, , , vpazopoulos@gmail.com


1760
, 22 2014
09:04

http://www.capital.gr/News.asp?id=2130992

Οι αρχριοι μικροεπενδυτς εναι σαν τους φηβους που παρνουν το αυτοκνητο

του μπαμπ στα κρυφ, πριν προυν μαθματα και δπλωμα οδγησης. Πρτα εφαρμζουν το μουαγιν, πριν καν ακοσουν για το stop loss. Αγορζουν και πουλνε επειδ χουν μια πληροφορα και χι επειδ βλπουν κποιο κινητ μσο ρο να ισολογισμ.

 

Δεν χουν ενημερωθε, πσο μλλον εκπαιδευτε τι η αγορ εναι δσκολη και αδυσπητη. Δεν χει προλβει να τους εμφυσσει κποιος την νοοτροπα που διαφοροποιε τον τζογαδρο, απ τον επενδυτ.

Γιατ ο τζογαδρος εναι θμα χρνου να χσει.

 

Εντολ 1

Εναι προτιμτερο να χσεις στην αρχ

 

Δεν χει σημασα με ποιο κριτριο επιλγετε τον χρηματιστηριακ ττλο της αρεσκεας σας. Ετε εναι απ τεχνικ ανλυση, ετε τα αποτελσματα χρσης τριμνου, ετε διαβζοντας τις αστρολογικς προβλψεις. λα χουν να κοιν χαρακτηριστικ. Απαιτον σεβασμ στις δυνμεις της αγορς. Η αγορ εναι πως η φωτι. Αν εσαι συνετ κοντ, σε ζεστανει. Αν πλησισεις πολ, σε καει.

Αν οι πρτες σας κινσεις εναι επιτυχημνες, η τχη του πρωτρη πως λγεται, εναι το χειρτερο που μπορετε να πθετε. Θα νομζετε τι βγανουν εκολα χρματα, τι εστε μεγλο ταλντο, γκουρο των αγορν. Μχρι που η προσγεωση σας θα εναι απτομη.

Εντολ 2

Πρτε τις απλειες σας

 

Να δχεστε την απλεια. Εναι μρος του παιχνιδιο.  Αν η κνηση σας δεν πει καλ, να την σταματσετε. Να προχωρσετε στην επμενη κνηση αντ να προσπαθσετε να ρθετε στα λεφτ σας. Η σκψη πως δεν εναι δυνατν να χσετε, γιατ η ιδα σας ταν περφημη, δεν εναι μνο ηλθια εγωιστικ.
Εναι καταστροφικ.


Ορισμνοι ακολουθον μια εξωφρενικ θεωρα, πως ταν η τοποθτηση τους χνει, δεν πειρζει. Δεν πρκειται για πραγματικς απλειες, αλλ για λογιστικς. Πραγματικς θα γνουν ταν πουλσουν.


Δεν υπρχει καλτερος τρπος να καταστραφετε. Η πρσφατη εμπειρα των λλοτε πανσχυρων ελληνικν τραπεζικν ιδρυμτων, δεν αφνει καννα περιθριο αμφιβολας.
 

Εντολ 3
Η γνση εναι δναμη

ταν ακοω να τονζεται η λξη ελπδα, πως στη φρση «ελπζω η μετοχ που χω αγορσει να αρχσει να ανεβανει για να φτσει στα χρματα που δωσα να την αποκτσω», κουνω το κεφλι με συγκατβαση.

Μην «ελπζετε» για τποτα. Η ελπδα εναι συνασθημα. Το χρηματιστριο ποτ δεν κερδζει ποιος ενεργε με βση το συνασθημα. Η ελπδα και η προσευχ εναι εξαιρετικ για τη θρησκεα, χι για το χρηματιστριο. Η δουλει και οι γνσεις θα σας κνουν να κερδσετε, χι η ελπδα.

ταν με ρωτον ποιο εναι το σημαντικτερο στοιχεο που χρειζεται να χει κποιος για να κερδσει στο χρηματιστριο και τους απαντω πως εναι η μελτη, συνθως με κοιτνε σαν να εμαι κποιο εδος ντεμοντ δασκλου που ζητει πρα πολλ, σε αυτ το πολυσχολο κσμο στον οποο ζομε.

Δεν χετε το χρνο; Δστε να αναλβει τα χρματα σας κποιος λλος.
Δεν καταλαβανετε πς να διαβσετε να ισολογισμ; Ρωτστε, ζητστε βοθεια.

Κποιοι ασχολονται με την ρευνα και την ανλυση κθε ημρα. Αφιερνουν πειρες ρες στην μελτη. Εναι δυνατν να ανταγωνιστετε στο τρξιμο κποιον που κνει καθημεριν εντατικ προπνηση ;

Εντολ 4
Μην βασζεστε σε εμπιστευτικς πληροφορες

λοι χουμε ακοσει την «εμπιστευτικ» πληροφορα. λοι θλουμε να το πιστψουμε, γιατ λοι θλουμε να βγλουμε γργορα και ξεκοραστα λεφτ.

 

Οι πληροφορες εναι σαν το καζνο. Μπορε να σταθες τυχερς μα δο φορς. Αλλ σο περισστερο καιρ τις εμπιστεεσαι, οι πιθαντητες να αποτχεις αυξνουν με γεωμετρικ βαθμ. Ακογεται κυνικ, αλλ τσι χει δεξει η πρξη.

Μελετστε σκληρ. Δεν υπρχει λλος τρπος. ποιος λει πως βγανουν εκολα λεφτ απ το χρηματιστριο, ετε αφελς εναι, ετε απατενας. Το μνο μρος που η επιτυχα ρχεται πριν απ τον μχθο, εναι στο λεξικ.

Εντολ 5
Να εστε υπομονετικο

Δεν τα παζουμε λα για λα. Δεν επενδουμε λα τα χρματα που διαθτουμε.
Αφενς γιατ σως χρειαστομε κποια χρματα για μα ανγκη και δετερον για να τοποθετσεις μεγαλτερα ποσ πρπει να εσαι ψυχολογικ προετοιμασμνος για μεγαλτερες διακυμνσεις. Αυτ αποκτται μνο μετ απ χρνια συναλλαγν.

 

Ο χρος των χρηματιστηριακν επενδσεων πντα προσφρει ευκαιρες. Το καλ εναι πως αν χσετε μια ευκαιρα, δεν σας κοστζει τποτα. Υπρχει ββαια το κστος ευκαιρας που λνε οι οικονομολγοι, αλλ δεν χνετε χρματα.

 

Εντολ 6

Οι σχετοι χνουν

 

Στην Wall Street λνε «bulls make money, bears make money, pigs get slaughtered». Σε ελεθερη μετφραση: στην νοδο μπορες να κερδσεις χρματα, στην πτση μπορες να κερδσεις χρματα, αλλ σε οποιεσδποτε συνθκες οι ατζαμδες θα χνουν.

Οι αγορς εναι φτιαγμνες στε να παρνουν χρμα απ τους αδαες και να το μοιρζουν στους γνστες


Εντολ 7

Η γενικ αποτμηση της αγορς

Η εμπειρα χει αποδεξει πως σε κθε στιγμ υπρχουν διαθσιμες υπερεκτιμημνες, δκαια αποτιμημνες και υποτιμημνες μεμονωμνες μετοχς.
Δεν πρπει λες οι μετοχς να αποτιμνται σμφωνα με το γενικ εππεδο τιμν της συνολικς αγορς.

Παρ 'λα αυτ, υπρχει αξα στην κατανηση της τρχουσας αποτμησης της γενικς αγορς. Προειδοποιε τον συνετ επενδυτ για τις δυναττητες και τις δυσκολες που θα αντιμετωπσει.

 

Εντολ 8

Καλ εταιρα δεν σημανει καλ μετοχ

Εναι λλο το σκεπτικ και η φιλοσοφα ταν αγορζετε μα ολκληρη εταιρα και λλο αν αγορζετε λγες μετοχς απ αυτν. Δεν χει ννοια να αγορσετε πανκριβα μετοχς μιας εταιρας μνο και μνο επειδ εναι γνωστ.

 

Το σημαντικτερο απ λα εναι η χρονικ στιγμ που θα τοποθετηθετε. Μια εταιρα που χει ζημις και οι περισστεροι χουν απομακρυνθε λοι απ αυτν, σως εναι η καλτερη στιγμ να αγορσετε. Μπορε εκενη την περοδο να βγλει κποιο καινοτμο προν που να την ξαναφρει σε τροχι κερδοφορας.


Εντολ 9

Η σνθεση του χαρτοφυλακου

Δεν βζουμε λα τα αυγ σε να καλθι. Αυτ εναι σως η παλαιτερη επενδυτικ συμβουλ που γινε ποτ. Αυτ δεν αναιρε οτε την διαχρονικ αξα της, οτε την πραγματικτητα: τι δηλαδ συχν την αγνοον οι επενδυτς, μχρι να εναι πολ αργ.

Εντολ 10

Συνεργασες και κοινωνικς περγυρος


Επενδετε σε προντα που καταλαβανετε. Συνεργαστετε με ανθρπους που μπορετε να εμπιστευτετε και χουν να επιτυχημνο ιστορικ. ποιος λει τι μπορε να προβλψει στο χρηματιστριο με βεβαιτητα, το μνο σγουρο εναι πως δεν αξζει την εμπιστοσνη σας. Ποιος θα πρει στα σοβαρ να μετεωρολγο που θα προβλψει πως σε 10 ημρες και 5 ρες , η θερμοκρασα θα εναι 20,4 βαθμο κελσου ;

Εν εναι ωραο συνασθημα, να εμπιστεεστε τον επενδυτικ σας  σμβουλο, δεν παει να εναι επικνδυνο να παραιτηθετε απ κθε ευθνη για την πορεα του χαρτοφυλακου σας. Συχν οι επενδυτς δεν κνουν ερωτσεις, μχρι να υπρξει αναταραχ. σως ττε να εναι αργ. Τα χρματα σας μπορε να χουν δη χαθε.

:
DOW FTSE USD


 
1561
1
 
, 5 2014
11:37

http://www.capital.gr/News.asp?id=2100088

 

Η Tesla εναι απ τις λγες εταιρες στην ιστορα του χρηματιστηρου που κατφεραν να ενθουσισουν τσο πολ και τσο γργορα το επενδυτικ κοιν. Η κεφαλαιοποηση της ισοδυναμε με 1.000.000 δολρια αν χημα που χει πουλσει. Το νομερο εναι αστρονομικ, αν σκεφτε κανες πως η μση λιανικ τιμ πλησης των αυτοκιντων της, ανρχεται σε μλις 70.000 δολρια.
 

Η εταιρα χρησιμοποιε μια διαφορετικ, καινοτμα φιλοσοφα και τεχνολογα. Σχεδιζει και κατασκευζει μια να γενι οχημτων, που κινονται με καθαρ ηλεκτρικ ενργεια, φιλικ προς το περιβλλον.

Τον Ιονιο του 2010, η Tesla μπκε στο χρηματιστριο. γινε η πρτη αυτοκινητοβιομηχανα που εισχθηκε απ το 1956, με πρτη τιμ διαπραγμτευσης τα 17 δολρια.
Οι μετοχς της χουν δεκανταπλασιαστε απ ττε!

μως δεν φαινταν απ την αρχ πως θα καταλξει σε ττοιου μεγθους επιτυχα.


 

 

Η ξεχωριστ ζω του ιδρυτ της, Elon Musk

Για να καταλβουμε τη φιλοσοφα της Tesla, εναι απαρατητο να γνωρσουμε την προσωπικτητα του Elon Musk, του Γενικο Διευθυντ της.

Ο Musk γεννθηκε στην Πρετρια της Ντιας Αφρικς το 1971. Σε ηλικα μλις 12 ετν πολησε το πρτο του videogame για 500 δολρια. Το 1992 πγε στο Upenn για σπουδς, στα οικονομικ και την φυσικ. Ξεκνησε να κνει διδακτορικ στο Stanford, αλλ τα παρτησε 2 ημρες αργτερα.

To 1999 πολησε την εταιρα του ZIP2 στην Compaq για 341 εκατομμρια. Κατπιν δρυσε την X.COM, η οποα εξελχθηκε στην γνωστ PayPal που αποκτθηκε απ την EBAY για 1,5 δισεκατομμριο δολρια. 

Το 2002 ιδρει την Spacex της οποας σκοπς εναι να φτιξει διαστημπλοια για να προσφρει ταξδια στο διστημα επ πληρωμ. Το 2003 τον βρσκει συνιδρυτ της Tesla. χει σαν σχδιο να φτιξει ναν υπεραγωγ με κεν αρος, για ταξδια εκατοντδων χιλιομτρων που να διαρκον μλις λγα λεπτ. Επσης φιλοδοξα του εναι δημιουργσει μια αποικα στον ρη.

σοι χουν συναναστραφε μαζ του, αναφρουν πως χει ναν τρπο ομιλας που κνει το ραμ του για το μλλον να μοιζει φυσικ επακλουθο.

Μορασαν τις πατντες τους δωρεν

Τον Ιονιο του 2014, ο Musk επιβεβαωσε τον χαρακτρα του ως οραματιστς. Ταρζοντας τα νερ ακμα μα φορ στον τομα της τεχνολογας, ανακονωσε την απελευθρωση των διπλωμτων ευρεσιτεχνας της Tesla.

Αιτιολγησε την απφαση λγοντας τι ο κσμος δεν κινεται αρκετ γργορα στα οχματα που εγκρνουν χαμηλς εκπομπς καυσαερων, παρλο που τα περιβαλλοντολογικ ζητματα πως η αντιμετπιση της κλιματικς αλλαγς εναι πιεστικ. «Ο πραγματικς ανταγωνισμς μας δεν εναι απ τα ηλεκτρικ αυτοκνητα των λλων εταιριν, αλλ τα βενζινοκνητα».

Ο Musk θεωρε πως δεν κινδυνεει η πρωτοπορα της Tesla. ταν καινοτομες γργορα, σημανει πως στην πρξη ακυρνεις τις προηγομενες πατντες σου. Η ταχτητα εναι ο καθοριστικς παργοντας για την επιτυχα. σο η Tesla συνεχζει να επινοε να πργματα, θα παραμνει μπροστ απ τους ανταγωνιστς της.

Το μλλον της εταιρας δεν βασζεται πλον στα διπλματα ευρεσιτεχνας, αλλ στην ικαντητ της για δημιουργα οικονομας κλμακα απ την μαζικ παραγωγ.

Η στρατηγικ

Το σχδιο της Tesla ταν να μιμηθε τους κκλους ζως των τεχνολογικν  προντων. Αρχικ να διαθσει να ακριβ προν που απευθνεται σε επορους αγοραστς. Αυτ η τακτικ εναι αρκετ συνηθισμνη στην παγκσμια βιομηχανα της τεχνολογας.

Τα κινητ τηλφωνα, τα ψυγεα, η γχρωμη τηλεραση, ταν σχετικ ακριβ ταν ξεκνησαν. Μλις η αγορ ωριμσει και η παραγωγικ ικαντητα αυξηθε, χοντας πλον το πλεονκτημα των οικονομιν κλμακας, να εισρθει στη μαζικ αγορ με χαμηλτερες τιμς.

Η να τεχνολογα, σε κθε τομα, περνει απ διφορα στδια πριν την βελτιστοποηση της και πριν φτσει στη μαζικ αγορ. Στην περπτωση τους χουν να ανταγωνιστον μια βιομηχανα που χει δαπανσει τρισεκατομμρια δολρια, σε μια πορεα 150 ετν.

Η αμερικνικη αγορ

Οι υπερφορτιστς Tesla επιτρπουν στους ιδιοκττες του Model S να ταξιδεουν δωρεν μεταξ των πλεων στους αυτοκινητδρομους στη Βρεια Αμερικ, την Ευρπη και την Ασα. Ειδικο μεγλοι φορτιστς γεμζουν το μισ «ντεπζιτο» σε μλις 20 λεπτ.

 

 

χει επιταχνει την επκταση του εργοστασου Fremont, στο οποο θα προστεθε να μοντλο ακμα με το νομα X, την επμενη νοιξη. Η μονδα τρα μπορε να παργει μχρι και 1.000 αυτοκνητα την εβδομδα και θα διπλασισει την παραγωγικ δυναττητα της μχρι το τλος του επμενου τους.


να μεγλο πρβλημα που συνντησε, ταν πως σε λες σχεδν τις πολιτεες των ΗΠΑ υπρχουν νμοι που περιορζουν και απαγορεουν στους κατασκευαστς να πωλον αυτοκνητα απευθεας στους καταναλωτς. Η Tesla Motors εναι η μνη αυτοκινητοβιομηχανα που πουλει απευθεας, χωρς να χρησιμοποιε ανεξρτητους αντιπροσπους.

Για να μετρισουν τις δυσκολες φτιξανε καταστματα, τα οποα λειτουργον αναγκαστικ ως εκθεσιακο χροι μνο. Ο σκοπς εναι να μθουν περισστερα οι ενδιαφερμενοι σχετικ με την εταιρα και τα αυτοκνητα της. ποιος ενδιαφρεται να αγορσει, θα πρπει να τα παραγγελει απ την ιστοσελδα της Tesla Motors. Κποιες πολιτεες, πως το Τξας, απαγορεουν ακμα και αυτ

Το μλλον

Η Tesla πρσφατα ανακονωσε τα σχδι της, σε συνεργασα με τον ιαπωνικ γγαντα ηλεκτρονικν ειδν Panasonic, για την κατασκευ ενς γιγντιου εργοστασου μπαταριν ιντων λιθου. Η εταιρεα θα χρηματοδοτσει κατ το μισυ περπου το ποσ που απαιτεται για την δημιουργα της νας μονδας.

Αναμνεται να παργει φθηντερες και πιο αποτελεσματικς μπαταρες για μελλοντικ ηλεκτρικ αυτοκνητα. Η παραγωγικ δυναττητα του εργοστασου αναμνεται να εναι τσο μεγλη, που θα ισοδυναμε με τη χωρητικτητα λων των μπαταριν που φτιχτηκαν σε ολκληρο τον κσμο το 2013.

Το Gigafactory, πως το ονομζουν, εναι το κλειδ για να εφαρμοστε η μακροπρθεσμη στρατηγικ της Tesla. Δηλαδ να κατασκευσει οικονομικ αυτοκνητα που να μπορον να αγοραστον απ τον μσο καταναλωτ.

Το εργοστσιο θα φρει παρπλευρες ωφλειες τσο στην Tesla σο και στην Panasonic. Τα κινητ και τα laptop χρησιμοποιον παρμοια τεχνολογα ιντων λιθου στις μπαταρες τους. Συνεπς η μεωση του κστος των μπαταριν, τους μετατρπει σε ελκυστικος προμηθευτς μπαταρας για κατασκευαστς ηλεκτρικν συσκευν, πως για παρδειγμα η Apple, που δη χει δεξει ενδιαφρον.

Σημεα προβληματισμο

Το σημαντικ κστος ρευνας και ανπτυξης, τα υψηλ γενικ και διοικητικ ξοδα αν παραγμενο χημα, οι περιορισμο της παραγωγς και η νομοθεσα που εμποδζει τις πωλσεις, εναι θματα που καλ εναι να τα χουν υπψη τους σοι επιθυμον να επενδσουν στην μετοχ.

 

Ο αριθμς των σταθμν φρτισης, παρ το γεγονς τι η εταιρεα εργζεται για την ανπτυξη μεγαλτερου δικτου, παραμνει δραματικ χαμηλς σε σγκριση με τα πρατρια βενζνης.

Στο μλλον, πολ πιθαν ο καννας θα εναι να οδηγες ηλεκτρικ αυτοκνητο. Προς το παρν μως ο βαθμς διεσδυσης εναι πολ μικρς.

 

Συμπρασμα

Η εταιρα δεχνει να χει πραγματικ βρει τον βηματισμ της. Πολλο επενδυτς αμφισβητοσαν χι μνο την ικαντητα της να επιτχει αλλ και την δια την ιδα των ηλεκτροκνητων οχημτων. Δεν εναι τυχαο πως κατχει τον ττλο της πιο σορταρισμνης μετοχς στην Wall Street.

Το μεγαλτερο πρβλημα της αυτ τη στιγμ αφορ στην παραγωγικ της δυναττητα. Να κατασκευσει δηλαδ αρκετ αυτοκνητα για να καλψει τη ζτηση. Αυτ τελικ εναι η μεγλη πρκληση. Να γνει νας πραγματικ μαζικς παραγωγς οχημτων, προσφροντας αυτοκνητα σε τιμς προσιτς.

Το στοχημα εναι το πς η ζτηση για ηλεκτροκινομενα αυτοκνητα θα δυναμνει, εν η προδος της τεχνολογας θα κνει πιο δυνατς και πιο οικονομικς τις μπαταρες. Επιπλον θα μπορον να αποθηκεουν ενργεια απ ανανεσιμες πηγς ενργειας, προστατεοντας το περιβλλον.

 

 

- Με την ευκαιρα να εξηγσω γιατ θεωρ πως η ενασχληση με το χρηματιστριο (σε διεθνς εππεδο, χι ελληνικ) δεν εναι τζγος, αλλ σκκι.

Απ ττε που γιναν γνωστ τα σχδια για το Gigafactory, εναι σε συνεχ νοδο μικρς εταιρεες εξρυξης λιθου και γραφτη. Των πρτων υλν για τις μπαταρες, γιατ αναμνεται να ανβει η ζτηση τους.

Χρειζεται τχη και εσωτερικ πληροφρηση να επενδσει κανες σε αυτς ξυπνη σκψη σε συνδυασμ με σωστ ενημρωση ;

 

 

 

* Η ανλυση της παραπνω μετοχς δνεται σαν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικς επιλογς που υπρχουν στο αμερικνικο χρηματιστριο. Η επιλογ της σωστς εταιρας εναι μνο η μισ προπθεση για την επιτυχα. Η λλη μισ εναι η χρονικ περοδος που θα πρπει να τοποθετηθομε.

 

:
DOW FTSE USD
       e-mail
986
, 28 2014
20:42

http://www.capital.gr/News.asp?id=2094581

 

Πσες φορς δεν χουμε λαχταρσει να γευστικ, δροσερ αναψυκτικ να ρφημα για να μας δσει μια μικρ δση ενργειας ταν οι μπαταρες μας πφτουν απλ θλουμε να χαλαρσουμε απολαμβνοντας παγωμνο τσι λεμονδα.

Καλ λα αυτ, αλλ χουν να μειονκτημα. Που χρνος και διθεση για να τα φτιξουμε. Να προυμε τοιμα, τγκα στα συντηρητικ και να παχανουν, δεν εναι η καλτερη λση.

Τα καλ να για εμς τους καταναλωτς, εναι πως κποιοι βρκαν τρπο να καλψουν το κεν στην αγορ και να ικανοποισουν τις ανγκες μας.
Το ακμα καλτερο νο για αυτος, εναι πως το κνανε τσο καλ, που εδαν την αξα των μετοχν τους να πολλαπλασιζεται 400 φορς, σχεδν σε μα δεκαετα.

Ναι, 400 φορς. Δεν εναι τυπογραφικ λθος.

Η ιστορα

Στη δεκαετα του 1930, ο Hubert Hansen και οι τρεις γιοι του ρχισαν να πωλον φυσικος χυμος φροτων στα κινηματογραφικ στοντιο και τα καταστματα λιανικς πλησης της Ντιας Καλιφρνια. Περνντας τα χρνια, η οικογενειακ επιχερηση φτασε στα χρια του Tim, εγγονο του Hansen,ο οποος θλοντας να την αναπτξει δημιοργησε μια ποικιλα απ αναψυκτικ με ανθρακικ και χυμος, χωρς συντηρητικ, πντα με την οικογενειακ επωνυμα.

Τα πργματα μως δεν πγαν πως ακριβς τα εχε ονειρευτε. Το 1988 η εταιρεα κρυξε πτχευση και τα δικαιματα εξαγορστηκαν λγο αργτερα απ την CoPackers. Οι νοι ιδιοκττες συνχισαν την δια πολιτικ. Να πουλνε αναψυκτικ και χυμος χωρς συντηρητικ.

Το 2008 εγκαταλεψανε ακμα και το σιρπι καλαμποκιο υψηλς φρουκτζης που χρησιμοποιοσαν σαν γλυκαντικ και στην θση του βλανε πραγματικ ζχαρη απ ζαχαροκλαμο.  Σμερα υπρχουν 30 γεσεις απ πραγματικ φροτα και μπαχαρικ, λα απ φυσικ συστατικ. Το σημεριν της νομα, Monster Beverage, το πρε τον Ιανουριο του 2012.

Η εταιρα

Η Monster εναι οργανωμνη σε δο επιχειρηματικος τομες. Στον κυριτερο κατασκευζει και πουλει ενεργειακ ποτ μσω ενς δικτου διανομς. Αυτ η δραστηριτητα ευθνεται για το 95% των ενοποιημνων καθαρν πωλσεων. 
Το υπλοιπο 5% αφορ την πληση χυμν και αναψυκτικν απευθεας στους λιανοπωλητς.

 

Το 23% των πωλσεων πραγματοποιεται εκτς των ΗΠΑ. Η εταιρεα συνχισε να μεγαλνει το μερδιο αγορς της στο Ηνωμνο Βασλειο, την Ισπανα, τη Γερμανα, τη Ντια Αφρικ, την Ιαπωνα, τη Βραζιλα και τη Χιλ. Πρσφατα λαβε την απαρατητη γκριση για την πληση του Monster Energy στην Ινδα.


 

Η αγορ στχος


Οι σημερινο καταναλωτς εναι ιδιατερα προσεκτικο σο αφορ τη χρση τεχνητν ουσιν και την υψηλ περιεκτικτητα σε γλυκαντικς ουσες που προκαλον παχυσαρκα. Αποτλεσμα αυτν των ανησυχιν εναι πως τα ανθρακοχα αναψυκτικ μειθηκαν για νατη συνεχμενη χρονι το 2013.

Οι προκλσεις χουν γνει αισθητς σε λους τους μεγλους κατασκευαστς αναψυκτικν.  Ωστσο, η αγορ ενεργειακν ποτν διαγρφει αντθετη πορεα,  κερδζοντας συνχεια μερδιο αγορς.

Η καινοτομα των προντων παζει τερστιο ρλο στην επιτυχα. Υπρχει μια συνεπς ζτηση για να προντα, τα οποα εναι νστιμα, καθς και υγιειν. Η εταιρεα δημιουργε τακτικ νες γεσεις στα υφιστμενα προντα, εν αποσρει τα μη αποδοτικ.

Οι καταναλωτς αναζητον μεγαλτερη ποικιλα επιλογν. Η μελλοντικ επιτυχα θα εξαρτηθε απ την ανπτυξη διαφορετικν και καινοτμων ποτν. Για να διατηρσει και να διευρνει το μερδιο αγορς, πρπει να εναι ανταγωνιστικ στους τομες της γεσης, της ποιτητας και την υγεας.

Σημεα προβληματισμο

Τα ενεργειακ ποτ της Monster Beverage περιχουν 160 χιλιοστγραμμα καφενης σε κθε κουτ. χουν υπρξει πολλς εικασες σχετικ με το αν τα ενεργειακ ποτ της εναι ασφαλ για κατανλωση, ιδως απ τα παιδι και τους εφβους. Η Υπηρεσα Τροφμων και Φαρμκων διερευν την επδραση της καφενης στα τρφιμα και τα συμπληρματα διατροφς, με την κθεση να εναι σε εκκρεμτητα ακμα.

Οποιεσδποτε ανεπιθμητες αλλαγς στους κανονισμος θα επηρεσει τις πωλσεις της εταιρεας. Η εταιρεα ισχυρζεται τι περιχουν τη μισ ποστητα καφενης σε σγκριση με τον καφ, επομνως εναι ασφαλς.

λλο να σημεο προβληματισμο εναι πως ο κκλο ζως για ορισμνες μρκες σως κρατσει λγα χρνια πριν να αλλξουν οι προτιμσεις των καταναλωτν. Για αυτ χρειζεται συνεχς επαγρπνηση απ πλευρς διοκησης.

Η μεγλη συμφωνα που αλλζει τους ρους του παιχνιδιο

Τον Αγουστο του 2014 ανακοινθηκε μια συμφωνα που σως αλλξει την πορεα της Monster Beverage και την ανεβσει γργορα ακμα πιο ψηλ. Η Coca Cola αγρασε το 17% της εταιρας, με δικαωνα να αυξσουν την συμμετοχ τους στο 25%.

Οι δο διοικσεις συμφωνσανε να ανταλλξουν ορισμνες μρκες. Συγκεκριμνα ορισμνα ενεργειακ ποτ της Coca Cola θα τα αναλβει η Monster. Επσης η παραγωγ της εταιρας σε χυμος, αναψυκτικ και τσι, θα μεταφερθε στην Ατλντα, στα κεντρικ της Coca Cola. 

Η συμφωνα φανεται συμφρουσα και για τις δο πλευρς. Οι δο εταιρεες θα μοιρζονται την εμπορα, την παραγωγ και τη διανομ. Η Coca-Cola, η οποα διανμει δη Monster στις ΗΠΑ και τον Καναδ, θα επεκτενει τη διανομ σε παγκσμιο εππεδο.

Η μετοχ της Monster εκτοξετηκε απ τα 71 δολρια στα 95 με το που ανακοινθηκε η συμφωνα.  Πριν 12 χρνια εχε (αναπροσαρμοσμνη με τα σπλιτ), μλις 25 σεντς.

Συμπρασμα

Η εταιρα παρουσιζει σταθερ τσεις βελτωσης του μεριδου αγορς της. Η επκτασης της κυρως ξω απ τις ΗΠΑ εναι θμα χρνου, ειδικ μετ την συνεργασα που σναψαν με την Coca Cola. Οι ταμειακς ρος της εταιρεας εναι ισχυρς και θα της επιτρψουν να χρηματοδοτσει περαιτρω επαναγορς μετοχν, ενισχοντας τα κρδη αν μετοχ.

Ωστσο χρειζεται προσοχ, γιατ σως η τρχουσα αποτμηση της μετοχς να χει δη προεξοφλσει πολλς απ τις μελλοντικς δυναττητες ανπτυξης.

 

* Η ανλυση της παραπνω μετοχς δνεται σαν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικς επιλογς που υπρχουν στο αμερικνικο χρηματιστριο. Η επιλογ της σωστς εταιρας εναι μνο η μισ προπθεση για την επιτυχα. Η λλη μισ εναι η χρονικ περοδος που θα πρπει να τοποθετηθομε.

:
DOW FTSE USD
       e-mail
854
1
 
, 21 2014
11:22

Η ενασχληση με τα χρηματιστρια χει κτι απ τον αγνα του ερωτευμνου καθς πασχζει να κατακτσει το αντικεμενο του πθου του. Δηλαδ τον στχο, που διεκδικεται απ πολλος διαφορετικος μνηστρες. Ο τρπος που προσεγγζει καθνας την στατη ερωμνη, διαφρει πολ απ trader σε trader.

Η ποικιλα των επενδυτν, η αφθονα των τρπων που σκφτονται, των διαφορετικν νοοτροπιν, των ξεχωριστν επιδιξεων, των τρπων που διαχειρζονται το χαρτοφυλκιο τους, αποδεικνει πρα απ κθε αμφιβολα πως το περιβλλον εναι ιδιατερα ανταγωνιστικ.

Εναι συναρπαστικ να εναι το μυαλ πντα σε εγργορση, σε αναζτηση πληροφοριν, σε μεση επαφ με τον παλμ του κσμου. χει τα χαρακτηριστικ ενς αθλματος. τη χαρ της επιτυχας, την απογοτευση της αποτυχας, το να δνεις κθε φορ τον καλτερο σου εαυτ, η κοραση που ακολουθε, ψυχολογικ και σωματικ.

 

Η επδραση των συναισθημτων
 

Κθε εργασα χει τις δικις της απαιτσεις επιτυχας. Αν δεν αντχεις να μελετς κθε ημρα, αποκλεεται να γνεις μουσικς. Αν μισες την σωματικ σκηση, αποκλεεται να γνεις αθλητς.

Στον trader η αντιμετπιση της ζημις - και χι του κρδους - εναι το σημεο που ξεχωρζει τον νικητ απ την χαμνο. Το ποιος θα επιβισει και ποιος θα εγκαταλεψει την προσπθεια.


 

Η αξιοπρπεια και η νηφαλιτητα με την οποα αντιμετωπζει κποιος τις αναπφευκτες ττες, εναι να εξσου καθοριστικ σημεο. Μπορε να τον απογοητεσουν και να τον καταβλλουν. Μπορε να τον πεισμσουν με αποτλεσμα να δρσει απερσκεπτα και παρορμητικ. Μπορε να τον κνουν ταπειντερο και πιο σοφ, γιατ θα επιδιξει να μελετσει τα λθη του.

Η αποτυχα δεν εναι να πφτεις κτω. Η αποτυχα εναι να μη σηκνεσαι. Ο Μικλ Τζρνταν χει προσδιορσει την επιτυχα του στο τι χει αποτχει ξαν και ξαν, σπου να πετχει. Ο τρπος που θα ανταποκριθε κποιος στην αποτυχα,  καθορζει την επιτυχα του.

 

Δεν παντρευμαστε καμα μετοχ. Εναι μια σχση που βασζεται στην απδοση. Εν η μετοχ δεν συμπεριφρεται πως προσδοκομε και η χρηματιστηριακ αξα της φθνει, θα πρπει να τοποθετσουμε τα χρματα μας κπου αλλο.

νας μικροεπενδυτς πρπει να χει πντα διαθσιμα μετρητ για να επωφεληθε απ τις ευκαιρες. Ακμα και μεγλοι επενδυτς ακολουθον αυτ την τακτικ. Δεν εναι κακ επενδυτικ να βλπουμε  αναταραχ και δυσκολες, γιατ αυτ συνθως φρνει αξιλογες επιχειρσεις σε πολ ελκυστικς αποτιμσεις.


Τα γνωστικ εφδια


Δεν εναι δυνατν να χει κποιος επιτυχ πορεα στις αγορς, σε σταθερ μακροχρνια βση, χωρς τις κατλληλες γνσεις. πως ακριβς συμβανει σε οποιοδποτε επγγελμα. Παρλα αυτ οι περισστεροι θεωρον πως βγανουν εκολα λεφτ απ το χρηματιστριο. ντως μπορες να κνεις περιστασιακ, αλλ αν δεν ρξεις ΠΟΛΥ δουλει (μα πρα πολ), αποκλεεται να χεις διρκεια. 

Οι επενδσεις ως επιχειρηματικ δραστηριτητα δεν εναι διαφορετικς απ οποιαδποτε λλο κλδο. Κρδη πραγματοποιον αυτο που διαθτουν μερκι, ρεξη για δουλει, τεχνογνωσα και ββαια τα πιο σγχρονα εργαλεα. Η τχη πντα βοηθει, αλλ δεν χρειζεται απαρατητα. Τα παραπνω αρκον για να ξεπεραστον οι δυσκολες που αναπφευκτα θα παρουσιαστον.

σο πιο εμφατικ μπορ, δηλνω κατηγορηματικ, πως εκολα χρματα δεν βγανουν απ το χρηματιστριο. Εναι νας απατηλς μθος που δεν χει καμα σχση με την πραγματικτητα. σο πιο σκληρ δουλεεις, τσο πιο τυχερς γνεσαι.

Ο trader χει δικαωμα να νικηθε, αλλ ποτ να αιφνιδιαστε. Οι ρες μελτης που απαιτονται εναι εκπληκτικ πολλς και δεν τελεινουν ποτ. Αν δεν χεις πθος για αυτ που κνεις, εναι αδνατο να συνεχσεις να το κνεις για πολ καιρ.

Ψυχολογικ πεση και Αυτοσυγκντρωση

 

Καθοριστικ σημεο εναι το πσο ευλωτος εναι ο επδοξος trader στα συναισθματα, τα πολλς φορς ντονα, που διεγερει η παρακολοθηση της αγορς. Σε ποιο βαθμ υπερισχει ο φβος η ελπδα στην προσχεδιασμνη δρση και στρατηγικ.

ταν το συνασθημα υπερισχει της λογικς, ττε εναι φανερ πως εναι μνο θμα χρνου, να δημιουργηθον ζημις.  

 

Δεν επιτρπεται στο συνασθημα να λειτουργε ως στοιχεο αποσταθεροποησης. Διατηρστε την πειθαρχα σας κατ την αξιολγηση. Ετε επενδεις με στχο την μεγλη απδοση, ρισκροντας πολ για να γνεις πλοσιος, ετε μνοντας πραγος απ φβο μην χσεις.

Οι διορθσεις της αγορς μπορον να συμβον σε λες τις οικονομικς συνθκες, λγω της ευμετβλητης ψυχολογας των επενδυτν που κυριαρχε βραχυπρθεσμα.

Οι traders πρπει να ξρουν να χνουν πως πρπει να ξρουν και να κερδζουν. Ανεξαρττως του ποια θα εναι η κβαση μιας συναλλαγς, ο trader θα πρπει να εναι τοιμος να αντξει τη ψυχολογικ πεση. Αυτς λλωστε εναι και ο πιο συχνς λγος που οι traders αποτυγχνουν. Η αιτα δεν εναι τι η επτευξη κρδους εναι ανφικτη, αλλ το γεγονς τι οι αρχικς μας προσδοκες πολλς φορς δεν επαληθεονται.

Θληση και ρεαλιστικο στχοι


Οι στχοι και τα νειρα για το μλλον εναι βασικ στοιχεα για μια επιτυχημνη καριρα. Οι στχοι ενεργοποιον την ζω.
 

Να γνωρζετε τους περιορισμος, σο και τις δυναττητες αυτν που θλετε να κνετε. Πρπει να χετε επγνωση της αγορς. Να γνωρζεται τι συμβανει στο περιβλλον στω και αν δεν εναι σγουρο πως θα επηρεσει μεσα τις επενδυτικς σας αποφσεις. Χρειζεται να αφιερνετε αρκετς ρες για διβασμα, χι μνο για τα τρχοντα γεγοντα.
 

Η αποτυχα λλους τους διαλει και τους οδηγε στην κατφεια και την οργ και σε λλους αποφρει εσωτερικ ωρμανση, απαρατητη για την προσωπικ εξλιξη. Φροντστε να εστε στην δετερη κατηγορα και να την αποδεχτετε ως διδαχ. πως και εναι λλωστε.

Παρλο που χει γνει δισημη η κφραση του Κολιο πως ταν θλουμε κτι πρα πολ, το σμπαν συνωμοτε για να το αποκτσουμε, η αλθεια εναι πως ποτ δεν θα μπορσω να τρξω σαν τον Κεντρη, μνο και μνο επειδ το θλω. Τποτα δεν δεχνει μεγαλτερη γνοια, απ το να μην σβεσαι την τρομερ δναμη της αγορς.


Εξακολουθετε να θλετε να γνετε trader;

 

:
DOW FTSE USD
       e-mail
735
, 19 2014
13:42

Ο Arthur Demoulas πιθαντατα δικαιοται τον ττλο του πιο δημοφιλ Γενικο Διευθυντ λων των εποχν. ταν απολθηκε ξεσηκθηκε θελλα αντιδρσεων. Πολλ αντατα στελχη παραιτθηκαν και οι εργαζμενοι καναν εκδηλσεις διαμαρτυρας. Το εντυπωσιακ εναι πως ακμα και οι πελτες ξεκνησαν μποκοτζ, εναντιωμνοι στην απφαση απλυσης.

Το ιστορικ της ανατροπς

Το 2013, δημιουργθηκε κλμα αμφισβτησης που παρακινθηκε απ τον ξδελφο του, ναν απ τους κυριτερους μετχους της αλυσδας Boston Market Basket. Παρλα αυτ, διατρησε το αξωμα του προδρου, κερδζοντας την κρσιμη ψηφοφορα στο διοικητικ συμβολιο. Ωστσο λγους μνες αργτερα, ο ξδελφος του κατφερε να τον απολσει.

Ο Arthur ταν εξαιρετικ αγαπητς και δημοφιλς, με αποτλεσμα αυτ η απφαση να εξαγρισει τους εργαζμενους. Χιλιδες διαδηλωτς συγκεντρθηκαν ξω απ το κεντρικ κατστημα τους, εργαζμενοι απ λες τις βαθμδες ιεραρχας, αλλ και υποστηρικτς τους. Σε πολλς αποθκες γιναν απεργες, στις οποες συμμετεχαν και οι οδηγο. Αυτ εχε σαν αποτλεσμα να αδεισουν τα ρφια απ εμπορεματα. 

             

Ακμα πιο εντυπωσιακ εναι πως συμπαραστκονται στους διαδηλωτς ακμα και οι πελτες της αλυσδας. Μλιστα χουν προβε σε μποκοτζ των καταστημτων. Πληροφορες αναφρουν πως ο τζρος σε ορισμνα καταστματα χει πσει μχρι και 90%.

Δεν λειψαν οι δηλσεις συμπαρστασης απ τους πολιτικος της περιοχς.  Μεταξ αυτν εναι ο Γενικς Εισαγγελας υποψφιος κυβερντης Μρθα Coakley, ο πιθανς Δημοκρατικς κυβερνητικς υποψφιος Charles Baker, ο γερουσιαστς Jeanne Shaheen, και λλοι πολλο.

Η ιστορα της επιχερησης και οι οικογενειακς κντρες

Η διαμχη και οι εχθρικς σχσεις μεταξ των ξδελφων, που η ειρωνεα της τχης θλει να χουν ακριβς το διο ονοματεπνυμο, κρατει πνω απ 40 χρνια. 

Το 1916, δο λληνες μετανστες, ο Αθανσιος (Arthur) και η Ευφροσνη Δημουλ, ξεκνησαν την επιχειρηματικ τους δραστηριτητα απ να μπακλικο στη Μασαχουστη. Το 1954 παραχρησαν το κατστημ σε δο απ τα ξι παιδι τους. Τον Τηλμαχο (Mike) και τον Γιργο. Τα δυο αδλφια δολεψαν σκληρ και μσα σε 15 χρνια, μεττρεψαν την οικογενειακ επιχερηση  σε μια σγχρονη αλυσδα σοπερ μρκετ, με 15 σημεα πλησης.

ταν πθανε ο Γιργος απ καρδιακ προσβολ το 1971, κατ τη διρκεια των διακοπν του στην Ελλδα, ο Mike απμεινε μοναδικς επικεφαλς. Αν και κθε αδελφς εχε υποσχεθε να εξασφαλσει για την οικογνει του λλου σε περπτωση θαντου του, ο Mike δεν τρησε τον λγο του. Αντθετα προσπθησε με κομπνες να ρξει τους κληρονμους του αδελφο του, αποσπντας το νμιμο μερδιο τους και αφνοντας τους μλις το 8% των μετοχν.

Επειδ μως η Αμερικνικη δικαιοσνη δεν αστειεεται, μετ απ δκη οι κληρονμοι του Γιργου κατφεραν να αποκτσουν το 51% των μετοχν της Demoulas. Λγα χρνια αργτερα, το 2006, ο γιος του Γιργου, Arthur Demoulas, βρθηκε να εναι ο γδοος πλουσιτερος νθρωπος της Βοστνης και στις αρχς του 2008, το διοικητικ συμβολιο τον εξλεξε πρεδρος της εταιρεας.

Γιατ οι εργαζμενοι εναι τσο αφοσιωμνοι στον Demoula

Ο βασικτερος λγος εναι η οικογνειας ατμσφαιρα που επικρατοσε στο Market Basket. Ο Demoulas χει μια φιλικ συμπεριφορ που τον χει κνει δημοφιλ στους εργαζμενους.

Νοιζεται για τους ανθρπους του, αναφρει ο Tom Trainor, νας υπλληλος  που απολθηκε την Κυριακ για το ρλο του στις διαδηλσεις. Ξρει το νομ σου, το νομα της συζγου σου, σε ποιο σχολεο πηγανουν τα παιδι. Αν κποιος συγγενς μλος της οικογνεις τους εναι σοβαρ ρρωστος, θα βεβαιωθε προσωπικ τι λαβε την κατλληλη ιατρικ φροντδα. Θα παραβρεθε στους γμους και στις κηδεες. χει δημιουργσει ειδικ πργραμμα υποτροφιν για τους υπαλλλους που σπουδζουν στο κολγιο.

Πρα απ αυτ, εναι νας πολ καλς επιχειρηματας. Ως Διευθνων Σμβουλος διπλασασε τα κρδη της επιχερησης σε οκτ χρνια.

Δεν εναι τυχαο πως η αλυσδα αποκαλεται ακμα Demoulas, εν η σημεριν επωνυμα εναι Market Basket. Τα καταστματα εδρεουν συνθως σε εμπορικ κντρα, συχν ιδιοκτησας μιας εταιρας real estate συμφερντων της οικογνειας. Σμερα την βρσκουμε να χει παρουσα σε 2 πολιτεες, εν σκοπεει να επεκταθε σντομα και σε λλη μα. Αριθμε 71 καταστματα, αναπτυσσμενη με ρυθμ πντε καταστημτων τον χρνο.

Σημαντικ στοιχεο, που εξηγε ακμα περισστερο τις αντιδρσεις, εναι πως οι εργαζμενοι απολαμβνουν μερδιο απ τα κρδη της επιχερησης, κτι που εναι ανκουστο στη βιομηχανα τροφμων. Αυτ η πολιτικ εχε οφλη και για τους μετχους, χι μνο για τους εργαζμενους. Οι υπλληλοι εναι εξαιρετικ πιστο και χουν κνητρο να αποφγουν τις σπατλες.


Το σενριο της πλησης

Ο Arthur προσφρθηκε να αγορσει το σνολο της εταιρεας απ τα ξαδρφια του. Το νο διοικητικ συμβολιο ανφερε πως θα την εξετσει, μαζ με λλες προσφορς που χει στα χρια του. Εναι πολ πιθαν μσα στον Αγουστο να χουμε την οριστικ κατληξη του θματος.

Εντωμεταξ, οι περισστεροι διευθυντς καταστημτων, χουν υπογρψει δλωση που αναφρει πως θα παραιτηθον αν πωληθε η αλυσδα σε κποιον λλον!

Τελικ φανεται να χουν δκιο, αυτο που λνε πως οι λληνες εναι ικανο για το χειρτερο και για το καλτερο. Ανακαλπτοντας αυτν την ιστορα, ρχισα να φοβμαι πως η διχνοια εναι στο dna μας. Μας ακολουθε ακμα και στην λλη κρη του κσμου. 

:
DOW FTSE USD
       e-mail
«<123456789>»

blog
, , ,