσκοπτη καταβολ μερσματος. Δηλαδ εισπρττουμε μρισμα αντ για ενοκιο.
   

 

 • Δεν χουμε εκπλξεις απ φρους και χαρτσια, ανλογα με τις ανγκες του κρτους τις διαθσεις του κυβερνητικο επιτελεου.
   

 

 • Φυσικ, δεν υπρχουν φροι μεταββασης, οτε τεκμρια.


Γιατ REITs και χι βιομηχανικς εμπορικς εταιρες  

Το μρισμα εναι να σημαντικ βαρμετρο που επηρεζει μια επενδυτικ απφαση, καθς παρχει βεβαιτητα σχετικ με την οικονομικ βιωσιμτητα αλλ και την ευημερα μιας επιχερησης. Ορισμνες φορς να υψηλ μρισμα μας φανερνει περισστερα για την προοπτικ μια επιχερησης, απ τι ο ισολογισμς το διγραμμα της.

Οι επενδυτικς εταιρες που δραστηριοποιονται στον τομα της ακνητης περιουσας,  εναι υποχρεωμνες να καταβλουν το 90% των κερδν τους ως μρισμα, με αντλλαγμα φορολογικς ελαφρνσεις. Τα μερσματα που οι επενδυτς των REITs λαμβνουν απ τα κρδη, δεν χουν μειωθε απ φρους σε εταιρικ εππεδο.

Για αυτ τα κερδοφρα REITs χουν συχν πολ υψηλς μερισματικς αποδσεις, συγκρινμενα με τις λλες εταιρες.

Τα μερσματα προκπτουν, πως στις υπλοιπες επιχειρσεις, απ την αξηση των κερδν και των ταμειακν ρον τους. Η διαφορ εναι πως μπορον να υπολογιστον σχετικ εκολα, μια που πρκειται για σοδα απ τα ενοκια απ την ανπτυξη μσω εξαγορν.

Μια εμπορικ επιχερηση με δεκδες προντα, εμπορικος αντιπροσπους κτλ, εναι πολ πιο δσκολο να κνει υπολογισμος.
Για παρδειγμα, πως θα επηρεσει η να διαφημιστικ εκστρατεα τους καταναλωτς ;
Μια νοδος του πετρελαου τι επδραση θα χει στις τιμς των προντων ;

Η διαφορ εναι εμφανς στα μερσματα

Κατ τα τελευταα 20 και πλον χρνια, τα REITs παρεχαν 30% περισστερο εισδημα απ μερσματα απ τις μετοχς της μικρς κεφαλαιοποησης, με την μισ σχεδν μεταβληττητα.

Πολλ REITs αυξνουν τα μερσματα, παρχοντας την καλτερη απδειξη τι η εταιρα εναι ασφαλς και τι η διοκηση χει τα συμφροντα των μετχων σε πρτη προτεραιτητα.

σα συνχισαν απρσκοπτα να πληρνουν μρισμα ακμα και στην μεγλη κρση του 2008, μας δνουν κθε δικαωμα να πιστεουμε τι θα συνεχσουν την ανοδικ πορεα τους. Θυμζουμε πως ταν η χρονι με την μεγαλτερη κατρρευση των χρηματιστηριακν αξιν, μετ το κραχ του 1929. ταν κποιοι τα καταφρουν στις πιο δσκολες και αντξοες συνθκες, δκαια κερδζουν με το σπαθ τους την εμπιστοσνη μας.

Συμπρασμα

Μια διαφορετικ προσγγιση στις επενδσεις ακιντων μας παρουσιζεται μσω του χρηματιστηρου. Μπορε να χει κποιος οφλη απ περιοχς που οτε καν μποροσε να ονειρευτε τι θα αποκτσει κποιο ακνητο. Να αγορσει μερδια σπιτιν στην Να Υρκη να εισπρττει ενοκια απ καταστματα στην Καλιφρνια.

Οι εταιρες που επενδουν σε ακνητα, χουν την υποχρωση να μοιρζουν μσα απ τα μερσματα τα κρδη τους, δνοντας στον επενδυτ απ την Ελλδα μια υπροχη δυναττητα :
Σταθερ εισδημα απ ακνητα για την ενσχυση του εισοδματος, χωρς τον πονοκφαλο κτακτων μτρων απ κυβερνητικς φορολογικς αυθαιρεσες. Μερδια ακιντων που ρευστοποιονται μεσα, αλλ και αγορζονται επσης μεσα στο ποσ που επιθυμομε.

Απ την λλη, δεν χρειζεται να εστε γκουρο πνω στην αγορ μετοχν για να προβλψετε την κατλληλη στιγμ για να αγορσετε. Πραγματικ οι τιμς ανεβοκατεβανουν συνχεια. Μπως μως και στο ακνητο που αγορσατε με σκοπ να το νοικιζετε δεν αλλζουν ;

Δεν χρειζεται να παρακολουθετε καθημεριν την διακμανση τους. Αρκεστετε στην καταβολ του μερσματος. πως ακριβς κνετε ταν λαμβνετε το ενοκιο απ κποιο ακνητο.

Πως μπορετε να εστε σγουροι ;
Υπρχουν REITs (χι πρα πολλ, αλλ αρκετ) που ακμα και στις πιο δσκολες οικονομικς συνθκες, χουν καταφρει να μην απογοητεσουν τους πιστος μετχους τους και να καταβλουν αδιλειπτα ολονα και αυξανμενο μρισμα.


 


* Η ανλυση των μετοχν δνεται ως ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικς επιλογς που υπρχουν στο αμερικνικο χρηματιστριο. Δεν χει σαν σκοπ την σσταση αγορς πλησης.

 

* ποιος δεν μπρεσε να λβει μρος στην εκδλωση που γινε την προηγομενη εβδομδα στο Hotel Zafolia, ας μου γρψει να e-mail στο vpazopoulos@gmail.com
Πολ ευχαρστως θα του την στελω την παρουσαση μου, που αφορ τις επενδσεις στις αναπτυγμνες αγορς

 

:
DOW FTSE USD
       e-mail
962
, 28 2014
13:39

http://www.capital.gr/News.asp?id=2025701

 

Συνθως ταν ακομε για ρομπτ, μας ρχονται στο μυαλ εικνες απ ταινες βιβλα επιστημονικς φαντασας. να ανθρωπμορφο μηχνημα που μιλει, περπατει, σκφτεται. Η εικνα αυτ εναι μια κπως ρομαντικ και σγουρα απχει απ την σημεριν πραγματικτητα.

Για να θεωρηθε να μηχνημα ρομπτ θα πρπει να λειτουργε αυτματα και αυτνομα. Να υπρχει ενσωματωμνη ευφυα προγραμματιζμενη μνμη.

Αντοχ στην πεση, θερμοκρασα, υγρασα, να επαναλαμβνει ατρμονα την δια εργασα χωρς μεωση της ακρβειας. Μπορε να λειτουργε κτω απ τον απευθεας λεγχο ενς ανθρπου αυτνομα μσω υπολογιστ.

Η ρομποτικ εναι αυτνομος τεχνολογικς κλδος. Εναι μια ευρεα ννοια που επηρεζει την βιομηχανα, την μυνα, την υγεα. Περιλαμβνει συστματα software, τεχνητ νοημοσνη,  αυτοματοποιημνη βιομηχανικ παραγωγ, μχρι και υποκατσταση του γιατρο στις χειρουργικς επεμβσεις.

Η ανπτυξη της ρομποτικς

 

Κποτε τεχνολογικ αιχμ θεωρθηκε η ανπτυξη ενς ρομποτικο βραχονα ως λση για βιομηχανικος αυτοματισμος. Σμερα η ρομποτικ φτασε στο σημεο να περιλαμβνει διαστημικ οχματα που ερευνον λλους πλαντες.
 

Στις ημρες μας υπρχουν ρομποτικ οχματα υποβρχια, θαλσσια, χερσαα και εναρια. χι μνο τηλεκατευθυνμενα, αλλ και κινομενα αυτνομα. χουμε ρομπτ στο διστημα, στρατιωτικ, βιομηχανικ, ιατρικ. Ρομπτ για ψυχαγωγα, οικιακ βοθεια, υγειονομικ περθαλψη, διαλογ και επεξεργασα απορριμμτων, βιονικ προσθετικ ανθρπινων μελν.

Οι εφαρμογς που βοηθνε τους ανθρπους δεν αφορον το μλλον οτε τις ταινες επιστημονικς φαντασας. Εναι δη εδ.

 

Τι χει αλλξει τελευταα στον κλδο
 

Δεν εναι υπερβολ να αναφρουμε πως η τεχνολογα σε αυτν τον τομα χει κνει λματα το τελευταο διστημα, μετ απ πολλ χρνια σχετικ αργς εξλιξης.

Το γεγονς που παιξε καθοριστικτερο ρλο, εναι η υιοθτηση ενς κοινο ρομποτικο κδικα, δηλαδ ενς μοντλου λογισμικο. Του Robot Operating System (ROS). Μχρι πρσφατα η κθε ερευνητικ ομδα εχε το δικ της λειτουργικ περιβλλον που δεν ταριαζε με τα υπλοιπα.

Με αυτν τον τρπο μως, ποιος φτιαχνε μια εφαρμογ που χρησμευε σε κποιον λλο, δεν μποροσε εκολα να την πουλσει να την αγορσει. πρεπε να «μεταφραστε» σε μια λλη πλατφρμα. Τρα μως, ακμα και μικρς ομδες μηχανικν, οπουδποτε στον κσμο, μπορον να δημιουργσουν χρσιμα τμματα ενς ρομπτ και να πουλσουν την εφερεσ τους σε μεγαλτερους κατασκευαστς.

 

Πως θα επηρεσουν το μλλον

 

να ρομπτ δεν μπορε να εκτελσει λες τις ανθρπινες δραστηριτητες. Αντιθτως μως κνουν κποιες εργασες καλτερα απ τους ανθρπους. χουν αντοχ στην πεση, θερμοκρασα, υγρασα. Επαναλαμβνουν ατρμονα την δια εργασα χωρς μεωση της ακρβειας.

 

Η αγορ εργασας θα υποστε μεγλες αλλαγς, μια που τα ρομπτ θα καταλβουν πολλς απ τις θσεις εργασες που τρα γνεται απ ανθρπους. Θα υπρξει σημαντικ μεωση του κστους και αξηση της παραγωγικτητας. Η πανρχαια επιθυμα για απαλλαγ απ μοντονες και επικνδυνες χειρονακτικς εργασες, χει γνει πραγματικτητα.
 

Οι στρατιωτικς χρσεις, για παρδειγμα μσω των drones (μη επανδρωμνα αεροσκφη), θα αλλξει τον τρπο που διεξγεται ο πλεμος. Οικιακ ρομπτ θα μας βοηθνε στο δουλεις του σπιτιο.

 

Μετανστες απ το μλλον, τα ρομπτ προσφρουν μια μοναδικ εικνα για το τι θλουν οι νθρωποι απ την τεχνολογα. Αυτ κνει την προδ τους παρξενα συναρπαστικ. Η σγχρονη νομοθεσα θα ορσει νους καννες, γατ τα ρομπτ θα εναι καλ κακ, σο οι νθρωποι τα ρυθμζουν να εναι.

 

Πως επενδουμε

 

Απαρατητη προπθεση για να επενδσει κποιος, εναι να χει ανοξει κωδικ για τις αναπτυγμνες ξνες αγορς. Πλον και στην Ελλδα κποιες χρηματιστηριακς δνουν αυτ την δυναττητα. Μπορετε να ρωτσετε τον χρηματιστ σας αν δεν βγλετε κρη, μπορετε να μου στελετε e-mail για να σας καθοδηγσω.

σοι χουν πρσβαση στην αμερικνικη χρηματιστηριακ αγορ, το ETF με τον κωδικ ROBO εναι αυτ που επενδει σε μετοχς ρομποτικς και αυτοματισμο.
(σοι ρχονται για πρτη φορ σε επαφ με τον ρο  ETF, ας θεωρσουν πως εναι κτι σαν αμοιβαο κεφλαιο, που μως διαπραγματεεται στο χρηματιστριο σαν μια συνηθισμνη μετοχ).

 

Παρχει στους επενδυτς πρσβαση σε μικρς και μεγαλτερες εταιρες ρομποτικς και αυτοματισμο. Το 40% σχεδν εναι αμερικνικες εταιρες, το 25% γιαπωνζικες, εν το υπλοιπο ποσοστ μοιρζεται σε διφορες χρες.

Καμα μετοχ δεν καταλαμβνει πνω απ το 2,22% του χαρτοφυλακου του ETF, επιτυγχνοντας την μγιστη δυνατ διαφοροποηση. Η διασπορ εξασφαλζει πως δεν κινδυνεουμε να υποστομε αξιοσημεωτη ζημι, ακμα και αν μια απ τις εταιρες που χει επενδσει το ETF, πτωχεσει.

 

Ακολουθε την πορεα του κλδου που η προοπτικ του μνο ανοδικ μπορε να εναι. Η τεχνολογα προχωρει μπροστ. Οι ρομποτικς εφαρμογς ρχονται για να εργαστον και να παξουν μεταξ μας σε λο και μεγαλτερους αριθμος. Αυτ εναι το μνο σγουρο.

 

 

 

Συμπρασμα

 

Το ROBO, μπορε να επωφεληθε μακροπρθεσμα απ την αναπφευκτη ανπτυξη της ρομποτικς, του αυτοματισμο της παραγωγς , της 3D εκτπωσης.

 

Η ρομποτικ εκτς απ τις συναρπαστικς εφαρμογς που μας προσφρει, εξαπλνεται συνεχς. Ως νθρωπος νιθω δος παρακολουθντας τις εκπληκτικς ανακαλψεις και τις τεχνολογικς καινοτομες που βελτινουν τη ζω μας.

Ως επενδυτς δεν μπορ παρ να σκεφτ τις ευκαιρες που χουμε για να εκμεταλλευτομε τον πλοτο που δημιουργε λη αυτ η ανπτυξη και η προδος,  επενδοντας σε εταιρεες που βρσκονται πσω απ αυτς τις ανακαλψεις.

 

 

 

* Η ανλυση των μετοχν και των ETFs δνεται ως ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ για τις επενδυτικς επιλογς που υπρχουν στο αμερικνικο χρηματιστριο. Δεν χει σαν σκοπ την σσταση αγορς πλησης.

 

 

Την Παρασκευ 30 Μαου θα γνει η εκδλωση που αφορ εκενους που θλουν να μθουν διερευνον τρπους επνδυσης στις ξνες αναπτυγμνες αγορς.
Περισστερες πληροφορες θα βρετε εδ :

http://ependytes.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=48583&blid=583

 

:
DOW FTSE USD
       e-mail
«<123456789>»

blog
, , ,