Επενδυτές Χωρίς Σύνορα
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, , χρηματιστηριακός αναλυτής, vpazopoulos@gmail.com
Σύνδεσμοι


1482 αναγνώστες
Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013
16:16

  http://www.capital.gr/News.asp?id=1809609

 

Tο χρήμα βρίσκεται στο μέλλον. Στους νέους τομείς που δημιουργούν πλούτο, αυξάνουν το AEΠ και μεταβάλλουν τις υποδομές, δημιουργώντας το υπόστρωμα για να περάσει η ανθρωπότητα σε μια νέα εποχή. Υπάρχουν τεχνολογικοί τομείς που μπορεί να θυμίζουν ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως οι εφαρμογές τους αναμένεται να μπουν σύντομα ή έχουν ήδη μπει στην καθημερινότητά μας.

Παράδειγμα τεχνολογίας που θα αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση.

Σήμερα θα αναλύσουμε τι είναι η περίφημη 3D εκτύπωση και πως μπορούμε να επωφεληθούμε επενδυτικά από αυτήν την επαναστατική τεχνολογία.

Τι είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές, λειτουργούν με την ίδια λογική που λειτουργούν οι σημερινοί συνηθισμένοι εκτυπωτές. Μόνο που στη θέση του μελανιού χρησιμοποιείται άλλο υλικό, όπως μέταλλο σε σκόνη ή πλαστική ίνα.

Στην αρχή φτιάχνεται ένα λεπτό στρώμα, μετά άλλο ένα λεπτό  στρώμα από πάνω του, μετά άλλο ένα, μέχρι που προκύπτει ένα τρισδιάστατο αντικείμενο. Ένα πραγματικά τρισδιάστατο αντικείμενο. Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε προϊόν, από μηχανικά μέρη μέχρι κοσμήματα

Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πριν δεκαπέντε περίπου χρόνια, ως ένα εξελιγμένο εργαλείο βιομηχανικής παραγωγής. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία καλουπιών, του αρχικού δηλαδή μοντέλου/μήτρας που θα αποτελούσε τη βάση για τη δημιουργία εκατομμυρίων μοντέλων σε μια διαδικασία μαζικής παραγωγής. Έστω κι αυτό έλυνε τα χέρια στις βιομηχανίες, καθώς η σχεδίαση και η κατασκευή ενός καλουπιού κοστίζουν πάρα πολύ. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομούνταν χρόνος και χρήμα, ενώ η ακρίβεια κατασκευής βελτιώνονταν θεαματικά. Όμως αυτό ήταν μόνο η αρχή. Γιατί μόνο να κατασκευάζουμε το καλούπι μιας βίδας; Γιατί να μην μπορούμε να «τυπώσουμε» ...όλες τις βίδες μια κι έξω; Κι ίσως την επόμενη μέρα κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό; Καταργώντας ηλεκτρονικούς τόρνους, βιομηχανικά εργαλεία και στο τέλος ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής;

Τα πλεονεκτήματα

Η παραγωγή σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, έναντι της παραδοσιακής βιομηχανικής παραγωγής, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα

α) μπορεί να παρασκευάσει πολύ διαφορετικά αντικείμενα χωρίς παραμετροποίηση του μηχανήματος για καθένα από αυτά. Αντίθετα, η κλασική εργοστασιακή γραμμή παραγωγής μπορεί να παράγει ένα μόνο προϊόν. Για να παραχθεί ένα ελαφρά διαφορετικό αντικείμενο, απαιτείται πολυδάπανη ρύθμιση των μηχανημάτων.

β) χρησιμοποιείται τόσο ακριβώς υλικό όσο χρειάζεται το τελικό προϊόν, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κόστους από την πρώτη ύλη. Στην παραδοσιακή γραμμή παραγωγής, ένα μεγάλο μέρος της πρώτης ύλης όπως είναι γνωστό πετιέται.

γ) δεν υπάρχει διαφορά στο κόστος παραγωγής ενός αντικειμένου ή πολλών. Το πρωτότυπο κοστίζει όσο και τα υπόλοιπα

Όλα αυτά κάνουν την τρισδιάστατη εκτύπωση εύκολη και οικονομική λύση. Ο ίδιος ο πρόεδρος  Ομπάμα ισχυρίζεται πως θα φέρει την επανάσταση στον τρόπο που κάνουμε σχεδόν τα πάντα, φέρνοντας την σαν παράδειγμα καινοτομίας που μπορεί να δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας.

Τα σημερινά δεδομένα

Μπορεί να ακούγονται εντυπωσιακά όλα αυτά, αλλά προς το παρόν η διείσδυση των τρισδιάστατων εκτυπωτών είναι πολύ μικρή. Ο αριθμός των νοικοκυριών στις ΗΠΑ που διαθέτουν αυτήν την μηχανή, είναι μικρότερος από τον αριθμό iPads που πωλούνται κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κάποια ημέρα που κάθε νοικοκυριό θα διαθέτει ένα 3D εκτυπωτή. Απλά εκείνη η ημέρα απέχει μερικά χρόνια.

Προβλήματα

Με τις απεριόριστες δυνατότητες για τη δημιουργία αντικειμένων από τους 3D εκτυπωτές,  ο πειρασμός είναι ισχυρός στο να κάνει κάποιος αντίγραφο κάποιου πετυχημένου υφιστάμενου προϊόντος, παραβιάζοντας πατέντες και άδειες ευρεσιτεχνίας.

Δηλαδή δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε πιθανές παγίδες νομικής μορφής που πιθανότατα να προκύψουν.

Το δεύτερο και σημαντικότερο πρόβλημα έχει να  κάνει με παραγωγή προϊόντων που είναι επικίνδυνα, όπως τα όπλα.

Ήδη έχει κατασκευαστεί πυροβόλο όπλο από τρισδιάστατο εκτυπωτή που δουλεύει κανονικά. Αν κάποιος πληγωθεί ή ακόμα χειρότερα σκοτωθεί, δεν θα μηνυθεί μόνο αυτός που τράβηξε την σκανδάλη. Θα κατηγορηθεί το άτομο που δημιούργησε το σχέδιο ή το αντικείμενο. Ο πρώτος στόχος των δικηγόρων θα είναι αυτός που έχει την δυνατότητα να πληρώσει τα πιο πολλά, δηλαδή η εταιρεία που συνέβαλε στην κατασκευή του όπλου.

Ο νόμος προστατεύει τους νόμιμους παραδοσιακούς κατασκευαστές όπλων από τέτοιες περιπτώσεις. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των κατασκευαστών όπλων και των εταιριών 3D εκτυπωτών είναι τεράστια. Το πάθος για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ και τα οικονομικά συμφέροντα, δημιούργησαν αυτή την νομοθετική προστασία. Δύσκολα θα προστατεύει το ίδιο τους 3D κατασκευαστές.

Από την σκοπιά του επενδυτή

Επενδυτικά, δύσκολα μπορεί κάποιος να δώσει μια ρεαλιστική εκτίμηση για το πόσο μπορεί να αναπτυχθεί κάποια εταιρία του κλάδου.

Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την κορυφή. Η 3D εκτύπωση θα μπορούσε να ανταγωνιστεί επάξια οποιοδήποτε παραδοσιακό βιομηχανικό τομέα στο άμεσο μέλλον.

Οι απαισιόδοξοι ανησυχούν πως οι υπεραξίες που προβλέπονται, έχουν ήδη ενσωματωθεί στις τιμές των μετοχών.

Εταιρείες στην πρώτη γραμμή αυτής της επανάστασης, είναι οι 3D Systems (ετήσια έσοδα 378 εκατομμύρια, μικτά κέρδη 181 εκ), Stratasys (ετήσια έσοδα 268 εκατομμύρια, μικτά κέρδη 110 εκ), Proto Labs (ετήσια έσοδα 134 εκατομμύρια, μικτά κέρδη 181 εκ).

Αν δεν θέλουμε να τοποθετηθούμε σε μια μικρομεσαία εταιρία, μπορούμε να  εστιάσουμε στον κυρίαρχο του κλάδου του τρισδιάστατου σχεδίου, την Autodesk (ετήσια έσοδα 2,3 δισεκατομμύρια, μικτά κέρδη 2 δις). Η εταιρία είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο από το λογισμικό AutoCAD που είναι το πιο διαδεδομένο πρόγραμμα 3D σχεδίου.

Συμπέρασμα

Οι προοπτικές του κλάδου των 3D εκτυπωτών είναι κυριολεκτικά απεριόριστες. Σε ολόκληρη την παγκόσμια ιστορία της βιομηχανίας, δεν έχουμε ξανασυναντήσει τόσο μεγάλες δυνατότητες. Τα διάφορα πεδία χρήσης είναι ατελείωτα. Εξίσου ατελείωτες δυνατότητες έχουν να επωφεληθούν από τα προϊόντα που παράγουν.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχουμε δει με σαφήνεια το πώς οι εταιρείες και οι νομοθέτες σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την αναπόφευκτη παραβατική χρήση των προϊόντων.

Κάθε επενδυτής που σέβεται τον εαυτό του, δεν μπορεί παρά να παρακολουθεί στενά τον κλάδο, αναζητώντας την κατάλληλη ευκαιρία για να εντάξει στο χαρτοφυλάκιο του κάποια από τις εταιρίες του πιο υποσχόμενου τομέα της εποχής.

Μπορεί για την ώρα να είναι μικρομεσαίου μεγέθους, αλλά μήπως ολόκληρη Apple από το γκαράζ του σπιτιού του ιδρυτής της δεν ξεκίνησε ;

 

*Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής της Wall Street, ιδρυτικό μέλος του GreekTrader.gr

vpazopoulos@gmail.com

Σχετικές μετοχές:
DOW
Το σχόλιό σας
1054 αναγνώστες
Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013
14:46

 http://www.capital.gr/News.asp?id=1804001

 

Τους τελευταίους μήνες που το capital.gr μου κάνει την τιμή να με φιλοξενεί ως αρθογράφο για τις ξένες αγορές, έχω λάβει αρκετά e-mails που με ρωτάνε τι διαφορές έχει το ελληνικό με το αμερικάνικο χρηματιστήριο, πως μπορούν να επενδύσουν και πόσα χρήματα χρειάζονται. 

Με αφορμή αυτές τις απορίες, θα επιχειρήσω να σας παρουσιάσω τους 7+1 σημαντικότερους λόγους, για τους οποίους αξίζει να ενδιαφερθεί κάποιος για την αμερικάνικη αγορά.

1ος λόγος: Είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο

Έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα από 10.000 μετοχές, από όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Από μικρές ελπιδοφόρες προσπάθειες, μέχρι κολοσσούς όπως η Apple, η Exxon-Mobil, η General Electric, με κεφαλαιοποιήσεις που ξεπερνάνε το ΑΕΠ της Ελλάδας

Ανάμεσά τους εξαιρετικά κερδοφόροι, πολλά υποσχόμενοι κλάδοι, όπως της βιοτεχνολογίας.   

Φανταστείτε τι καλά που θα ήταν, να αγοράσουμε μετοχές μιας φαρμακευτικής εταιρίας και την επόμενη ημέρα να ανακοινώσει πως ανακάλυψε ένα επαναστατικό φάρμακο για τον καρκίνο!

Όνειρο ;  Ίσως.

Αλλά στο αμερικάνικο χρηματιστήριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

2ος λόγος: Καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες εκείνων που επιζητούν αξιοπρεπή απόδοση του κεφαλαίου τους με ασφάλεια.

Ξεχάστε την αγχώδη, καθημερινή διακύμανση του χρηματιστηρίου. Αγοράστε μετοχές κερδοφόρων επιχειρήσεων που επί δεκαετίες αυξάνουν σταθερά το ετήσιο μέρισμα τους.

Πόσο να κινδυνεύσει μια επένδυση σε εταιρείες με διεθνή εμβέλεια που γνώρισαν κραχ, πολέμους, παγκόσμιες υφέσεις, και όμως όλα τα χρόνια, χωρίς καμία εξαίρεση, δεν άφησαν τους μετόχους τους χωρίς μέρισμα ;

Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Η αμερικάνικη οικονομία παραμένει η μεγαλύτερη στον κόσμο. Είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν πολλές εταιρίες που συνδυάζουν υψηλή μερισματική απόδοση και ανάπτυξη.

Περισσότερα για αυτό το θέμα, θα βρείτε στο προηγούμενο άρθρο (εδώ)

3ος λόγος: Πάρα πολλές εταιρίες πραγματοποιούν αλματώδη πορεία.

Σε μια χώρα που παραμένει κορυφαία στην καινοτομία, υπάρχουν τεχνολογικοί τομείς που μπορεί να θυμίζουν ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όμως οι εφαρμογές τους αναμένεται να μπουν σύντομα στην καθημερινότητά μας.

Πιθανότατα έχετε δει εικόνες από τα επόμενα κινητά τηλέφωνα και tablets που ετοιμάζονται να βγάλουν στην αγορά η Αpple και η Google. Έχουν την μορφή ρολογιού ή γυαλιών. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι πως δεν υπάρχει χώρος να πληκτρολογούμε εντολές. Αναγκαστικά, θα ενεργοποιούνται με την φωνή. Δεν μιλάμε για απλή αναγνώριση φωνής, αλλά για τεχνητή νοημοσύνη.

Γιατί λοιπόν να μην επενδύσουμε στην εταιρία που έχει δημιουργήσει αυτήν την εφαρμογή και  που έχει πελάτες σαν την Apple και την Samsung;

4ος λόγος: Διαφάνεια και ενημέρωση

Δεν είναι ανάγκη να βασίζουμε τις επενδυτικές επιλογές μας σε φήμες, πίσω από τις οποίες συχνά φωλιάζουν σκοπιμότητες. Το διαδίκτυο σήμερα μας προσφέρει μια τεράστια ευκολία. Μπορούμε να ενημερωνόμαστε από διεθνούς φήμης μέσα ενημέρωσης, μέχρι εξειδικευμένα χρηματιστηριακά sites.

Ένα παράδειγμα χρήσιμης πληροφορίας που δεν υποκρύπτει καμία σκοπιμότητα, είναι οι προσλήψεις. Αν προβαίνει κάποια εταιρία σε πολλές προσλήψεις, αυτό σημαίνει πως όχι μόνο έχει σχέδια ανάπτυξης, αλλά έχει βάλει μπροστά την υλοποίηση τους.

5ος λόγος: Οι μεγαλύτερες εταιρίες διαπραγματεύονται στην ΝΥ, ακόμα κι αν δεν είναι αμερικάνικες.

Οικείο παράδειγμα είναι η Εθνική τράπεζα της Ελλάδας. Εκτός από το Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας, διαπραγματεύεται παράλληλα και στην Wall Street.

Αν θέλουμε να επενδύσουμε στην Toyota, γιατί την θεωρούμε κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία ή την Sony, επειδή το νέο playstation θα κατακτήσει την αγορά ή άλλη εταιρία παγκόσμιας εμβέλειας, δεν είναι ανάγκη να ψάχνουμε χρηματιστηριακή στην Ιαπωνία, στην Σουηδία, στην Κίνα ή στον Καναδά.

 6ος λόγος:  Η δυνατότητα να επενδύσουμε σε ETFs δεικτών.  

Για αυτούς που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον όρο  ETF, ας θεωρήσουν πως είναι κάτι σαν αμοιβαίο κεφάλαιο, που όμως διαπραγματεύεται σαν μια συνηθισμένη μετοχή

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ETF που ακολουθεί τον Dow Jones. Είναι μια πολύ καλή λύση για όποιον θέλει να τοποθετηθεί, είτε long είτε short, στον διασημότερο αμερικάνικο δείκτη, αλλά διστάζει να εμπλακεί με τα παράγωγα (futures). 

Δεν υπάρχει μόχλευση. Είναι ακριβώς σαν να τοποθετείσαι σε μετοχή. Αν ανέβει 1% ο Dow Jones και έχεις αγοράσει, το κέρδος σου είναι 1%. Αντίθετα, αν έχεις πάρει short θέση, δηλαδή έχεις προβλέψει πτώση του δείκτη, χάνεις μόλις 1%.

 Υπάρχουν ETFs για όλους τους κλάδους και όλα τα γούστα:

Της υγειονομικής περίθαλψης, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη βιομηχανία λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αν τον θεωρείς ως τον κλάδο του μέλλοντος. Του χρυσού, αν πιστεύεις στην άνοδο των πολύτιμων μετάλλων…

7ος λόγος:  Μεγάλη ρευστότητα και ευκολία παρακολούθησης

Επενδυτές και traders πραγματοποιούν αγοραπωλησίες στην Νέα Υόρκη, κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο. Η τεχνολογία επιτρέπει όχι μόνο την on-line παρακολούθηση, αλλά και την εκτέλεση των εντολών σε πραγματικό χρόνο.

Ναι, είναι τόσο απλό!

Πλέον και στην Ελλάδα κάποιες χρηματιστηριακές δίνουν αυτή την δυνατότητα. Και φυσικά δεν χρειάζεται να έχεις εκατομμύρια. Ακόμα και με 1.000 ευρώ μπορείς να ανοίξεις κωδικό. Ούτε καν να ξέρεις αγγλικά δεν είναι απαραίτητο.

Αν κάποιος δυσκολεύεται, ας μου στείλει ένα e-mail στο vpazopoulos@gmail.com Πολύ ευχαρίστως θα τον καθοδηγήσω τι να κάνει.

Τέλος, βλέποντας το καταναλωτικό και επενδυτικό κοινό που απευθύνονται, δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ για ποιο λόγο να επιλέξει κάποιος μια ελληνική τράπεζα από την Goldman Sachs ή μια ελληνική εταιρία πληροφορικής από την Google!

Επιμένεις ελληνικά; Γιατί να επενδύσεις σε τράπεζες και βιομηχανίες που ουδέποτε ξεχώρισαν οι Έλληνες και όχι στον κλάδο όπου παραδοσιακά διαπρέπουν σε παγκόσμιο επίπεδο;

Την ναυτιλία.

Πολλές ναυτιλιακές σήμερα διαπραγματεύονται στην Wall Street σε τιμή ευκαιρίας. Όταν γυρίσει ανοδικά ο κύκλος, όποιος έχει επιλέξει εκείνες που έχουν λίγα χρέη και μοντέρνο στόλο, θα πολλαπλασιάσει τα χρήματα του. Σίγουρα.

Σε περίπτωση που καταρρεύσει η οικονομία

Είσαι απαισιόδοξος και θεωρείς πως η οικονομία είναι φούσκα;  

Έχεις ένα λόγο παραπάνω να δραστηριοποιηθείς στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Όλες οι μετοχές μπορούν να «σορταρηστούν». Δηλαδή σου δίνεται η δυνατότητα να βγάλεις χρήματα από την πτώση. Εύκολα, χωρίς να μπλέξεις με παράγωγα.

Προσωπικά, η πιο κερδοφόρα περίοδος μου ήταν τότε που κατάρρευσε η Lehman Brothers. Ότι τοποθέτηση και να έκανα στην πτώση… κέρδιζα !

 

*Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής της Wall Street, ιδρυτικό μέλος του GreekTrader.gr

vpazopoulos@gmail.com

 

Σχετικές μετοχές:
DOW
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1322 αναγνώστες
Τρίτη, 21 Μαΐου 2013
22:54

 

 

Βασίλης Παζόπουλος

vpazopoulos@gmail.com

Σχετικές μετοχές:
DOW EURO FTSE
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 15 από 15«Πρώτη<789101112131415

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις για την Οικονομία και το Χρηματιστήριο από τον Βασίλη Παζόπουλο, οικονομολόγο, αναλυτή, χρηματιστηριακό σύμβουλο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις